Vectra A 2.0i by Dfast

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dfast
    CBC Senator XXL
    • 26.05.2005
    • 1302
    • Hoofddorp NL /Bgd

Vectra A 2.0i by Dfast

Prvi put u vlasnistvu Opela, mada ne i prvi put za volanom. Nekih par godina sam vozio Kadeta 1.6d kockicu, zenin auto koji je imao blizu 300kkm na cajgeru. Prilicno udoban i ekonomican ukratko, ali koji mi je dosta muka zadao. Da ne nabrajam ali pocev od zadnjih dobosa koji su znali da zablokiraju iz cistog mira, do alnasera koji je znao da isprazni akumulator od silnog verglanja (losa nafta i malo kompresije), pucanja kaisa koji je pokrivio doduse samo jedan ventil, hladnjaka koji je procureo, sajle zadnje kocnice koju kada montirate shvatite da je jedan krak sajle kraci od drugog, pa zatim ponovo skidaj pa ispocetka, zamenjeni prednji lezajevi uspesno, puno crnog dima iza kad se ocepi na nekom usponu, brave za koje sam imao tri razlicita kljuca, zamene grejaca koji su crkavali prebrzo... , ali je sve u svemu sluzio i odradjivao posao koji mu je zadat uz sve muke sankcijskih vremena i min odrzavanja.
    Od pre par dana u vlasnistvo dolazi Vectra A 20.i hechbek varijanta, nesto za trenutne porodicne potrebe. Po mojoj proceni praktican porodican auto s kojim se moze zapucati do Bgd-a, udobno i brzo krstareci. U krajnjoj opciji su bili Vectra u sedan varijanti koja ima za nijansu veci prtljaznik, Mitcubishi Galant 1.8i sedan i Bmw 316i sedan svi oko 94'. Odluka posle malo razgledanja je ipak pala na hechbek varijantu Vectre ciji mi se motor najvise dopao kao i prakticnost petih vrata. Kada se prate oglasi preko neta, automobili uglavnom na oko lepo izgledaju ali, kad se dodje na adresu i pogleda, situacija je mnogo jasnija i cesto dosta losija. Ovu Vectru na prvi pogled nisam hteo da uzmem, jer se tih 12 godina na njoj ipak vide. Ali posle malo razgledanja i price sa vlasnikom sam promenio misljenje i kupio je. Vlasnik je hteo da je proda i nije zakerao oko cene, kada sam ga pitao koja je zadnja cena rekao je 1300, znaci spustio sa 1450 sa obrazlozenjem da prodaje auto jer nije za njega. Presao je iz luksuznijijeg auta u Vectru i shvatio da su mu potrebe vece i zato ga prodaje. S druge strane moje potrebe potpuno odgovaraju ovom autu i zato se i preselio u moje vlasnistvo .
    E sad malo o autu posle ovih par dana probe. Izuzetno udoban, ja sam navikao na malo tvrdje automobile, a ova Vectra bas pliva. Motor je prilicno suv, moguce je da je bio opran pre izvesnog vremena ali na njemu je ipak malo sloj prasine tako da mi se cini da ipak nije opran pred prodaju. Kada u desnoj krivini naidjem na neravninu cuje se udarac u sasiju ili solju, sto mi najavljuje brzu zamenu amortizera. Na niskom gasu zna da potpuno spusti gas, tako da dodje do malo cimanja napred nazad, nemam predstavu sta bi mogao da bude uzrok, jos se nisam upustio u analizu, moguce da je motor ler gasa ili dizne. Povlaci izuzetno dobro, na auspuhu je malo cadjava ali mozda je razlog lagana voznja jer s ovim motorom sa zaista krstari do 3500 obrtaja. Moguce da ga treba malo izduvati. Ulje je prilicno crno, zrelo za zamenu i malo ispod minimuma. Na leru se cuje malecno caktanje, bojim se da nije jedan od podizaca vantila. Klanasti kais izgleda prilicno ispucalo a kad je on takav verujem da je i zupcasti u slicnom stanju. Od opreme ima servo, prednje podizace prozora, centralnu bravu, ima i neke zvucnike na standardnim pozicijama i to je to. Nisam jos stigao da pregledam kocnice i vesanje ali polako jedno po jedno. U svakom slucaju usledice zamena ulja, fitera, kaiseva, pranje dizni, i zamena amortizera za sada. Primetio sam i malu tackicu na soferci i to bas ispred volana ali tek kada sam ga uzeo.
    Evo i par slika.

• BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Cestitam Gorane jos jednom !!! Zelim ti da se dugo i bez problema navozas s njom

Comment

• zux
      CBC Senator XXL
      • 10.05.2005
      • 773
      • Beograd-Filmski grad

odlicna kupovina
      levo stop svetlo je sa prefacelift modela (89.-92.), to ces za male pare zameniti
      caktanje u motoru najverovatnije nije od hidropodizaca, vec od injektora (dizni) tako da je to normalna pojava
      kao sto si vec rekao: zameni kaiseve, ulje i sve filtere i miran si (kod zupcastog nemas spanere, jer se zateze preko vodene pumpe)
      amortizeri su najverovatnije fabricki, tako da su odsluzili svoje
      kad ih budes menjao trazi bilstain ili kayaba
      prekontrolisi nivo ulja servo upravljaca i letvu volana i ostatak servo instalacije
      motor ler gasa je najverovatnije zasluzan za te oscilacije koje imas u leru
      jedino sto me cudi je malo siromasna oprema za to godiste i taj motor (mozda je tako za holandsko trziste, jer su uglavnom 94.-95. god imale obavezno air bag za vozaca i vrlo cesto i suvozaca, naravno el. retrovizori sa grajacima su i na starijim vektrama bili standard, ali kazem najverovatnije je to zbog trzista za koje je radjena)
      sve u svemu odlicna kupovina
      neka te lepo i dugo sluzi

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

1300 heroja... i ja bi jednu za te pare
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• dfast
          CBC Senator XXL
          • 26.05.2005
          • 1302
          • Hoofddorp NL /Bgd

Hvala Brabus na cestitkama, hvala Zux na savetima, btw stopaljku nisam ni primetio dok mi nisi skrenuo paznju. Eto koliko sam detaljno gledao auto .
          Prolupator@
          ima ih jos samo se ne mogu uvesti. Da nije bilo masovnog izvoza vozila, ovde bi ih poklanjali. Jedan komsija je dobio sierru sedan na poklon pre par meseci od jedne komsinice. Kupila zena auto a stari poklonila, stavise auto u odllicnom stanju.

Comment

• robby
            CBC Član
            • 13.03.2007
            • 17
            • Sabac
            • A180cdi

Robby

Lepa vectra, imao sam slicnu pre astre, mislim da sam se sa tim autom najlepse i najudobnije vozio. Sednem mrtav umoran i odem do Budve, izadjem iz auta kao da nisam ni vozio. Malo su problematicne sa zadnjim rubovima kao i svi raniji opeli ali tu su im vec i lepe godine jer pregazile su po 15-tak godina...Cestitam na kupovini.

Comment

• dfast
              CBC Senator XXL
              • 26.05.2005
              • 1302
              • Hoofddorp NL /Bgd

Mali update,
              zamenjeno ulje i filter ulja, imao sam u spajzu neki castol gtx 15w 40. Zamenjena je i sponica koja spaja rame sa stabilizatorom. Ova leva sto je na bila na autu je prepolovljena! tj pukla i zato je i auto cudno plivao i njihao, sad se daleko bolje ponasa mada mu ipak sledi zamena amortizera. Sipao sam pun rezervoar i do sad presao nekih 550km i trebalo bi sad da upali lampicu, sto znaci da ipak ide ispod deset litara mestovite voznje posao-kuca (25km). Malo sam se zaleteo pa sam uzeo na otpadu prednja sedista od Gt-a 40e, mada posle ovo malo voznje svatih da one bocne sipke ipak bodu. Ubacio sam i radio, neki korejski Osio 5700, koji lepo zvuci takodje sa otpada za 10e. Klinasti sam kupio 36e ali ga jos nisam zamenio, verovatno za vikend.

