Pre nekoliko godina beshe ovde u misiji jedan amer, IT guru i gadget collector, imao je ja mislim sve - od Garminovog GPS uredjaja, Suuntovog sata od 1500 jevreja, preko nekog HP handheld-a i , pa sve do Sony Vaio laptopa. Ali sve to ne beshe nishta dok se sa jednog odmora iz USA nije vratio sa Alienware notebook-om
Znachi, u to vreme je vrh bilo imati na laptopu npr. Windows XP (bar njegovu originalnu verziju), ili "chak" DVD chitach, a ovaj lik donosi laptop koji ima sve - od (za to vreme neverovatna) 2 Gb RAM-a, preko grafichke sa 256 Mb pa do DVD pisacha, firewire porta i bluetooth modula. Kad sam tog dana doshao kuci i seo pred svoj Toshiba Satellite laptop hteo sam da zaplachem
Ono shto me je bilo odushevilo je pozadinsko osvetljenje tastature, kao i sam totalno loodachki dizajn, znachi tachno stvara utisak da je proizvod neke vanzemaljske vrste A logo sa glavom aliena na poklopcu, kojem one kose ochi sijaju crvenom bojom kad se lap ukljuchi u mraku - zastrashujuce Inache mu je kucishte bilo legura magnezijuma, a na dodir bolju i "brzhu" (shto se odziva tiche) tastaturu nisam video ni pre, a ni posle toga. Sve u svemu, kvalitet izrade vrhunski, mogu da zamislim shta i kako tek rade ljudi danas...
Ovaj mi se zhalio da je ipak imao odredjenih problema shto se kompatibilnosti tiche i to sa puno software-a, iako su svi bili licencirani. Nishta strashno ali eto, recimo da se secam da se zhalio na kompatibilnost ali i na ochajnu "customer support". Ali kad krene da radi to chudo, mislim da mu se mozhe oprostiti sve... Pre toliko godina, to chudo je vrtelo Unreal Tournament, Quake (ne znam koji vec nastavak) i ostale (za to vreme) vrlo zahtevne igrice bez ikakvih problema, i to sa najvishim podeshavanjima rezolucije, kompleksnosti senki i detalja. Znam da je u to vreme vecina desktopova sa "gaming" akcentom imala problema da gura te igre, i to sa "medium" podeshavanjima
Ako si zainteresovan, a mozhesh da priushtish, mislim da necesh pogreshiti ako pazarish neki njihov laptop. Mislim da u svetu ne postoji firma koja radi gaming i multimedia lapove bolje od njih, jer ja ne znam za neku drugu chiji laptopovi dolaze skoro u svim verzijama sa "dual core" ili "quad core" procesorima, "dual core" grafichkim karticama, minimum 3, a uglavnom 4+ Gb RAM-a, duplim hardovima kapaciteta do 1,5 Tb (Terabajta ), savrshenim ekranima, najbrzhim magistralama i grafichkim procesorima...
Da u njima nisu videli potencijal, IT gigant kao shto je Dell ne bi troshio ni vreme ni novac na njih. A to se upravo i dogodilo, tako da oni danas funkcionishu zapravo kao Dell-ovo odeljenje za multimedijalne rachunare, i to one sa najvishim performansama. Pametnome dosta
Nije neko iskustvo, ali eto, nece da shkodi
Jedini problem shto se Alienware-a tiche je cena, ali kome je do jako puno muzike, morace puno i da izbroji. Za njihov laptop, to bih uradio sa shirokim osmehom na licu
cena nije problem...kupovali ljudi i skuplje od njih pa nisu im bili ni do kolena.sale rece ti ja ,ako su sa desktop racunarima mnooogooooo dobri,sto bi bili losi sa laptop racunarima.
inace njihova tajna je uskladjenost svakog dela sa ostalim,pa kada su ti isti delovi extra kvalitetni-nema promasaja..igrao pre par godina kada je amd imao onu ludu seriju procesora nesto FX ili tako nesto,i bio jedan takav sa tim procesorom ludilo...a drugar imao neku ludu kombinaciju sam pravio i sve kupovao sto je bilo tada vrh ponude...ali ne vredi alienware je jednostavno bio u svakom pogledu nadmocan.kupuj i ne razmisljaj
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Bavim se time... video sam i koristio par komada...
