...isao kod SVIH sorti...i svi skeneri,magneti itd...ali me nije proslo:-)...izvinjavam se za OT
CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
100 E za dijagnostiku?
GDE vi zivite?
Moze, 100E ali da GARANTUJETE da je taj kvar koji se dijagnosticira zaista i bude uzrok, ili pare nazad. Ja licno i 0,001% ljudi bih i platio toliko da mi se pronadje PRAVI i definitivan uzrok, ili uzroci kvara.
Za preostalih 99,999% populacije, i 50E je previse, koji god argument da upotrebite
Comment
-
-
To i ja pricam ni 100e nije mnogo ako neko garantuje...Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Comment
-
-
Cijena od 50 ili 100 eura je navedena pod klauzulom o definitivnom i garantiranom ishodu. Za one koji su potrosili 200-300E na bespotrebnu zamjenu dijelova, ili izgubili cudo vremena, stotka i nece biti tako puno.
Principijelno pitanje je zasto se mogu placati evropske cijene za nabavke auta, ali ne i za popravke.
Praznom dzepu svaka je cijena previsoka. S druge strane, zavisi od poimanja dijagnostike. Ako netko i moze priustiti odredjenu cijenu, nece htjeti platiti zato jer vjeruje da je to jednostavan proces = ocitavanje kodova greske.
Trenutacno imamo trzisnu situaciju gdje serviseri okljevaju uci u dijagnosticke sfere zbog malih cijena i poteskoca oko nabave opreme i stjecanja obrazovanja. Dali zacarani krug treba prepustiti zakonu ponude i potraznje?
Kao sto vec rekoh, nije jednostavna problematika. Potraznja je izgleda veca od ponude. Dali se ponuda nudi po maloj cijeni zato jer nemogu garantirati "isporuku"? Dijagnoza kao zakjucak stecen opsirnom analizom raznih sistema mora biti definitivna, bar do krajnjih mogucnosti.
U nekim slucajevima tesko je sazeti sve bez istrazne operacije. Recimo da dijagnoza ustanovi kratki spoj na instalaciji. Dali traganje za kratkim spojem spada u dijagnozu ili je dio popravka problema koji se naplacuje zasebno?
Poneki slucajevi traze 15 min., neki traze vise sati. Ako se ne naplacuje prosjek, serviser se izlaze sumnji da je nesposoban ili neposten. Htio bih cuti kako vlasnici auta gledaju na to. Neka prosjecna cijena za bilo veci ili manji problem, ili prema tezini posla.
Comment
-
-
http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... 613#280613
Primer onoga o cemu pricam. Hajde sad ovde uradite dijagnostiku...
Ovde pojam "dijagnostika" podrazumeva KOMPLETNU mehanicku, pa tek onda onu "pametniju", elektronsku dijagnostiku i trazenje uzroka problema.
Da li se na to misli pod kompletnom uslugom dijagnosticiranja? Ako se govori o naplacivanju 50 ili 100 EUR za samo dijagnostiku aparatom, znate bolje od mene koliki je procenat kvarova prouzrokovam mehanicki losim stanjem motora, sto sumnjam da neka dijagnostika moze da ocita...Postoji li aparat koji ocitava pogresno odabranu hilznu za motor? Ili lezajeve? Dihtung?
Razumemo li se o cemu pricam?
Ako se naplacuje 50-100E, koliko god, uz davanje garancije da ce problem biti identifikovan koristenjem SAMO dijagnostickog aparata, ne znam KO da mi garantuje da ce ga naci, ZNAM da je takva tvrdnja potpuno suluda i neostvariva i nisam spreman to da platim.
Ako se tu podrazumeva i koristenje mozga i gledanje malcice van klasicnog okvira sta aparat moze da pokaze, onda je to druga prica.
Comment
-
-
Pa ja vec dvije godine radim na tome da pokazem da dijagnostika nije puko citanje kodova, cak niti radnih parametara, vec multidisciplinarni pristup u kojem se koristi sve od cekica do sofisticirane opreme. Mozda jos dvije godine.........
Kupcu usluge je svejedno kako mi radimo taj posao, potreban mu je zadovoljavajuci rezultat.
206:
Da li se na to misli pod kompletnom uslugom dijagnosticiranja? Ako se govori o naplacivanju 50 ili 100 EUR za samo dijagnostiku aparatom, znate bolje od mene koliki je procenat kvarova prouzrokovam mehanicki losim stanjem motora, sto sumnjam da neka dijagnostika moze da ocita...Postoji li aparat koji ocitava pogresno odabranu hilznu za motor? Ili lezajeve? Dihtung?
