Nova ploča, procesor i grafička karta - savet

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Nova ploča, procesor i grafička karta - savet

Potreban pomoć.

Odlučio sam da upgradujem računar ovih dana. Menjao bih ploču, procesor, grafičku kartu i memoriju. Potrebno je da bude nešto pristojne snage i pristojne cene. Ja ne igram mnogo igrice, ali bih voleo da može po potrebi nešto i da se pokrene. Pretežno je u pitanju surf, office, photo shop ili corel draw. Želim da mi ovaj upgrade izdrži nadolazeći udarac novih softvera i novog Win 7.

Znači predložite komplet i alternativu, navedite okvirnu cenu i gde bi bilo najpametnije kupiti. Uzmite u obzir povoljnost, ali i ostvarivost garancije.

Hvala

P.S. Komp mi je rasturen, pa relativno hitno moram da ga upakujem, jer će mi žena sve baciti u kontejner.
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

Re: Nova ploča, procesor i grafička karta - savet

Taman da ti predlozim jos malo da sacekas da se rasire ove nove ploca P55 i da ima vise u ponudi Intel i5 procesora, kad ono zena problem.
    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• ice357
      CBC Početnik
      • 22.05.2009
      • 9
      • Nis

http://www.pakom.com/katalogproizvoda/O ... ra=9900320

Comment

• ice357
        CBC Početnik
        • 22.05.2009
        • 9
        • Nis

Ili:
        1) Matichna - Asus m4a78 - 6.891 din
        2) Procesor - Amd phenom x3(2.3 ghz) - 6.390 din
        3) Grafichka - EAH4350 - 3.240 din
        4) Memorija - Kingston 2gb - kit of two 1066 mhz - 3.024 din

Comment

• BGILLEGAL
          CBC Senator XXL
          • 22.05.2006
          • 653
          • Beograd

Ovo iz pakoma je sve samo ne i pristojno. Low cost varijanta.

Pazi, ja ti preporucujem da ides na jace varijante Intel Core2Duo procesora ili slabije Core2Quad, cisto zbog cene, mislim da je prerano za i5 i i7 procesore. Sto se AMD-a tice tu ti je Phenom II u velikom cenovnom opsegu, pa to iskrojis prema budzetu. Sto se ploce tice to isto biras prema svojim ambicijama i potrebama. Graficka karta ti je opet diskutabilno... imas jace varijante slabijih serija i exxtreme varijante, kako performansi tako i cena. Ja ti tu preporucujem 9800GT koju sam skoro imao u kucistu i gurala je sve sto joj das.

Comment

• decko_od_cokolade
            CBC Početnik
            • 12.09.2009
            • 2
            • Kragujevac

Rano je da ti bilo sta predlazemo... Prvo moras biti precizan za sta planiras da koristis komp i do koliko para planiras da puknes! Jel u danasnje vreme nije bas pozeljno bacati novac , a da ti on skuplja prasinu osim ako nemas za bacanje! U svakom slucaju core2duo ce sa 3gbrama i pci grafikom ce zadovoljiti svacije potrebe , osim ako se ne bavis testiranjem igrica!!!

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Nešto mi se čini da je P45 ploča gigabyte ova najbolje rešenje.
              Procesor bi uzeo intel core2duo npr.
              Memorija, mislim da mi treba 4gb.
              A na grafici može i da se uštedi.

Uzimam AMD, samo ako me neko ubedi da ću za 30% manje novca dobiti računar iste stabilnosti i istih performansi u šta ne verujem.

Gledajte da dobijam savet za proizvode kojih ima kod nas.

Comment

• X9
                CBC Senator XXL
                • 28.06.2005
                • 3179
                • Wien-Sabac
                • RX-8 i X-9

auuu,da ne palim vatru ,ali u mom svetu je AMD=stabilnost.razlika u performansama je dosta manja od tih 30% u ceni.ali ovo je samo moje misljenje.
                "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Eon
                  Moderator
                  • 10.03.2005
                  • 4225
                  • Beograd-NBG-44
                  • Superb 2.0 4x4 DSG

@X9

Odlično, ulazi i to u obzir. Samo me interesuju preporuke.

