Metro sta i za koliko kupujemo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Metro sta i za koliko kupujemo

Kupujem veceras akumulator u Metrou. Bosch 70Ah. Cena na rafu 4590,00 din. Uzmem akumulator i krenem na kasu. Na kasi cena 4890,00 din.
    Kazem lepo ej pa ovo nije ta cena, a kasirka jeste jeste niste dobro videli. Odem do rafa nadjem "odgovorno" lice skinemo etiketu sa 4590,00 din i odem do kase. Poslovodja dodje i kaze e u redu cena jeste 4590,00 din.

Naravoucenje:
    Koliko je takvih artikala u hipermarketima?
    Da li su bas tako povoljni?
    I jos na to ova hajka poreske uprave i provera knjizenja Metro racuna...
    https://t.me/pump_upp
  • ada
    CBC Senator XXL
    • 04.06.2005
    • 2375
    • Novi Sad
    • Svasta nesto

o kakvoj hajki je rec?????
    Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
    Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
    Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
    Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Nikola
      CBC Senator XXL
      • 29.09.2004
      • 975
      • Indjija/Vojvodina

I mene isto zanima o kakvoj hajki je rec?

Inace sa metroom sam imao samo dobra iskustva, narocito sto se tehnicke robe tice. Milim da imaju ubedljivo najbolje cene na trzistu za tehnicku robu.
      .:Cuore Sportivo:.
      Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`

Comment

• djukic
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2005
        • 2526
        • Beograd

Pa hajka klasicna. Naime odlucili su u poreskoj upravi da provere da li se racuni koji su izdati na ime firmi (kartica) knjize u metrou i u firmi na koju glasi racun.
        Znaci ako je neko kupovao robu za dalju prodaju ona je knjizena i u metrou i u firmi na koju glasi racun.
        Ako je kupovana roba za potrosnu hrana, pice, elektronika, kucni aparati... ti racui nisu knjizeni u firmi na koju glasi racun. Vrednost tih racuna je neoporezovani prihod na koji se placa porez po nekima 14% na dohodak gradjana a po nekima 20% poreza na dobit.
        Za sada proveravaju firme koje su od nove godine napravili preko 1 milion dinara prometa s metroom.
        Prvo udju u metro i traze karticu kupca a potom i u firmu (kupac) i traze karticu dobavljaca. Sve to sravne i eto ti prekrsaja po clanu 42 zakona o PDV-u

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Sutra sam pozvan na sastanak u Metro upravo iz tog razloga.
          Kazne za taj vid prestupa krecu se od 100.000 din do 3.000.000 din za pravno lice a od 10.000 do 500.000 din za odgovorno lice.

Comment

• dekideki
            CBC Senator XXL
            • 26.07.2005
            • 1914
            • Beograd

ja licno tri puta kupovao "robu na akciji"
            platio i posle tek video da uopste nije na akciji.
            dzemper 850 sam platio 1900, npr.
            ostale stvari su sitnica, ali CESTO se desava, fakat.
            kad smo poslednji put uzeli neki vesh na snizenju (350) na kasi izasao 1250!!! ISTA PRICA, ISTO PONASANJE kao sto je navedeno na pocetku teme! samo sto su oni optuzili nekog zlonamernog da je robu koja nije na popustu stavio na raf sa onom koja jeste. aha. vazi.

LOPOVI!

***nije hajka, vec UPOZORENJE! ljudi obavezno jedan da vam stoji pored ekrana kad se kuca roba, i ODMAH stornirajte. oni sve to rade planski i smisljeno. kad ti jednom platis, znas kad ces bilo sta da dokazes? nikad. zato - METRO muti! prihvatite to, ne mozete im nista, i vodite racuna. triput!!!

pozdrav
            .

Comment

• dfast
              CBC Senator XXL
              • 26.05.2005
              • 1302
              • Hoofddorp NL /Bgd

U Metro sam ušao par puta jos u Segedinu. Sve lepo preračunao onako po onim krupnim cenama (nisam obratio pažnju na one više), kad na kasi druga prica. Kao kartica i bakrači. Tad sam završio s njima. Isto tako kad kod su neke akcije obratite pažnju dok vam kucaju jer to može da bude predmet zabune na kasi kao što je i Deki pomenuo. Sve je to deo tranzicije dok im se ne zvekne reket.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

To što rade je svakako protivzakonito jer se ne plaća porez a verujem da će na kraju i neka firma koja je olako koristila kartice da plati račun.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• jovan30
                  CBC Senator
                  • 07.05.2006
                  • 322
                  • Beograd

Originally posted by djukic
                  Naime odlucili su u poreskoj upravi da provere da li se racuni koji su izdati na ime firmi (kartica) knjize u metrou i u firmi na koju glasi racun.
                  Znaci ako je neko kupovao robu za dalju prodaju ona je knjizena i u metrou i u firmi na koju glasi racun.
                  Ako je kupovana roba za potrosnu hrana, pice, elektronika, kucni aparati... ti racui nisu knjizeni u firmi na koju glasi racun. Vrednost tih racuna je neoporezovani prihod na koji se placa porez po nekima 14% na dohodak gradjana a po nekima 20% poreza na dobit.
                  Jao covece, dobro je da si mi ovo rekao.
                  Naime u Metrou sam krajem prosle godine kupio plasma tv za drugara koji nije imao metro karticu, a inace svake nedelje ili svake druge nedelje napunim ceo gepek auta prehrambenim proizvodima i onom neophodnom kucnom hemijom. Kakve mogu da snosim konsekvence?
                  Znaci placam cenu sa PDV, ali me ovo tvoje bas uplasilo!!!
                  Najvise me plasi za taj plasma tv, najgore je u tome sto nije moj nego drugarov (naravno kupljen za njegove pare).

