Postavljanje wireless mreze...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • srdjan_p
    CBC Senator XXL
    • 01.12.2004
    • 1915
    • ZR

Postavljanje wireless mreze...

Vujketa sam vec konsultovao ali rekoh da vidim ima li jos neko neki predlog/ideju...U principu nista nije problem sem uzasno visoke cene linka...Treba da bude tako koncipirano da se pocne sa malom mrezom tj samo jednim AP-om na krovu moje zgrade i sa slabim linkom ali da sve bude tako da moze da se prosiruje/nadogradjuje kako bude bilo vise korisnika...
    Ajde da vas cujem sta bi bila najpovoljnija opcija?
  • srdjan_p
    CBC Senator XXL
    • 01.12.2004
    • 1915
    • ZR

Imamo mi tu par wireless mreza, ja konkretno pristupam preko beotel-a ali je to sve sranje i svi se zale na njih...

Comment

• vujke
      Admin
      • 29.09.2004
      • 1673
      • Mladenovac
      • Daewoo Lanos 1.5SX

Radi li sbb tamo? Nesto se duvaju da ce da uvoze net uskoro, tj da su dobili dozvolu pa mozda budu za nijansu povoljniji od lelekoma i ostalih.

Ostalo smo vec ispricali...
      while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Čekaj polako, ti hoćeš da radiš provajding, odnosno da ljudi preko tvog AP idu dalje na net???

AP kao fizička pristupna tačka, koliko antena, koliko hoćeš da pokriješ 360 stepeni, kako ćeš autorizovati korisnike, preko pppoe, ili preko mac adresa, kako ćeš raditi QOS da svima rapodeliš podjednako, koje ćeš brzine njima da prodaješ (i čime ćeš da ih ograničiš)... i najvažnija i najskuplja stvar, preko koga/čega ideš dalje na net, koliko ljudi ćeš da strpaš u 1Mbit (agregacija), treba tu dosta pravog hardvera kao sigurna i skuplja varijanta, ili da neki pc glumi server za sve to, ali i tu treba malo više zanimacije oko softvera.
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• vujke
          Admin
          • 29.09.2004
          • 1673
          • Mladenovac
          • Daewoo Lanos 1.5SX

Jeftina varijanta... za AP pc sa mikrotikom na njemu, moze sve da podesi na MT sto mu treba, queue, NAT.... ako planira vise od 20 korisnika onda pozeljno radijus server, auth preko pppoe...

Comment

• srdjan_p
            CBC Senator XXL
            • 01.12.2004
            • 1915
            • ZR

Ta varijanta sto je vujke predlozio SBB imam, u mojoj zgradi je prva "razvodna kutija" za celo naselje tako da cak moze da se desi da moze i optika da se dovuce ali za pocetak bi moglo i preko kabla...Svraticu do njihove poslovnice danas da se raspitam malo

Comment

• BGILLEGAL
              CBC Senator XXL
              • 22.05.2006
              • 653
              • Beograd

Postoji nekoliko varijanti. Sad je pitanje koliko ti to zelis legalno da radis. Za pocetak najjeftinija, a najbolja varijanta ti je neki sto losiji, namerno to kazem, pc na koji ces da instaliras mikrotik i da stavis wifi mreznu kartu, kabl i antenu. To ti nije neko ultra jako resenje. Tj izlazna snaga iz tih kartica je jako mala. Postoje gotova mikrotik resenja u netiksu, ali kostaju par stotina eura ali ce mnogo bolje da zavrse posao. Da bi dalje mogao da se siris morao bi dobro da poznajes mreze, rutiranje, qos, itd itd itd. Ili da uvuces nekoga ko je to radio u pricu. Sa tim je vec zasiceno trziste jel ce svi pre da koriste kabl nego wifi, a kabl se nenormalno siri, sto znaci da ce neki od provajdera da te pojede za jako kratko vreme.

