Vađenje baterije iz laptopa kada se koristi AC

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Vađenje baterije iz laptopa kada se koristi AC

Potreban mi je savet, odnosno više vaša iskustva sa vađenjem baterije iz laptopa kada je on uključen u struju. Pre neki dan sam uzeo nov (Asus k550L) pa bi da sačuvam bateriju da traje koliko je moguće duže. Pročitao sam sve živo na netu vezano za ovo pitanje i uglavnom saveti su da se vadi ukoliko se koristi samo AC i da se baterija skladišti sa 40% kapaciteta na hladnom mestu kako bi se što bolje očuvala (manja unutrašnja temperatura), s tim što se vađenjem gubi jedna vrsta ups-a i naravno da se baterija koristi 1-2 puta mesečno.

E sad imam iskustva sa vađenjem baterije odnosno sa ostavljanjem iste i to na 3 računara.
    1. Moj Acer TravelMate gde sam vadio bateriju, pridržavao se skladištenja na 40%, ubacivanja 1-2 puta mesečno u zavisnosti od potrebe i ista je crkla,
    2. Drugi je ženin HP 530, baterija nije vađena i crkla je za jedno 2 godine,
    3. Moj službeni dell inspirion koji ima blizu 5 godina, baterija nikad vađena i dan danas drži dva sata

E sad dell ima u podešavanjima mogućnost da se softverski isključi punjenje baterije (mada nikada to nisam radio) kao što to imaju i lenovo think pad laptopovi. Za asus tu vrstu programa nisam našao pa sam googlajući pronašao samo da se disabluje Microsoft ACPI - Compilant Control Method Battery pa me zanima da li je to ok, radi ali da to dobar izbor?

I još jedno stvar, kada se strelicom dođe na bateriju pojavi se not charging kada je baterija puna, i to not charging u zavisnosti od slučaja je od 97-99% pa me zanima da li win 8 sam gasi punjenje u cilju očuvanja baterije. U uputstvu za razliku od ranijih laptopova ne stoji da se vadi baterija ali su mi prilikom kupovine rekli da to radim ako koristim AC što je veoma smarajuće, pa dajte koji savet ili ako neko zna odgovarajuće softversko rešenje. Bateriju nekada koristim svaki dan a nekad je uključen u struju po 5 dana. Hvala
    Last edited by slobodank; 19.11.2014, 10:12.

• b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Ja koliko sam upoznat i androidi gase punjenje kad dodje do 100%.

Baterija najvise strada kad se ne upotrebljava.

Comment

• comi 1342
      Moderator
      • 28.09.2005
      • 1126
      • NS
      • Giulietta ,PUG 106,

Koliko sam ja proučio, najviše joj skrati vek to što je na povišenoj temperaturi od grejanja samog laptopa. Ne bude ona prepunjena ako stalno stoji na punjaču, vrlo je precizna granica 100%, i to je manji uzrok skraćenju veka. Na ovom laptopu sa kojeg kucam, 5 godina a baterija kao nova, uglavnom je skinuta i u torbi stoji...
      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• slobodank
        Moderator
        • 26.11.2007
        • 1338
        • Stara Pazova
        • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala na odgovorima.
        Što se tiče temperature iznenađem sam kakvo hlađenje ima ovaj model (k550L), na dodir čak ni mlak a iz ventilacije izlazi blago mlak vazduh, jedva da se i oseti. Na njemu žena radi u ps cc 2014 ,čak i tad se ne ugreje. Tekstovi koji se bave ovom tematikom kažu da na bateriju utiču temperature preko 40c a te temperature se postižu prilikom igranja igrica što se ovde nikada neće raditi a u planu je i postolje sa hlađenjem neko malo bolje. Možda je i izvadim, videću još.
        Last edited by slobodank; 19.11.2014, 10:11.

Comment

• uglavnom.bezopasni
          - 42 -
          • 03.02.2005
          • 2235
          • Novi Sad

Najcesce je biznismeni ubiju tako sto ostave u kolima leti...
          Acer oko 3 godine star nikad se ne iskljucuje, povremeno ode u sleep kad ga nosim negde, 90% radnog veka je proveo na punjacu, pocetni kapacitet baterije je bio 44000, sada je oko 30000, battery wear 32%, u realnom radu nekad sam mogao da izguram i 6 sati, sada je to oko 4.
          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
          11.04. 0:12 #2
          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

btw, da se baterija ugreje na preko 60 (40 kako ti kazes) ostatak mora da pece, a i cpu da se topi... Nemoguce u svakodnevnom radu.

