Potapjući stubići

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Potapjući stubići

Danas u centru Novog Sada potapajući stubić razbucao čoveku auto, ali ne kao na dosad viđenim filmićima da se zakucao u njega, nego se podigao pravo u karter.

Gledam stoje ljudi oko stuba, a on sav od ulja, prva misao je bila da ga podmazuju , posle vidim i gomilu krhotina, reko raspao se stubić , tek onda sam primetio neki SUV pored kome je malko karter, a i ko zna šta još, uguran do ventila.

Od ranije je poznato da neće da se spuste uvek, vatrogasci nisu mogli da prođu kad je trebalo, ali ovo je prvi put da se podigao pre vremena.
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!
  • BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Desilo se to mom caletu pre nekoliko godina, kod autobuske stanice u BG, tj. kod zgrade Simpa. Tu ima potapajuci stubic, koji su ljudi iz zgrade otvorili, posto smo isli tamo. Kad smo se vracali, bio je otvoren, ali se prilikom prolaska podigao...

Srecom, stradao je samo prednji lonac i sajla menjaca (automatik)...da se podigao milisekund kasnije, ko zna sta bi bilo.

Comment

• StudentBGD
      CBC Senator XXL
      • 18.12.2007
      • 1027
      • Beograd

Cekajte, u oba slucaja se stub podigao u trenutku prolaska auta preko njega? Kako je moguce da dodje do toga?
      Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Jesse Jane
        CBC Senator XXL
        • 28.02.2007
        • 355
        • Zemun

U Indjiji,na ulazu u pesacku zonu,je takav stubic "prosao" kroz par automobila..
        Honda all the LAG none of the BOOST..

Comment

• BRABUS
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2004
          • 2399
          • London

Originally posted by StudentBGD
          Cekajte, u oba slucaja se stub podigao u trenutku prolaska auta preko njega? Kako je moguce da dodje do toga?
          Ne mogu 100% da tvrdim da jeste, ali mislim da je tako. Kad smo prosli pored stubica pesice, bio je uvucen. Usli smo u auto koji je bio parkiran 20m dalje i krenuli nazad - puklo je kad smo prelazili preko stubica. Pretpostavljam, po mestu udara, da se podigao u toku prelaska auta, a ne pre, jer bi inace udarili u njega zadnjim krajem.

Jedno od objasnjenja je da je neko iz portirnice zgrade pomislio da smo vec prosli i pritisnuo dugme...sto je nemoguce utvrditi

Comment

• Jesse Jane
            CBC Senator XXL
            • 28.02.2007
            • 355
            • Zemun

Potvrdjujem da se u Indjiji podigao u trenutku prolaska auta ,ispod njega .
            Honda all the LAG none of the BOOST..

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Danas u novinama, piše da je to auto gradonačelnice, odnosno da vozač nije čekao da se stubić digne (pošto je pre njega prošao auto) pa da ga on ponovo spusti nego je hteo da projuri, piše da je stubić prevrnuo auto i oštetio karter.
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
              11.04. 0:12 #2
              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Superbird
                CBC Senator XXL
                • 06.02.2006
                • 384
                • Sabac ---> Novi Sad
                • Audi 100 Typ 43

prevrnuo auto i oštetio karter.

Comment

• stefan148
                  CBC Senator
                  • 17.09.2007
                  • 228
                  • beograd-zvezdara-lion

pa ako je prevrnuo auto mislim da je karter najmanji problem tu

Comment

• rajmax63
                    CBC Prijatelj
                    • 02.04.2005
                    • 1415
                    • Bačka Palanka
                    • AUDI A6 2.0TDI 170KS

pošto ugradjejem slične sisteme znam princip rada a to je vrlo jednostavno.
                    treba ugraditi foto-ćeliju levo i desno od stubića i problem je rešen ,ali stipse nedaju pare za još taj dodatak.
                    sve se svodi kada neko na tenderu da jeftiniju ponudu a niko se ne pita zasto je ta ponuda jeftinija
                    eto to je cela nauka a inace fotoćelija koštaju oko 55-60€
                    blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                    Audi ima crveno T

Comment

• Rendjo
                      CBC Senator XXL
                      • 26.06.2006
                      • 340
                      • Zadar HR

Originally posted by stefan148
                      pa ako je prevrnuo auto mislim da je karter najmanji problem tu

