Komp se gasi sam od sebe

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • madic
    CBC Senator XXL
    • 07.10.2007
    • 844
    • Beograd

Komp se gasi sam od sebe

Problem je sledeći: dešava mi se da se kompjuter u radu jednostavno ugasi, najčešće prilikom neke 3d aplikacije ali i u Windowsu kao i prilikom startovanja.
    Pokušavao sam sa reinstalacijom Windowsa prilikom koje se takođe gasio ali kada sam iz 30 puta uspeo da reinstaliram komp je radio najnormalnije preko mesec dana,
    ali su simptomi počeli opet da se javljaju. Često se dešava da se, kada upalim kompjuter nakon što se sam ugasi (ponekad se desi i van toga), na monitoru samo pojavi sledeće:

Probao sam da promenim grafičku i nije pomoglo, takođe sam probao i procesor u drugom kompu i radio je normalno.
    Simptomi su isti pod XP-om, Vistom, i 7-icom:

Konfiguracija je sledeća:
    CPU: AMD Athlon XP 5200+
    VGA: Ati Radeon 4870 XFX
    RAM: 4GB Geil Black Dragon
    MB: Gigabyte MA78GM-UD2H
    HDD: WD 5OOGB + 640GB, Seagate 1TB, Maxtor 320GB

Hvala unapred na pomoći!
  • boskombo
    CBC Član
    • 12.05.2008
    • 86
    • Beograd

Re: Komp se gasi sam od sebe

Ne bih rekao da sam bas 100% siguran ali barem 90% da sam siguran da je u pitanju memorija! Cesto sam naletao u poslu prilikom sredjivanja kompova da sama memorija bude uzrok silnih restarta iz cista mira kada je komp ili opterecen u smislu ripovanja dvd, igranja zahtevnih igara, itd, itd... E sad sto se tice gasenja, to vec moze da ima vrlo lako veze sa samim napajanjem... Po meni je suludo to sto si menjao graficku i skidao procesor, do njih tesko moze da bude, da je do njih, tipa do graficke onda bi ima izmesane boje na prikazu monitora, a da je do procesora ne bi mogao upaliti komp! Savetujem ti da probas da stavis neko drugo napajanje sa drugog kompa po mogucnosti da bude minimum 500w i da onda istestiras konfiguraciju za pocetak, ako nije do toga onda je verovatno problem do same ram memorije, u najgorem slucaju do ploce, ali polako, uglavnom probaj ovo sto sam ti prvo rekao!

Comment

• boskombo
      CBC Član
      • 12.05.2008
      • 86
      • Beograd

Sad sam tek obratio paznju na sliku, ovo mi je jako cudno! Postoji varijanta i da se flesuje bios, ali to da se radi iskljucivo uz podrsku UPS uredjaja inace u slucaju pada napona kada se komp u vecini slucajeva restartuje bez obzira na sve ili ne daj boze nestane struje tokom tog samog procesa, mozes da se pozdravis sa kompom!

Comment

• madic
        CBC Senator XXL
        • 07.10.2007
        • 844
        • Beograd

Znao sam da verovatno nisu grafička ili procesor jer bi bilo još nekih simptoma ali sam morao da proverim da bih ih eliminisao kao uzrok.
        Inače komp je konstanto povezan na UPS. Zanimljivo je npr da mi se komp nikada ne gasi kada igram PES, dok mi se gasi kada igram GTR 2 koji nije ni upola zahtevan kao PES.
        Mada mi se čini da su se sa Windows 7-icom malo promenili simptomi i da se sada u Windowsu gasi samo kada se ne radi ništa na kompu( npr kada pustim download preko noći).
        Pokušaću da stavim RAM sa starog kompa (Geil DDR2 2x1GB) i da flashujem BIOS pa ću da vidim da li ima poboljšanja.
        Potpuno mi je nejasno da se komp raspada i onda radi normalno mesec dana i sad opet zeza.

Comment

• boskombo
          CBC Član
          • 12.05.2008
          • 86
          • Beograd

Kazem ti prvo probaj sa drugim napajanjem, nebitno sto je nakacen na UPS, on njemu samo stabilizira napon, a ne povecava voltazu i ujedno kada nestane struje drzi ti komp u zivotu nekoliko minuta... E sad direktno vezano za problem moguce da ti je komp preopterecen sa potrosacima ako tipa imas tv kartu, portabl hard, i jos neke dodatne interne ili externe potrosace pa da usled toga da se jednostavno ugasi... A tek onda ako ustanovis da nije do toga predlazem da se onda bacis na fleshovanje i promenu rama! Pored svega toga nije iskljucivo ni da je u pitanju neki bad sector na hard koji se malo vise prosirio i to je vrlo moguce takodje... Jbg ovo ti je jako slicno kao sa dijagnostikom na kolima, mora da se gleda u pasulj tj izloze se siptomi pa otklanjaj jedan po jedan sa razlikom da te to ne kosta mnogo koliko bi te kostalo na kolima!

