Huawei smartAX MT882 ADSL na 2 racunara
Collapse
X
-
Re: Huawei smartAX MT882 ADSL na 2 racunara
Ima li neke zezancije ili samo bocnes i to radi. Da li sam daje IP adresu, ili mora da se rucno ubacuje?
Ja imam wireless, da bi pristupio AP-u mora rucno da ubacim IP, zato pitam. Da li je isti princip?Stilo 1.9JTD 16v 140KS
-
-
Ostavis da Huawei i AP sami dodeljuju IP, i na wireless/LAN adapteru ostavis obtain IP automatically, znaci nigde ne stavljas fixni IP. Tako ce IP koji ti Telekom dodeli preko modema samo biti prosledjen wireless/LAN adapteru u racunaru, znaci AP sluzi samo kao obican switch.
Comment
-
-
Nisam bas strucan ali ako radi preko DHCP protokola moze samo 1 IP adresu da dodeli, ne moze 2 u isto vreme tako da to nece da radi. More da se prebaci na TCP IP protokol da bi dodeljivao vise IP adresa.
Slican problem smo imali mi na poslu, modem (isto Huawei ali neki drugi model, slican) je bio povezan na mrezu i na jedan racunar i nije moglo istovremeno na vise racunara da radi net, dosao covek, logovao se na modem, prebutao sa DHCPa na TCP/IP i sada na svakom racunaru u mrezi u Default gateway unosimo IP modema i na svim racunarima radi ADSL.
Situacija br 2:
Kablovski net, 2 laptop racunara, slican modem i nije radilo USB i LAN u isto vreme, moralo je preko rutera, posto korisnik modema nije hteo da cacka podesavanja...
Nisam siguran ali mislim da to kod tebe nece da fercera tako lako"Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"
Comment
-
-
od samog pocetka kad je telekom uveo adsl koristim bas taj modem na dva racunara, jedan usb, jedan lan, sve radi kako treba, oba istovremeno i pojedinacno...
naravno samo da oba podese da obtain IP automatic...
Comment
-
-
@206
wireless nije na istoj mrezi sa adsl-om.
Wireless imam ja, a ovo za sta pitam je za moju "drugaricu" koja ima dva kompa. Pa bi da ima internet na oba kompa.
Znaci, ubodem modem preko USB-a i posto to sve radi, samo ubodem LAN na drugi komp. i trebalo bi da radi?
Sve u svemu svaka vam cast na brzini...Stilo 1.9JTD 16v 140KS
Comment
-
-
moze da radi ali moze i da pravi problem, mt882 je single user ruter i zaista nema pravila vec zavisi od primerka do primerka, u principu je predvidjen ili preko usb-a ili preko lan-a.
za usb konekciju mora da se instalira drajver koji simulira virtuelnu mreznu karticu (moze da bude problem ako imas vistu kao OS).
za lan samo ubodes i to je to.
u principu moras da probas da vidis dal' ce raditi, ako ne radi trebace ti switch a ako radi zavrsio si posao.
inace taj ruter ima i drugacije adrese u zavisnosti od lokalne veze sa racunarom.
ovaj racunar koji je povezan sa ruterom preko usb-a za gateway i uopste prilaz ruteru koristi 192.168.1.2
ovaj racunar koji je povezan sa ruterom preko lan-a za gateway i uopste prilaz ruteru koristi 192.168.1.1
probaj sve na automatici prvo da vidis dal' ce dhcp da odradi posao. ako tako ne bude radilo probaj iz prompt-a da pingujes ruter sa oba kompa da vidis gde je problem.
ako budes definisao mrezne parametre, ip adrese racunara stavis u opseg rutera, ali da zadnji brojevi nisu 1 i 2
primera radi mrezni parametri za racunar koji je povezan lanom.
naravno selektujes use the followin ip adress i upisujes:
ip adress: 192.168.1.5
subnet: 255.255.255.0
default gateway: 192.168.1.1
prefered dns:212.200.191.166
alternative dns: 212.200.191.150
mrezni parametri za racunar povezan usb-om:
ip adress: 192.168.1.6
subnet mask: 255.255.255.0
default gateway: 192.168.1.2
prefered dns:212.200.191.166
alternative dns: 212.200.191.150
ako treba jos neka pomoc reci...The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.
Comment
-
-
on nema modem nego ruter koji moze da se prebaci u pure bridge pa da radi kao modem ali za tim nema potrebe. to sto ti predlazes zahteva da jedan racunar stalno bude upaljen, sto je najlosije resenje s obzirom da vec ima ruter, ako nece da radi na 2 kompa u isto vreme ili internet bude nestabilan tj. ruter pocne da blokira u toku koriscenja (a uglavnom radi ljudima bez problema, valjda nije toliki maler) onda je dovoljno da se uzme neki najjeftiniji switch i to je to.The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.
Comment
-
-
Puno price ni oko cega, kao i obicno...
Resenje 1: 1 komp na USB, 2 na LAN, i probaj da li radi, ako ne radi odmah bez dodatnih podesavanja (osim instalacije softvera za USB) nece ni raditi kako god da ga podesis.
Resenje 2: ruter --> wireless AP --> wireless pristup sa oba racunara, sve podeseno na dinamicku dodelu IP-a
Resenje 3: switch od 1000 dinara, dinamicki IP na ruteru i LAN adapterima
Comment
-
-
Originally posted by dachaon nema modem nego ruter koji moze da se prebaci u pure bridge pa da radi kao modem ali za tim nema potrebe. to sto ti predlazes zahteva da jedan racunar stalno bude upaljen, sto je najlosije resenje s obzirom da vec ima ruter, ako nece da radi na 2 kompa u isto vreme ili internet bude nestabilan tj. ruter pocne da blokira u toku koriscenja (a uglavnom radi ljudima bez problema, valjda nije toliki maler) onda je dovoljno da se uzme neki najjeftiniji switch i to je to.
