ne moze da se startuje komp

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • lakilucano
    CBC Senator XXL
    • 31.08.2007
    • 421
    • Bezanijska kosa

ne moze da se startuje komp

dakle istorija bolesti:
    Prvo je poceo je sam da se gasi (restartuje).
    Onda se zakoci i nece ni jednu funkciju samo da ga restartujem.
    Onda nije hteo da startuje i kad startuje zakoci i onda opet restart nekoliko puta dok se ne startuje.
    Kraj svega je da sad nece da digne sistem samo se vrte kuleri ( napajanja,CPU,graficke) i ne pali monitor.
    Od signalizacije svetli samo led od HDD konstantno pola minuta i ugasi se.
    Ne pisti prilikom startovanja (pistao je ranije)

Ispitao sam sledece:
    1. Napajanje na drugom kompu i ono radi.
    2. Iskljucio sam mu HDD,DVD,i flopy ista situacija samo rade kuleri.
    3. Kad mu iskljucim napajanje sa DVD, a ostane na HDD ne svetli led dioda
    4. Stavljao sam maticnu koja je ispravna ( bez memorije i sa mojom baterijom) ista je situacija.
    5. Vadio sam bateriju.

Da li je moguce da je crkao HDD ili se baterija ispraznila pa zato ne radi bios
    Maticna koja ne radi stara je oko 6 godina. Ovo navodim cisto radi sumnje na bateriju ako je ona bitna.
    bolje sto godina živeti kao bogataš ,nego sedam dana kao siromah.
    Ne predaj se nikad,osim kad moraš.
  • JAPANX
    CBC Senator XXL
    • 10.08.2006
    • 2159
    • Beograd

Re: ne moze da se startuje komp

Da nije grafika?

Comment

• lakilucano
      CBC Senator XXL
      • 31.08.2007
      • 421
      • Bezanijska kosa

Sve sam povadio iz slotova. I nece.

Comment

• Kosovic
        CBC Veteran
        • 14.12.2008
        • 149
        • Vrbas

Procesor?

Comment

• lakilucano
          CBC Senator XXL
          • 31.08.2007
          • 421
          • Bezanijska kosa

e kako to proveriti ?

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Ako ne pišti bez memorije i/ili video karte, a probao si drugu ploču onda je procesor, još ako je amd, ondaje sigurno procesor , usput pogledaj i elektrolite na staroj ploči, kao i napajanje, to što upali ne znači da je ispravno.
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Nije bitna baterija nego položaj jumper-a na većini poča mora da bude u "radnom" položaju da bi upalila (radni - suprotno od clear cmos)
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• DraxNS
                CBC Senator XXL
                • 24.10.2006
                • 520
                • Bačka Palanka
                • Peugeot 307 SW

Ako je bilo šta na ploči, onda mora da daje zvučni signal... dugi i kratki tonovi.... pa prema kombinaciji tih tonova možeš da pronađeš šta se dešava.

Pošto više nema tonova, opcija 1 grafička (ako ne daje nikakvu sliku na monitoru), opcija 2 HDD ali bi makar do BIOS-a morao imati sliku na ekranu. Ploča kad crkne, tada neće ni da se upali, a vađenjem baterije sa ploče si samo resetovao BIOS.... ništa posebno nisi postigao. Bez te baterije bi te samo svaki put pitao da podešavaš BIOS prilikom podizanja mašine...

Ne bi bilo loše da izduvaš/u****š kućište, neće da škodi, a test kartice je najbolji ako imaš od koga da pozajmiš (pretpostavljam) AGP karticu. Otkači sve periferije (HDD/CD/DVD/Floppy) ubodi drugu karticu i podigni mašinu. Ako je to, dobićeš BIOS, tj sliku na ekranu.

@uglavnom... mislim da nije tako daleko išao da čačka džampere, ipak je to nešto što mnogi ni ne znaju da postoji niti čemu služi.... a neki od nas su to uspeli i da zaborave (`zem ti godinu proizvodnje... )

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

Pišti samo ako nema memoriju video kartu i to je dobar znak da su ploča i procesor ispravni, ima slučajeva da je memorija neispravna, a prisutna i računar ne daje "pišteću" indikaciju da sa memorijom nešto nije u redu, isto važi i za video kartu.

