Astronomija?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Astronomija?

Da li se neko mozda amaterski bavi astronomijom? Oduvek sam voleo da blejim u nebo, pa eto, rekoh da se podsetim starog hobija, ne vredi da cekam vanzemaljce, moracu da ih nadjem

Razmisljam da kupim neki leeeep teleskop, pa me interesuje par stvari, posto se u to razumem kao Marica u onu stvar

- gledao sam dosta teleskopa, Meade mi se cini kao sasvim OK varijanta, ili Celestron recimo. Misljenja?
    - evo, recimo Meade LX200 serija - koji bi mi bio kriterijum za odabir pravog? Naravno, cena, skuplje je vece je bolje...to znam i ja, nego me interesuje, da li objektivno ima potrebe da uzimam 14" teleskop ako je neki od 10" sasvim dovoljan za neke amaterske potrebe?
    - da li postoji varijanta sa varijabilnim zumom, ili je zum fiksan pa moram da menjam viewfinder?
    - koliko je realno ocekivati da ovakav teleskop uopste radi kako treba i ima smisla, ako ga koristim nocu u gradskoj zoni? Lupam, postavim ga na terasu na krovu i gledam, ali je terasa usred Dorcola, znaci nije bas preterano mracno okolo, ima pozadinskog svetla...
    - sta je bitno, ako je bitno, uzimati od dodatne opreme, razlicite okulare, i tako to...?
    - sta god jos smatrate bitnim za savet.

I, druga varijanta, sta biste preporucili od malo jacih durbina, po mogucnosti sa varijabilnim optickim zumom - svrha je, naravno, spijuniranje po komsiluku
    The difference between men and boys is the price of their toys

Pa to ti je interesantno.Optički teleskopi se dele na
    1)teleskope refraktore koji koriste sistem sočiva
    2)teleskope reflektore koji koriste ogledala
    3)neka vrsta kombinacije 1) i 2)
    Kad sam išao u gimnaziju imao sam pristup jednom starom nemačkom teleskopu i prvi put kad sam video pun Mesec ostao sam bez teksta.Osećaj je bio neverovatan.To je bio naravno refraktor,ali ostalo mi je u sećanju da je imao ogledalo u konstrukciji koje je ustvari bila ploča od stakla koja je sa jedne strane bila presvučena slojem gareži.Bukvalno se održavao šibicama ali to je genijalno jer nema takozvanog efekta prelamanja kroz ploču,svetlost se reflektuje samo od onog čistog sloja stakla.Najgori efekat na bilo kom optičkom sistemu je hromatska i sferna aberacija.
    Hromatska aberacija nastaje zbog toga što se svetlost različite talasne dužine prelama pod različitim uglom i izgleda kao slika objekta u duginim bojama.Sočivo se teoretski može podeliti od centra ka obodu na beskonačan broj prizmi.Sferne aberacije se ne mogu setiti ali slika je izobličena.Ona se koriguje kombinacijom konveksnih i konkavnih sočiva.Optika se uči u 4 razredu gimnazije imao sam fenomenalnu knjigu iz fizike sa zagrebačkog sveučilišta.Uzeo je iz biblioteke i držao godinu dana,ali ako te zanima da naučiš o optici iz stvarno dobre knjige mogu je pronaći.Nadam se da sam ti pomogao davno je bilo,ali baš sam to voleo.Btw onaj meade reflektor izgleda "OK" tebi ne treba reći da ne kupuješ jeftino čoveče

Poruku izmenio: 206

Comment

• 206
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Ne, ne kupujem jeftino. Ako imam cime, kupujem ono sto valja, ili ne kupujem.

Malo me vise brinu ona druga pitanja koja postavih, jer sam pomalo duduk za ove stvari...znam sta hocu da gledam, ne znam kako da ne preteram u tome i kupim nesto sto zaista necu nikad iskoristiti...a opet, ne bih da kupim nesto sitno i malo pa da za godinu dana kupujem nesto mnogo bolje...

Comment

Veličina ogledala je kod teleskopa reflektora mera moći.Nekad su se Rusi i Amerikanci utrkivali ko će napraviti ogledalo većeg prečnika tako da što veće to bolje.Ali čak i kod tako velikih ogledala od ~2m u prečniku nesavršenost u izradi od dela milimetra znači loše karakteristike bar za profesinalnu upotrebu astronoma.Kod nekog je moralo da se ogledalo lije dva puta zbog takve greške ne mogu setiti.Onaj od 14" je po svemu bolji od onog 10".

Comment

• 206
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Da, ali je i 3x skuplji.

Meni ne treba pomoc da kupim najveci i najjaci teleskop koji mogu da nadjem. Treba mi savet oko toga da li je tako nesto zaista i potrebno, kakva je praksa u koristenju ovih manji, na sta paziti, i tako dalje...uostalom, gore su konkretna pitanja sta me interesuje.

Comment

Working...
          X