Comment

• 206
                    Admin od ispočetka :)
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Pa ako sam ja skopcao, kupio si TV na konto svoje firme, a prodao drugaru? Hm, onda bi trebalo da se taj TV vodi kao osnovno sredstvo, odnosno da ti se vodi ili u inventaru firme, ili na skladistu, sto inspektori mogu da zahtevaju da provere tokom kontrole. Ako nije tu, onda je prodato, i moralo je da bude ili oprihodovano kroz racun firme, ili isknjizeno kao osnovno sredstvo, sto se radi obicno komisijski, uz procenu knjigovodstvene vrednosti, itd...E sad koje su kazne i da li ih ima ne znam tacno, ali mislim da bi se u ovom slucaju taj prihod ostvaren prodajom TV-a (znaci iznos racuna) vodio kao dodatni prihod na koji placas porez na kraju godine. Da li postoji i neka jos dodatna kazna za nepostovanje procedure ne znam, ali mislim da nema. E sad, ako si platio PDV pri kupovini, i nisi trazio PDV nazad po osnovu vodjenja TV-a kao osnovno sredstvo ili inventar, kako god, mislim da nemas mnogo razloga da se brines, mozda ti obracunaju neku razliku u ceni koju ce voditi kao prihod na koji se placa porez i to je to...Mada sa inspekcijama i tumacenjima propisa nikad nisi nacisto...
                    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• *Egon*
                      CBC Senator XXL
                      • 31.12.2004
                      • 1232
                      • Beograd, Dorcol, N 44

Mislim da se ovde brkaju neki pojmovi.
                      Kartica sa kojom ulazis sluzi ti samo kao identifikacija.
                      Radnja nije deklarisana kao veleprodaja.
                      Kod kupovine robe, nisi placao sa racuna firme, nego u kesu, koji posle nisi pravdao u firmi.
                      Za svu kupljenu robu placen je i PDV.
                      Garaza
                      1996 SAAB 900 NG Cabrio

Comment

• Nikola
                        CBC Senator XXL
                        • 29.09.2004
                        • 975
                        • Indjija/Vojvodina

Upravo tako, i niko vam nije kriv ako ste pokusali da prevarite drzavu i trazite povratak PDV-a, na osnovu toga da vam je kuljena roba osnovno sredstvo, a ona sa tim nije imala mnogo veze.
                        .:Cuore Sportivo:.
                        Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`

Comment

• Black Knight
                          CBC Senator XXL
                          • 13.10.2004
                          • 2020
                          • Novi Beograd, kicblo

+ na ovo sto kaze Egon:

koliko su zasticeni njihovi podaci? ko moze da mi garantuje da nije neko od njih napravio "klon" neke kartice iz mog preduzeca? onda, gde je lagerovani potpis ovlastenog lica na kraju kupovine? ko zna ko je kupio tu robu na ime moje (figurativno) firme...
                          Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• djukic
                            CBC Senator XXL
                            • 27.03.2005
                            • 2526
                            • Beograd

Egone gresis radnja je deklarisana kao Veleprodaja. Kartica nije samo ulaznica u metro ona sluzi za identifikaciju vase firme odnosno na osnovu te kartice pravi vam se na izazlu prilikom placanja Veleprodajni racun otpremnica. Onda kada platite daju vam lepo olovku i vi potpisete.
                            Nigde nemaju fiskalne stampace iako je obaveza svih maloprodaja da ih imaju i da izdaju samo fiskalne racune.
                            U njihovom knjigovodstvu svaki taj racun knjizi se kao promet izmedju dva pravna lica u veleprodaji.
                            Samim tim postoji otvoren kmintent kod njih i svaki racun se belezi u kartici kupca.
                            S druge strane kupci su po zakonu (oduvek) takve racune bili u obavezi da kjnize u svok kjnigovodstvu. Ili ih knjize kao ulaz u veleprodaju, ili za kupovinu sredstava za rad ili za kupovinu za sopstvene potrebe. Na sve racune koji nisu kjnizeni kao ulaz u veleprodaju placa se dodatni porez kroz porez na prihod firme (dobit) ili kroz porez na dohodak gradjana.
                            Sto se tice kes placanja ono je potpuno izjednaceno sa bezgotovinskim i u poslovanju firmi, odnosno hocu da kazem da nijeuobicajeno da firme placaju kesom ali nije protivzakonito.

Sve ovo je potanko objasnjeno u clanku privrednog savetnika (znaci ne Kurira, Press-a i slicnih).

Jos nesto inspekcija mi je najavljena pa cemo videti

P.S. Metro je na pcetku izdavao fiskalne racune. Pa je posle misljenja ministarstva iste povukao jer je veleprodaja...

Comment

• ada
                              CBC Senator XXL
                              • 04.06.2005
                              • 2375
                              • Novi Sad
                              • Svasta nesto

gotov novac se nesme uzeti ako nema fiskalnog racuna, i veleprodaja ako je tako deklarisana nesme da prima gotov novac!!!!
                              Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                              Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                              Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                              Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

Working...
                              X