Comment

• vujke
                Admin
                • 29.09.2004
                • 1673
                • Mladenovac
                • Daewoo Lanos 1.5SX

Gotova resenja (routerboard-i sa mikrotikom) su losija ako cemo o snazi samih board-a. Bolja su sto se tice kompaktnosti ali po performansama su daleko iza. jedan RB ima ping na sopstveni interfejs 3ms a kada se zakace na omni 10 korisnika sa nekim ozbiljnijim protokom cpu load zakuca na max (unutra su Geode procesori od 133-400MHz) i bez ukljucene enkripcije.
                Takodje RB koristi miniPCI kartice koje je moguce staviti i u standardan PCI slot sa adapterom cime ce dobiti tu vecu izlaznu snagu koja mu uzgred nije ni potrebna (standardne pci kartice imaju ~63mW snagu, dok mini pci izvedbe kao Broadcom, Senao.. mogu da idu do 400mW).
                Povecanje snage automatski povecava i nivo shuma i smetnje ostalim provajderima sto lancano izaziva kod konkurencije takodje dizanje snage dok jedni druge totalno ne zaguse. Iz prakse 100mW na waveguide 12dbi omni anteni je dovoljno da pokrije poluprecnik od 3km oko antene. Korisnicima stavljati sto usmerenije antene (grid, yagi) a pravljene varijante (kantene) zaboraviti.

Comment

• BaneT
                  CBC Senator XXL
                  • 09.12.2005
                  • 562
                  • Beograd

Odlična tema jer imam jedno pitanje pa da ne otvaram novi topik.

Imam kuću na sprat i na spratu mi je urađena TK kocentracija sa koje sam na prizemlje spustio utp kabl za moj desktop komp. Na spratu bih montirao jedan bažični ruter koji bi trebao da emituje signal koga bi moj komšija hvatao- a ja ću sa rutera žicom da se kačim. Razdaljina do njega je nekih 40 m i prostorija u kojoj je njegov komp nije direktno vidljiva sa mog prozora (na spratu).

Pitanje je koji ruter kupiti za ovu potrebu a i naravno karticu za komšijin komp. Da li bi TP linkov WA501g radio posao ili nešto drugo.

naravno dajte nešto low budget varijantu, e da kabl da razvlačimo nije opcija.

Comment

• vujke
                    Admin
                    • 29.09.2004
                    • 1673
                    • Mladenovac
                    • Daewoo Lanos 1.5SX

TpLink 543, probajte da li ce da radi, ako ne onda stavi panel antenu i usmeri prema njemu, po mogucstvu izbaci je napolje.

Comment

• BaneT
                      CBC Senator XXL
                      • 09.12.2005
                      • 562
                      • Beograd

koja je razlika između ovog modela kojeg sam ja naveo i ovog 543?

Comment

• vujke
                        Admin
                        • 29.09.2004
                        • 1673
                        • Mladenovac
                        • Daewoo Lanos 1.5SX

501 je AP a 543 je wifi/lan ruter sa wan portom. Nisam razumeo da li hoces da mu sherujes svoj adsl ili samo hoces da umrezis dva kompa u lan? Vec imas switch ili ne?

Comment

• BaneT
                          CBC Senator XXL
                          • 09.12.2005
                          • 562
                          • Beograd

Hocu da šerujem konekciju (mreža između nas nije primarna ali nije ni na odmet)...a switch pa zanimljivo pitanje. Pošto ja konekciju tj telefon imam wireless a na samoj toj indorci postoje 2 eternet porta i oba su "aktivna". Dakle nije klasična ADSL tehnologija jer nema bakra u priči, ali jeste broadband

Sad tek videh da je ovo zaista AP. Konj. Hvala. Drugar mi jedan obezbedio da od jedne firme uzmem robu na revers pa da probam kako šljaka i da li radi posao. Sad tražim šta da uzmem tj koji ruter i PCI karticu ili možda ono USB govance...

Kako stvari stoje sa WR340G? Vidim da on nema extanded range. Koji je njegov domet?

Edit: Sad vidim na sajtu TP linka da 501 ima sledeće modove

AP Mode
                          AP Client Mode
                          Repeater Mode (WDS / Universal )
                          Bridge mode (point-to-point / point to Multi-point)
                          AP+Bridge Mode

Ovaj poslednji me malo buni...

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

Taj poslednji je kad imaš kancelariju od 100 metara i na oba kraja po 5 stolova i na svakom po jedan AP u AP+bridge modu i onda ljudi koji sede na jednom kraju mogu da pristupaju mašinama/štampačima ljudi koji su na drugom kraju, a sam AP ujedno zadržava funkciju AP-a.

Treba ti router nemoj da se zezaš samo sa AP-om, odnosno može i AP ako je ono gore što imaš router, ali... kombinacije su neiscrpne.
                            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                            11.04. 0:12 #2
                            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• BaneT
                              CBC Senator XXL
                              • 09.12.2005
                              • 562
                              • Beograd

Ok uzeću ovaj tvoj po preporuci.

Koju karticu za komp da uzmem?

Comment

Working...