DIM IZ KUCISTA

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kiki243
    CBC Senator
    • 06.04.2011
    • 201
    • العربية

DIM IZ KUCISTA

Drugari mala pomoc.
    Prelistavajuci forum naidjoh na ovu temu-nisam ni znao da postoji

Pre nekih 6-7 meseci prilikom normalnog koriscenja kucnog racunara ODJEDNOM pocne da se DIMI (kao da neko pece rostilj) iz kucista.Racunar se SAM ugasi(verovatno normalna pojava) i ja ga iskljucim iz struje.Otvorim(iz radoznalosti) da vidim sta se desava unutra-medjutim stanje redovno(za mene TOTALNOG laika)-nema izgorelih zica,tragova vatre ili sta ti ja znam cega vec.Zatvorim kuciste(nista nisam cackao -samo gledao) i vezem drugo kuciste(vec sklopljena konfiguracija) koje sam imao ali ga nisam koristio-recimo slabiji je ili sporiji,tako nesto mi je rekao neko ko se razume.Nastavim da koristim to drugo kuciste i desi se sledece posle dva tri danaIM iz kucista kao da neko pece rostilj u njemu.Normalno-komp se sam ugasi a ja pocnem da razmisljam da je u pitanju neka skrivena kamera ili nemogica misija.Salu na stranu prvo sto mi je palo na pamet je,da nesto sa strujom u toj uticnici nije uredu ali posto sve ostalo funkcionise bezgresno(ostali kucni aparati kad ih tu ukljucim) ja pozovem elektricara da proveri.Kaze covek sve OK-nije problem struja.Okrenem par oglasa-servisa za PC iz novina,kazem im u cemu je problem a oni pored toga sto sto su mi rekli da nemogu nista na daljinu da zakljuce(donesi te),usput su pricali samnom nekim meni nerazumljivim jezikom (mega,giga i tako u tom fazonu).Ja se zahvalim i odem u radnju i kupim drugi (znaci treci-dva skupljaju prasinu)
    U nekom neobaveznom razgovoru sa prodavcem (poznaje materiju) covek kaze za moj problem ovako: ILI je VISOKONAPONSKI ili je KULER.Ja se zahvalim,ponesem onaj nov sto kupih,ukljucih ga u onu istu uticnicu i evo vec set meseci niko ne pece rostilj iz ovog novog.
    Napomonjem da sam ULTRA nepotkovan znanjem iz ove oblasti tako da ako moze neka smernica meni razumljivim jezikom.
    Unapred hvala svima koji budu ucestvovali.
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

Re: DIM IZ KUCISTA

probacu ja razumljivim jezikom da objasnim. Ovako na daljinu je tesko zakljuciti o cemu se radi, jer i sam kazes da si totalni laik, te verovatno ne razlikujes radnu memoriju od graficke kartice. Najverovatnije je izgorelo napajanje... Odnesi u servis.
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kiki243
      CBC Senator
      • 06.04.2011
      • 201
      • العربية

Gde,koji,red velicine popravke,isplatljivost itd.Hvala na odgovoru.

P.S.-u cemu je fora da DVA kompa u istom danu imaju isti problem.Slucajnnost ili.........

Comment

• DraxNS
        CBC Senator XXL
        • 24.10.2006
        • 520
        • Bačka Palanka
        • Peugeot 307 SW

izvini... bilo je jače od mene

pitalica: na čega radi računar?
        odgovor: na dim!

KAKO?

Pa kad iz računara izađe dim.... on više ne radi

elem već si dobio pravi odgovor, malo stvari na računaru može na taj način da "ispusti dušu" i to su napajanje, procesor i grafička. Ako je napajanje u pitanju (a to će ti reći u servisu) to nije neka lova da se zameni, recimo oko 2000 dinara (deo). A kako si imao star i stariji računar... moguće je jednostavno da su napajanja dotrajala (ništa ne traje večno) samo je slučajnost što su oba riknula u tako kratkom razmaku.

Comment

• 230
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2007
          • 775
          • Semberija

I namoj da, ako ti u servisu kažu da je popravka 80, 100, 200€, tvrdiš kako ti je neko rekao da je to 20€ i ne može biti skuplje. Tih 20-ak evra je po tebe najbezbolnija varijanta kojoj možeš da se nadaš, a šta ti se isplati vidi sam po sledećoj formuli:
          stariji kompjuter + veći trošak = manja isplativost
          noviji kompjuter + manji trošak = veća isplativost.

Da si nam rekao koliko su stari ti računari koji su "ispustili dušu", ili da znaš bilo šta o njima, dobio bi bolji odgovor.
          No svejedno, pravac u servis na dijagnostiku, pa nam onda kaži šta su ti rekli. Nemoj da popravljaju dok im ti ne odobriš.

Ako je isti dan u pitanju, moguće da je tada bilo problema na elektroenergetskoj mreži. Pošto nisi imao više problema sa uređajima, ili se mreža stabilizovala, ili u novom računaru imaš bolju napojnu jedinicu. Da li je susedima pregorevalo šta od uređaja tada? Da li koristiš kabl koji ima zaštitu od visokog napona?

Ako i dalje budeš imao problema sa naponom, rešenje ti je kupovina stabilizatora ili UPS-a.

P.S.

Odluči se da li je isti dan, ili dva-tri dana razlike
          155+75=230
          VIVA LA VITA!!!

