Windows XP ili da prelazim na Vistu

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Sto_mu_gromova
    CBC Član
    • 27.03.2008
    • 18
    • Mars

Re: Windows XP ili da prelazim na Vistu

Nema nekog kvantnog skoka. Bar ne vidljivog, ali softverskog svakako ima. Mrzi me da ti kuckam. Trebalo bi mi tri dana, a i nemam vise vremena pa procitaj sta je to novo kod Viste:

Kakvu konfiguraciju koristis?

Inace ne slazem se da je XP bio kvantni skok u odnosu na Windows 2000 Professional. Ali je XP bio sareniji.

Comment

• uglavnom.bezopasni
      - 42 -
      • 03.02.2005
      • 2235
      • Novi Sad

Pravi MS operativni sistemi su bili MSDOS, Windows 2.11, pa onda Windows NT (koji je u suštini trebao da bude OS/2, ali su IBM i MS razišli, btw OS/2 i dan danas ima svoje poklonike, mi smo svojevremo terali BBS sa 3 modema na jednoj mašini, što tadašnji windows nije mogao ni u snu), Windows 2000 Server... sedmica koja obećava.

Korisitm svakodnevno i XP i Vistu, i jedine tri prednosti viste, koje meni znače su transparetni okviri prozora, vidim u pozadini kad je npr. total commander završio ftp sesiju (prestalo je nešto da se mrda u pozadini ), ono kad dole staviš miša pa ti pokaže šta se dešava u prozoru bez potrebe da ga maksimizuješ i ona igra za dete što praviš torte... sve ostale "prednosti" sam ubio na nivou servisa, posebno UAC.

Vista isključivo na bar dual core Exxxx seriji procesora (ako je stariji onda neki full P4 HT modela), kod Celerona i slabijih P4 zauzeće procesora je uvek oko 30% šta god da uradiš procesor je zakucan na 100% i ništa se ne dešava, i onda se desi... kod dual core i boljih ide od 0-15% na leru, a kad nešto uradiš ima dva tri skoka do 60-80% i operacija urađena, ima još jedna prednost mnogo bolje rapodeljuje opterećenje među jezgrima procesora kod aplikacija koje to ne podržavaju same po sebi.
      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
      11.04. 0:12 #2
      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Originally posted by Sto_mu_gromova
        Nema nekog kvantnog skoka. Bar ne vidljivog, ali softverskog svakako ima. Mrzi me da ti kuckam. Trebalo bi mi tri dana, a i nemam vise vremena pa procitaj sta je to novo kod Viste:

Kakvu konfiguraciju koristis?

Inace ne slazem se da je XP bio kvantni skok u odnosu na Windows 2000 Professional. Ali je XP bio sareniji.
        Core2Extreme + 16Gb + 2x512Gb desktop i Core2Duo @ 2 + 4Gb + 512Gb na laptopu. Rekao bih da je dovoljno, pa IPAK zna da se zablesavi na 100% zauzetosti procesora a da ne znam CIME su zauzeti.

Sto kaze Bezopasni, 2000 Server, za danasnje pojmove maltene praistorijski OS, radi posao - sto meni pokazuje da nije obavezno izbacivati nove i nove poluproizvode nasminkane do besvesti samo da bi se nesto novo radilo, i da se pod izgovorom "napretka" prave sistemi koji ama bas nista novo i ZAISTA korisno ne donose.

U odnosu na 2000 Xp nije bio kvantni skok, to da, po automatizmu sam to naveo, jer je sam 2000 bio zasnovan na potpuno drugacijoj osnovi nego 98 - ali poenta ostaje, XP kao zamena za 98 je bio itekakvo poboljsanje za razliku od Viste koja nije donela ama bas nista funkcionalno i revolucionarno novo. Za mene je ona samo bedni pokusaj izvlacenja para na kvarno dok ne stigne proizvod za jos jedno izvlacenje para, i tako ukrug...
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• MirkoDamnjanovic
          CBC Senator
          • 26.09.2008
          • 291
          • Srbija
          • Cetvorotockas

Ubijte u servisima "Windows Index" (on pravi bazu indexa da bi kada koristite search brze nasao - smaracka stvar) i u start>programs>accesories>system tools imate defragment. Otvorite defragment i iskljucite scheduler (cini mi se da je po default postavljen da svaki dan radi defragment diska - ultra smaracka stvar).

E posle toga vista radi dobro. Vistu ni uludilu nemojte instalirati a da nemate bar 2 gb rama. Kada se tek instalira radi extra i na 1gb ali posle par dana se uspori do beskorisnosti a ne daj boze da prepuni RAM nekom aplikacijom.

Dobio sam informaciju iz prve ruke da beta win 7 rade extra i da je stabilna i zbog toda cu je instalirati na kucnoj makini.