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Većina modernih ups uređaja pa čak i ovih jeftinijih ima AVR koji radi svoj posao.
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Keketarac
              CBC Senator XXL
              • 01.09.2007
              • 588
              • Novi Sad
              • Seat Ibiza 1.2 TSI

1. Ako imas 32bitni OS, ostavi samo 2 GB memorije, 4GB zna da pravi problem narocito u dual channel modu, pogotovo na AMD procesorima koji nemaju opciju PA (fizicko adresiranje memorije). Ukratko, 32bitni OS ne vidi svu memoriju, i zna da brljavi sa 4 giga.
              2. Dobro pregledaj hard na nekom drugom kompu, prikacen kao slave, na viruse.
              3. Probaj sa drugim napajanjem.
              4. U "startup and recovery" iskljuci opciju "automatic restart", pa kad se zaglupi, moci ces da iscitas neke parametre koji bi mogli da ukazu na problem.
              5. Ako sve ovo ne pomogne, pokusaj sa drugom maticnom plocom.

Comment

• madic
                CBC Senator XXL
                • 07.10.2007
                • 844
                • Beograd

Stavim staro napajanje( chieftec 360W) i staru grafičku (8600GT) smanjim detalje kako bih mogao da pokrenem igru i sve radi.
                Ubacim novo napajanje (LC Power 550W) ostavim staru grafičku, sve radi ok.
                Ostavim novo napajanje i vratim novu grafičku, sve radi ok.
                Vratim detalje na max i ugasi se.

Comment

• madic
                  CBC Senator XXL
                  • 07.10.2007
                  • 844
                  • Beograd

Probao i memoriju, nije do toga.

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

Stavi jace napajanje posto imas 4 HDD-a koji sami po sebi vuku dosta struje + VGA babaroga koju kad dignes na max nema dovoljno struje pa sys pada. raskaci dva HDDa da vidims da li ce da pada sys. Skini evererest pa pogledaj sta se desava sa naponima kad startujes i sve ce ti biti jasno. ja mislim da je napajanje a ne memeorija jer do sad nisam jos naleteo na nekog da se zali na Geil tj da mu Geil pravi problem pa cak i ako ima 4GB posto XP vidi samo 3 a onaj cetvrti mu ne smeta sam ga ne vidi. Ovo sto izbaci na ekranu ne mora da znaci ne znam sta, verovatno se slogirao pa tako reaguje. Nisi pomenu plavi ekran da li to znaci da ga ne izbacuje pre nego se restartuje. i mogo bi da obrises ovaj monitor cisto onako za promeni, lepse ces da vidis bar dotle dok se ne ugasi. Probaj da flesujes bios, nista te ne kosta nego da se ne desi da se slogira u sred flesha pa da bude baci plocu u djubre.
                    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• vujke
                      Admin
                      • 29.09.2004
                      • 1673
                      • Mladenovac
                      • Daewoo Lanos 1.5SX

I kad pukne flash ploca se ne baca, ne znam sto svi kukate na to.
                      while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• madic
                        CBC Senator XXL
                        • 07.10.2007
                        • 844
                        • Beograd

Isto se ponaša komp i kad je nakačen jedan i 4 HDD-a.
                        550W bi trebalo da je dovoljno za ovu konfiguraciju.
                        Uostalom gasio se i kada sam probao sa integrisanom grafikom na ploči tako da mislim da nije do toga.
                        Plavi ekran ne izbacuje.

Što se tiče everesta, kada se prvi put pojavio problem dobijao sam 110+ stepeni za oba jezgra i 90+ stepeni za CPU.(u igri)
                        U windowsu je bilo 80+ za jezgra i 60+ za CPU.
                        I temperature nisu htele da padnu bez obzira koliko smanjim clock.
                        Kada sam nekako reinstalirao windows i kada je počeo da radi normalno bile su 60-70 za jezgra i 40-45 u windowsu kao što su i sad.

Updateovaću bios samo što updater ne podržava windows 7 mada pretpostavljam da je kompatibilan čim radi na visti.

Comment

• sErGiO
                          Moderator
                          • 30.01.2007
                          • 2769
                          • Neko selo pored Beogr
                          • Alfa Romeo 156SW

Kako ti je podešena ta memorija? To bi trebalo da je DDR2 800 CL 4-4-4-12. Ako je tako podešena onda mora da se podigne napon memoriji jer niske latencije traže veći napon da bi radile kako treba. I ja sam u početku imao slične probleme pa je bilo samo do toga. I dan danas posle 2 godine 4GB Geil Black Dragon, kao i cela mašina radi besprekorno

Comment

• madic
                            CBC Senator XXL
                            • 07.10.2007
                            • 844
                            • Beograd

Da, to su te latencije.

U BIOS-u imam opciju normal, +0,1; +0.2; i + 0.3V.( naravno kada prethodno stavim na manual voltage control).
                            Stavio sam na +0.1V i opet isto.

Comment

• sErGiO
                              Moderator
                              • 30.01.2007
                              • 2769
                              • Neko selo pored Beogr
                              • Alfa Romeo 156SW

Kod mene je nešto dosta povećan napon, ako se ne varam kod mene radi na 2.2 V. Čini mi se da ta memorija trpi do 2.4V ali nemoj da me držiš za reč. Pogledaj u Everestu ili nečemu sličnom (ako ti BIOS ne pokazuje konkretnu vrednost napona) koji je napon pa slobodno podigni na 2.1-2.2

Comment

Working...
                              X