deo LAN-a ne moze da koristi internet? - reseno -

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • deki-ascona
    Bio nam je drug! RIP
    • 10.04.2007
    • 2118
    • NI , Trosharina

deo LAN-a ne moze da koristi internet? - reseno -

Opet je fuckin' radno mesto u pitanju, pre 15-ak dana smo presli sa kablovskog na telekom ADSL, huawei 520s. Pre toga je bilo ovako : modem u ruter, pa neki tamo bezicni link sa acces pointima, pa je u 2. objektu taj signal prihvacen opet u neki ruter... 1. objekat ima 4 racunara i 2 rutera, a 2. ima 1 svitch iz koga po celoj zgradi putuju UTP kablovi i vezano je 8 racunara. Svih 12 ima isti workgroup i LAN radi savrseno. Modem iz 1. objekta je izbacen, a nov modem je stavljen u 2. zgradu tako sto je jedan racunar izvadjen iz svitcha i izmedju njega i svitcha je stavljen huawei - racunar u modem, modem u ruter. Od modemskog difolta sam jedino iskljucio wireless.
    A sad problem : zgrada u kojoj je modem ima internet, a ona druga - nema ! Kao sto rekoh, LAN radi na svih 12, cak radi i GeoVision server (tkzv: kamerni sistem ) izmedju zgrada, dakle pretpostavljam da taj link nije problem.

Tasa network (moj majstor za mreze ) nema pojma sta je uzrok. Takodje telekomova podrska ne pomaze, cak imam utisak da nisu razumelin nista od onoga sto sam ih pitao. Da napomenem, sa onih racunara koji nemaju internet se 'ladno pristupa modemu sa 192.168.1.1 . Modem vidim, al' interneta nema.

Jel ima neko neku ideju ? Ako je neka fora sa forvardovanjem portova, odma' idem da se obesim, da ne mucim ni sebe ni druge

Za par sati idem na posao, pa cu staviti IP adrese obe zgrade, ako nesto znaci.
    Originally posted by Valent Vudriga
    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.
  • vujke
    Admin
    • 29.09.2004
    • 1673
    • Mladenovac
    • Daewoo Lanos 1.5SX

Re: deo LAN-a ne moze da koristi internet ?

Izgubio sam te kod opisa mreze ali posto lan radi i otvaras 192.168.1.1, proveri u tcp/ip podesavanjima na racunarima da li su dobili njega za gateway i dns.
    while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Dzoni_mkv
      CBC Senator XXL
      • 29.04.2007
      • 875
      • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Ja bi ti rado pomogao, al cekaj da zakljucim kako ide ta intergalakticka mreza

Vujke je dao dobar predlog, probaj da vidis sta je sa gateway i DNS-om na racunarima koji nemaju net. Disable/enable mreznu kartu da pokupe podesavanja. Mada meni nije bas najjasnije kako vama to uposte radi pored toliko rutera i modema.......
      You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• dacha
        CBC Senator XXL
        • 23.06.2007
        • 356
        • Beograd, NBG
        • Xsara II 2.0i

Takodje nisam shvatio kako je sta povezano malo deluje konfuzno i haoticno, ali shodno opisu problema evo odakle krenuti sa dijagnostikom.

S obzirom da sa svih racunara moze da se pridje ruteru proveriti sledece na nekom od racunara na kojima ne radi internet.

Start/run, kucas cmd, enter
        u command prompt-u kucas ping www.google.com
        vidis dal' prolazi ping ili ne.... ako ne prolazi kucas ping 72.14.221.104 (ova ip adresa je takodje od google-a).
        ako ima reply po ip adresi a nema po nazivu onda je problem u dns-u.
        telekomovi dns-ovi su: 212.200.191.166 i 212.200.190.166
        gateway za hg520 je 192.168.1.1
        The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• srdjan_p
          CBC Senator XXL
          • 01.12.2004
          • 1915
          • ZR

Bice da je ovo jedna od onih situacija kad pomaze samo "pocupaj sve pa sve lagano ispocetka", zakomplikovali ste ga u pm, ako je taj majstor za mreze to smislio sad nek odmrsi stvar

Bice da je do tog "linka" izmedju objekata...Bilo bi dobro da nam nekako iscitas podesavanja na tim ap-ovima ili sta je vec stavljeno...Verovatno sad treba obrnuti da je sa ove strane gde dolazi net AP a sa druge treba da je client...

Comment

• dris
            CBC Veteran
            • 24.01.2008
            • 172
            • Novi Sad

recimo da sam pokusao da rastumacim vasu shemu ali se pred kraj posta baaas zakomplikovalo
            Evo kako ja gledam na tvoj problem: posto nemate domen tj. koristite workgroup - ako se ne varam racunari koji koriste takvu strukturu za komunikaciju LAN-a broadcastuju pakete tj. DNS im nije problem pa se svi vide u mrezi.

znaci tebi je problem do DNS-a na tim kompovima ili je "rucno zakucan" DNS ili router preko koga oni furaju nije dobro konfigurisan.

korisne komande iz cmd-a: ipconfig /flushdns -"praznjenje DNS resolvera na samom kompu" (u slucaju promene mrezne strukture jako korisno)

tracert google.com - tada vidis prakticno koje route se koriste ya pronalazenje sajta tj. upit ka DNS serverima, pa prepozas po IP-u dje je ba zapelo

ovde na slici ti je primer:
            1. router - "mog dela zgrade"
            2. router ka WAN-u \ internetu
            3. router u drugoj zgradi
            4. ciljani komp