Iskustva... Ovako...
Stvroreni za igru i performanse... sve ostalo zaobidji... baterija katastrofalno losha... mislim nije losa ali laptop srche struje... tako da veoma kratko traje.. 2.5x manje od toshibe ili compaq-a pri gledanju filmova...
Sve ostalo extra... finalna obrada im nije savrsena i ima plasticnih kich delova ali ok... i IBM je poceo da fushari sto ne bi i oni... sve je danas kratkotrajno...
Dakle ukratko... ako zelis da se igras ili izgledas dobro sa njim na stolu... da... samo kupi odmah 4-5 baterija ako uzimas model kojima se menja... posto ima i sa ugradjenim...
Ako zelis da radis svakodnecne stvari, filmovi, excel/word, malo neta...
Uzmi toshibu ili compaq... i zaboravi sve ostalo... IBM se prodao kinezima pre 2 god... tako da su oni shit sad... ugradjuju liteon dvd-ove... mislim...
Izvini, mislim ok shto ti je to posao i necu da ulazim u neke duboke debate, ali uporedjivati Alienware sa IBM-om (pardon Lenovom), ili Compaqom je smeshno. OK, imao sam dve Toshibe i sa njima su mi iskustva dobra, ali Compaq ne mozhe da se spomene u istoj rechenici sa Alenware-om, bash kao ni (bivshi) IBM.
Alienware niko (normalan) ne kupuje da kucka u wordu ili radi spreadsheet u excellu, nego da ga do daske zagreje bilo igranjem, bilo vide editingom, ili nechim trecim. Za excell i word dovoljan je Fujitsu-Siemens iz Amilo serije, tako da ne znam shto bi neko placao vishestruko vecu cenu za odradjivanje istog posla? Alienware je napravljen sa nekim sasvim drugim i drugachijim smernicama i idejama, i nema tog notebook-a kojeg IBM, Compaq ili Toshiba mozhe trenutno da ponudi iz prodaje a da je multimedijalno toliko "jak" kao neki prosechan model iz Alenware programa. O onim vrhunskim serijama, koje su "u fullu" shto se opremljenosti i specifikacija tiche, necu ni da pricham. Neshta tako ce Compaq da pravi, ali za 10-ak godina. U to vreme ce Alienware verovatno da pravi lapove koji ce moci da teleportuju vlasnike na zheljenje destinacije...
To shto baterija na njihovim lapovima traje maksimum dva sata ne treba uzeti kao tragediju, vec kao mali podvig. Onolika rezolucija na 17" ekranu, dual ili quad core cpu, dual core gpu... sve to treba "nahraniti". Lako je nekom proizvodjachu da se hvali vekom baterije od 4 sata na nekom minijaturnom ekranu sa 1024x768 rezolucijom i integrisanom grafikom
PS.
cena nije problem...
@ miki: vidi, znam ja da je tamo Evropa, standardi i to... Ali, za mene je 3500 Evra, koliko otprilike koshta "full spec" Alienware iz najjache serije poprilichno skup sport
Sto se tice specifikacija, ne sumnjam da je upakovano sve najbrze sto trenutno moze da se kupi, jedino sto je meni maltene sve u vezi pomenutog brenda kiceraj.
Sam taj logo, alien fazon, gaming imidz, sljasteca kucista i slicno... neozbiljno i detinjasto.
Da je to vrhunski uradjeno- jeste, ali, mislim, vanzemaljci...
Je l' moguce da ne postoji nista drugo sto moze da parira alienware-u u toj cenovnoj kategoriji?
