Renault safrane 2.2Si

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Duke
    CBC Senator XXL
    • 16.01.2006
    • 753
    • Urbs Naissus

Neeeeeee nisam mislio da reciklira ulje vec da bar 3 puta ponovi proceduru zamene ulja sa NOVIM uljem.
    P.S.
    Kako bi od starog srnog ulja dobio svezu crvenu boju?
    Ma, naravno, i ja sam tako mislio, ali ako pogledaš ovo sto je Saša napisao, ispada da je on pomislio da se vrti jedno te isto ulje u krug...

Originally posted by sasafilipovic
    . Ako sam dobro shvatio, sipem novo ulje, motor malo radi, istočim ulje, ponovo sipem to isto ulje (nekoliko puta) dok ne dobijem crvenu boju ulja, proverim nivo ulja i gotovo.

... pa rekoh čisto, da raščistimo stvari...

Inace, kad se pogleda na veliku tabelu za Elfova ulja, koju automehaničari i prodavci kače na zidove svojih radnji, recimo stoji da u moj (bivši automatski) menjač ide 38 ! litara ulja... Sećam se da smo se svi krstili... Pa ljudi traže decimalni zarez, kao to treba da je 3,8 litara... Međutim, lepo piše - 38. ...Pa vi vidite... Ono 4 litra koji se menjaju je izgleda samo ono sto iscuri u karter, a u stvari unutra se ljuljuška još poprilično litara...
    "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• sasafilipovic
      CBC Član
      • 06.04.2005
      • 56

Originally posted by Duke
      Ulje manjas tako sto vise puta ponovis proceduru koju si vec savladao...
      Djukicu, možda davim, ali u ovoj situaciji gde niko nema pojma o automatskim menjačima
      Hvala, Sale, hvala...

Nisam mislio na ljude sa foruma, nego na majstore u Jagodini! Stvarno nemaju pojma.

Stvarno nisam mislio da promenim ulje tri puta. Mislim, mnogo je brate skupo. Mislio sam da je problem onih 1,5l ulja koji se zadržavaju u vangleru, pa onda od 4 litra koliko treba da se zameni u menjaču, sipem 3,3 koliko može stvarno da stane, provrtim malo menjač, izvadim ulje, sipem prvo 0,7l novog ulja, zatim dopunim sa ovim uljem što sam ga malopre izvadio. Očigledno da nism dobro skapirao.

Tri zamene ulja koštaju 3x4litra = 12litra x 520 din (texaco ATF) = 6240 din. To je stvarno mnogo za mene.

recimo stoji da u moj (bivši automatski) menjač ide 38 ! litara ulja...

The Toecutter, he knows who I am

Comment

• djukic
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2005
        • 2526
        • Beograd

pa i nije mnogo na svakih 40-50 hiljada km. A pogledaj konsekvence.... I pomisli na majstora iz sopota cuvenog bobana
        https://t.me/pump_upp

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

ja se izvinjavam... sto sam mirodjija i u ovoj corbi

evo sta nadjoh na netu:

Maintenance

Transmission fluid should be changed periodically. Your owner's manual should give you the recommended intervals which could be anywhere from 15,000 miles to 100,000 miles. Most transmission experts recommend changing the fluid and filter every 25,000 miles.

Few transmissions have drain plugs to drain the old fluid. In order to get the fluid out, the technician removes the transmission oil pan. This is quite a messy job and generally not recommended for the casual do-it-yourselfer. Even if the transmission has a drain plug, the only way to also change the transmission filter is to remove the pan. When the pan is down, the technician can check for metal shavings and other debris which are indicators of impending transmission problems.

In most cases during these transmission services, only about half the oil is able to be removed from the unit. This is because much of the oil is in the torque converter and cooler lines and cannot be drained without major disassembly. The fluid change intervals are based on the fact that some old fluid remains in the system.