Normalno je da je mehanicar centar cijele operacije koji mora interpretirati podatke dobivene bilo kojim nacinom.
206:
Ako se naplacuje 50-100E, koliko god, uz davanje garancije da ce problem biti identifikovan koristenjem SAMO dijagnostickog aparata, ne znam KO da mi garantuje da ce ga naci, ZNAM da je takva tvrdnja potpuno suluda i neostvariva i nisam spreman to da platim.
Prica s kojom se moraju upoznati i vlasnici auta i serviseri istih auta.
Comment
-
-
Onda se savrseno razumemo.
Samo se bojim da su ljudi koji pod dijagnostikom podrazumevaju ono sto nas dvojica pod time shvatamo - jako retki. Jos redji oni koji to i shvataju i mogu da urade.
Desavalo mi se milion puta da mi majstor pored ociglednog problema koji postoji, vrati auto i kaze "sve je u redu, dijagnostika ne pokazuje nista" - i tu se ja mislim e moj prijatelju, nikad od tebe majstor biti nece koliko god ti mislio da si dobar...
Primer, menjac mi ne radi kako treba, kliza, skripi kod saltanja, problem koji se lako replicira u odredjenim uslovima - serviser iako zna za postojanje tih problema ne cini nista, jer ne zna sta da cini, jer mu kompjuter za dijagnostiku ne prijavljuje nikakav kvar. Mislim se nesto, da li to znaci da bi vozio na 3 tocka jer mu kompjuter ne prijavljuje da nije stavio 4. tocak...slep kod ociju i tu nema pomoci.
Oni drugaciji su JAKO retki.
Comment
-
-
U oficijalnom servisu VW u Moskvi,po cenovniku VW Nemacka-dijagnostika kosta 20Eura.
Mislim da sama po sebi dijagnostika ne treba da bude odbijajuca za klijente nego naprotiv privlacna.
Licno imam orginal Vag Com (kopija VAG i VAS) i znam koliko je tesko ili nije procitati greske koje je registrovao kompjuter.
E sad drugo je pitanje kako ce majstor shvatiti/razumeti to sto je ocitao dijagnosticki aparat i to se placa.
Po meni klijent ne treba da plati vise recimo skidanje zastite kartera samo zato sto je dosao kod dobrog majstora, samo po sebi skidanje zastite nije popravka.
Sta bi bilo kada bi nas sve zajedno naterali da placamo radnicima iz Elektrodistribucije kada dodju da nam ocitavaju brojace?Boost or bust...
Comment
-
-
@206.
Za to sto ljudi ne razumiju su pretezno krivi mehanicari / garaze, jer neznaju postaviti stvari na prave temelje. Oni ce morati i ispraviti situaciju kroz bolju komunikaciju i drugaciji pristup poslu. Ja pokusavam ravnomjerno zastupati obadvije strane. Potrosacima je potreban adekvatan servis, serviserima adekvatna motivacija da se popnu na taj nivo. Ili bar onima koji imaju zelju da napreduju.
@nenad.Po meni klijent ne treba da plati vise recimo skidanje zastite kartera samo zato sto je dosao kod dobrog majstora, samo po sebi skidanje zastite nije popravka.
Ocitavanje struje uracunato je u cijenu struje.
Autoservisu nije jednostavno koristiti isti princip. Bolji servisi bi radili dijagnostiku besplatno, jeftiniji bi mjenjali dijelove.
Comment
-
-
Originally posted by NenadLicno imam orginal Vag Com (kopija VAG i VAS) i znam koliko je tesko ili nije procitati greske koje je registrovao kompjuter.
E sad drugo je pitanje kako ce majstor shvatiti/razumeti to sto je ocitao dijagnosticki aparat i to se placa.
Po meni klijent ne treba da plati vise recimo skidanje zastite kartera samo zato sto je dosao kod dobrog majstora, samo po sebi skidanje zastite nije popravka.
?isto ?itanje kodova i odštampano na listu i predato vlasniku vozila ja bih napla?ivao 10-15 evra.
Ali to nije dijagnostika.
