Scenic 3, ph2, 1.6dci 130ks

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Scenic 3, ph2, 1.6dci 130ks

Posle mnogo gledanja, konsultacija, vaganja, proracuna i preracuna ja se ponovih. Ako se neko seca Scenica koji sam postavljao sa polovnih automobila sa placa balkan auto to je taj. Sve cekam lepo vreme da uradim jedan photo session ali izgleda da cu morati jos da se strpim. Tako da za sada samo pisana rec, prvi utisci, zapazanja, prednosti i mane i po nesto jos.
    Dakle, u pitanju je Scenic, decembar 2012god, 1.6dci 130ks, Lux Privilege paket opreme (mada pozadi ima Xmod). Prvi auto koji sam gledao, a da je km tacna i da ima serv. istoriju i pricu za poverovati. Namerno kazem za poverovati jer koliko god se ja trudio i ucinio sve da budem siguran, zapravo nikada nismo sigurni zar ne? Auto sam prvo gledao sam vizuelno, posle sa drugarom mal odetaljnije, a na kraju isti na slep i pravac u servis gde odrzavam Lagunu. Da skratim pricu, na autu je prava km, radjen je i veliki servis sa zamenom lanca, nije nigde udaran i farban, ima nove diskovre prednje i zadnje, nove amortizere, mali servisi su radjeni na 30 hiljada itd. jedina mana ili nedostatak je dekla lanca koja je bila masna. Resenje je da se predihtuje sto ce kostati par hiljada ili da se kupi nova dekla i da se predihtuje sto ce kostati oko 300e. Na autu su solidne zimske gume i dobio sam tri kartice.
    Nakon kupovine oteran u servis da mu se uradi mali servis i zamenio sam sve u tecnom obliku: kociono ulje, ulje u menjacu, ulje kompresora klime, ulje serva, antifriz. Takodje predihtovana je dekla i sad se prati stanje, a po recima majstora ako za god dana tek malo zabalavi necemo deklu ni menjati...ne isplati se, a nikakvu stetu ne mogu imati ako je ne zamenim, samo eto vizuelno kad podignem haubu primeticu da vlazi. Sve to me je kostalo 150e. Nakon toga otisao sam na ugradnju alarma i mehanicke zastite. To bi trebalo da je to od ulaganja. Trap je odlican, auto zdrav, motor lepo radi, ima cist zvuk, kvacilo mekano...
    Auto je prvo ako zabavan za voznju pogotovo u gradu. Ne sedi se kamionski kao u prethodnoj generaciji vec je osecaj vise limuzinski ali opet na visem polozaju i sa prostorom iznad glave od 20cm. Napred pregledan, pozadi i pored sirokih stubova lak za parkiranje jer nema zadnjicu. Polozaj za vozaca idealan i sve je podredjeno vozacu. Ono sto me najvise odusevilo je kvalitet materijala, pogotovo kokpita. Sve je prijatno na dodir, gumirano i cini mi se dobro sklopljeno, da traje sto se kaze. Cak i ona tvrda plastika gde je ima je dobro fiksirana tako da nikakvih zvukova prilikom prelaska preko neravnina ili naletanja po rupama. Ono sto sam primetio jeste da je buka od tockova prisutna u kabini, da li je do guma ne znam ali kada se nadjem na losem asfaltu vise se cuje brujanje guma od suma vetra. Sto se udobnosti tice auto jeste udoban ali je ipak tvrdi od Lagune 2. Zadnji deo bukvalno poskakuje, a sve to upareno sa naplacima 17" cini da ovi nasi putevi bas i ne prijaju ovakvoj vrsti vozila. Opet kazem, mozda je to do guma, a mozda i do subjektivnoj osecaja koji u velikoj meri za uticaj ima dosadasnju naviku.
    Srce ovoh Scenica je svakako vredno paznje i ako je nesto uticalo na kupovinu sem generalnog stanja, boje, paketa opreme, ocuvanosti...jeste agregat. Potpuno drugacije se vozi od 1.9dci. Voli obrtaje i lako ih dostize, ima lep zvuk u leru ali i kad zarezi, prosto vidim da mu prija kad ga nagazin. U prvoj mrtav mrtav iako kad se papucica gasa patosira povuce solidno ali to opet nije njegova priroda. 2. i 3. brzina mrtve do 2000 obrtaja, posle lepi za sediste, a taj osecaj lepljenja nije kratkog daha vec traje sve dok obrtaju ne dodju skoro pa do crvenog. To sam probao tako sto sam ga na autoputu u 3. stepenu prenosa razvukao do 110km/h i posle odmah presaltao u 5. stepen. Inace sam agregat je veoma tih, kultivisan u radu, lako se vrti i zavrti, i lepo ga je cuti bilo kako prede u leru bilo kad se pretice pa pokaze zube. Sto se potrosnje tice, za grad jos nisam siguran ali na otvorenom, auto put nas trojica u kolima + klima 120km/h i regionalni put 80-100km/h potrosnja je bila 5.3L po kompjuteru. Inace nisam mu proveravao maksimalnu brzinu jer mi je bilo dovoljno da do 160km/h stigne bez problema, a da je pritom stabilan i ne previse bucan. Medjuubrzanja nisam merio ali potencijal motora je takav da se vozac moze osecati sigurnim u svakoj situaciji. Jedino na sta treba da se navikne jeste rezim rada i to da iako je u pitanju jedan dizel mora da se potera u obrtaje da bi pokazao za sta je sposoban. Mozda je to nekome mana ali i da jeste to se vraca kroz potrosnju i cenu registracije na kraju. Uostalom ne verujem da je 2.dci ista sposobniji, pogotovo kod prosecnog vozaca, a trosi svakako vise.
    E sad danas mi se desio jedan problem za koji sam mozd ai sam kriv. U pitanju je automatska parking kocnica koja se sama aktivira kada ugasim auto ali osecaj kao da se sajle dovoljno ne zategnu pa mi prijavljuje upozorenje da proverim parkirnu kocnicu. A zasto mislim da sam ja krivac, naime poceo sam na uzbrdici da je koristim da ne bih drzao kocnicu, pa kad krecem njemu treba delic sekunde da je popusti. Inace auto ima hill asist ali eto ja to iz ne znam kog razloga smetnuo s uma. Sutra preksutra ga teram do servisa pa cemo videti sta se zbilo.
    To bi otprilike bilo to za prvi utisak, ima se tu reci jos poneka sitnica ali da ne duzim. A sad moja pitanja:
    - gde se najjeftinije (a da nisu bas nekvalitetne) mogu uzeti tipske gumene patosnice?
    - od xenona sam odustao i sve sam blizi led h7 sijalicama pa ako neko ima ugradjene nek prenese iskustva?
    - da li ste stavljali led sijalice za pokazivace pravca, tablice, stop svetla i da li vam prijavljuje gresku?
    - da li za obican Scenic postoji zavesa za sunce za zadnje staklo?

