Računar usporio

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Računar usporio

U pitanju je Nforce 3, AMD2800, 1Gb memorije, ATI Radeon 9800, HDD 500Gb...

HDD je potpuno nov, nema ni 2 meseca, a sistem je star možda mesec dana. Win je registrovan, redovno updateovan, a u pitanju je XP SP3, posedujem i NOD32 kao antivirus. Pošto se ovaj računar i nije mnogo koristio, ostali su neinstalirani audio driveri jer ih nije povukao iz win, a nisam skinuo nove drivere...

Juče se iznenada pojavio problem posle dva sata surfovanja po domaćim sigurnim sajtovima. Računar je iznenada usporio i operacije je radio po minut dva, restartovao sam ga i problem se nastavio. Usporen je po nekih pola sata i više, a onda sam ubrza. Antivirus je prešao sve i ništa nije našao, u msconfig u sam ugasio skoro sve što postoji i ništa se ne menja. Ono što se meni učinilo kao problem je što sistemski hdd vidi kao je na usb konekciji, pa kada se otvori u task baru, stoji opcija safelz remove hardware, što je naravno nemoguće. U device manageru sve izgleda ok.

Drugari pomagajte, jer nemam snage opet sistem da dižem.

Hvala
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
  • Mare_Bg
    CBC Senator
    • 14.12.2007
    • 202
    • Beograd

Re: Računar usporio

Ovo može biti svašta, ali jedino što mi sada pada na pamet jeste da probaš da isključiš antivirus. Možda automatski počinje da skenira svaki put kada se uključi računar, mada opet je previše usporen i za to...

A što se tiče HDD-a i safely remove hardware, to ti je normalno za win xp ako ti je HDD SATA, a pretpostavljam da jeste. SATA uređaji se mogu koristiti kao plug'n play, pa je zato tako.

Comment

• deki-ascona
      Bio nam je drug! RIP
      • 10.04.2007
      • 2118
      • NI , Trosharina

Ja bih probao onaj stari dripacki fazon sa desni klik na C: pa properties, tools, check, pa stikliras "automatically fix file system errors" , restart pa ostavis 1/2 sata.

nekad je u win98 postojala jedna magicna naredba iz DOS-a scanreg c:/autofix (enter) i sve je vadila. Mozda ima nesto slicno i za XP.
      Originally posted by Valent Vudriga
      ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
      Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Probao sam više puta da pregazim i sa nvidia driverom, ali se tu uvek zaglupi i sam restaruje...

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

uradi mu system restore,na neki najblizi datum pre nego sto je poceo da zeza.
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Kosovic
            CBC Veteran
            • 14.12.2008
            • 149
            • Vrbas

E ovako, posto sam ja informaticar po struci (jos nesvrseni), mogu ti reci par stvari. NOD32 ako nije regitrovan ODMAH uninstall, jer prolazi bukvalno sve pored njega. Probaj da uradis System Restor na najblizi datum, a ako to nece, onda mu uradi REPAIR. To kod tebe moze biti 1000 stvari u pitanju. REPAIR se radi tako sto ubacis instalacioni CD i ponovo pokrenes instalaciju sistema (ne format nego ponovo instalacija, da sve vrati kako valja). E sad kad pokrenes instalacioni CD, on ti odma daje opciju da uradis repai, ne ides na taj nego nastavljas instalaciju, pa ti tamo negde kad ti trazi da odaberes particiju za sistem kaze da biras hoces format ili repair. To je to.

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Prvo AMD je. (i tačka), drugo staviti ATI karticu u NVidia matičnu ploču, bogohuljenje. Izvinite morao sam...

Ili si pokupio nešto (pusti mbam) ako on ne nadje ništa onda je nešto od hardvera neispravno.
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
              11.04. 0:12 #2
              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• uglavnom.bezopasni
                - 42 -
                • 03.02.2005
                • 2235
                • Novi Sad

Antivirus vas ne spašava od mnogih stvari, moraš imati kombinaciju programa, odnosno ne moraš imati ništa... bar ne rezidentno, ono što ti treba je mbam (malwarebytes antimalware) i recimo clamwin antivirus, ta dva su nerezidentni i pustiš skeniranje kad ti je nešto sumnjivo ili iz nepouzdanog izvora, sa neta ćeš jako teško pokupiti virus osim ako (ne)svesno ne klikneš na neku od provokacija tipa MS/XP antivirus 2009/10 koji ti onda dovuče nešto svašta i ako ideš po sajtovima na kojima je normalno da probaju da ti uvale.

