Almera N16a

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Alexandar
    CBC Član
    • 14.06.2005
    • 68
    • Futog, Vojvodina

Almera N16a

Evo ga i moj ljubimac, u pitanju je Almera N16a 1.5S Tekkna.

Auto je 2005. godište i za sada sam prešao oko 4000km.

U odnosu na moj prethodni auto Astru F, Almera je dosta tvrdji auto, čak pomalo zna da iritira na našim rupama od puteva Inače auto jako lepo leži na putu, što je verovatno i zasluga Dunlop SP Sport guma na 16" felnama. Potrošnja se u gradu kreće oko 8-8.5l, a van grada oko 6.5l na 100km na regionalnim putevima. Na autoputu još nisam merio potrošnju.

Redovni servisi su na svakih 15000km, ali mislim da ću taj interval smanjiti zbog kvaliteta našeg goriva, i zbog činjenice da u motor ide svega 2.7l ulja. Prvog servisa nema. Koliko su mi rekli, cena redovnog servisa je oko 80?.

Motor ima 72 kw, i nešto je tromiji, pogotovo zbog 1260kg teške karoserije. Do 3000rpm je lenj, a preko sasvim lepo povlači sve do crvenog polja. Menjač je precizan, kočnice su odlične, ABS, EBD i NBAS, napred diskovi 283mm, pozadi diskovi 260mm.

Što se tiče komfora, vozačevo sedište je odlično, podesivo po svim pravcima, uključujući i lumbalni deo. Dobro drži u krivinama. Volan je obložen kožom i pomera se po visini, tako da nije teško naći idealan položaj, što za moju visinu od 191cm zna često u manjim kolima da bude problem. Pozadi što se tiče mesta se nije baš proslavio, i tu ga konkurenti iz klase šiju. Pošto je ovo momački auto za sada mi ovo nije bitno. Prtljažnik je 355L i sasvim je zadovoljavajući, mada u odnosu na moj prethodni karavan je svakako manji (jednom čovek kad se navikne na karavan, teško se odvikava). Klima je automatska, za zvuk je zadužen Clarion audio sistem sa CD-om i 6 zvučnika.
    Na centralnom displeju pored komandi za klimu i radio, nalazi se i board computer.
    Sva stakla su na struju, tonirana, sa UV i IR filterima. Retrovizori su takodje elektropomični sa grejačima. Zvučna izolacija bi mogla biti malo bolja, jer motor je primetan u kabini posle 4000rpm.

Preglednost napred i pozadi nije sjajna i traži navikavanje. Svidja mi se što su retrovizori veliki, i dosta pregledni, i što je desni pune veličine.

Ima 4 airbag-a, samozatezajuće pojaseve i aktivne naslone za glavu. Na NCAP testu je prošao sa 4 zvezdice.

Sve u svemu što se auta tiče, ja sam prezadovoljan. Ovo mi je prvi japanac, nadam se ne i poslednji. Još jedna stvar mi se svidja, što je auto neupadljiv, a ujedno je različit od svega ostalog što se viđa na putevima u NS-u. VW poklonici zajedljivo gledaju na auto, sve dok ih ne provozam, kada im se otvore oči

Ako vas nešto interesuje još, slobodno pitajte.
    Panonski Mornar
    ALMERA 1.5S Tekna
  • Alexandar
    CBC Član
    • 14.06.2005
    • 68
    • Futog, Vojvodina

Evo malo slika spolja:

Panonski Mornar
    ALMERA 1.5S Tekna

Comment

• Alexandar
      CBC Član
      • 14.06.2005
      • 68
      • Futog, Vojvodina

A evo i slika unutra:

Panonski Mornar
      ALMERA 1.5S Tekna

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

CESTITAM!!!
        Koliko te izasao auto? Kako 1.5 motor? Oduvek je bilo 1.6? Sad na to montiras Lovato fast i da tek onda vidis miline!
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Alexandar
          CBC Član
          • 14.06.2005
          • 68
          • Futog, Vojvodina

Benzinci su 1.5 98Ks i 1.8 116Ks, a dizeli Renoov 1.5dCi 82ks, i nissanovi 2.2 dci sa 110 i 136KS.

1.5 im je nov motor, i za sada se pokazao boljim u eksploataciji od većeg benzinskog brata.

