Evo update-a posle mesec dana koriscenja auta. Presao sam oko 1100 km s njim za ovo vreme, mahom po gradu. Za ovo vreme je potrosio 0g ulja i oko litar ulja za servo, izgleda da mi pusta na levoj manzetni na rack&pinion (neznam kako se kaze na srpskom, ali to je ona kao gumena manzetna koja ide na metalni deo koji spaja letvu i tocak). Uzeo sam pre neki dan neki Lucas-ov sealer koji se sipa u posudu za ulje za servo i kao 100% zaustavlja sve supljine. Za sad se dosta smanjilo oticanje, videcemo kako ce da izgleda na dalje.
Osim toga, sve je OK, a i to me ne brine, jer ne mislim da ga popravljam. Potrosnja goriva je oko 13.5l na 100 km po gradu, a oko 9-10l na otvorenom, sto je dosta prihvatljivo.
Auto ima par cvrcaka svuda okolo, koji su vise i prestali da me nerviraju, tvrdo kvacilo i govn* od kocnica (dobosi nazad). Prilicno je nestabilan kad padne kisa, i dosta proklizava na startu kad je mokro (gume su skroz nove).
Odlicna stvar je krov koji se skida, i bas uzivam vozeci bez njega po ovoj vrucini
Da kucnem u drvo, odlicno. 1500 milja sam presao i jos uvek je sve kao kad sam ga kupio. Sa rack&pinion jos uvek curi ulje za servo, ali nista dramaticno, za 1500 milja iscurelo 1.2 litra. Kupicu jos jednu bocicu onog Lucas-ovog sealera, a ako ne zaustavi on, dosipacu, posto mi se ne ulaze u auto jer ionako ga prodajem do kraja godine. Ulje jos uvek nisam primetio da se pomerilo. Mozda cu zameniti plocice kocione uskoro i to je jedino uz ulje sto planiram da ulozim u njega dobrovoljno
Dodje vreme da posle 4200 milja zamenim ulje i ulozim prvi dolar u auto Bacih se na potragu netom i evo na sta sam naleteo u ovlascenom Mazdinom servisu:
Oil Change (up to 5 quarts of oil + oil filter) -27 Point Inspection -FREE CAR WASH ALL FOR ONLY $18.88
Inace u Chevy dilershipu, kao i kod drugih, standarna cena zamene ulja, sa uljem, filterom i inspekcijom auta je oko $30 dolara (1800 dinara). Jeftina ova Amerika za stvari oko auta
da , a dali si se zapitao koje ulje ti sipaju , zamena ulja je jeftina samo iz jednog razloga , ulje koje iscede iz tvog auta prerade i tako ga prodaju nekom drugom , prerada je jeftina i tako im se isplati , inace da ti sipaju ulje koje se moze kupiti u radnjama za tu cenu im se nebi isplatilo raditi ...
wal mart je jednom izbacio nke podatke , koliko ih sve kosta , cena galona ulja koju su oni placali je bila smesna ...
Sipano mi je Mobil ulje iz bureta, isto koje je sipano u RX-8 ispred mene. Neznam kakve su cene ulja kod tebe u maloprodaji, ali ovde je litar Mobil 10W40 $2.39 za litar, ako kupujes pojedinacno. Shell, Valvoline, Chevron i ostali su oko $2...5l brendiranog ulja najnize klase je oko $10...tako da za njihovu racunicu se ne sekiram, posto kupuju ogromne kolicine.
Ulja su generalno mnogo jeftinija nego u Evropi. Litar sintetickog ulja Mobil ili Valvoline imas vec od $5...dok u Evropi tesko mozes da nadjes ispod 10 evra. Kad se setim, ja sam Mobil Special X (polu-sinteticko) placao 9e za litar u Nemackoj + zamena je bila sigurno 15e. Seleniu Turbo Diesel sam kod nas palcao oko 4-5e litar.
Nemoj da me shvatis da mislim da su mi sipali neko ko zna kakvo extra ulje...niti sam to trazio, niti mi znaci na autu koji je presao 300.000km. Ono na sta sam hteo da skrenem paznju je razlika u cenama ulja i servisa, tj. koliko je u Evropi to skuplje.
Auu bre al je tamo dzabe, da je tako ovde ne bi moglo da se prodje ulicama od kola. Nego u cemu je bre vise fazon sa tim cenama u Americi, jel nas ovde deru(mislim na Evropu) ili ima neka fora u Americi, mislim te cene su duplo nize tamo.
E znas li kako ti zavidim,ja volim americke automobile,ali samo one ogromne crnacke,sto imaju hidrauliku i sedista kao fotelje i motore od 5-6l zapremine sa sve kockicama preko retrovizora,felnama od 19" i pimp my ride sranjem
Ima jedan chevy u Nisu,vozi ga jedan cicica od 80god sa "welcome to florida" tablicama,jedva staje u jednu traku koliko je sirok,a jos i kabrio...
Originally posted by Sheta_Junior
Tata izadje iz kola, pogleda pored puta jarak, katakombe, ali vidi da ce da prodje. Digne BX-a na najvisi stepen i polako ga spusti pored puta, prodje kroz jarak, digne ga na put, stane na put, spusti citrica, i nastavi put, a svi ljudi iz kolone aplaudiraju!
ahha, cuj kod nas jeftino , pa ovde se ljudi buje jos kako je sve poskupelo imisle da ih drzava dere sa cenama 3 $ za skoro 4 litre benzine , sta je vama , pa to je skupo 4 svevice za 4 $ katastrofa skupo
pa pogledajte samo , koliko se stvari ovde proda a koliko u EU, ko god kupuje na veliko dobiva velike popuste , to je jedan od razloga
Comment