Last edited by markofpi; 08.07.2018, 23:40.
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Nek je sa srećom auto. Dosta dugo si ga tražio ali izgleda da si izabrao dobar primerak.

Comment

• markofpi
      CBC Senator XXL
      • 27.07.2006
      • 1552
      • Bezanijska Kosa

Hvala
      Trazio jesam, a koliko sam stvarno dobro izabrao vreme ce pokazati. Ako nista drugo bar cu iskusiti kako izgleda voznja i upotreba vozila ovakve izvedbe. Uskoro sa novim zapazanjima, pitanjima i naravno slikama.

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

Originally posted by markofpi View Post
        i zamenio sam sve u tecnom obliku: kociono ulje, ulje u menjacu, ulje kompresora klime, ulje serva, antifriz.
        Tecnost za pranje stakala?
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Čestitam na kupovini. Dobar izbor. Da te služi...
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• markofpi
            CBC Senator XXL
            • 27.07.2006
            • 1552
            • Bezanijska Kosa

Originally posted by sri98 View Post
            Tecnost za pranje stakala?
            To sam prvo uradio, cim sam sipao gorivo

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

E već sam bio zabrinut da tako važnu stvar nisi uradio
              Vidim da si se trudio oko kupovine, neka se isplati na duge staze
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• markofpi
                CBC Senator XXL
                • 27.07.2006
                • 1552
                • Bezanijska Kosa

Comment

• sErGiO
                  Moderator
                  • 30.01.2007
                  • 2769
                  • Neko selo pored Beogr
                  • Alfa Romeo 156SW

Dobre fotke, samo si trebao da ih zakačiš direkt na forum. Slikaj malo više enterijer.

Comment

• markofpi
                    CBC Senator XXL
                    • 27.07.2006
                    • 1552
                    • Bezanijska Kosa

Nisam znao da postoji ta opcija, nisam se ni setio da pogledam. A slika ce biti uskoro jos... imate neke zelje?

Comment

Working...
                    X