Podesavanje torrenta

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • neshaoct
    Banovan
    • 18.08.2007
    • 1754
    • Beograd, Rakovica

Podesavanje torrenta

...samo jednu stvar da pojasnim...

Kažete da imate npr. brzinu 512/64...
    Da li se odrazi negativno tako mali upload kada skidate nešto sa torrenta i sl... ?
    Koliko je ustvari onda maskimalni upload...oko 8 Kbps ?

Sve to pitam jer meni na kablu sa brzinom 512/256, upload bude maksimalno oko 30-34 Kbps, odnosno tek 1/8 od onih 256...
    Isto kao što mi se i download vrti oko 60 Kbps.
    Razumem razliku između brzine otvaranje stranice, i
    klasičnog download-a...
  • JAPANX
    CBC Senator XXL
    • 10.08.2006
    • 2159
    • Beograd

mesas kilobite i kilobajte

jedan bajt je osam bitova

Comment

• madic
      CBC Senator XXL
      • 07.10.2007
      • 844
      • Beograd

Očigledno da ne razumeš razliku između kilobajta i kilobita.

1 kilobajt u kome ti se obično prikazuje brzina download-a ima 8 bitova.
      Dok je oznaka paketa koji koristiš iskazana u kilobitima.
      I to su sve teoretske brzine u praksi je manje.

Comment

• neshaoct
        Banovan
        • 18.08.2007
        • 1754
        • Beograd, Rakovica

...ae da probam ponovo...
        Kad sam se povezivao na kablovski Net, rečeno mi je da je download za paket koji sam hteo 512, da u praksi to obično bude oko 480-490, i da je to brzina kojom mi se npr. učitava neka stranica...
        Ali, kad je u pitanju download fajlova - muzika, film, softver, ili bilo šta drugo, onda ću imati 1/8 od tih 480-490...i, tako i jeste u praksi.
        Sve ovo važi i za upload...

Pitam, ako je po istom sistemu na ADSL-u, onda od onih 64 upload-a, u praksi imaš tek 1/8 prilikom skidanja npr. nekog filma, i da li se onda taj tako mali upload odrazi negativno na download prilikom korišćenja torrenta...
        Dzabe onda download od 1024, ili više, ako upload ostaje mali...
        Onda nećeš moći da iskoristiš taj veliki download prilikom korišćenja torrenta, jer moraš da ograničiš upload na malu vrednost...

Takvo je bar moje iskustvo...
        Ako pustim upload neograničen, on koristi uglavnom svih oko 30Kbps...i onda mi je i download oko 60Kbps...
        Ali, ako ograničim upload na npr. 10Kbps, odmah mi smanjuje i download...tada više nema šanse da koristim svih 60-tak Kbps...

Comment

• Bane R
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2006
          • 1769
          • Beograd

Originally posted by neshaoct
          ...ae da probam ponovo...
          Kad sam se povezivao na kablovski Net, rečeno mi je da je download za paket koji sam hteo 512, da u praksi to obično bude oko 480-490, i da je to brzina kojom mi se npr. učitava neka stranica...
          Ali, kad je u pitanju download fajlova - muzika, film, softver, ili bilo šta drugo, onda ću imati 1/8 od tih 480-490...i, tako i jeste u praksi.
          Sve ovo važi i za upload...

Pitam, ako je po istom sistemu na ADSL-u, onda od onih 64 upload-a, u praksi imaš tek 1/8 prilikom skidanja npr. nekog filma, i da li se onda taj tako mali upload odrazi negativno na download prilikom korišćenja torrenta...
          Dzabe onda download od 1024, ili više, ako upload ostaje mali...
          Onda nećeš moći da iskoristiš taj veliki download prilikom korišćenja torrenta, jer moraš da ograničiš upload na malu vrednost...

Takvo je bar moje iskustvo...
          Sad si ga tek iskomplikovao.

Ajde pročitaj ponovo koliki ti je download i upload kada nešto skidaš.

Imaj na umu da je:

8 x Kb = 1 KB

tvoj download je 512 Kb/s (Kbps) ili 64 KB/s
          upload 64 Kb/s ili 8 KB/s

Sudeći po onome što pokušavaš da nam kažeš, mislim da kod tebe nije ništa 8x manje, nego samo nisi znao kako se označavaju bitovi i bajtovi... Brzina neta se označava u bitovima, ali programi za skidanje kojekakvih stavri označavaju brzinu u bajtovima (bajt 8x veća vrednost od bita). Ono 8:1 je tebe zbunilo, a to je samo odnos downloada i uploada.

Što se tiče, recimo, SBB kabla, imaj na umu da na internetu nikada odjednom ne možeš da imaš i punu brzinu downloada i punu brzinu uploada ODJEDNOM. To je samo moguće u lokalu... pod uslovom da imaš nalog koji može da radi u lokalu.

Comment

• Marcus
            CBC Senator XXL
            • 19.10.2007
            • 631
            • Novi Beograd - B62

@nesha

ja na to gledam ovako.... imam 512/128 i po tome mi je 51,2 dw, a 12,8 up.... u praksi mi je to oko 60kb dw, a 15kb up....