Probajte učitavanje total commandera sa uključenim i isključenim antivirusom (bilo kojim) razlika je drastična, kod njega se baš vidi, a kod svih je tako...
                Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• mistermobil
                  CBC Senator XXL
                  • 09.11.2008
                  • 469
                  • pecinci

Druze,skini mali programcic za spyware i malware HiJack This,smesne velicine,uradi jedan scan(do a system scan only),i OBRISI PAZLJIVO ono sto ti smeta.on prodire duboko u skrivene procese u pozadini,i uz pomoc malog helpa koji programcic ima objasnjava sta koji proces moze da predstavlja.po tome se vodis sta treba da `fixiras`.jedino u momentu brisanja moras se otkaciti sa neta,tj ne smes surfovati.kasnije uz regcleaner ocisti registry i mirna Backa.ja sam imao slicne simptome kao i ti i resio sam problem vrlo lako uz pomoc HJT-a.(bio sam toliko odlepio da sam zvao help sluzbu za ADSL i napao coveka bezveze,izvredjao najstrasnije ako ni HJT ne nadje nista,hardware je u pitanju kao sto vec rekose,a sad sta je u pitanju,hebiga
                  Ko leti,vrijedi
                  Ko vrijedi,leti
                  Ko ne leti,ne vrijedi..
                  (Grunf,TNT..)

Comment

• bullet
                    CBC Veteran
                    • 26.05.2008
                    • 115
                    • Beograd

Kad ti je kompjuter usporen pogledaj na task manageru da li i koji proces ti zauzima procesor? Da li ti radi hard disk (lampica) neprestano?

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

Probao sve i svašta i ništa nije dalo rezultat.

1) reg clean
                      2) isključivanje procesa,
                      3) anti malware,...

Onda skinem nvidia drivere, pustim ih i računar se restartuje kod instalacije ethernet adaptera i tako 3x. Onda deinstaliram sve žive drajvere i pustim nvidiu i prođe... restartujem i sve radi.

E sada, ako je neko u mogućnosti da mi pošalje link na PP ka sigurnoj lokaciji za neki novi reg cleaner i neki od anti malware i antispzwear programa.

Hvala!

Comment

• DraxNS
                        CBC Senator XXL
                        • 24.10.2006
                        • 520
                        • Bačka Palanka
                        • Peugeot 307 SW

Ne mora na PP, moze i ovako: http://www.comodo.com/products/free-products.php

Imas programe po specijalizaciji i jedan koji preporucujem (i instaliram) svima je Internet security posto ima i antivirus i firewall... a na gornjoj stranici imas (kao sto vec rekoh) jos specijalizovanih alata.

Sve je free, nije trial, ne treba crack....

Opcija broj 2, da se trajno resis svih tih problema je ovde

Comment

• bullet
                          CBC Veteran
                          • 26.05.2008
                          • 115
                          • Beograd

Htedoh da napisem jos u prethodnom postu ali sam zaboravio: Nekad je reinstall najednostavnije i najlakse resenje...

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

Pod uslovom da je hardver ispravan... primer od danas sve radi ali je jako usporeno i slika povremeno treperi, sijalica od hdd-a stalno tinja, kao da disk non-stop radi... problem je bio u napajanju, umesto 3.3V imao je 3.08 i pravio kakicu i siptome virusa... (comtrade mašina, kupljena u maxi-ju za 10k novaca uz hleb i mleko, takav je i kvalitet, a toliko je i izdržala, cela tri meseca)...

Prošle nedelje, treći put instaliraju windows u roku od 10 dana, urade format, čista instalacija, par dana radi i izbacuje plave ekrane, nekad nestane particija... svi koriste quick format zato što ih mrzi da čekaju full, a u tom slučaju windows čak i ranije označene loše sektore proglasi za ispravne, doduše u ovom slučaju čak ni full format nije nalazio neku neispravnost ono kao prođe i opet radi par dana u pukne, tek je spinrite posle 36 sati odlučio da ipak par sektora na samom početku diska ipak nisu ispravni, a ni popravljivi, disk je konačno izvađen, pošto je ustanovljeno da firma koja je prodala mašinu više ne postoji i da od garancije nema ništa (teški šverc-komerc), i imamo šta da vidimo, štampa mu izgleda kao da je stojao 15 dana u slanoj vodi, ko zna kako je to transportovano...

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

Hvala svima na savetima. Problem je bio u pobrljavljenim drajverima. Kako? Ne znam ni sam. Jedva sam uspeo da ih odstranim i ponovo instaliram.

Comment

Working...
                              X