Veliki deo problema koji se javljaju kod razlike u performansama kod "istih" Jugica nastajao je ( i dalje nastaje ) pri livenju, pogotovo usisnih grana. Naime, kalupi za livenje trebalo bi da se ciste posle, sta ja znam, 100 odlivenih u****, jer posle svakog livenja na kalupu ostaju komadici i naslage od prethodne izlivene grane, pa je samim tim sledeca grana manjeg unutrasnjeg precnika i sa mnogo vise neravnina, rupa, nepravilnosti, sta ga ja vec znam...Naravno, posle npr. 100 u**** ovo nakupljanje materijala je u nekim dozvoljenim granicama, gde to nema nekog preteranog uticaja na performanse. Ali ne ocistiti ovaj kalup posle 500 grana vec dovodi do primetnih razlika. Znam da nasi trkaci imaju problema da nadju usisnu granu "sa pocetka" ciklusa (jer Mali N ne sme da dira usisne grane vec voze 100% standard), jer takve grane obicno daju vise snage. E sad, problem jesto lokalni majstori i radnici Zastave ovo znaju, pa onda maznu ovakve grane iz fabrike cim se naprave, pa ih posle valjaju ko suvo zlato
Verovatno isto vazi i za glave motora...
Ima jos jedna stvar za koju znam, koja se ne tice motora direktno ali dobro pokazuje kakvo je stanje i odnos prema poslu u Zastavi...Naime skoljke juga ili su strasno dobre ili su kante koje zardjaju posle 3 godine. Zasto? Generalno zastita i sama skoljka je prilicno dobra. Ali...U fabrici se skoljka potapa u nekakav rastvor za zastitu, pa onda u bazen za spiranje viska ovih hemikalija. E sad, hemikalije u bazenu za spiranje viska ove prethodne zastitne hemikalije bi trebalo da se prazni i ponovo puni posle, recimo, 50 skoljki. Ali se to radi posle 5 puta vise skoljki... Nema se para za cescu zamenu
Tako da ako vam uleti skoljka odradjena neposredno po zameni ovih hemikalija, OK. Ako vam uleti ona obradjena neposredno PRE zamene...onda ste u maleru 
Siguran sam da ovakvih primera ima jos dosta u celoj proceduri izrade...

Ima jos jedna stvar za koju znam, koja se ne tice motora direktno ali dobro pokazuje kakvo je stanje i odnos prema poslu u Zastavi...Naime skoljke juga ili su strasno dobre ili su kante koje zardjaju posle 3 godine. Zasto? Generalno zastita i sama skoljka je prilicno dobra. Ali...U fabrici se skoljka potapa u nekakav rastvor za zastitu, pa onda u bazen za spiranje viska ovih hemikalija. E sad, hemikalije u bazenu za spiranje viska ove prethodne zastitne hemikalije bi trebalo da se prazni i ponovo puni posle, recimo, 50 skoljki. Ali se to radi posle 5 puta vise skoljki... Nema se para za cescu zamenu

Siguran sam da ovakvih primera ima jos dosta u celoj proceduri izrade...
Comment