When the transmission is serviced, make sure that the correct fluid is used to re-fill it. Each transmission manufacturer has their own recommendation for the proper fluid to use and the internal components are designed for that specific formula. GM usually uses Dexron, Fords prior to 1983 use Type F while later models use Mercon. Late model Chrysler products use ATF +3 +4 (Not using the correct fluid for Chrysler transmissions is the most common reason for their transmission problems.) Toyota sometimes uses Type T which is only available through Toyota and Lexus Parts departments. Honda also specs out their own formula which is available from Honda or Acura parts departments. A transmission will not work properly or may even slip or shudder with the incorrect fluid, so make sure that you double check. Your owner's manual will tell you which fluid is required. Naturally, the owner's manual will try to convince you to only use the manufacturer's branded fluid, but they will also provide you with the specs for the oil. If the aftermarket product indicates on its container that they meet or exceed the specs for a particular type of transmission fluid, it is generally ok to use that product.
          izvor: http://www.familycar.com/Transmission.htm#Maintenance

sto kaze ovaj ovde... mozda je dovoljno da menja češće ulje u menjaču..naprimer na 15 000 ili 20 000 km .(promeni koliko staje u menjac,naprimer 4 litra i filter i tera dalje),nece biti "idealno" cisto...ali boze moj... =]

pogledajte i ovaj link : http://www.diynet.com/diy/ab_transmissi ... 20,00.html

evo i od AMSOIL-a objasnjenje za kompletnu zamenu(vise ciklusa) i samo sa jednom zamenom. http://www.amsoil.com/faqs/ATF_and_Filt ... edures.pdf
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

Problem je u vlasnicima vozila. Na menjac pogotovo automatik mislis samo kad pocne da te zeza.
            Pogledaj ulje koje je ispustio iz menjaca. Tom menjacu nije dovoljno da se izmeni jedanput ulje pa da se zatim skrati interval zamene i tako postigne efekat.
            Preporuka je da se proces zamene sprovede kako sam rekao. Pogotovo u slucajevima zapustenih menjaca.
            Kad je nov e onda mozda kraci interval zamene ulja resenje al gledaj s druge strane ko bre misli na menjac kad uzme nov auto...
            https://t.me/pump_upp

Comment

• sasafilipovic
              CBC Član
              • 06.04.2005
              • 56

Da sam znao to pre zamene ulja, kupio bih jeftinije ulje (VISKOL ATF dextron II 200-300 din) i isprao bih skroz menjač. Ovako sačekaću malo da se finansijski oporavim, pa ću ponovo da zamenim ulje. U pravu si Djukiću da to nije mnogo velika investicija na 60 000 km, ali je problem prva zamena na 0 km. Drugo, srce mi se kida za svaku dugotrajnu investiciju u auto, jer neznam koliko će da se zadrži kod mene (nijedan nije dočekao drugu registraciju).

Comment

• Duke
                CBC Senator XXL
                • 16.01.2006
                • 753
                • Urbs Naissus

Drugo, srce mi se kida za svaku dugotrajnu investiciju u auto, jer neznam koliko će da se zadrži kod mene (nijedan nije dočekao drugu registraciju).
                Hm, cudan si ti covek... Sto bi menjao nesto sto ti odgovara?
                Sa druge strane, posmatraj to ovako: ako se s**** menjac, neces moci ni da ga prodas kako treba...

Comment

• nikolapanic
                  CBC Senator XXL
                  • 16.10.2005
                  • 657
                  • Petrovac

Interesuje me vase misljenje o sledecem:Renault safrane 2.0i 12V sa automatskim menjacem.Sta mislite da li je ovo dobra kombinacija,kakvi su motori sa 12 ventila i koliko recimo kosta da se automatski zameni manuelnim menjacem(iz iskustva)?
                  Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• Duke
                    CBC Senator XXL
                    • 16.01.2006
                    • 753
                    • Urbs Naissus