Comment
-
-
[quote="Valent VudrigaZasto??? Za montazu i demontazu potrebno je vrijeme i napor. Hoces reci da bi ti kao vlasnik garaze platio mehanicaru iz svog dzepa da bi popravio tudji auto. Zasto??? Po istoj logici bi skidao cijelu instrument tablu badava da promijenis zaruljicu od 10 centi, ili bi vadio cijeli sklop zica da bi popravio 2cm izgorjele instalacije. Sto mislis o motorima koji se moraju vaditi da bi se promjenili nosaci ili svjecice? Omogucavanje pristupa pokvaranoj komponenti je rad, dio popravka, a cesto puta je potrebno ciniti takve radnje da bi se napravila sveobuhvatna dijagnostika nekog kvara.
Ocitavanje struje uracunato je u cijenu struje.
Autoservisu n ije jednostavno koristiti isti princip. Bolji servisi bi radili dijagnostiku besplatno, jeftiniji bi mjenjali dijelove.[/quote]
Onda treba dijagnostiku na kompjuteru uracunati u cenu popravke vozila. Ali mi pricamo da covek dodje i kaze uradite mi dijagnostiku (pretpostavka aparatom za to) a ti kazes to kosta toliko. Tako isto kada dodje citac struje kucne na tvoja vrata i kaze 20 eura za citanje(zato sto je on ovlascen da cita).
Kada klijentu menjas svecicu da li mu naplatis otvaranje haube i skidanje kab la sa svecice. sve su to pripremne radnje i podrazumevaju se prilikom popravke vozila.
Ono sto si ti pomenuo su mnogo ozbiljnije stvari. Hocu da kazem da je guranje kabla u OBD steker i gledanje u kompjuter smesno da bi se naplatilo 50Eura. Naravno ko ima aparat od 2-10 000 Eura taj hoce da ga isplati pa zato i naplacuje i najjednostavniju dijagnostiku - iscitavanje kodova gresaka. Ja znam servise u Moskvi gde dijagnostiku(podrazumevam samo citanje sa kompjutera) na VW/Audi naplacuju 100Eura. Da li je to realna cena? A zasto da ne bude 200Eura?
Hocu da kazem da je u Nemackoj na VAG servisima norma cas 35Eura. Zar je citanje sa kompjutera vredno 1,5 norma casa?
Ja kad idem u svoj VAG servis na redovne servise oni po normativu moraju da ocitaju kodove(dijagnostika) ali u tom slucaju posto je to regularan servis onda ga naplate 15Eura. I to je oficijalni servis u Moskvi koji koristi cenovnik VAG za Nemacku.Boost or bust...
Comment
-
-
SAAB slucaj!!!
Motor ima visok ler gas, nema snage. Svjetli lampica i tester cita gresku za sensor radilice. Sensor je nov, instalacija do kompjutera kao i sam kompjuter potpuno ispravni. Provjeravanjem kontrole ler gasa ustanovljeno je da su zamjenjeni kablovi knock sensora i ventila ler gasa.
Aman kad se poveselis.
I dalje ostaju problemi s ler gasom, snagom, uopce s radom motora.
Na osciloskopu se vidi pet cilindara, motor ima samo cetiri. Oscilogram
signala sa sensora radilice odgovara primjeru u tehnickoj literaturi.
Sto sad?????? Kako van iz corsokaka??????
U ovom trenutku pribjegava se studiranju operacionog sistema i mentalnoj dijagnostici. Zasto sistem okida pet puta s 4 cilindra?
Da ne duljim, ovo nije kviz. Kod zamjene motora postavljen je zubcanik
od sekvencijalnog sistema koji ima tri zuba, za razliku od originala koji je za full group paljenje i ima dva zuba. S tri zuba sistem vidi extra puls koji tu ne pripada i totalno je zbunjen, ubrizgava drugacije i pali drugacije. U sprezi sa pogresnim podatkom iz tehnicke literature otisao sam na krivi put za odredjeno vrijeme i pomucio se.
Problemi uzroceni ljudskom greskom su izgleda najtezi zbog nedostatka logike koju se moze ocekivati u prirodnom kvaru.
Mala ilustracija u sklopu teme. Ovako nesto jos uvijek naplacujem
istom cijenom, kao i slucaj gdje vec s vrata znam o cemu se radi.
Minuli rad je vrijedan isto koliko i trenutacni. Kad se iskustvo stjece u krvi i znoju mora se postivati bez obzira na ulozeno vrijeme u trenutnoj situaciji.
Ako se nesto napravi u kratkom vremenu zbog efikasnih alata i velikog znanja, dali treba kostati manje nego kad se uradi sporo i primitivno u duljem vremenskom roku?
