Prvi post + slika :) (alfa 156)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NemanjaNS
    CBC Veteran
    • 26.10.2004
    • 121
    • Novi Sad

E super nisam znao da agrohim drzi i felne, otici cu da vidim sta imaju (ja sam mislio da u NSu jedino onaj NS tuning shop kod sajma ima felne).. Najpre bih se odlucio za 16-17" polovne, ako bih uspeo naci dobre.
    na starom vw corradu sam imao momo felne koje su pored jako dobrog izgleda bile extra kvalitetne (uleteo sam jednom u veliku rupu i samo se malo iskrivila felna, sredili je u servisu a majstor rece da bi velika vecina drugih pukla) - e sad tu sam imao i Goodyear Eagle gume, prianjanje super i nisam nikad proklizao na vlaznom, ali sto rece 156v6 - goodyear ne tolerise rupe.. za godinu ipo dana sam menjao 3 gume bas zbog tih jaja koja iskoce na zidu gume sa strane (srce boli kad das preko 5500din za gumu na kojoj su sare kao nove, jos neizlizano )
    ipak - vise mi se svidja tvrdji auto nego kada ljulja kao sad, tako da bih se pomirio sa kupovanjem nove gume zbog ostecenja s vremena na vreme.. Do proleca ce valjda nesto lepo da naleti, ionako bih radije zimu pregurao na sadasnjim felnama
    Jedan klik u Photoshopu i vec smo spremni za Evropu..

Comment

• NemanjaNS
      CBC Veteran
      • 26.10.2004
      • 121
      • Novi Sad

eno cenzurisan sam gore a uopste nisam bezobrazan, uglavnom to sto iskoci lici na yaye

Comment

• Sasha
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 4126
        • Novi Sad

Pa da,to ti je najbolje resenje.Zimi se vozis na ovim fabrickim,a za leto montiras 16-17 i dobre letnje gume.
        www.arcs.org.rs/forum

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nesto mi nije jasno. koja je fora u tome da se od ionako malih motora po zapremini oduzima snaga i pogorsavaju perfomanse ubacivanjem ekstra velikih felni. a koje su inace kao i ekstra siroke gume nepotrebne za motore koji se nalaze u tim autima, konkretno ALfa koja se ovde pominje.
          guma 195 ili 205 sirine je vise nego dovoljna za 3000 kubika i 200konja da nema nikakvog proklizavanja ni po kisi... i sta ce tu sada neko cudo od 17 cola i 225 sirine??
          na malim autima cak se estetika i pokvari sa preglomaznim gumama
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

Ja sam za dimenziju 205/50-15 , pošto u firmi imamo u voznom parku Alfu 156. Kao što kažeš 156-ica ekstra izgleda i sa čeličnim felnama sa orginalnim poklopcima.Kao opcija dolazi al. felna od 16 coli ali ne bih mnogo povećavao širinu guma, možda za broj više.Takodje preporučujem OZ al. felne.Imam sa mog Volvoa ekstra iskustvo sa Bridgestone Potenza gumama(205/50-15) i na suvom ali i na vlažnoj podlozi i svakome bih savetovao nabavku ove gumu!
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• NemanjaNS
              CBC Veteran
              • 26.10.2004
              • 121
              • Novi Sad

Brick - nemam nameru da menjam velicinu tocka, znaci obim ostaje isti (i samim tim ocuvana je tacnost brzinomera), samo bih presao na 16-17" felnu na racun visine zida gume.. Kao sto sam rekao gore - na alfa156.net forumu ljudi tvrde da je velika razlika u voznji cim se stave gume nizeg profila (ulaz u krivine - kao da se vozi drugi auto)..
              evo kalkulatora:
              http://www.chris-longhurst.com/carbible ... bible.html
              205/60/15 vs 205/50/17 je 70(brzinomer) vs 71mph (realno), dok je
              205/60/15 vs 205/50/15 oko 70(brzinomer) vs 66mph realno..
              znaci ako bih zadrzao 15ice i stavio /50/ gume, brzinomer bi oko 100 na sat lagao za skoro 10km/h

Tetak - OZ superlegerra i grandturismo felne mi se najvise i svidjaju ali ne znam gde i po kojoj ceni se one mogu naci kod nas..
              evo 16ice su oko 150eur komad napolju:
              http://www.gazzella.cc/cart.php?target= ... ory_id=522
              i za kraj slicica

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

mislio sam bas na tocak-felnu. veca felna povlaci i sirinu a posledica je pogorsanje perfomansi, odnosno pad snage na tocku usled veceg otpora kretanju. nema dileme da tvrdi bokovi gume nude drugaciji osecaj voznje. pitanje je samo da li je potrebno na autu skromnog motora i perfomansi imitirati potrebe nekog rasnog sportskog/trkackog auta. eto, to mi nije jasno s obzirom da atmosferski motor do 3500 kubika nema potrebu za siru gumu od 195 ili 205 mm.?
                izglef je stvar ukusa a o ukusima ne vredi, ali sta cemo sa tehnikom...
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• NemanjaNS
                  CBC Veteran
                  • 26.10.2004
                  • 121
                  • Novi Sad

