Phenom II X2 Black Edition i hladjenje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Phenom II X2 Black Edition i hladjenje

Imam ovaj procesor, kupio sam ga pre vise od 3 godine zajedno sa MSI plocom koja otkljucava druga dva jezgra.
    Naravno da sam ih otkljucao i koristim ga tako vec 3 godine. U zadnje vreme je poceo da dize temperaturu, mala kolicina prasine se nahvata na hladnjaku i pocne da se restartuje posle nekog vremena dok igramo igrice. Morao sam da ga cistim na 2 meseca otprilike. Pre par dana mi dosadi i skinem hladnjak da vidim kakva je pasta, ono nije pasta nego nesto sto sam noktom pretvorio lagano u prasinu. Odem u grad i kupim Cooler Master postu 450din. Stavim je i sve radi. Temperatura pri konstantnom opterecenju procesora 90% je oko 55 stepeni, a na leru od 33-35 stepeni.
    E sad sta me buni, Hladnjak je njegov originalni BOX cooler i predvidjen je za 80w a on sada ima 160w tako mi i prijavljuje procesor kao Phenom II B55 procesor. Taj hladnjak ne pokriva ceo procesor, on je recomo nalegajuce povrsine 3x3 cm a procesor je 4x4 cm. Zasto je to tako i treba li da menjam taj hladnjak i stavim bolji? Treba li da zamenim i ventilator hladnjaka? Sta da uzimam ako treba drugi?
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Odem u grad i kupim Cooler Master pastu 450din. Stavim je i sve radi.
    Koja količina za te pare?
    Da li si siguran da Cooler Master pasta može na fabrički hladnjak
    (sad sam gledao ponude "pasta za x hladnjak" pa "pasta za y hladnjak"... pasta je pasta, a hladnjak je hladnjak.)

Zasto je to tako i treba li da menjam taj hladnjak i stavim bolji?
    Zato, ne.

(Eventualno ako sumnjaš da ne naleže dobro odneseš glavu na ravnjanje i obavezno novi šrafovi ako su na pretezanje da ne naleže primetio bi davno...

Treba li da zamenim i ventilator hladnjaka? Sta da uzimam ako treba drugi?
    Ako ti smeta, bučan... ako se vrti i ne iritira te zasto bi menjao.
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Googlao sam malo i svuda preporucuju da se menja taj fabricki kuler kad se otkljuca da bude x4 procesor.
      Za pastu su mi takodje rekli da ne uzimam jeftiniju nikako. Skidao sam i ranije hladnjake i paste su i posle 5 godina bile ok nisam ih ni menjao nego vracao tako. Ova kod mene se pretvorila u prasinu za 3 godine sto ukazuje na veliko termicko opterecenje.

Kad su otkljucana jezgra ventilator radi na max. nema automatsku regulaciju brzine kao sto ni procesoru ne radi plivajuca frekvencija. Zbog tog rada ventilatora na max. sumljam da mi se kuler napuni prasinom i comp pocne da se restartuje. Nikad mi se nije desavalo na prethodnim kompijuterima da se toliko prasine skuplja na procesor. Eventualno jednom godisnje ocistim ali nista specijalno.
      Last edited by b_samardzic; 25.05.2014, 11:27.

Comment

• PPZ
        CBC Veteran
        • 31.01.2009
        • 167
        • Atina, Grcka

Hladnjak menjas ako nije sposoban da odrzi nisku temperaturu procesora ili ako je bucan.
        Suprotno automobilima, kod procesora ne postoji radna temperatura, i vazi "sto nize, to bolje".
        U tom smislu i jedino bi morao menjati hladnjak.
        Ove tvoje temperature mi izgledaju sasvim ok, ja tu nista ne bi dirao.
        Prasina se kupi zbog ukupne prasine u sobi i predfiltera na kucistu.
        Znaci ako hoces manje prasine u hladnjaku procesora, stavi bolje filtere na usisu vazduha na kucistu (ili ako nemas, postavi.Naravno moraju biti dobri filteri i cesto kontrolisani jer se i oni brzo napune i zapuse).
        Sad, ovo su ti opcije.
        Ja licno, da sam na tcom mestu, ne bih nista dirao i cistio bih taj kompjuter na svaka dva meseca.
        Ako krenes u igranku sa filterima, ventilatorima, bacices se u trosak bezveze a opet ces svakih par meseci imati da cistis.
        Ja recimo svoje kompjutere izduvam od prasine jednom u 6 meseci, prljavi ili ne.
        Sto se paste tice, to je urbana legenda medju onima koji modifikuju kompjutere.
        Za tebe kao obicnog korisnika, koju god da kupis, bice dobra.
        Ona bela sto se prodaje po prodavnicama elektronskih komponenti radi isto tako dobro kao ona silver-blablabla govna da izvines na izrazu.
        Razlika se primeti tek kod izuzetno termalno opterecenih procesora, i to minorna.
        Znaci, ne diraj nista, po meni.

