Pošto je fabrički Clarion radio neispravan - radio stanice malo hvata malo ne... (neće ništa da nađe, pa hoće) a CD neće da izbaci.... ubacio sam moj LG LAC 7900 RN koji mi je zaostao od Omege i sad me zanima postoji li način da se komande za radio koje rade ne Clarionu fabričkom povežu na LG.
Nemam posebnih dolaznih kablova, već klasično 2 široka džeka i antenu. Jedan džek je za zvučnike a na drugom je (pretpostavljam) sva "pamet".
Mislim da mi je isečena, tj. odspojena žica za kontakt ključ, pošto je radio ostao da radi i bez kontakta, a ako tako ostane, bord kompjuter izbaci neki Economy mode i total izbaci radio sa struje, toliko da skroz izgubi sva podešavanja.
Tako da mi u suštini treba pomoć za dve stvari:
Gde povezati žicu za kontakt (sve su žice obeležene etiketama)
Gde povezati žicu za remote (ima jedna koja bi se trebala ubaciti u džek i jedna posebna sa konektorom)
Raspored pinova je definitivno drugačiji. Kako ugasim auto, LG izgubi sva podešavanja, znači ne dobija struju. Nisam baš totalni laik za struju, ali bi voleo da mi neko pismeniji pomogne da ovo prevežem kako treba.
Na kontakt A1 spojiš vod sa clariona A7 +12V Main Power, ili direktno na accu +12V.
Na A2 prebaciš sa A6 +12V pobudni napon za startovanje motora (uključuje se kontakt ključem).
Na A5 masa (-) vod sa A8 clariona, ili bilo koja stalna masa.
Franjo ti si CAR ..... nasmeja me do suza mislim komentar je ..... skroz na mestu AKO se NE pročita svih par poruka na temu povezivanja
A majku mu valjda nisam sa grane sišao pa da pitam kako se povezuje daljinski od radija , mislim infracrveni klasični remote i da ne znam zamenuti bateriju
Nasmeja me ... ))))) za sve pare )))))))
Nemoj me pogrešno razumeti, nije ovo sprdanje već sam prosto morao da napišem komentar
A meni treba šema povezivanja (ako je ikako moguće) FABRIČKIH KOMANDI KOD VOLANA na moj LG, jer kablaža za to postoji i radi na fabričkom Clarionu.... vidim tamo neke confort bus pinove, ali kako se u to ne razumem, ja pitam Znači koja žica daje šta prema radiju i da li to može da funkcioniše sa nefabričkim auto radiom, konkretno sa mojim LG-om.
I ja sam se nasmejao, jer sam znao šta pitaš! Ako imaš na LG izveden priključak za "hard wired" daljinsko upravljanje, bez odgovarajućeg adaptera ne možeš povezati sa komandama na upravljaču.
Na upravljaču su samo tasteri i ožičenje, a elektronika je u samom clarionu. Veza je ostvarena preko slota "C".
Imam taj dodatni (opcioni) adapter na LG-u, izgleda kao ženski džek i posebno je izveden, a na Clarionu kao što rekoh nema dodatnih kablova, samo slotovi A i B za zvučnike odnosno napajanje+kontrolu i naravno antenski priključak.
No da ja prvo rešim da ne pogubi podešavanja, a komande sa volana mogu i da čekaju.
P.S. Tvoj "stari" clarion nema ugrađen adapter, a nisi odgovorio, da li su ti funkcionisale komande na upravljaču? Kao što sam rekao, ako su funkcionisale, mora da postoji adapter, između komandi i clariona. Ako muški konektor na tom adapteru ne odgovara, što je verovatno, treba ga prilagoditi.
Da naravno da su radile komande kod upravljača na Clarionu bez dodatnih kablova osim slotova A i B i antene. Do mesta za radio dolaze samo te 3 veze, nema ništa drugo.
Ono na čega ja tipujem je da dobijem komande sa volana, a ispis na displej bord kompjutera me ne zanima, ako je moguće (a čini mi se nemoguća misija) bilo bi super i to, ali je nebitno.
E sad, da li je to što želim moguće preko prebudživanja A2 A3 i A4 pinova sa Clariona na wired remote od LG-a, je ono što pokušavam da iskopam (A2 je VAN data bus, A3 je VAN data bus B a A4 je + VAN comfort)
Danas ću konačno prevezati strujne pinove, pa da više podesim LG a da podešavanja ostanu
Comment