Umrezavanje racunara

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Cherokee_NS
    CBC Senator XXL
    • 08.02.2009
    • 802
    • Novi Sad

Umrezavanje racunara

Znam da je ovo automobilski forum, ali videh da ima dosta znalaca racunara i ostale opreme pa resih da postavim pitanje ovde...

Dakle, imam ADSL telekomov, i ruter je Huawei HG510.... Problem je sto je brat navalio da prikljucim i njegov racunar na internet....

Situacija je sledeca - zivimo u kuci, moja soba je u prizemlju na jednom kraju kuce, a kod moje sobe je i uticnica za telefon... Brat je na spratu, i to na drugoj strani kuce....

Mislio sam da odvucem mrezni kabel iz njegove sobe do mene i do rutera, ali trebalo bi mnoooogo kabela, a imao bi problem i sa stemovanjem itd.... Tu opciju sam batalio, i resih se za wireless...

E sad, posto nisam neki znalac u toj oblasti, mislio sam da je resenje da se postavi neki AP i kod brata stavi WIFI kartica u racunar ili kako vec...

Interesuju me vasi predlozi, saveti, kako da odradim najbolje to, i kakvu opremu da uzmem ......
    Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!
  • vujke
    Admin
    • 29.09.2004
    • 1673
    • Mladenovac
    • Daewoo Lanos 1.5SX

Re: Umrezavanje racunara

Kroz koliko zidova to treba da prodje?

Najjeftiniji wireless ruter bi trebalo da zavrsi posao, TP-link 340G i neka kartica sa Atheros chipom.
    while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Cherokee_NS
      CBC Senator XXL
      • 08.02.2009
      • 802
      • Novi Sad

Trebalo bi da prodje kroz 3 zida........

Setih se da Telekom sada daje i Wireless rutere, pa je pitanje da li bi i to moglo da zavrsi posao?

Comment

• kalibaR
        Moderator
        • 03.04.2006
        • 352
        • Beograd
        • AE86 rolle, Eclipse 1G

u suštini najbolje rešenje (najsigurnije, najbrže, najstabilnije) je povezati ga UTP kablom, ako ima mogućnosti.
        možeš vući kabal do 100m, tako da su ta tri zida smešna

a ako ideš na wireless, zameni postojeći ruter sa bežičnim kod telekoma i kupi jednu pci karticu kao što vujke reče.
        možda u telekomu budu pravili problem za zamenu, ali kukaj kako ti loše radi net i zameniće provereno, tako smo buraz i ja odradili.

Comment

• Lanee
          CBC Senator XXL
          • 30.11.2006
          • 488
          • Beograd

pa pazi
          telekom daje i shakom i kapom huawei hg520-s-i....

to su wireless routeri koji u principu rade ok

zovi ih pa pitaj da ti ga daju
          googlaj malo (mene mrzi) mozda je i taj tvoj wireless samo nije upaljen radio (wifi)

a solucija sa wirelessom moze da uspe a moze i da te smara do 00

iskreno ako imash manje od 100 metara kabla da upotrebish, baci kabl preko kuce
          ja sam komshije umrezio a jedan je u susednoj zgradi na 4 spratu sa ulicne strane a ja sam 6 sprat sa dvorishne...
          kabl je keva

iskreno pozajmi od nekoga wireless router pa probaj oce li dobaciti
          ja sam imao mnooogooo problema u jednom stanu i trebalo je samo da prodje kroz kuhinju i wc
          ali dzaba zidovi ko da su liveni od metala i samo ispada iz domenta
          Pa te Toyote rade i sa kuhinjskom bocom i baštenskim crevom za gas gurnutim u karburator.
          To košta 200 evra... Gde? Nema nigde ali je jeftino

Comment

• DraxNS
            CBC Senator XXL
            • 24.10.2006
            • 520
            • Bačka Palanka
            • Peugeot 307 SW

Ukoliko imas manje od 30m u ta 3 zida i nema drugih "ometaca" najefikasnije ti je zamena adsl rutera za model za wifi-jem i kupovina PCI wifi kartice za drugi racunar. Podesavanje wifi-ja na tom drugom ruteru (koji treba da uzmes) je trivijalnost... i dobijas od Telekoma uputstvo na papiru kako se to radi.

Ako na sadasnjem ruteru imas jos jedan utp port (znaci za jos jedan racunar) onda mora da se podesi sam ruter da radi svoj posao u full-u... ima i tu malo petljancije, ali je tada jedina investicija dovoljno dugacak utp kabel i 2 komada RJ45 uticnica.... i da... busenje par rupa po zidovima

Resenja ima, pitanje je koliko mislis da se "pruzis" da to resis.