Comment

• vujke
          Admin
          • 29.09.2004
          • 1673
          • Mladenovac
          • Daewoo Lanos 1.5SX

Za taj CPU je bezbedna granica stabilnosti 62C, imao sam Z550 otkljucan i vrtelo se to na 3.9Ghz za 24/7 sa OCZ Vendetta 2. E sad, ovaj cpu i dalje radi otkljucan sa stock cooler-om na def. freq. dok neki drugi isti takvi koji nisu otkljucani niti im je podizana frekvencija su vec ispustili dusu, najpre krenu temperature da luduju i da blokiraju a na kraju eventualno otkazu skroz. Desavalo se i da bukvalno procuri fabricki lepak koji drzi heatspreader na koji naleze hladnjak. AMD i njegove nesavrsenosti...
          Prati kako ce se taj tvoj ponasati, ako je sa sadasnjim hladnjakom temperatura stabilna ne diraj dok radi
          while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• b_samardzic
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 1557
            • Smederevo

Nisam u toku al tek sad shvatam da on ima poklopac preko procesora, taj heatspreader. A sta ako se i taj lepak osusio, treba li i to skidati?

Procesor je u stvari manji a ovo je samo poklopac preko. Zanimljivo ali ko da je napravljen da traje 3 god i cvrc!

Comment

• PPZ
              CBC Veteran
              • 31.01.2009
              • 167
              • Atina, Grcka

Napravljen je da mu se ne ukljucuju dodatna jezgra.Kad to uradis, spreman si i na sve posledice i sporedne efekte.

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Pa sad znam da bi najbolje bilo da ga vratim na x2 al brate mnogo je brzi ovako. Realno se restartuje kad je prljav hladnjak i kad mi deca ukljuce 5-10 flash player igrica koje opterecuju procesor samo tako. I onda ga ostave tako da radi sa 60-70% po par sati dok ja ne pogledam, ili dok se sam ne ugasi. Mislim da u biosu postoji opcija da se sam ugasi na 70 stepeni.

E sad ima jos jedna stvar koja me buni, kad je x2 onda pokazuje temp. oba jezgra ponaosob a kad je na x4 onda pokazuje samo jednu temp. pa nisam siguran da je to prava temp.

Inace mozda i ja preterujem, WOT mi je upaljen po ceo dan i stoji spusten a deca drndaju ove onlajn igrice, sad mi ovaj procesor izgleda ko motor od auta sto ga vise forsiras krace ce da traje. Nisam mu dizao frekvenciju ona stoji na 3.2MHz zato sto nemam potrebe za tim.
                Last edited by b_samardzic; 25.05.2014, 16:43.

Comment

• vujke
                  Admin
                  • 29.09.2004
                  • 1673
                  • Mladenovac
                  • Daewoo Lanos 1.5SX

Silicijum degradira od prevelikog napona i temperature. Sad kad si promenio pastu i ocistio kuler skini LinX i pusti ~70 krugova da vrti a ti prati da temperatura ne ode visoko. Uradi ovo prvo kao X2 pa onda probaj sa X4 i uporedi. Mozes da koristis npr. speedfan da pratis temperaturu. Sa X2 ti pokazuje temperaturu sensora koju cita u soketu ispod cpu na ploci a druga koju ce da ti pokaze je Core i nju racuna preko struje koja se trenutno trosi. U X4 modu ove druge nema...dovoljna je prva ali kao sto rekoh do 62C. Radice i na 85C ali koliko dugo..?
                  while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• polar1
                    CBC Član
                    • 18.03.2014
                    • 22
                    • Beograd
                    • Ford