To je kasni motor koji je isao i u 25-ice. Napravljen je kao zhelja da se dobije mnogo muzike za malo parac (potrosnja & registracija). Nova glava sa 12 ventila (dva usisna i jedan izduvni po cilindru) je nakalemljena na standardni blok motora od 2 i 2.2 litra. Naravno nisu to sve modifikacije (npr. tanje su karike od standardnih motora!). Motor je napravljen da se vrti lako u visim obrtajima. To je omogucilo da sa izvuce izmedju 135 i 140 konja iz ovog motora (u zavisnosti od varijante sa/bez katalizatora itd.) Ugradjivan je u executive varijante 25-ice sa bogatom opremom umesto V6, u verzijama TXI i Ti. Sto se tice snage i konacne brzine, prilicno su uspeli u nameri, ali mu je u poredjenju sa sestakom obrtni moment dosta nizi, a pogotovo u nizim obrtajima (tek na 4 300 obrtaja dobijas pun obrtni moment, a snagu na 6 400).
                    Prilicno cest kvar ovih motora je upravo stradavanje kompleksn(ij)e glave motora, a cena polovne glave za ovaj motor se krece oko 250 E. Ne kazem da mora tebi da rikne, ali da se desava - desava se. Sestaka mozes da vozis 200 do meseca i nazad, bez posledica, a sa ovim se, ja, bogami, ne bih usudio.
                    Ja sam manuelni menjac (sa sve rukama i ugradnjom hidraulicnog kvacila) dobio za 300 evra, sto je ekstra povoljno, jer su mi majstori iz okoline Jagodine trazili oko 500-600 za ovu operaciju.

Comment

• El Radisa
                      CBC Veteran
                      • 06.12.2006
                      • 101
                      • Sabac

Za pocetak da kazem da je extra safrane! Ako treba nekome safrane za delove sa kozom, samo polupan napred malo (otisao jedino hladnjak i far jedan) za extra pare neka me kontaktira (ima drugar jedan i dzabe mu stoji).. a dal je manual ili automatic u njemu ne znam. INace imam ja jedan menjac od 25ice manuelni, pa ako moze to da se iskombinuje eto... bilo bi dosta jeftinije nego sto je DUKE-a izaslo.
                      Inace ja imam 25icu sa 12v 2.0.. Auto ide lepo zaista, samo sam imao doksta baksuza sa njim.. i npr, sipao sam sva razna ulja i svih mogucih viskoznosti jer nisam imao pare za 6l ORIGINAL ELF-a.. tako da dimi i cadi kao lud, a na iberlauf ne izlazi plav dim, cak malo i uvlaci vazduh.. imam i ulja u usisnoj grani! Mada decko od koga sam uzeo kaze da je radio motor i vidi se da je otvaran (crveni silikon). Jedino su mi svi dihtuzni redom lozi, pa malo vlaze.. a za njega je set dihtunga oko 3000din, al je problem otvaranje motora etc... tako da sam odustao od toga i samo sam sam zamenio dihtung poklopca glave (onaj gumeni) koji je pukao na jednom mestu skroz.. 300din sam platio nov.
                      Sa autom sam presao do sada 3000km (od toga 2500 za manje od mesec dana )
                      a za to vreme sam imao dosta problema oko auta.. no doduse planiram da otvorim moju temu povodom svega toga, pa se tamo mozete nacitati
                      Potpis nije po pravilima. Smeta praćenju konverzacije.

Comment

• El Radisa
                        CBC Veteran
                        • 06.12.2006
                        • 101
                        • Sabac

inace da dodam za safrana.. lep je to autic, noviji.. sve to stoji.. Ali on je samo "wanna be 25".

i prosto je neverovatno da je ovaj placen 3000e!! To je daleko ispod minimuma! Extra si prosao druze!
                        Potpis nije po pravilima. Smeta praćenju konverzacije.

Comment

• sasafilipovic
                          CBC Član
                          • 06.04.2005
                          • 56

Originally posted by El Radisa
                          i prosto je neverovatno da je ovaj placen 3000e!! To je daleko ispod minimuma! Extra si prosao druze!
                          Ukapirao sam zašto je pla?en 2950?.
                          Definitivno je mislio da je crko menja? i hteo je pošto poto da se otarasi auta.

Silom prilika ssam poslušao Djuki?a i Duke-a i promenio ulje u menja?u nekoliko puta (konkretno 5 puta). Razna ulja Texaco, Viskol, ELF. zadnja dva puta ELF Elfmatic dexron III, koji sam našao izuzetno povoljno 299 din litar.

