E sada DEFINITIVNO doslo vreme da menjam moj verni Dell XPS M1710 - koji je uzgred budi receno, od pocetka pa do sada, izvor frustracija koje ne smatram da treba da trpim sa racunarom te klase. Sve je kulminiralo problemom koji je izgleda maltene pravilo za laptopove iz ove serije - pukne ploca ili stampano kolo (verovatno zbog kvalitetne izrade) koje odredjuje tip punjaca. Komp nece da se podigne ako je punjac zakacen za njega, javlja da nije fabricki punjac od 130W i kraj - jedino resenje je boot na bateriju, sto nije neki preteran problem ako imate makar malo struje u bateriji, ali ako se slucajno isprazni do kraja, zaglavljeni ste: baterija se NE PUNI dok je racunar ugasen, a da ga upalite ne mozete dok ne napunite bateriju. A i kad udjete u windows punjac napuni bateriju donekle, jedno 10%, pa javi gresku da se baterija ne puni...
Elem.
Iz iskustva do sada, znam otprilike sta mi odgovara, sta bih menjao, i sta obavezno moram da imam na sledecoj masini.
- navikao sam da teglim ovu ciglu okolo, tako da je tezina maltene nebitna.
- baterija bi trebalo da traje makar 2-2.5h
- 17" displej, 1920x1200 ili vise, ako uopste postoji
- HDD: ozbiljno usko grlo, i tu nesto radikalno mora da se menja. Opcije: a) Raid 0, 2xHDD 300gb+ 7200, i dodatni SD disk od najmanje 100Gb, b) Raid 0, 2xSD disk + dodatni HDD 300Gb+ 7200. Uglavnom, SD i Raid 0 pod obavezno.
- Ne manje od 4Gb RAM
- Procesor - malo sam ispao iz fazona sta kako i koji valja, ali nesto brzo
- Grafika - ne teram igrice, ali mi se ponekad desi i to, tako da nije na odmet nesto solidno, ali da nije ATI
- Po mogucnosti Blu Ray reader
- ostala salata tipa kamere, card reader itd. se podrazumeva
- u obzir ne dolazi Fujitsu Siemens, Acer, Asus i ostalo djubre. Pored ociglednih tipa Alienware (koji u slicnoj specifikaciji kosta oko 5.000$, i opet dobijem DELL... ) i Falcon NW, recimo Toshiba mi pada na pamet, jer pojma nemam da li iko pravi ista slicno. Generalno, niste TOLIKO svemirsko nema u ovoj konfiguraciji, osim 2xSD diska, a tu opciju nigde nisam nasao.
Ideje?
The difference between men and boys is the price of their toys
Odeš na dell-a imaš konfigurator i napraviš šta hoćeš, svaki moj ispadne 12k+ dolara... procesor core i7, imaš dve verzije monitora u rezoluciji 1900x1200, a da staviš 3 diska malo teže, to ne nudi niko, 1 ssd do 256 za sistem i 1 od 500+ za podatke, ali za treći nema mesta, ili dva normalana u raidu.
Jeste toshiba ok i ja sam za nju uvek bio, ali to što njemu treba nema kod toshibe...
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Sager Notebooks is a premium gaming laptop brand for gaming enthusiast looking for custom
gaming laptops and notebooks. Browse through our selection of best gaming laptops at
sagernotebook.com
Qosmio nema 2xSD ni u opciji, a nije losa masina HDD usko grlo i bez Raid 0 nema 'leba. A bas sam se nadao da ce Toshiba da resi problem
Dell konfigurator, i Alienware je takodje tamo i ima 2xSD diska, ali treci nema, istina. Doduse bez nekog debelog proser**anja moze da se nadje ohoho masina za 5K. Mislim, moze to i na 12, bez problema
Jedini koji ima 3 diska u opciji, i to sva 3 SD ako hoces, je Falcon, ali to ne zelim ni da sabiram sta i koliko...
Ako se gadis Dell-a, uzmi najbolji sony koji mozes da porucis. Tesko da ces naci neke raid varijante u laptop-u, a i licno pored ssd-a mislim da je besmisleno terati 2 hdd-a. Ako ti kod kuce treba storage, uzmes neki QNAP ili drugi neki fensi storage pa nadrkavaj brzinu storage-a kolko ti dusa iste
I Alienware i ovaj Sager imaju i raid 0, 1 ili 5 opciju i to ili sa hdd ili sd medijumima. Samo sam mislio da slucajno neki kod nas malo prisutniji brand ima tu opciju, ali izgleda da mi ne gine "egzotika".
U Srbiji HP ili Toshiba, nisam video da iko drugi nudi slcno i da je kvaltietnije.
Doduse, ja licno ne smatram Toshibu posebno kvalitetnom, spolja izgledaju dobro ali unutra... ne bas.
No, ako se vec razmatra Toshiba povoljno resenje je P500 koji ima mesto za jedan HDD ali ce ti jedan SSD sigurno biti dovoljan (to mora da se menja, nemoguce je naci tako veliki nbook sa SSD-om), a skuplja opcija je Qosmio X500 koji ima dva mesta za HDD.
Hardver je u oba slucaja dovoljan i moze se naci u razlicitim opcijama.
Ono sto bih ja izabrao je HP EliteBook 87x0w, ima mesto za jedan disk ali je jedan SSD po meni dovoljan.
Grafike su business, cesto quadro a cena je na pola puta do Qosmia ali mislim da vredi.
pazi samo koje ssd-ove uzimas... samo nove sa TRIM komandom u hardware-u kontrolera... dakle najnoviji po mogucstvu i sa kontrolerom proverenog proizvodjaca... modeli bez trima postanu traktor vrlo brzo...
Comment