Ne znam, ali mene onaj koji sam ja uzhivo video nije ni chim podsecao na neku kichericu. Crno kucishte, sa logom vanzemaljca kojem ochi sijaju crvenom bojom. Mozhda jeste malo fancy, ali ovi lapovi i jesu fancy U svakom cluchaju ne bih se slozhio da je kich, tim pre shto se radi o raritetima kod nas, ali Bozhe moj, svako ima svoje mishljenje
Ne znam na shta mislish kad pitash da li ima neshta shto mozhe da parira Alienwaru u toj cenovnoj kategoriji? Ne bi trebalo opet meshati babe i zhabe, ovaj notebook nije "univerzalan" i ne pokushava da bude "all-in-one" notebook ili neka "best buy" serija. Oni su uvek bili papreno skuplji od konkurencije, ali su uvek nudili najnovije, najbrzhe, najjache, naj... elemente, procesore, memorijske module, gradichke procesore, hd-ove...
Na polju multimedije i pre svega gaminga - od ovoga nema bolje
PS. Prestizhni i renomirani internet magazin/internet site Laptop mag je kao najbolji gaming notebook za 2008. godinu proglasio Alienware Area 51 M15x (sa slika). Meni nije problem to shto nekome ovo mozhe da lichi na kich (po meni je zapravo ovo jedan prelep, "clean design" notebook). "Malo" veci problem je shto ovo chudo koshta skoro 4800 USD
Ne postoji nista sto moze da im parira po pitanju brzine ni u JEDNOM cenovnom rangu, koliko ja znam...
Evo ovako, ono sto meni treba je laptop koji ce da radi sitne zafrkancije kao i svi ostali, ali da moze da potera neku ozbiljnu igru, video editing, obradu slika, itd...Treba da ima ogroman hard koji se ne vuce kao sline uz kijavicu, dosta memorije, jako brz procesor, i sto je najvaznije da to sve bude jako kvalitetno posto mi je plastikanera tipa Compaq, Dell, HP i ostalih preko glave. I ne bih 17" jer to vise nije laptop...
Vidim da kao opciju imaju i solid state drive, sto bi trebalo da je MNOGO brze nego klasican HDD, a ne postoji stvar koju vise mrzim od sporod HDD-a, kad se malo napuni i defragmentira pa svakih 5 minuta i na najjednostavniji zahtev krene da krlja frrrrgrrrrkrrrrr po pola sata, a o restartovanju sistema da i ne pricamo...
Jedino sto im ide u prilog je cena u USD koji je nesto slabasan ovih dana
The difference between men and boys is the price of their toys
Falcon Northwest custom builds the fastest PCs for gamers, creators, workstation & business use. We build systems for those who want more than an off-the-shelf PC.
Realno najbolji laptopovi, desktopovi itd su www.go-l.com ALI im ne radi trenutno sajt. Od njih realno nema bolje. Pratim bas zaludjenicki to trziste i mogu reci da je GO-L najbolja firma koja se bavi time. Inace imaju direktnu podrsku od microsofta... Jako su nepoznati jer su u samom vrhu elite.
Ok, za igranje na laptopu itd, ne znam ko je koliko to probao ali mene licno to smara.. jer nigde sem na desktopu ne mozes da igras nista kao covek... dakle laptop tastature su krs.. nemas pravog misha... ekran je tragican pri dnevnom svetlu... itd... odnosno, kao zamena za kucni komp koji se povremeno nosi negde je IDEALAN... ali kao igranje na laptopu u kolima/parku/plazi/kaficu to je crap samo po sebi... sem zmijica i flash igara... ako ces da vices normalnu tastaturu sa njim i misha i da ga drzis na ispravljacu u hotelskoj sobi/kuci to je ok.. onda moze da zameni bilo sta...
Na kraju krajeva... Ako trazis:
Za lep izgled - Sony, MAC, Alienware ako ti se bacaju pare radi izgleda...
