Ima li neko iskustvo sa Fedora OS, ili još bolje, da ga redovno koristi? Čitao sam nešto u literaturi, uglavnom pohvalno, ali distribucija zaostaje za ubuntu i drugima, iako zauzima visoko mesto na top listi download OS na linux-u.
Linux - Fedora
Collapse
X
-
Šta će ti? Čemu će da ti služi? Po čemu i po čijem faktoru zaostaje?
Ne branim Fedoru, ionako je ne koristimali gledati na komentare o distribucijama od strane zagovornika drugih distribucija je .... u najmanje pogrešno.
Mislim da nema distribucije (bar ne među prvih 10) koja nema LIVE verziju koja je dostupna za preuzimanje. Pa ti lepo skini .iso po .iso ... nareži, pokreni i probaj... pa šta ti se svidi... onda sa tim nastavi.
Ali pre nego što kreneš, pregledaj malo opšte Linux teorije... opšte Linux diskusije... jer se iako na oko liči, VEOMA razlikuje od Windows-a, druga logika, druga mehanika, drugi pristup, druga organizacija,......
Tako da bi ti najbolje bilo da prvo odlučiš čemu će da ti uopšte služi Linux... a ako je samo znatiželja... .iso po .iso pa probaj...
-
-
Odavno pratim, to što kažeš Linux teorije i kojekakve škole programiranja, ali sam tek od nedavno korisnik Ubuntu i Open SUSSE. Pitanje Fedore, postavio sam, jer sam video u prodaji Magazin (skriptu) sa diskom za 1.400 dinara. Skupo, ali sa mnogo korisnih aplikacija, sve na jednom mestu.
U pravu si, što se tiče skidanja sa Net-a, ali sam već napravio veliku zbrku instaliranjem pomenutih programa, jer MS se stalno buni i svakodnevno mi radi kojekakve *izdarije!
Zato sam i postavio to pitanje, da ne bih eksperimentisao i stvarao još veću zbrku. Iako imam XP Pro, Vistu i Win7 sa licencama (na 3 računara), pokušavam da nađem što jednostavniji za upotrebu, ujedno sigurniji OS.
Comment
-
-
Kupio sam Magazin sa dvostranim DVD, sa kojim se prvi put susrećem! Na njemu sve moguće Linux distribucije, između ostalog Mint, Debian, OpenSUSE, Ubuntu sa preko 2.900 paketa.
Inače, rating iz juna: 1. Ubuntu, 2. Mint, 3. Fedora, pa svi ostali.
Comment
-
-
Kao što rekoh... bez probavanja LIVE verzija (one se NE instaliraju, već samo pokreću sa CD-a) nećeš znati šta ti najviše prija. Lično već 4-5 godina koristim Mandriva Linux i zadovoljan sam. Ima dovoljno programskih paketića za sve moje potrebe, dovoljno je ažuran i ako pratiš samo prolećna (Spring) izdanja imaćeš sasvim korektan, stabilan i opeglan operativni sistem.
Ovo je naravno iz ugla korisnika, iako istu distribuciju koristim i na serveru....
U suštini Linux je Linux. Bitan faktor je repozitorijum sa programskim paketima (čisto kao količina dostupnih programa), vrsta paketa (rpm ili deb), menadžer paketa... init sistem... ali to već ide predubokoi da... grafički da li ti više leži KDE ili Gnome kao dva najzastupljenija grafička okruženja.
Comment
-
-
Zaboravih, radi se o Fedora 15 i novo Gnome Shell, što znači najnovije! Još nisam pročitao uputstvo u magazinu, pa nisam ništa pokretao, osim pregleda sadržaja DVD.
Kao što rekoh, radi se o dvostranom DVD, a nije mi jasna oznaka na omotu: >Quad-booting<?
Izdanje Mike Saunders: Linux Format (The #1 source for Linux)
Comment
-
Comment