Radio sam u Grazu pogledaj www.tuner.at
Ide za NSA garanciju www.nsagarantie.ch koja pokriva sve od motora, turbo itd. Tuner.at, je koliko mi je poznato jedina firma koja se bavi tuningom i NSA garantira za njihov kvalitetan rad.
Pogledaj na page, ako te još nešto interesira mi javi.
ide za reprogramiranje, trebao bih još zameniti filtar zraka, ali još nisam, ostalo je sve u tolerancijama.
Potrošnja je tu negde, možda koji dcl, manje ali tačno nisam merio.
OK, gledaj imaš više varijanti tuninga, najosnovnija (najenostavnija) varijanta ti je tzv.Tuning box, koji u biti izradi promenu nekih parametra tako da CPU daje druge podatke koji utiču na performanse (vazduh,gorivo,turbo).
Druga varijanta ti je klasičan čip tuning kod kojeg se promeni EPROM, stari se izvadi i ubaci novi sa novim softwerom
Treča (moja) varijanta je tzv OBD tuning. To je optimizacija originalnih mapa u kojih su zapisani parametri rada motora. Taj tuning se radi preko OBD konektora i lap topa sa kojim se reprogramira centala. Naravno sam postupak je jednostavan ali u izradi pravog programa je nauka. Treba je znati originalne parametre koji se onda optimiziraju do neke granice, da se ne ide preko tolerancija originala (npr pritisak turbine, temperatura gasa auspuha, pritisak goriva u CR isl.)
pogledaj na www.tuner.at tamo ti piše još više i detajlnije. Neki "majstori" programe rade i kod kuče ali pitanje je kako dugo onda to ide, buduče da nemaju aparatura za merenje parametara (temperature ...). Konkretno ova firma kupi original parametre od npr.Fiata, i "secira" jedan motor ugradi senzore i na taj način izradi optimum za srednje EU područje.
Nadam se da sam objasnio i izvinjavam se za napake gramatike.
Comment