Samo je nemojte pregrevati i naravno formirati, odnosno prazniti do kraja, a moze da stoji na punjacu.
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• slobodank
              Moderator
              • 26.11.2007
              • 1338
              • Stara Pazova
              • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala drugari na odgovorima

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Za Li ion baterije, generalno je najbolje da se pune i prazne od 20-80 posto. Jednom mesečno full format nije loše odraditi. Li ion baterija strada od visokih temperatura, kao i od samog načina punjenja. Brzo punjenje skraćuje vek trajanja, kao i kap po kap punjenje kada dostigne maksimum kapaciteta.
                Računajte da gubitak kapaciteta baterije počinje posle nekih 300 punjenja u idealnim uslovima.

Iskreno, ja bateriju nikada nisam skidao ni sa jednog notebooka, ali sam jednom sredio bateriju tako što sam ostavio prazan noebook 2 nedelje. Posle je trebalo bateriju šokirati da bi došla sebi.
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

Reci cu jos samo jednom, Li-Ion punjive baterije koje su najcesce u modernim uredjajima, ubija temperatura i prekomerno praznjenje (i formiranje koje prodavci jos uvek savetuju)
                  Od punjenja joj nece biti nista.
                  Nemojte probati "šokiranje" Li-Ion baterija ako niste sigurni sta radite.

Comment

• slobodank
                    Moderator
                    • 26.11.2007
                    • 1338
                    • Stara Pazova
                    • Fiat Idea 14.16v lpg

Pre prve upotrebe pročitao sam uputstvo baš zbog različitih saveta koje daju pojedini prodavci. Tamo stoji da se pre prve upotrebe računar stavi na punjač i tako stoji tri sata (ugašen) i to je sve što proizvođač kaže za bateriju.
                    Npr kod mog Acer-a stoji da ukoliko se koristi samo AC da se baterija vadi i to 100% napunjena (za razliku od milion saveta na netu da se baterija skladiši na 40% napunjenosti, a i tu postoji razlika neki savetuju da se potroši do 40% pa da se izvadi a neki da se skroz isprazni pa dopuni na 40%).
                    Last edited by slobodank; 20.11.2014, 08:46.

Comment

• b_samardzic
                      CBC Senator XXL
                      • 02.04.2005
                      • 1557
                      • Smederevo

Evo jedan primer kod acu usilice baterija traje godinama ako se radi sa njom.Ako se ostavi da stoji 2 meseca odradi par punjenja i gotova je.

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Skoro sam siguran da u aku bušilice ne idu Li ion baterije. Drugi tip materijala za baterije, drugačije i održavanje.

Comment

• b_samardzic
                          CBC Senator XXL
                          • 02.04.2005
                          • 1557
                          • Smederevo

Li-on takodje. Svaka baterija u sebi ima senzor temperature. Punac mora da ima taj podatak da bi poceo punjenje bat.

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Olovna, Ni Cd, Li ion, Li polymer, Ni Mh imaju različite karakterisitike i različit sistem održavanja, kao i trajnost. Mislim da ipak ovo nije tema u kojoj možemo da raspravljamo o baterijama, već isključivo o akumulatorskoj bateriji za NOTEBOOK Li ion.

Comment

• pbenka
                              CBC Član
                              • 04.01.2009
                              • 22
                              • Bački Petrovac
                              • Hyundai i30 CW

Moje mišljenje je da baterija treba stalno da bude u laptopu, i uvek da bude napunjena, tj. da se ne dozvoli da se isprazni i ostavi tako. Što se tiče punjenja i prepunjavanja, moderni uređaji imaju elektroniku u kućištu baterije koja brine o režimu punjenja. Priče o formiranju baterije i o "memorijskom" efektu su stare iz vremena kada je NASA na satelitima koristila NiCd akumulatore. Jednostavno, kad kupite laptop, spojte ga odmah na napajanje da se napuni baterija i vodite da ne ostane prazna i tako da stoji.

Comment

Working...
                              X