Imao sam nekoliko malera krajem prošle godine. Prvo mi auto podizao temperaturu, te je "reno mi?a" konstatovao crknut dihtung glave, ali mi pre toga zamenio termoprekida? (25?), dihtung (120?) i na kraju nešto zbog ?ega smo se i posva?ali - termostat (30?). Iako me je uveravao pre po?etka radova da je termostat dobar a dihtung ne valja. nakraju je zamenio i dihtung da mi slu?ajno ne prokuva auto pa da pri?am kako mi?a loše popravlja kola... ukupno 230?... jbei ga neko treba da mu opreminovi servis...

drugi maler se dogodio krajem novembra. Naravno menja? je u pitanju, i situacije koje su dovele do višestrukog menjanja ulja u menja?u.

jednog lepog dana, auto jednostavno u toku vožnje upali sijalicu za automatski manja? i prebaci u tre?u brzinu u kojoj ostaje do gašenja auta. Ispod auta sam po?eo da vi?am fleke od ulja (crveno ulje), a kad sam skinuo zaštitnu plastiku bilo je za litar ulja unutra.
                          zamenim ulje jednom ali isti simptomi. U jednom od prethodnih odgovora sam poslao sliku jednog dela koji je zaliven silikonom.
                          http://img224.imageshack.us/my.php?imag ... 3867qm.jpg

Silikon se odlepio i tu je kapljalo dosta ulja. Ja skinem silikon i zalijem te?nim metalom. Kad sam ve? tu zamenim ponovo ulje. Primetio sam i ulje na kompjuteru za automatski menja? ali sam mislio da je vazduh nabacao ulje na tu stranu.

I posle zalivanja tog dela (saznao sam i kako se zove - mera? pritiska ulja automatskog menja?a) pali se sijalica za autom. manja? i blokira u III brzini. Ulja na kompjuteru još više. Provalim da ulje iz mera?a pritiska ulja, kroz izolaciju kabla, koji ide u kompjuter gura ulje. Tako da sam skidao izolaciju i ponovo sve to zalio te?nim metalom, oko svake žice posebno. nekako rešim problem kapljanja ulja ali blokiranje u III brzini i dalje ostaje.

Odem kod servisera i na?em taj mera? pritiska. Cena sitnica - 120?. OK kupio bih ga ja, ali dali je problem u njemu. Nisam siguran da li ?e manja? da proradi ako to zamenim. Kad sam ve? tu kupim ulje (ELF elmatic) i ponovo zamenim ulje.

Kupim i Renault dialogys (20?) i prona?em dosta korisnih stvari izme?u ostalog i
                          " The automatic transmission warning light on the dashboard illuminate and the gearbox remains in 3rd speed (interitten fault). CAUSE - pressure fault memorised by the computer bargraph 8R or 8L flashing on the XR25 test box"
                          Mogu?i uzroci : mnogo , izme?u ostalog i neispravan mera? pritiska.

Tražio sam i po otpadima i našao u Mladenovcu, za 50? polovni mera? pritiska. I to mi je bilo mnogo. Obišao sam i nekoliko servisa u Jagodini i u jednom ga na?em, za tri?avih 1000 din. naravno da ga kupim, odmah ga zamenim i menja? radi kao nov.
                          Naravno zamenim još jednom ulje i da kucnem u drvo sad radi kao doxa.

Nadam se da ?u još dugo da se vozim sa ovim autom (ako promenim motor na 2000ccm), znam sigurno da reno mi?a ne?e više da me vidi, vala od mene je dosta bilo. Pravo osveženje je bio Renault Miloš, ovlaš?eni servis za renault, mislio sam da dere kožu, kad on ispade mnogo jeftiniji od svih drugih. 950 din je radni sat i cena delova kao u prodavnici.

Toliko od mene. Renault pravi izuzetne limuzine, mislim da je ve?ina vlasnika zadovoljna komforom i izdržljivoš?u auta. tako i ja, i pored ovih problema, zadovoljan sam mojim autom.

Sada tražim carinjen motor od 2000 ccm. Naravno da mi motor nije potreban , ve? samo deklaracija da je uvežen i plo?ica motora. za sada imam ponudu od 220 ? ali mislim da je to mnogo.Ako imate nešto povoljnije javite na pp ili mail.

Comment

Working...
                          X