Drupal VS Wordpress

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Drupal VS Wordpress

U nalslovu je pitanje. Znam šta koji i kako radi, više znam drupal a WP sam instalirao nekoliko puta na kratko da bih video nešto što me zanima.
    Net je pun ratova drupal vs wp ili jomla ili ... Sigurna sam da je Drupal najmoćniji kome to treba i isto tako da WP ima mnogo sajtova.

Bezbednost me zanima, ako neko prati WP scenu šta se dogadja? Drupal zajednica je poprilično akrivna po tom pitanju i mogi jaki ili bitni sajtovi rade na njemu. ZA WP nemam ta sznanja nije me jako zanimalo. Imam neke olakšice ako bih instalirao WP ali zazirem od klinaca hakera i sl.. Onu Jomlu sruši ko neće, slučajno a kamoli namerno.

Svestan sam takodje da sistem zavisi od ažurnosti i administratora koji neće raditi ******štine pa me zaniam samo onaj aspekt hakovanja normalno podešenog sistema.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Niko ne koristi WP?

https.autogas.rs

Comment

• UkiMazda
      CBC Senator XXL
      • 16.11.2007
      • 444
      • Beograd
      • Alfa 156 2.0TS

Koristim ga vec 3 godine, preko 100 sajtova uradjenih u srbiji 5%, evropi 85% i SAD-u 10%, niko se nije zalio na hack
      Drupal sam samo malo koristio, pa nisam skroz kompetentan za ovu temu.
      Joomla, kako izgovorim to ime malo me strecne stomak... grozota...

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Drupal znam, koristim ga nekoliko godina ali sa 30% snage jer mi više ne treba. na netu ima mnogo ratova vodjenih oko toga šta je cms a šta blog. Zavisi šta očekuješ i šta ti treba. Ovo malo što sam par puta instalirao i nešto sitno probao mi izgleda da je korisnički interfejs na strani WP-a a ostalo na strani Drupala. Obzirom da ne teram pun potencijal Drupala svidja mi se WP zbog nekih stvari koje su na Drupalu teške ili mora da se pomučiš..

Opet, kažu da WP jede resurse, ako je baza velika ili se sajt drnda malo više. Kako tu stoji stvarno, imaš sigurno neki sajt koji ima više članova ili korpicu ili ...?
        Wp mogu da povežem sa SSO na Vbulletin a drupal za sada ne...

https.autogas.rs

Comment

• UkiMazda
          CBC Senator XXL
          • 16.11.2007
          • 444
          • Beograd
          • Alfa 156 2.0TS

Mislim da neces imati problema sa resursima kad je wp u pitanju, i napravljen je da ga koristi dosta korisnika. Baza mu je jako dobro organizovana i vecinu podataka koje upisuje u nju - serijalizuje, pa samim tim smanjuje zapreminu baze i povecava brzinu pristupa. Imao sam jedan slucaj sa wp-om gde je bila prodaja odredjene stvari na njemu, i to se najavljivalo i reklamiralo unapred kad ce da bude dostupan odeljak za kupovinu na sajtu. Narod je nagrnuo u tolikom broju da je hosting pukao, protok ili sta vec, i cim su sajt prebacili na drugi host, nastavio je da radi bez ikakvih problema sa jos + povecanim brojem korisnika. Svakako da je toliko korisnika odjednom doslo i na najobicniju html stranu, hosting bi pukao jer je on u tom slucaju bio problematican. Tu mi je wp polozio ispit, to su moji utisci, pozitivni do sad

Comment

• UkiMazda
            CBC Senator XXL
            • 16.11.2007
            • 444
            • Beograd
            • Alfa 156 2.0TS

I da dodam, wordpress je izuzetno fleksibilan cms sa ogromnim community-em i ogromnim brojem besplatnih stvari - pluginova, koji mogu da ti odrade skoro sve sto zamislis. Takodje ima vrlo vrlo jasnu dokumentaciju i pokriva svaki delic koda, tzv. wordpress codex. Radio sam sa dosta cms-ova raznih vrsta i jos nisam naisao na nesto tako dobro pokriveno a da je open source, retko koji plugin se kupuje za njega, sto nije slucaj sa ostalima

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Ima to sve i Drupal ali je njihov sajt bar meni nepregledan. Ima sve ali kopaj stalno... Pravili ga linuxaši
              Ovde mi izgleda mnogo izglednije, pluginovi su na dohvat ruke, teme takodje..

Instaliraću opet jedan pa se malo igram da vidim kako ide...

https.autogas.rs

Comment

• UkiMazda
                CBC Senator XXL
                • 16.11.2007
                • 444
                • Beograd
                • Alfa 156 2.0TS

Vazi, ako bude trebala pomoc, javljaj

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Iskoristiću džokera pomoć prijatelja

Posle malo više korišćenja WP-a od samo obične instalacje i razgledanja, moram reći da ima velike prednosti u odnosu na Drupal u smislu običnog korisnika koji sam održava svoj sajt, prilično je korisnički orijentisan.
                  Drupal su pravili programeri iz praskozorja mog računarstva kad sam se borio da se prevede na srpski a od drkažija sam dobijao odgovor u smislu "ko te džebe, nauči engleski" i ništa ih nije moglo razuveriti da nemci imaju windojs na Nemačkom..

U prevodu Drupal je da ti to neko namesti a onda ti popunjavaš jednostavno ali ako ti treba neka promena, plati pa klati da se promeni

A kontra, Drupal je bre pravi CMS a WP je sigračka Uglavnom kako rekoše od početka do sredine potreba je WP od sredine do kraja potreba je Drupal a pošto se u sredini preklapaju onda za običnog korisnika pobedjuje WP.

https.autogas.rs

Comment

• borbar
                    CBC Član
                    • 07.07.2011
                    • 32
                    • Banja Luka
                    • Skoda Octavia-1.6b/p

WP koristim vec neko vrijeme, prije sam koristio Joomlu. WP je bas user friendly, trebama minimalno tehnicko znanje, imaju plugini za sve zivo! Naravno, za bilo kakvo prilagodjavanje je ipak potrebno malo znanje .php i .css. I zajednica je dosta velika tako da se stalno nove stvari pojavljuju
                    http://staznacisanjati.xyz/

Comment

Working...
                    X