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

verovatno ti se poklapaju adrese nekih rutera,pa je neki ruter u "petlji" , ne vidi izlaz na internet.
              To se desava kad imas dva rutera "redno" u mrezi.. ja sam u svojoj mrezi u zgradi ( 6 stanova , oko 9 racunara) imao taj problem.
              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• deki-ascona
                Bio nam je drug! RIP
                • 10.04.2007
                • 2118
                • NI , Trosharina

Uf !
                Pa zato me u telekomu nisu razumeli, ja ne umem ni da objasnim kako je sve vezano. Nema veze, preko tightvnc sam probao ping iz zgrade koja ne radi i nema pinga. Onda sam praznio DNS resolver uspesno, ali nije pomoglo, onda sam poslusao dzonija pa sa disejblovao mreznu kartu i shvatio sam da sam tako izgubio tightvnc ! Sad idem da se malo provozam do druge zgrade, da pocupam napajanje iz rutera , da restartujem racunare, da postavim tightvnc pa se vracam !

Comment

• srdjan_p
                  CBC Senator XXL
                  • 01.12.2004
                  • 1915
                  • ZR

Ovajjjj, jel niko nije procitao moj post?

Comment

• 206
                    Admin od ispočetka :)
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Ma jok, lakse je ono daj cacni ovo, malo prcnes ono, tu promuljas neko podesavanje, promeni to...E, DOBRO JE RADI, NE DIRAJ!!!! Kako, zasto, sta je bilo...NE ZNAM, NE DIRAJ, RADI!!!
                    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• srdjan_p
                      CBC Senator XXL
                      • 01.12.2004
                      • 1915
                      • ZR

Taj rad

Comment

• dris
                        CBC Veteran
                        • 24.01.2008
                        • 172
                        • Novi Sad

nemere bez crteza

@deki-askona: "Pre toga je bilo ovako : modem u ruter"

taj router iz prve zgrade je 99% automatski kupio DNS servere preko kablovskog modema, kako tog modema vise nema nema ni neta za kompove iz prve zgrade.

e ovaj deo si objasnio u pm : "a nov modem je stavljen u 2. zgradu tako sto je jedan racunar izvadjen iz svitcha i izmedju njega i svitcha je stavljen huawei - racunar u modem, modem u ruter."
                        Cekaj sekund hoces da kazes da trenutno u huawei - ima 3 ubodena UTP kabela - ako je kojim slucajem tako NEVALJA, jer ako je to telekomov el klasiko modem mislim da su samo 2 prikljucka predvidjena za LAN, dok je jedan za IPTV a cetvrti- bem li ga ako i oni...

1-modem u ruter
                        2-racunar u modem
                        3- ? sta znaci "zmedju njega i svitcha" gde je uboden svitch ?

nemere bez crteza

@deki-askona: "Da napomenem, sa onih racunara koji nemaju internet se 'ladno pristupa modemu sa 192.168.1.1 "
                        jel pod ovim podrazumevas http://192.168.1.1 ?

ako je tako onda ti podesavanje DNS-a routera iz 1. zgrade na IP 192.168.1.1 verovatno resava problem.

Ako ti ovo resi problem pijem pivo oko 18. maja , a ako ti zakomplikuje situaciju nemoj razbijati stakla na oktavijama sa NS tablama

mogu ti reci da sto vise puta citam tvoj post sve sam nesigurniji whats the fuck je sta sa cime povezano...

daj ti ekipi IP adrese svih routera i ipconfig /all , kompova koji rade\ne rade pa cemo te bolje skontati.

Comment

• deki-ascona
                          Bio nam je drug! RIP
                          • 10.04.2007
                          • 2118
                          • NI , Trosharina

Sto li sam se prepoznao u zadnjih par postova ?
                          Radim po 60 stvari odjednom, i sve je hitno, a o mrezama nemam blage veze !

Evo sta sam dobio , pa pomagajte ili dajte dalje instrukcije , ili sta vec...
                          Ovo je sa racunara na kome RADI internet Č

ovo je sa racunara na kome NE RADI internet :

edit: dris je pisao istovremeno sa mnom a sad vidim da je zasluzio to pivo

Da bar probam da raspetljam ono sto sam zapetljao objasnjavajuci :

Na modemu su u lan1 i lan4 ubodeni utp kablovi (posto difoltno rade 1 i 4) , 1 u racunar, a 4 u svitch . Dakle 2 kabla

Comment

• Dzoni_mkv
                            CBC Senator XXL
                            • 29.04.2007
                            • 875
                            • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

pa na taj drugi sto nema net postavi manuelno dns i gateway na 192.168.1.1 i vidi radi li.
                            You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• vujke
                              Admin
                              • 29.09.2004
                              • 1673
                              • Mladenovac
                              • Daewoo Lanos 1.5SX

Meni po ovoj konfiguraciji deluje da ima 2 dhcp servera na mrezi a nije na pravom postavljeno da je authoritative. Posto je workgroup-a u pitanju, najlakse resenje je da se uloguje na 192.168.1.254 i da iskljuci dhcp.
                              while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

Working...
                              X