Comment

• jombaue
            CBC Član
            • 27.11.2008
            • 55
            • Novi Sad/Uzice

Da i ja kazem, mada je receno vec par puta, na vistu nemoj prelaziti ako nemas bas jaku masinu i ako to ne radis iskljucivo zbog njenog izgleda. Inace koristim vistu (legalnu) vec duze vreme, a na drugom racunaru piratski xp. Ogromnog napretka u odnosu na xp nema, tj ne vidim ga. Stavise vista prosto guta resurse, igrice neuporedivo sporije rade na njoj, nisam imao nekih preteranih problema oko stabilnosti, ali iso tako nisam imao ni problema sa xp koji vec vise od godinu dana radi veoma zadovoljavajuce (da kucnem u drvo ) Tako da sa moje tacke gledista ne vidim neki preteran razlog za prelazak na istu. Ja je koristima na drugom racunaru iskljucivo jer sam je dobio uz njega, a cim odvojim malo vremena nameravam da je eliminisem....

U potpunosti se slazem sa 206 i mislim da je vista samo marketinski potez za izvlacenje novca pre izlaska 7

Inace pre neki dan sam imao priliku da radim na Windowsu 7 kod druga koji je beta tester. I mogu reci da obecava. I on je veoma zadovoljan. Vizuelno veoma slican visti ali neuporedivo manje guta resurse. Kod njega bio instaliran na Pentim4 2,4 1GB ram....ne znam koja grafika, al uglavnom radi bas glatko.

Comment

• srdjan_p
              CBC Senator XXL
              • 01.12.2004
              • 1915
              • ZR

Moje licno misljenje...Bio sam alergican na vistu dok nisam kupio laptop i nekako me ubedise da je stavim jer ce raditi bolje od xp-a...Radi odlicno, bez ikakvog zapucavanja evo vec dva meseca i ja sam zadovoljan. Vista Ultimate je u pitanju a laptop je HP sa AMD Turion X2 procesorom, 3 giga rama, 256mb ATI grafikom i 320gb HDD-om.

Comment

• MirkoDamnjanovic
                CBC Senator
                • 26.09.2008
                • 291
                • Srbija
                • Cetvorotockas

Prilicno su je ispeglali ali PODRAZUMEVA se da su svi update-i instalirani

Comment

• Dzoni_mkv
                  CBC Senator XXL
                  • 29.04.2007
                  • 875
                  • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Aj ovako. Moj posao je sys admin u jednoj firmi i tako da imam veliki spektar sto masina, servera i OS (win Vista, XP,Server 2003, Linux, OSX) na istima i to sve u mreznom okruzenju sa razlicitim profilima ljudi koji rade na istima pa mogu da kazem svoja zapazanja.
                  Uopste ne vidim neki problem zasto NE koristiti Vistu, ali ruku na srce zato je i koristiti. Licno kod mene na notebooku su Vista (biznis stigla uz notebook) XP (imam downgrade) i Win 7 (beta). Vista radi sasvim korektno (doduse defragment off, system restore off, index off, Superfetch*korsna stvar ali off) i ne pravi nikakav problem. U odnosu na XP mnogo bolje se snalazi u domenu nalazi mrezne resurse instant i nema pojave da mrezne stampace ne moze da nadje (sa XP se to ne desava posle SP3). Dalje, Vista ima DirectX 10 i izmenjen kernel u odnosu na XP tako da je mnogo stvari napravljeno da rade bolje (ne nuzno brze). Vista sa tehnicke strane ima dosta prednosti, vec nabrojen DX10, izmenjeno adresiranje video drajvera (izbacen iz krenela kao kod Windowsa NT pa ako pukne drajver nece ceo sistem da ljosne kao kod XP nego ce samo da se GPU rebootuje), nativna podrska za AHCI mod diskova (puna brzina), savremeniji memory management, nativna podrska za IPv6, X64 verzija radi kako treba bez problema (za razliku od 64 XP gde NEMA drajvera), taj Aero koji se pljuje i nije bitan sa cool strane (zabole me kako izgleda meni je i CLI dobar ) vec u tome sto su uradili nesto na tome da iskoriste GPU da radi nesto. Naravno sve je to jako tesko da radi "na prvu" i ja razumem one koji su kivni sto su dali pare a ne radi. Ali vec sa SP1 je drasticno bolje (kod mene je WSUS server podignut za ceo domen pa su svi racunari updatevonani pa Vista radi zaista dobro) sa SP2 ce biti jos bolje. To sto na masinama sa 4-16 GB rama i procesorima koji proricu sudbinu Vista radi traljavo, znaci da treba da platite administratora ili otpustite postojeceg jer to nije dobro podesio jos ako cela mreza pada i ne mogu nista da urade sa Vistom to je problem IT odeljenja a ne do Viste.
                  Sa druge strane, ako vec imate XP nema potreba "trcati pre rudu" i juriti VIstu. XP radi dobro svoj posao jos uvek i slobodno ostanite tu gde jeste. Ponajvise ako je rec o poslovnom okruzenju jer Vista ima na prvi pogled zunjujuc interfejs, ali posle para dana sve legne na mesto, ali slabije upucenom korisnicima moze zadati glavobolju. Kvantne skokove ne ocekujte previse (bez obzira koji os koristite-osim MacOSX ), setite se samo da taj procesor sto ste platili citavo bogatstvo je u sustini i dalje x86 arhitekrura iz osamdesetih godina proslog veka, a kompanija koja pise taj OS posluje na principima iz istih godina......
                  You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• vujke
                    Admin
                    • 29.09.2004
                    • 1673
                    • Mladenovac
                    • Daewoo Lanos 1.5SX