Originally posted by PPZ View Post
                    Hladnjak menjas ako nije sposoban da odrzi nisku temperaturu procesora ili ako je bucan.
                    Suprotno automobilima, kod procesora ne postoji radna temperatura, i vazi "sto nize, to bolje".
                    U tom smislu i jedino bi morao menjati hladnjak.
                    Ove tvoje temperature mi izgledaju sasvim ok, ja tu nista ne bi dirao.
                    Prasina se kupi zbog ukupne prasine u sobi i predfiltera na kucistu.
                    Znaci ako hoces manje prasine u hladnjaku procesora, stavi bolje filtere na usisu vazduha na kucistu (ili ako nemas, postavi.Naravno moraju biti dobri filteri i cesto kontrolisani jer se i oni brzo napune i zapuse).
                    Sad, ovo su ti opcije.
                    Ja licno, da sam na tcom mestu, ne bih nista dirao i cistio bih taj kompjuter na svaka dva meseca.
                    Ako krenes u igranku sa filterima, ventilatorima, bacices se u trosak bezveze a opet ces svakih par meseci imati da cistis.
                    Ja recimo svoje kompjutere izduvam od prasine jednom u 6 meseci, prljavi ili ne.
                    Sto se paste tice, to je urbana legenda medju onima koji modifikuju kompjutere.
                    Za tebe kao obicnog korisnika, koju god da kupis, bice dobra.
                    Ona bela sto se prodaje po prodavnicama elektronskih komponenti radi isto tako dobro kao ona silver-blablabla govna da izvines na izrazu.
                    Razlika se primeti tek kod izuzetno termalno opterecenih procesora, i to minorna.
                    Znaci, ne diraj nista, po meni.
                    Slazem se sa ovim predlogom.
                    Jedino "sto nize, to bolje " stepeni, moje misljenje nije tako, i ako je u narodu to prihvaceno.
                    Ali, neka bude.

Comment

• PPZ
                      CBC Veteran
                      • 31.01.2009
                      • 167
                      • Atina, Grcka

Vujke ti je objasnio zasto je to ipak dobro.

Comment

• polar1
                        CBC Član
                        • 18.03.2014
                        • 22
                        • Beograd
                        • Ford

Nema potrebe da mi objasnjava, posto ja to dobro znam, ali nije tema o tome pa ne bih duzio.

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

pa sad mene zanima zasto niza temperatura nije bolja?
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• b_samardzic
                            CBC Senator XXL
                            • 02.04.2005
                            • 1557
                            • Smederevo

Probao sam linX i on optereti samo 4 jezgro a 3 stoje bez opterecenja, cekao 10 min i ugasio ga.

Ja upalim dva programa za renderovanje filmova i oni ga ubiju u fulu 90-100% i tako ga pustim 10 min ne prelazi 56 ali vise drzi na 55.

Ranije nisam smeo da ga ostavim da radi pod max opterecenjem skakale su temp preko 60 i ja ga zaustavim.

Comment

• Flavio
                              CBC Senator XXL
                              • 13.06.2006
                              • 1926
                              • 012 Centar
                              • KaraWagon 1.4T.Spark

Ja imam sličnu priču sa procesorom. Kupio nov X3 445 pa ga otključao u Ph. II X4 B45.
                              Ako je taj kuler što imaš ovakav http://img.photobucket.com/albums/v3...psf88397d8.jpg preporučio bih ti da ga zameniš nekim boljim obavezno! Takav se isporučuje za procesore sa do 95 Wati TDP-a i nedovoljan je za tvoj sadašnji X4. Posebno za uslove u kojima radi kod tebe (WoT,flash,...).

Ja sam uz 445 dobio takav pa sam ga po otključavanju 4. jezgra i L3 keša zamenio sa Phenom II X4-X6 Box-om http://img545.imageshack.us/img545/5...0heatsink1.jpg
                              Tempereturno je odgovarao (TDP mi je sa 95 otišao na samo 126 Wati) ali je bio ubica za sluh! Dok bih kuckao ovako neku poruku na forumu on bi krenuo da urla od ovog flash-a sa smajlićma (ovo desno)!
                              Zamenio sam ga sa XIGMATEK - PRODUCT i situacija je drastično bolja! Kuler nije za neki O/C (do 130 Wati TDP) ali je sasvim dovoljan za uobičajenu kućnu upotrebu.

Pošto ti ne radi skaliranje frekvencije kad je otključan cpu, proveri u BIOSu AMD C'n'Q opcije kako su podešene.
                              160 Wati TDP nije baš zdrav za većinu ploča.
                              Koja je tvoja ploča tačno ?

Comment

Working...
                              X