Multi OS - Windows+Linux

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Multi OS - Windows+Linux

Na compu imam instaliran WinXP Pro. Skinuo sam Open SUSE KDE 11.2 i instalacija teče glatko do finalizacije. Obaveštava me, da u slučaju nastavka procesa, zbog novih particija izvršit će formatizaciju HD i bit će izgubljeni svi raniji podaci. Uradio sam Print Screen da prikažem o čemu se radi, ali se fail negde izgubio. U odgovarajućem folderu ga nema, niti u clipboardu.

Kako da izvršim instalaciju, a da mi Win i sve što je pohranjeno na HD ostane neoštećeno? Da funkcioniše kao multi operativni sistem. Skinuta verzija mi je na bootabilnom DVD.

Pomagajte drugovi! La-la-la-la
  • Cherokee_NS
    CBC Senator XXL
    • 08.02.2009
    • 802
    • Novi Sad

Re: Multi OS - Windows+Linux

Posto ti instalacija ne ide bas najbolje, moj predlog je da Linux tj Open Suse pokreces preko virtuelne masine.

Potreban ti je program VMware player (besplatan je, ali je potrebna registracija na sajtu da bi se download-ovo).
    Pored toga, potrebno je da ti ISO fajl od OPEN SUSE bude na racunaru negde.

Instaliras VMware player, napravis novi virtual device (mozes da podesis koliko hard diska, RAM memorije itd dodeljujes virtuelnoj masini), i pokrenes ga.
    Mozes maksimizovati prikaz preko citavog ekrana, a sa CTRL+ALT se vracas u Windows.

Evo meni upravo radi tako, nesto programiram trenutno
    Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• DraxNS
      CBC Senator XXL
      • 24.10.2006
      • 520
      • Bačka Palanka
      • Peugeot 307 SW

Ili opcija 2 da ipak instaliraš, ali da to uradiš na najefikasniji mogući način.

PRE instalacije bilo kog Linux-a, oslobodi jedno... recimo 20GB sa neke od Windows particija. Ovo znači da neku od njih (samo ipak ne sistemsku C nekim od dostupnih alata (pitaj google )smanjiš (shrink) za 20GB i tako stvoriš ono što se zove unallocated space.

Kad to napraviš, Windows ti je i dalje operativan, svi podaci su i dalje tu (naravno ako si već imao neiskorištenih 20GB negde) i napravio si prostor za instalaciju Linux-a.

Sledeći korak je puštanje instalacije Linux-a, a tu MORA da postoji korak koji kaže tj. pita GDE hoćeš da se instalira. E tu ga uputiš na taj slobodan prostor - unallocated space i on će sve što mu treba spustiti tu i NEĆE dirati Windows particije.

Kad te pita za boot loader gde da smesti, reci mu u MBR (Master Boot Record), a on će po automatizmu na spisak sistema dodati i Windows tako da ćeš moći da biraš sa čim hoćeš da se igraš

Sad neću da se upuštam u particionisanje prilikom Linux instalacije, jer tu ima dosta opcija.... samo ga pusti neka uradi automatski na onom neparticionisanom prostoru. Samo napomena, Linux i Windows particionisanje su potpuno različiti i skoro neuporedivi (na laičkom nivou). Za tebe bitno je da se optički uređaji nalaze pod Media (a tu će upadati i USB stick-ovi) a svi tvoji podaci (za Linux) pod /home/tvojekorisničkoimezalinux .

Mislim da je ovo više nego dovoljno

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Upravo o tome sam govorio: shrinkovao je WIN na svim particijama i sve odradio automatski do opisanog problema. Pokušat ću ponovo da snimim situaciju, pa da mi objasnite.

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Problem rešen! Reskirao sam i nakon obaveštenja:
          If you continue now, exsisting partitions on your hard disk will be deleted or formatted (erasing any existing data in those partitions) according to the installation settings in the previous dialogs.
          Go back and check the settings if you are unsure.
          To sam i uradio i jedino promenio MBR koji je bio disabled u enable, stisnuo zube i kliknuo >install<

Nakon završene instalacije i male šetnje kroz linux, restartujem computer i vidim, da je preuređen start-up. Nakon više restartovanja, pronašao sam, da mi je XP smešten pod windows 4, Win 98SE (na kojeg sam već zaboravio) pod windows 1.
          Po svemu sudeći instalacija je prošla bezbolno, bez gubitaka.

Hvala svima na trudu i pomoći!

Comment

Working...
          X