Comment

• Williams
                CBC Senator XXL
                • 07.02.2006
                • 556
                • Beograd- Cerak

Nek te posluzi jos mnoooogo kilometara. Welcome to the club!

Comment

• cwij@
                  CBC Početnik
                  • 15.04.2007
                  • 5
                  • Brcko Distrikt, BiH

Super auto, da te posluži, meni se oduvijek sviđala ta Vectra.

Comment

• Čiča
                    CBC Senator XXL
                    • 14.12.2005
                    • 1621
                    • Beograd, Vidikovac

U firmi gde radim imalo se 100-tinjak. Od 90 do 94 godine. POneke su presle i po 700 K/Km, i jos su u opticaju.

Vozio ih svako i kako je stigao.

Da budem iskren ima jos lepo ocuvanih komada.

Odlicna kupovina, da te lepo sluzi.
                    Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???

Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci
                    "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic

Comment

• zux
                      CBC Senator XXL
                      • 10.05.2005
                      • 773
                      • Beograd-Filmski grad

ta recaro sedista su jedna od najboljih kadica (polukadica) koje su se ikada proizvodile, odlicno drze u krivinama, a i prilicno su udobna, jedino je problem ako su razdrndana sa ostecenim sundjerom na bokovima, jer onda umeju da zuljaju
                      ako su u dobrom stanju brzo ces se navici
                      ne verujem da ti je klinasti kais 36eur. (ne bi smeo da bude vise od 10-15eur.), pre ce biti da ti je to zupcasti

Comment

• dfast
                        CBC Senator XXL
                        • 26.05.2005
                        • 1302
                        • Hoofddorp NL /Bgd

Zux, nemoj nista da te cudi, ovde su cene delova malo sasave. Jeste klinasti kais, nije onaj obican V nego vvvv. U susednoj Nemackoj je prica potpuno druga, delovi za Opela su prilicno jeftini, rekao bih duplo jeftiniji nego za Suzukija.

Comment

• Williams
                          CBC Senator XXL
                          • 07.02.2006
                          • 556
                          • Beograd- Cerak

@dfast vidi kad budes dolazio u Srbiju da mu zamenis sve sta treba, idi na http://www.automarket.co.yu pa levo stavis godiste i model automobila i izadju ti cene delova kolike su otprilike, cisto da mozes da poredis.

Comment

• ilke
                            CBC Početnik
                            • 14.05.2009
                            • 3
                            • beograd

Re: Vectra A 2.0i by Dfast

au, a ja uzeo neki klinasti za 220 dindzi u misu... oce da mi ode alternator?

Comment

• dfast
                              CBC Senator XXL
                              • 26.05.2005
                              • 1302
                              • Hoofddorp NL /Bgd

Re: Vectra A 2.0i by Dfast

Kad je vec na prvoj strani mali update: Za dve godine presla 30kkm zamenjeno samo prednje levo rame i prvi deo auspuha odnosno grana. Ulje menjano na 10kkm, za sledecu zamenu sam ezeo Esso Ultron sinteticko. Zamenio sam mu i termostat jer mu je dugo trebalo da dostigne radnu temperaturu, sad stoji kao zakucan na 92 stepena osim u gradskoj guzvi kada krece da dize a potrosnju je spustio za litar i vise. U svakom slucaju zena je htela da je menjamo ali meni je nekako prirasla za srce, rekoh necemo dok nas dobro sluzi.

Poz

Comment

Working...
                              X