Za Lovato bio sam kod Dore, i ugradio bi FAST, da nije nezgodne sitnice da se gubi garancija od 3 god na auto. Čim ovo prodje, FAST ide unutra

Znajući koliko je nisan pouzdan, možda i zažmurim na garanciju i stavim plin , mada auto ne troši nešto puno, tako i da ne osetim neki veći udar na džep posle prelaska na benzin sa dizel Astre.

Moji raniji benzinci (VW 1300 Beetle, Golf Mk2 1.3, Florida 1.4 i raznorazni jugići) su znali da troše i 10+ litara, tako da je ova potrošnja više nego zadovljavajuća za mene. Napominjem da su gornje cifre za potrošnju merene sa klimom uključenom u 80% slučajeva.

Auto u ovoj opremi (najviša za ovaj model, ima još Visia, Visia ABS, i Visia Plus) sa metalik bojom pride košta 18900€. Međutim pošto sam kupovao u vreme sajma, Nissan je delio neke lepe popuste, a i malo sam se cenjkao sa dilerom da spusti svoju maržu (jedno 2-3 dana ) i na kraju me je auto na putu izašao 16250€.

Edit 012: Ne citiraj post iznad.
          Panonski Mornar
          ALMERA 1.5S Tekna

Comment

• Srdjan
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 2416
            • Bajina Basta/Beograd

Pa i ja bih sigurno zazmurio na tu garanciju, koja ti nece ni trebati. Zamisli sad situaciju da se vozis istim tempom ali duplo jeftinije. To je dozivljaj!
            Izvedi racunicu, koliko prelazis mesecno, odnosno godisnje, stavi na papir i odluci. Pretpostavljam da ti je garancija 3 god ili 100.000km, ti za 100.00km bi na gasu ustedeo od 3.000-4.000eura. Zanimljivo, a?
            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Alexandar
              CBC Član
              • 14.06.2005
              • 68
              • Futog, Vojvodina

Videću do prvog servisa kako se auto ponaša pa ću odlučiti. Inače pređem godišnje oko 12-15000 km.

OFF: Danas mi je neko fino izgrebao desna suvozačeva vrata, tragovi baš su duboki u laku dužine 2x po 5 cm Ima li neko ideju kako ovo sanirati?
              Panonski Mornar
              ALMERA 1.5S Tekna

Comment

• Sasha
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 4126
                • Novi Sad

Tesko eventualno uzmi one korektore lice na lak za nokte,pa probaj sa njima(ako potrefis boju).
                www.arcs.org.rs/forum

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Fino, sada nissan jedini ovde sa Almerom. Mada mi taj 1.5 na oko deluje nekako nedovrseno u odnosu na prethodnu gereraciju motora, pogotovo kada se obrati paznja na dekl.

Ako je kao i prethodna generacija (moj) slatko ces se navozati, jednio sto ne valja je sto su nakaceni kilogrami.
                  Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Alexandar
                    CBC Član
                    • 14.06.2005
                    • 68
                    • Futog, Vojvodina

To je nova serija QG motora, i za sada su se pokazali odlicni u eksploataciji, sem pojedinih primeraka 1.8 motora koji su imali problema sa potrosnjom ulja odmah u startu. 1.5 u odnosu na 1.8 nema VVL (Variable Valve Lift) sistem. Model sa 1.8 motorom bi bio oko 1000? skuplji i pitanje da li bi uspeo da se iscenjkam za dodatni popust, jer nije bilo takvog u salonu, već bi morao da se poručuje.

Veća težina je danak pasivnoj bezbednosti.

Ja sam zadovoljan sa motorom, jedino je max obrtni momenat mogao biti malo na nižim obrtajima.

Planiram da zamenim bočne žmigavce za bele, ovi narandžasti mi bodu oči, ako uspem da ih nadjem kod nas.

Pozdrav!
                    Panonski Mornar
                    ALMERA 1.5S Tekna

Comment

• Wiz
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 3104
                      • Nish

nissanovi 2.2 dci sa 110 i 136KS.
                      zar nije i to Reno

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

Uzmi sprej i baci ih u crno - jednostavnije je, a jednako dobro svetli.

Jeste, to su Reno motori.
                        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

Working...
                        X