Comment
-
-
Nenade!
Cilj ovog posta, s moje strane, je da se odvoje neki pojmovi i da se promjeni odredjena praksa. Da nepostoje dileme i da nisu mutne vode..................Upravo suprotno. Moze se citanje gresaka naplacivati bilo koliko nisko. Kad ti dodje VW u servis i ima gresku P0300, dali iskljucis vag-com i prodas musteriji odredjeni dio ili radis nesto drugo.
Mozda vi dijagnostiku prodajete u nekom drugom formatu, u nekoliko stupnjeva, svatko ima pravo na svoj princip. GORKA MEDICINA SE LAKSE GUTA U MANJIM DOZAMA. Ja voilm svoje musterije pitati sto vole vise, noz u ledja ili saku u lice.............................................
Stavim karte na stol, pa tko voli...............................
Ilustrirao sam sa SAAB slucajem nedostatke pukog citanja gresaka. Nazoves vlasnike i kazes za 35e smo ustanovili da imate trokiranje visestrukih cilindara, ali nemamo pojma zasto se to desava, sad nam treba 50e da ustanovimo pravi razlog. Vi u startu ispaste neki posten narod, a ja lopov jer trazim tri puta vise za "dijagnostiku".
Ukoliko se taj visestepeni sistem podrobno ne objasni musteriji unapred spada u zavodjenje. Na isti nacin je autoindustrija zavela kupce novih auta da vjeruju da nemoraju raditi tune up prvih 100K milja. Ako nemoramo mjenjati svjecice, nemoramo ni kablove, filtere itd. Bar ovdje u USA.
Navodis otvaranje haube i citanje memorije kompa. za 15e. Mislim da nije neki argument. Pripremne radnje su takodjer uracunate, samo na drugi nacin, trebaju biti uracunate da bi firma bila profitabilna. Neke stvari se rade i gratis, no uvijek su u funkciji generalne financijske politike firme. Dali ikad u vasoj firmi kazete musteriji ne bez obzira na potencijalni gubitak profita, nije sve ni u novcu.
Comment
-
-
Ja ne bih ulazio u raspravu o pogodnoj ceni za celu operaciju dijagnoze, ali kada se ode kod majstora, ja ocekujem da dobijem razlog zasto nesto nije u redu i sta mora da se menja. Interesuje me cena operacije i jos bitnije vreme iste.
Vozilo i ljudski organizam nisu ista stvar, jer je kompleksost daleko veca na strani coveka. Time se ocekuje od majstora da ipak sa najvecom mogucom verovatnocom da i dijagnozu i sve mi je jedno da li koristi neki aparat ili samo uvo. Aparat je samo deo alata koji upotrebljava, i mene u sustini ne interesuje koliko on kosta.
Nazalost, moramo da mislimo i na sirotinju u okruzenju, jer neko ko vozi auto od par hiljada eura, ne moze da izdvoji ogroman novac za dijagnozu, jer ce iovako deo da kupuje na otpadu, a to je kod nas vecina!!!!Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
Comment
-
-
VV,
mozda se i ne razumemo. Ja kazem da je 50 Eura samo za ocitavanje/konstatovanje gresaka putem upotrebe dijagnostickog aparata ne primereno tezini/komplikovanosti operacije. Da li ce posle toga doci do neceg drugog to je druga prica.
Ako ti u svojoj radnji nudis uslugu dijagnostike aparatom i pronalazenja uzroka pojavljivanja greske onda tvoj posao zasluzuje vise od 20Eura. Ali ako neko samo prikljuci kompjuter i kaze "imas misfire, molim 50Eura" to je previse. Dijagnostika se bavi posledicom a ne uzrokom zato i ne treba da kosta kao nalazenje uzroka. Ako sam dobro shvatio tvoja poslovna filozofija se sastoji da klijentu saopshtish posledicu (sta je aparat registrovao kao gresku) i uzrok koji je doveo do toga (analizu stanja) i klijent odlucuje da li ce popravljati kola kod tebe ili sa rezultatom (dijagnostika+analiza) otici kod drugog.
Kod doktora je slicno, dodjes sa kashljanjem on kaze "upala pluca" to je dijagnostika. Onda analizira/ispituje da li je virus,bakterija ili sta vec(trazi uzrok zbog koga je tvoj organizam pokazao Error Code ili Check Engine Light).A onda preporucuje vrstu lecenja.Boost or bust...
Comment
-
Comment