Izvadiš jedno i čekaš ako ne propišti izvadiš drugo, pa oba, ako ni u jednom slučaju ne pišti ni na jednoj ploči onda je CPU.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                    - 42 -
                    • 03.02.2005
                    • 2235
                    • Novi Sad

Originally posted by DraxNS
                    @uglavnom... mislim da nije tako daleko išao da čačka džampere, ipak je to nešto što mnogi ni ne znaju da postoji niti čemu služi.... a neki od nas su to uspeli i da zaborave (`zem ti godinu proizvodnje... )
                    Na novim pločama je to uglavnom jedini i veruj mi jako privlači pažnju i UVEK ostane u pogrešnom položaju... "majstore mom računaru/kompLJuteru/sokoćalu/milici nije dobro"

Comment

• yiipi
                      CBC Veteran
                      • 08.05.2008
                      • 120
                      • Beograd

Mashina moze tako da se ponasha samo ako mu je roknuo neki od vitalnih delova. Ako, kad ga ukljuchish, pishti neki ritmichan zvuk drugachiji od nekog standardnog (jedan beep ili slichno) ond je po svemu sudeci nesto ili proc ili mem. Ako nishta ne pishti 300% je riknula ploca ili je bios na njoj oshtecen (software). Prvo povadi sve iz mashine osim ploce i procesora (kartrice i memoriju, otkaci diskove i opticke uredjaje) pa ukljuchi mashinu. Ako pishti neku muziku onda dodaj ram banku po banku (normalno prvo iskljuchi makinu). Ako ne pishti probaj da nadjesh jumper za flash biosa ili izvadi bateriju na jedno 5 min, a ako ti ni to ne pomogne onda je ili cpu ili ploca. Ako prodje dodaj prvo grafiku pa onda disk, cd, itd. Napajanje moze da pravi takodje problem. Radi na manjem opterecenju a kad ga opteretish jache krene da se resetuje, samo tada vec moze da spali neshto u mashini... najcheshtje ram i cpu.

Comment

• lakilucano
                        CBC Senator XXL
                        • 31.08.2007
                        • 421
                        • Bezanijska kosa

Napajanje sam proverio na drugom kompu i tamo radi besprekorno.Dzampere nisam dirao, a ova ploca sto sam je probao (druga) ima SD memoriju, a na mojoj je DDR1.
                        Cudno mi je bilo da su potpuno isti simptomi kao i na mojoj ploci radi led od HDD pola minuta pa se ugasi a zelena od PWR ne svetli, zato mi je sumnja pala na HDD da on nije crkao. Na ovoj drugoj ploci je integrisana graficka ali kazem nemam memoriju SD pa nece valjda bez nje ni da radi.
                        Na mojoj je davao zvucni signal (jedan) pre startovanja monitora sad je sve mrtvo vadio ili ne sve iz slotova.

Comment

• DraxNS
                          CBC Senator XXL
                          • 24.10.2006
                          • 520
                          • Bačka Palanka
                          • Peugeot 307 SW

grafika, procesor, ploča ...... Nadaj se da je ovo prvo

Comment

• lakilucano
                            CBC Senator XXL
                            • 31.08.2007
                            • 421
                            • Bezanijska kosa

Eh da zaboravio sam da dodam jos na tastaturi ne svetli ni jedna dioda, a cini mi se da kad mu je ukljucena tastatura da se redovno kocio,a ni mis nije reagovao mada je svetleo pre nego je crkao komp. Mozda to ime neke veze sa vezom

Comment

• sErGiO
                              Moderator
                              • 30.01.2007
                              • 2769
                              • Neko selo pored Beogr
                              • Alfa Romeo 156SW

Koja konfiguracija je i pitanju? Kako je hlađen procesor? Ako ne možeš ni u BIOS da uđeš onda je verovatno ploča otišla u večna lovišta.

Comment

Working...
                              X