Comment

• mb12
                        CBC Senator XXL
                        • 06.11.2006
                        • 640
                        • Vrbas
                        • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by rajmax63
                        pošto ugradjejem slične sisteme znam princip rada a to je vrlo jednostavno.
                        treba ugraditi foto-ćeliju levo i desno od stubića i problem je rešen ,ali stipse nedaju pare za još taj dodatak.
                        sve se svodi kada neko na tenderu da jeftiniju ponudu a niko se ne pita zasto je ta ponuda jeftinija
                        eto to je cela nauka a inace fotoćelija koštaju oko 55-60€
                        "Fotoćelija" ili Fotoelektrični senzor , "razdvojenog sistema" ( eng.-Remote System ) je jako loše rešenje zbog prekida snopa svetlosti od strane pešaka , a i većeg obima radova pri spajanju. Mnogo bolje rešenje, je ultrazvučni senzor, ili i čak fotoelektrični senzor , ali koji radi na divergentnom, konvergentnom ili difuznom principu ( obično nema potrebe za postavljanje "dva stubića" , a uz to ovi principi rade kod "nezavisnih senzora" ,eng.-Self Contained, jer u jednom kućištu imaju i predajnik i prijemnik )

Comment

• rajmax63
                          CBC Prijatelj
                          • 02.04.2005
                          • 1415
                          • Bačka Palanka
                          • AUDI A6 2.0TDI 170KS

ne moraš citirati jer je pesnik samo hteo da kaže da ima rešenje ,a nije skupo
                          a i gde si video pešake u delu gde radi potapajući stubić
                          blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                          Audi ima crveno T

Comment

• mb12
                            CBC Senator XXL
                            • 06.11.2006
                            • 640
                            • Vrbas
                            • Mazda 626 2.0 TD

^ Citirao sam samo radi nadovezivanja na tvoj odgovor. ( ništa loše nisam milio , ako si ti tako zaključio )

Iskreno, sve zavisi gde se postavljaju ti stubići. Ako se postavljaju na ulaz u pešačku zonu, ili čak i nemora da bude prostor predviđen za pešake a oni ipak tu prođu ( mislim da znaš šta želim reći ) , onda to može da prestavlja problem.

Manje više to, ali definitivno ima više posla u oko instalacije ( lupanje betona/vađene behaton ploča, na obe strane, postavljenje kablova, betoniranje/popločavanje ) dok sa druge strane postoje nezavisni fotoelektrični senzori i ultrazvučni senzori, koji se montiraju direktno na stubić.

Ja sam ceo diplomski morao da odradim sa razdvojenim sistemom, mada da ga sad radim u praksi radio bih ga sa nezavisnim sistemom ( sve isto, a manje posla ) Inače diplomski je "Automatizacija javne garaže" gde sam morao da odradim, upravljanje rampama, i da se prikazuje broj slobodnih mesta u celoj javnoj garaži ispred ulaza u garažu. Potom kada se uđe u garaže da piše ispred svake etaže koliko ima slbodnih mesta radi eliminisaja "lutanja" po etažama. Tako, na svaki prolaz , bez obzira bio ulaz ili izlaz ( oba prolaza, i ulaz i izlaz ,mogu da detektuju proces i ulaska i izlaska ) etaže sam morao stavljati razdvojeni sistem. Stavljen je čisto radi bolje pregleda procesa u simulaciji.

Verujem da ti znaš za šta se koristi u stvarnosti taj razdvojeni sistem. Ali, eto zbog ostalih , da kažem, da se koristi u procesima gde je potrebno detektovanje objekata manjih dimenzija, baš zbog tog suvišnog posla oko ožičavanja kod velikih razdaljina ( to je gruba definicija, a ima ih još barem desetak )

Comment

• nijebitno
                              CBC Senator XXL
                              • 14.03.2006
                              • 629
                              • Modrica

Nije problem da se ugradi neka vrsta zastite, po meni je najlogicnije da se ugradi neki senzor koji sa stubica gleda u nebo, tj. da li ima nesto iznad njega.

Problem je sto bi se to onda zloupotrebljavalo bas na taj nacin sto bi prolazila vozila branik uz branik ili neka druga smicalica mastovitog naroda.

Na kojem principu sada rade ti stubici, tj. kada krecu na gore. Rucna komanda, vremensko kasnjenje ili nesto trece? Ili propustaju samo mali broj vozila koja imaju na sebi neki predajnik koji oznacava kada je vozilo sa dozvolom proslo.

@mb12
                              Pozdrav kolezi
                              Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                              X