Comment

• X9
                    CBC Senator XXL
                    • 28.06.2005
                    • 3179
                    • Wien-Sabac
                    • RX-8 i X-9

ili jos jachi ako nisi neki overclocker

za razliku u novcu sto ces ustedeti spram intela u slichnoj konfiguraciji,kupi bolju matichnu ili grafichku
                    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• civi
                      CBC Senator XXL
                      • 26.07.2005
                      • 1492
                      • Pozarevac

Preuzecu text sa jednog eminentnog domaceg sajta
                      Ukoliko posmatramo situaciju uz ugla prosečnog kupca računara, može se reći da AMD-ova priča ipak ima smisla, pogotovo kada se u računicu ubaci ekonomski faktor. Sa cenom od oko 100 eura za Ahtlon II X4 procesor i oko 70 eura za 785G matičnu ploču, kupac dobija platformu koju nudi sasvim dobre performanse. Ne radi se samo o solidnim performansama za uložen novac, već o solidnim performansama kao takvim. Što se integrisane grafike tiče, AMD ima trenutno najbolje moguće rešenje, a četiri jezgra na skoro 3 GHz može da izađe na kraj sa svim zadacima. Ako se u priču doda i overkloking, Ahtlon II X4 modeli predstavljaju veoma primamljivu kupovinu. Naravno, Intel Core i5, pa čak i stari Core 2 Quad procesori (da ne pominjemo Core i7) su brži, čak i mnogo brži, ali tu ostaje jedno veliko pitanje. Koliko je jedan prosečan korisnik u stanju da oseti razliku i da pri tome shvati gde je tačno otišao taj ekstra novac koji je potrošio za svoj novi računar. Takav prosečan korisnik garantovano ne može da primeti razliku između ploče i procesora od npr. 200 i 400 eura, iako je Core i5 mnogo, mnogo brži u odnosu na Ahtlon II X4. Tokom zadnjih mesec dana testiranja svih novih procesora i ploča, par najinteresantnijih kombinacija, gore potpisani autor je stavio i na svoju ličnu probu kako bi video kako to u praksi radi. I čim bi napustili video editing programe, Maya-u ili Photoshop, sva razlika bi veoma brzo nestajala, jer samo ovaj tip programa može na najbolji mogući način da zaposli sve potencijale procesora. Opet, razlika između Core i5 i Phenom II X4 965 BE na nominalnom taktu je bila minimalna. Sa overklokingom, Core i5 bi prosto „kidao“ u ovim aplikacijama, dok je Phenom II X4 965 BE iako na 3.9 GHz mnogo kaskao. Ali, čim se izađe iz pomenutog softvera i krene sa standardnom „filmovi, mp3, internet, mail i igre“ primenom, ta razlika opet nestaje. Slična je situacija i sa odnosom između Phenom II X4 965 BE i Athlon II X4 630, pa se nakon svega mogu izvući neke pouke. Naravno, korisnici koji žive od rada sa 3D i video editing softverom nemaju potrebe ni jednog trenutka da razmišljaju – AMD se u tim varijantama teško može preporučiti. Međutim, svi ostali koji se uklapaju u profil prosečnog korisnika treba dobro da razmisle pre kupovine novog računara. Jednostavno, zašto bi ste plaćali više za nešto što nikada neće moći da primetite ili osetite u radu. Ekstra novac je uvek bolje uložiti u jaču grafičku karticu, veći ili kvalitetniji monitor, veći ili brži storage... Istina, uvek je lepo imati najbolji mogući proizvod, bez obzira da li se on u potpunosti koristi ili ne, ali je opet bolje i razmisliti i napraviti pametniju kombinaciju za vašu konfiguraciju, a ne voditi se starim ideologijama da više „megaherca“ znači veći užitak u radu i da sve ostale komponente (gotovo da) nisu bitne. Sa ove tačke gledišta, trenutna AMD filozofija ima apsolutnog smisla i to u ovom momentu treba iskoristiti smešnu cenu po kojoj će se prodavati Athlon II X4 procesor i to spojiti sa 785G matičnom pločom, jer se za uloženi novac trenutno ne može napraviti bolja kombinacija.
                      Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
                      - Kako to misliš, kočim?

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Jo[ prošle nedelje naručeno, a od danas i radi

AMD X4 955 Ghz
                        Gygabite MA770T UD3P