while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Williams
                      CBC Senator XXL
                      • 07.02.2006
                      • 556
                      • Beograd- Cerak

Prethodni komp mi je radio na XPu preko 4 godine bez problema, bez formatiranja i pri kraju je tek krenuo malo sporije da podize sistem. Uzeh novu masinu baziranu na intelu, ne stedeci na komponentama od procesora do napajanja, i po default-u stavim vistu. U roku od 3 meseca sam 4 puta morao da formatiram zbog raznih gluposti, poslednji put zbog nekog worma iako sam imao antivirus, pre toga zbog blue screen-ova...

Inace Vista Business ima igrice, samo ih treba ukljuciti u control panelu.

Moj savet je da nadjes negde poslednju verziju XP-a, onu sa svim driverima i nju da instaliras.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                        - 42 -
                        • 03.02.2005
                        • 2235
                        • Novi Sad

Znači da ti ipak nešto od hardvera i/ili drajvera nevalja. (daemon tools i slični programi se isto računaju u hardver).

A od tih XP-a black edition i sličnih sa svim u svemu se odmah naježim, to je samo za lenje ljude, kod windowsa je minimalizam na ceni, nije sjajan, zato ga ne treba preopterećivati sa glupostima, sve je to zamišljeno da imaš par (10-15)(skupo) plaćenih programa i onda radi, a ovo što se kod nas radi stavi/probaj/obriši/očisti(registri klinerom i svim ostalim klinerima), to nije normalno korištenje i nije čudo da puca.

XP u firmi radi već godinama, promenjeno je bezbroj hardvera i svaki put je preživeo, ali programa ima svega 10-ak komada, win se redovno updateuje, programi po potrebi, ako baš izbace nešto što mi je oduvek falilo... i to radi.

Vista kući će sad da napuni godinu, preživela je tri ploče, 2 procesora i jednu video kartu, ima mnogo više programa... videćemo dokle će, ako je ne zameni sedmica, samo da uhvatim vremena.
                        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                        11.04. 0:12 #2
                        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Ji 4Tze
                          CBC Senator XXL
                          • 04.05.2006
                          • 806
                          • bg
                          • Honda CR-V 4WD

Meni mogućnost downgrade-a po želji kupca sve govori o kvalitetu jednog operativnog sistema. Pogotovo kad se nudi u paketu radne stanice.

Comment

• -Miloš-
                            CBC Senator
                            • 16.12.2007
                            • 269
                            • Beograd, Karaburma
                            • yugo tempo 1.1

Pola godine korisnik viste ultimate x64 i prezadovoljan. Dodushe mashina moze da isprati zahtevnost iste, a poshto se bavim dizajnom, zahtevni programi [64-bitni naravno] rade mnogo bolje u odnostu na xp.

Vistu ne preporuchujem ljudima sa 2 ili manje gb rama, takodje isto tako smatram da 32-bitnu vistu apsolutno nema smisla instalirati jer tu dolazimo samo do shminke.

Ja sam kod svoje viste iskljuchio UAC, indexing i windows search [ne koristim isti, a ako mi bash zatreba tu su mnogo bolje alternativnija reshenja]

Comment

• stefanves
                              CBC Senator XXL
                              • 10.12.2006
                              • 1351
                              • BG

Vistu ne koristit jer gomila softwarea nije "prevedena" za nju.
                              Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
                              Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• JAPANX
                                CBC Senator XXL
                                • 10.08.2006
                                • 2159
                                • Beograd

au brate koja zucna rasprava

nisam ni razmisljao da Vistu instaliram na poslu osim ako se dobro pokaze tamo gde cu je staviti(kuci) gde imam procesor core2duo e6550 2.33GHz sa 2giga dual channel memorije DDR3-1333

mislim da cu probati pa bas da vidim, nije mi tesko opet da se vratim na XP

kad izlazi taj win7 ?

Comment

Working...
                                X