A ja sam cuo da ce to povecanje da se odnosi i na kablovski net, i da to treba da bude sredinom septembra... e sad jbg...

Comment

• madic
              CBC Senator XXL
              • 07.10.2007
              • 844
              • Beograd

@nesha
              Ovako tih 490 kilobita i 60 kilobajta su ti mera za istu stvar.
              Isto kao centimetar i milimetar.

Ista ti je brzina za sve što radiš na netu.
              Otvaranje stranica ti je isto download, samo browser obrađuje te podatke u tebi prihvatljiv oblik.

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

1 kilobajt u kome ti se obično prikazuje brzina download-a ima 8 bitova
                uh, upetljavamo se bespotrebno.

1 kilo BAJT sadrzi 1024 Bajta, a svaki Bajt sadrzi 8 Bitova.

1 kilo BAJT da se prenese zahteva 8192 Bitova.

dalje, brzina koja se zakupljuje preko ADSLa se navodi kao BRUTO a kolicina podataka koja se zaista i prenese se iskazuje NETO.

kod ADSLa postoji nezanemariv overhead pri prenosu (prostije gubitak propusne moci) dok je kod kablovskog prenosa po DOCSIS 2.0 to skoro pa neprimetno, zanemarivo malo.

dalje, kod ADSL koji se prodaje za fizicka lica nije garantovan protok, niti ta brzina pa kada pise 512/64 to treba citati kao - mozda moguce maksimalno do 512 odnosno 64.

postoji i garantovani protok, kosta dosta skuplje i tu zaista jeste uglavnom ono sto pise da se plati.
                tj protok je uvek ili skoro uvek prakticno maximalan.

kod ADSLa postoji i pitanje agregacije, a to je tek posebna prica posto domaci provajderi nerado objavljuju taj podatak i uopste pricaju o toj temi.

ima tu dosta toga sto se ne vidi na prvi pogled...
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• madic
                  CBC Senator XXL
                  • 07.10.2007
                  • 844
                  • Beograd

@Marcus
                  512/64Kilobita je 64/8Kilobajta.
                  Znači deli se sa 8 a ne sa 10.

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

...ljudi, razumem to što pričate...
                    Jasno mi je to oko 1/8...
                    Baš zato što mi je jasno, pitam sledeće :

Ako si na ADSL-u sa 512/64, onda ti je maksimalni mogući upload 8 Kbps prilikom skidanja npr. nekog filma preko torrenta...
                    A, onda se tih samo 8 Kbps može negativno odraziti na download, i bez obzira što npr. imaš 1024, u praksi nikad nećeš moći da iskoristiš maksimlani kapacitet toga ( 1/8 od 1024), jer će te torrenti uvek ograničavati zato što daješ mali upload...

Meni je na kablu 512/256 ( u praksi 480-490/240-245 )..i ide sve kako treba , nego pitam da li je tako i na ADSL-u...

Comment

• Marcus
                      CBC Senator XXL
                      • 19.10.2007
                      • 631
                      • Novi Beograd - B62

@madic

Ma znam to, nego ovo mi je neka odokativna metoda kad su brzine u pitanju... Tako znam otprilike koliko je dl, koliki up...

Comment

• madic
                        CBC Senator XXL
                        • 07.10.2007
                        • 844
                        • Beograd

@nesha
                        Ako ti je upload maximalno aktivan to može da se negativno odrazi na download preko torrenta a i uopšte.
                        Ja jednostavno ograničim upload na 1 kilobajt i download radi punim kapacitetom.

@Marcus
                        Pa loša ti je metoda ispada da ti je realna brzina veća od teoretske.

Comment

• Bane R
                          CBC Senator XXL
                          • 27.03.2006
                          • 1769
                          • Beograd

Nije bre Nešo. To nije pravilo, nego zavisi od torrenta do torrenta. Ja na SBB moram da ograničim upload, jer ako mi upload ide punom brzinom, onda dl neće. Pa s toga stavim upload na svega 2 KB/s i onda dobijem pun download.

Tebi je maksimalan upload 8 KB/s, a ne 8 Kb/s kako ti pišeš.

I brzina uploada uopšte nema veze sa brzinom downloada.

Ljudi su koristili jednosmerni satelitski internet koji je uplaod imao preko dialupa, a download je išao nekoliko megabita... bez ikakvih problema.

Comment

• madic
                            CBC Senator XXL
                            • 07.10.2007
                            • 844
                            • Beograd

Ne ograničava tebe torrent nego torrent klijent.

Comment

• Marcus
                              CBC Senator XXL
                              • 19.10.2007
                              • 631
                              • Novi Beograd - B62

Ma oki, to su neke moje metode, nemojte se obazirati na to...

Nego jedno malo pitanjce, zar je moguce da mi na kablu nocu ide i oko 85-90kb dl, a imam 512???? Nisam jos cuo da su provajderi tako darezljivi... ili je u pitanju neki bug pri dl-u... (danju skida standard 55-60)

Comment

Working...
                              X