Comment

• Miha
              CBC Veteran
              • 16.06.2006
              • 150
              • Beograd

I ako nema jos jedan utp port na ruteru nije problem, Stavi se switch posle rutera i poveze sa tim postojecim kablom, a onda ostale masine idu na njega. Podese se fiksne adrese iz opsega na kom radi ruter (192.168.... ili 10.0....), lakse je zbog eventualnog sherovanja, i mozes da vozis 3 ili 7 makine, u zavisnosti da li uzmes 4 ili 8 portni switch. Mozes da ostavis i sve na automatiku i samo izbockas kablice i ima da radi bez problema, dhcp rutera ce da dodeli adrese i sve je sredjeno. Switchevi nisu neka investicija ( 800-1000 din ), kao ni kabl ( 15-20 din/m ).
              Kao sto rekose kolege, resenja ima raznih...
              ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
              Astra G 1.6 16V 2003g.

Comment

• Gavra
                CBC Senator XXL
                • 06.03.2008
                • 2031
                • Beograd

LINKSYS i ne mislis ja sam celu kucu pokrio i malo "gazim" ove sto su preko puta ulice a ruter mi je zatrpan metalom, i ide mi 3 desktopa i sve radi,ruter je placen oko 70e tako da nije nista strasno,a desk racunari imaju one USB antene i svi rade(isto linksys)
                Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• DovlaK
                  CBC Senator XXL
                  • 24.07.2008
                  • 560
                  • Beograd

Shvatio sam da se radi o prosečnim korisnicima, tako da je najbolja i najjeftinija (što je možda i najvažnije) opcija uzeti od Telekoma wireless ruter i završiti posao. Meni po kući radi sasvim lepo (ima i po dva sprata i 4 zida razlike), a i komšija ume da se nakači (do 6 zidova i oko 40m radaljina), tako da će tebi to sasvim lepo šljakati. A što se burazorovog kompa tiče, ako nema wireless onda neka kupi USB wireless adapter koji je cirka 500-600rsd i kači se lepo na ruter i vozi
                  Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• Cherokee_NS
                    CBC Senator XXL
                    • 08.02.2009
                    • 802
                    • Novi Sad

Pozdrav svima, eto mene opet sa svojim Tantalovim mukama

Kupio sam veceras wifi ruter i karticu.... Wifi ruter Tp Link TL-WA601G, i Wifi kartica TP Link TL-WN651G.... Uredio mrezu, i radi... Signal odlican, kod brata cepa punom parom

E sad imam 2 pitanja:

Posto mi Wifi ruter ima samo 1 Lan ulaz, u moj ADSL ruter sam prikopcao moj racunar i Wifi ruter.... Kako sad da delim protok izmedju mog racunara i Wifi rutera?

Druga stvar - kako da napravim da mogu sa svog kompa da pristupam bratovom hard disku?

Fala unapred

Comment

• uglavnom.bezopasni
                      - 42 -
                      • 03.02.2005
                      • 2235
                      • Novi Sad

U varijanti koju si opisao ADSL ruter brine o protoku, ako ima podršku, ako nema, onda softverski.

Da bi video drugi računar, moraju biti u istom adresnom rangu, što znači da u wifi ruteru treba da isključiš dhcp server, da bi dobijao adrese od adsl rutera ako ovaj to bude korektno odrađivao... dva rutera u liniji sa svojim logikama, već je pričano o tome. Pogledaj da li wifi ruter ima da se prebaci u AP mod (koji podrazumeva da su sve napredne funkcije rutera isključene i da on samo prosleđuje pakete, glumi bežični kabel.)
                      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                      11.04. 0:12 #2
                      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Cherokee_NS
                        CBC Senator XXL
                        • 08.02.2009
                        • 802
                        • Novi Sad

Upravo je tako. E sad sto se tice deljenja protoka ovde, nisam siguran da li ima ADSL ruter to.... Kako softverski da delim?

Sto se tice ove druge stvari - Wifi ruter radi u AP modu, i DHCP je iskljucen... Napravljena je workgroup kod mene, i kod brata na racunaru, sharovao sam njegove obe particije sa diska, i opet nista ne vidim od njegovog diska...

Comment

• uglavnom.bezopasni
                          - 42 -
                          • 03.02.2005
                          • 2235
                          • Novi Sad

Da li je to pravi ap mod u kom se ponaša kao AP ili je to AP mod u smislu imam više modova (cluent, bridge...), kako stoji stvar sa nat, firewall u tom wifi ruteru ako nije pravi ap mod...

Pogledaj da li su vam ip adrese iz iste grupe, a trebalo bi ako internet radi, da li ste ista workgroup...

Da pristaviš ti kafu ovih dana pa da to namestimo
                          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                          11.04. 0:12 #2
                          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• sasa_gsi
                            CBC Veteran
                            • 25.05.2007
                            • 101
                            • Svrljig (Nis)

Dali je kod brata instaliran windows 7 ili vista? Ukoliko jeste moras manuelno u Control Panel da stavis odnosno ukljucis sharing fajlova.

Comment

• Cherokee_NS
                              CBC Senator XXL
                              • 08.02.2009
                              • 802
                              • Novi Sad

Nije, obojica imamo Xp Professional, Service Pack 3....

Comment

Working...
                              X