Ovo za modem i ruter te bas i nisam razumeo... Ali dobro valjda znas o cemu pricas.
Dakle koristim upravo taj uredjaj. Prikljucen je na jedan racunar preko LAN-a (nisam hteo da smanjujem broj rasplozivih USB-a). Taj racunar ima i wireless. I on mi je primarni. Dakle ukljucen je 90%. Ostali preko wireless-a koriste njegovu internet konekciju, a u isto vreme svi racunari su umrezeni. Ovako kako mu ti preporucujes mozda mu nece raditi, a uz to dva racunara medjusobno nece biti umrezena. Zasto, ako vec postoje LAN/Wireless ne bi iskoristio i tu opciju. Razmena dokumenta, backup, storage... Hiljadu opcija se tako otvara. Nema USB, CD, rezanja i ostalih zajebancija.
Comment
-
-
Originally posted by 206Puno price ni oko cega, kao i obicno....
Resenje 1: 1 komp na USB, 2 na LAN, i probaj da li radi, ako ne radi odmah bez dodatnih podesavanja (osim instalacije softvera za USB) nece ni raditi kako god da ga podesis.The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.
Comment
-
-
Opcija da kupis switch:
Opcija sa internet sharing-om, koju ti preporucujem, jer je jeftinija (ne kupujes switch, vec samo LAN kabal, i to u slucaju da ta dva racunara nemaju wireless, i da nisu udaljeni previse, jer moze da koristi lan kabal koji dolazi u ADSL. Ako imaju wireless, onda ti ne treba kabal uopste).
Bez wireless-a
Sa wireless-om
Eto.
Comment
-
-
@dacha
nije se odnosilo na tvoj post, u sustini se i slazem sa onim sto si i napisao, i od pocetka i govorim da je najprostije resenje koje ce garantovano raditi najobicniji switch - da li wired switch ili wireless AP konfigurisan da radi kao switch, svejedno. Ovo sto sam napisao, istini za volju je napisano vise zbog toga da se ne smara sa konfigurisanjem svega toga jer mu to ionako nece poci za rukom ako ne zna sta radi, zato sam i napisao da se ne zamajava s time jer ocigledno da ne poseduje neko ekstenzivno znanje...
Sta se desava u slucaju kad ugasis racunar, kao sto 90% korisnika nece bas smatrati prakticnim da drzi jedan racunar upaljenim da bi i drugi imao internet?
I ja koristim Huawei, odnosno vise njih na par lokacija, u varijanti sa samo 1 racunarom prikacenim na LAN, ili kako sam opisao preko wireless AP-a, ili preko switcha, sve varijante rade OSIM varijante sa dupliranim LAN+USB koji ni na jednoj varijanti rutera nije hteo da tera internet na 2 racunara. Doduse ne koristim Telekom Srbija nego Telekom Srpske, ali ista oprema, srodne firme, rekao bih da je maltene isto.
Switch nece praviti problem iz prostog razloga sto ovo pisem sa racunara koji je jedan od 4 prikacena na Huawei preko wireless AP-a koji, fakticki, radi kao wireless switch - tako da nema nikakvog razloga da ne radi ako ga prikacis na wired switch.
@sto-mu-gromova
Zasto je tebi jednostavnije koristiti ICS, odnosno imati obavezu da ceo racunar drzis upaljen jer ga koristis kao switch, dodatno komplikovati sa konfiguracijom firewalla i IP adresa za client racunare, kad se takva stvar rutinski resava stvarcicom koja se podesava za 2 minuta - ja ne znam, ali valjda imas razlog.
Comment
-
-
Originally posted by 206@sto-mu-gromova
Zasto je tebi jednostavnije koristiti ICS, odnosno imati obavezu da ceo racunar drzis upaljen jer ga koristis kao switch, dodatno komplikovati sa konfiguracijom firewalla i IP adresa za client racunare, kad se takva stvar rutinski resava stvarcicom koja se podesava za 2 minuta - ja ne znam, ali valjda imas razlog.
Auto konfigruacija IP adresa radi perfektno u tim situacijama. Jedino sto se radi je setovanje mreze. Koji je ICS, a koji su oni koji koriste IC, i to je sve.
Nebitno. Switch je ok opcija, ali u pitanju je drugarica, a da li je drugarica spremna da plati za switch? Da li zeli da joj kablovi budu razapeti po stanu?
Najgora opcija ova prva, da pokusa da koristi resurse preko USB-a i LAN-a.
Switch kosta, wireless switch posebno kosta.
Ova opcija koju sam navao je najprakticnija, i najisplatljivija.
Ne znam o kakva dva racunara je rec, ali npr. ako je u pitanju PC i Laptop? Zelis da prebacis muziku, filmove ili slicno. Dodjes s posla, od prijatelja ili nekog treceg, donese podatke koje ne zelis da drzis na laptop racunara, vec na kucnom pc-u. Upalis pc, sednes u dnevnu sobu sa laptop-om, wireless-om ili kablom se prikacis na mrezu, korstis net, bekapujes podatke itd. Mnogo je vise mogucnosti, a bez troskova. Samo toliko.
Comment
-
Comment