Za osnovnu funkcionalnost van kancelarije - Toshiba [ne vidim trenutno bolji laptop za poneti, cena/kvalitet]
Za zamenu kucnog kompa koji se povremeno nosi sa sobom - Alienware
Hm jel si procitao sta sam napisao. Najbolji laptopovi ikad su GO-L. Kakav alienware. Za njih alienware je stvarno igrackica. Samo da proradi sajt i uvericete se...
Pa vidi kako ja na to gledam, svaka firma koja u nekim krugovima pretenduje ili, navodno, vazi za naj naj - NE SME sebi da dozvoli da im sajt ne radi 2 dana. Time su sebe bez ikakve sumnje i premisljanja precrtali iz moje knjige i apsolutno ne dolaze u obzir. Mozda ja imam pogresan kriterijum, ali neka bude i tako...
Uostalom, vrlo nepoznata firma koja pravi vrh vrhova opremu...sumnjam da i Alienware i Falcon prave milione primeraka svojih racunara, pa su opet itekako poznati.
A, nekako gledajuci i sve moguce reviewe na koje sam mogao da naletim, Alienware nekako uvek u vrhu, za njim Falcon, Voodoo malo nize, a Go-L...njih nigde.
Ja ih radije nekako ili Falcon ili Alienware, pa nek' i gresim.
The difference between men and boys is the price of their toys
Ja sam Alienware koristio par dana (aurora serija koliko se secam) jer je bio kod mene zbog nekih softwerskih gluposti koje je vlasnik nakalemio.
Na oko izgleda nikad bolje! Taj model i nije bio sam vrh ponude, ali je za sve ostale bio jako mocan. Ipak, izgled vara. Po meni je sve to mnogo kitnjasto, i prilicno bespotrebno na notebooku. Konkretno graficka kartica (serija 7xxx ako me pamcenje dobro sluzi) koja jeste mocna ali opet igrati se na notebooku? Nikako. Ta grafika osim igara nema realnu primenu (iskljucijem 5% vlasnika modelara i masinaca koji koriste graficku akceleraciju u njihovim softverskim alatima, a njima ovaj notebook nije namenjen) i stoji tu uglavnom 90% vremena bespotrebno. Drugo, notebook se grejao nenormalno. Toliko da postaje neugodno drzati ga u krilu. Baterija, pa ako koristite rezim stednje moze da izgura do 2 sata sto je po meni uzasno malo, za notebook te cenovne kategorije.
E sad 206 pomenu kako mu smeta spor disk, a danasnji su veoma brzi sporoh odavno nema tako to vise nije problem, a SSD nude polako svi proizvodjaci. Problem ce uvek ostati u Windowsu koji ima sva ta krljanja i swapovanja (bez obzira sto imas 4 ili 8 GB rama) uvek, a u Visti je jos gore, a na tom notebooku ces je sigruno koristiti. Vidim da si naveo video editing, obradu slika, office masinu da bude brza i da bude sto lakse koristiti. Ja ipak mislim da treba pogledati u drugom pravcu, za tebe je Mac. Mac book Pro kao najjaca varijanta. Mac i jeste pravljen za ove svrhe. Veruj mi nije samo procesori, memorija, grafika megaherci gigaherci terabajti itd. OS je ono sto cini rad brzim laksim i ugodnijim. Ako imas od koga da pozajmis Mac uzmi i videces drugu dimenziju kako stvari mogu biti optimizovane i kako jedan savremen OS treba da izgleda. Sto se tice igrica, ima ih i za Mac nije problem,a kao drugu varijantu mozes preko boot camp podici i XP na zasebnoj particiji koji radi kao bilo koji XP ako ti treba za igre, a koliko se secam ti si skoro pisao na slicnu temu samo je desktop masina bila u pitanju i znam da je neka zver uzeta, tako da....... Sto se tice prilagodjavanje nemas nikakvih problema toliko je jednostavno da je prosto smesno.
You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.
Comment