Comment

• kiki243
            CBC Senator
            • 06.04.2011
            • 201
            • العربية

Originally posted by 230
            I namoj da, ako ti u servisu kažu da je popravka 80, 100, 200€, tvrdiš kako ti je neko rekao da je to 20€ i ne može biti skuplje. Tih 20-ak evra je po tebe najbezbolnija varijanta kojoj možeš da se nadaš, a šta ti se isplati vidi sam po sledećoj formuli:
            stariji kompjuter + veći trošak = manja isplativost
            noviji kompjuter + manji trošak = veća isplativost.

Da si nam rekao koliko su stari ti računari koji su "ispustili dušu", ili da znaš bilo šta o njima, dobio bi bolji odgovor.
            No svejedno, pravac u servis na dijagnostiku, pa nam onda kaži šta su ti rekli. Nemoj da popravljaju dok im ti ne odobriš.

Ako je isti dan u pitanju, moguće da je tada bilo problema na elektroenergetskoj mreži. Pošto nisi imao više problema sa uređajima, ili se mreža stabilizovala, ili u novom računaru imaš bolju napojnu jedinicu. Da li je susedima pregorevalo šta od uređaja tada? Da li koristiš kabl koji ima zaštitu od visokog napona?

Ako i dalje budeš imao problema sa naponom, rešenje ti je kupovina stabilizatora ili UPS-a.

P.S.

Odluči se da li je isti dan, ili dva-tri dana razlike
            Dva dana je razlike,a u sledecem postu sam FIGURATIVNO naveo u fazonu isti dan.U svakom slucaju hvala na komentaru

Comment

• Graha
              CBC Veteran
              • 21.01.2011
              • 141
              • Beograd
              • mazda 121

Originally posted by 230

I ja kazem da je to posledica loseg i nestabilnog napona.
              Da zamenis samo napajanje i nije neka velika cifra, ali ukoliko je jos nesto sa tim otislo onda je investicija neisplativa.
              Daj jos nekih informacija ako budes mogao da uocis... Inace ovo je moja struka pa mogao bi da pomognem

Comment

• kiki243
                CBC Senator
                • 06.04.2011
                • 201
                • العربية

Pa ajde pitaj me -sta treba od informacija.Hvala ti sto si se javio.Kazes struka ti je,jel to radis profesionalno ili iz hobija.Jel mozes da se prihvatis izazova.....

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

nije nikakav izazov ali bez rezervnih delova nema sta da otvaras kuciste i pokusavas. za pocetak ti treba drugo odgovarajuce napajanje da bi utvrdio crknutost starog.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kiki243
                    CBC Senator
                    • 06.04.2011
                    • 201
                    • العربية

Dobro kad kazete,ajd bar nek neko kaze gde da odnesem ,na koje provereno mesto ili kod koga.Ako nesme javno nek posalje na PP broj tel od servisa ili coveka.
                    Hvala vam svima unapred.

Comment

• dacha
                      CBC Senator XXL
                      • 23.06.2007
                      • 356
                      • Beograd, NBG
                      • Xsara II 2.0i

Napajanje mozes i sam da proveris tj. nema potrebe da to placas nekome jer je jako jednostavno, samo izbodes kablove od starog i ubodes kablove od novog u plocu hdd i ostalo, ne moras ni da vadis staro iz kucista dok ne ustanovis da je napajanje problem.

Ako nemas gde da se snadjes da pozajmis napajanje i proveris jel ono "krepalo" (a najvece su sanse da je to u pitanju) a iz Bg-a si, mogu ja da ti pozajmim za proveru ;]
                      The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• kiki243
                        CBC Senator
                        • 06.04.2011
                        • 201
                        • العربية

Hvala daco puno,jel ima to veze koji je model ili su sva napajanja univerzalna

Comment

• dacha
                          CBC Senator XXL
                          • 23.06.2007
                          • 356
                          • Beograd, NBG
                          • Xsara II 2.0i

Postoji zajednicki standard tkz. ATX konektor od 24 pina, matore ploce imaju konektor od 20 pina, i razlikuju se po broju molexa, sata konektora, PCI-E tj. razlicitih vrsta naponskih izlaza. Takodje razlikuju se naravno i u snazi kao i kvalitetu tj. bice ti jasno i kao laiku po tezini kad ga uzmes u ruku jel valja ili ne. Sto se tice samog konektora dal je 24 ili 20 pinova svejedno je, ja bih ti dao LC Power za test koji ima obe varijante kao i vecina napajanja. Nisi napisao koji je racunar u pitanju ali pretpostavljam da je neka standardna konfiguracija u pitanju tako da ce napajanje od 420W (ne neki kinez nego iole krsteno) to gurati bez problema.

U varijanti i da je napajanje crklo postoji mogucnost da je spalilo jos nesto u kompu i tad vec postaje diskutabilna isplativost popravke. Zato ja nisam nikad razumeo ljude koji se isprse na konfiguraciju ko blesavi a uzmu neko no name napajanje od 10e da napaja sve to, u fazonu ma to nije bitno ne utice na brzinu i te fore
                          The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• kiki243
                            CBC Senator
                            • 06.04.2011
                            • 201
                            • العربية

Ajd drugar ti blago meni predji na PP-stosta bih te pitao,pa da nas ne izbace sa casa -odavde.Hvala ti puno!!

Comment

• Graha
                              CBC Veteran
                              • 21.01.2011
                              • 141
                              • Beograd
                              • mazda 121

evo ja tek sad vidim da imas pomoc jos jednog strucnog lica tako da vas ostavljam da resite to ukoliko ste se dogovorili
                              Ja nisam profi nego idem u ETS Nikola Tesla i to bas smer racunara tako da mi nije strano...

Comment

Working...
                              X