Ne vidim zasto je problem naci 205/50/17 dimenzije, zar ne mogu samo promeniti odnos velicina felne / visinu gume ne menjajuci sirinu gume?

npr otisao sam na tirerack, nasumicno odabrao vozilo i dobio bas tu velicinu..
                  http://www.tirerack.com/tires/SelectTir ... toModClar=

ma nije ni bitno, gnjavicu vas sa tim na prolece

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

po pravilu ne, i po pravilu veliki svetski proizvodjaci prave unificirane dimenzije guma prema standardnim dimenzijama felni. izuzetaka naravno ima, a tirerack ne prodaje nista ovde, to je lokalna US ponuda.
                    a sa druge strane umesto standardne 205/60-15 ako se zadrzava ista sirina od 205 ali na 17inca tocku onda visina gume pada na 40 ili 45 sto na oko izgleda kao valjak a auto sa takvom kombinacijom tocak-guma je manje vise neupotrebljiv po javnim putevima kakvi su standardno u Evropi, a kamoli kod nas. ok, moze neko da stavi 205/40-17 ili 185/30-16 ili slicno ako nadje ali ne vidim poentu, osim ako se auto namerava koristiti za trkanje po krugu neke piste. da cenu potrebnih prepravki vesanja auta koje prate tako drasticne promene guma/tocka za sada ostavimo po strani, kao i nemogucnost registracije takvog auta dok se ne uradi posebna-dodatna homologacija (naravno pricam o normama i standardima uredjenih drzava poput Nemacke) da bi se atuo smeo osigurati i koristiti na javnim putevima.
                    nejasno je sta se dobija ekstra sirokim gumama na autu skromnog motora po pitanju tehnike?
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

hm, da ne zaobravim, vidim da si ponudio link koji vazi za BMW od 3000 kubika i jos kupe gde takva siroka guma i ima smisla s obzirom na motor i godiste auta.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

jos malo detalja...
                        ako se i nadje npr bas ta guma 205/50 od 17 inca sledi pitanje i gde naci takvu felnu koja odgovara a to znaci sirine 6 ili 6,5 inca i precnika 17 inca.

uobicajeni standard je da su 17stice sirine 7-8 inca pa takve iz standardne ponude otpadaju pri izboru adekvatne jer su presiroke za gumu od 205mm sirine...
                        a onda tu dodje jos i ofset koji mora da odgovara onome sto je proizvodjac auta predvideo zbog projektovanog ponasanja vesanja, pa da li ce takva kombinacija funkcionisati pri svim uglovima zakretanja prednjih tockova a da ne udaraju u rub krila, pa sta je sa zadnjim krilima u smislu dovoljne sirine za predvidjeni veritkalni hod tocka u voznji itd.
                        i na kraju opet pitanje gde koristiti takav auto jer kod nas ima jako malo puteva za stalne brzine vece od 200km/h a za manje brzine ionako su nepotrebne takve ekstra niskoprofilne gume. uz faktor cene svega toga ja gubim smisao opredeljenja za takvu kombinaciju za prosecne aute kakvi su kod nas u upotrebi. znaci, pitam jer mi nije jasna svrha svega u nasim uslovima puta i vozila.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Sasha
                          CBC Senator XXL
                          • 04.10.2004
                          • 4126
                          • Novi Sad

Kad bi tako gledali na stvari onda mnogo toga nema svrhu! Covek hoce agresivniji izgled po cenu smanjenja udobnosti-OK,neko drugi hoce ovo,treci ono,.......ne znam gde bi zavrsili kad bi trazili svrhu u svim nasim postupcima.....
                          www.arcs.org.rs/forum

Comment

• BRABUS
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2004
                            • 2399
                            • London

Nemanja.....ako hoces, ja bih na prolece menjao felne i gume....felne bih menjao samo ako neko hoce da ih kupi Standardne Alfine. Ako hoces ili znas nekog ko hoce, javi Inace su petnaestice

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

ok sasha koliko ljudi toliko cudi.
                              ja sam se uvek cudio koji je motiv agresivan izgled, poveliki kraj izduva uz busni lonac i grmljavinu a sve uz smanjenje snage motora i degradaciju (pocesto) ionako skromnih perfomansi...jos kada vidim nekog Juga ili Golfa 1 ili slicno sav "sportski" a jedva ide 110)
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• Sasha
                                CBC Senator XXL
                                • 04.10.2004
                                • 4126
                                • Novi Sad

Originally posted by brick
                                jos kada vidim nekog Juga ili Golfa 1 ili slicno sav "sportski" a jedva ide 110)
                                Slazem se 100%. Izgled i performanse treba da idu ruku pod ruku.Ja sam za diskretan stajling,nikako previse napadan!
                                www.arcs.org.rs/forum

Comment

Working...
                                X