Ako neko ima dvojno drzavljanstvo, recimo BiH, i Srpsko, koja dvojna dokumenta sme da ima? Najvise me interesuje za vozacku dozvolu i licnu kartu.
Dvojno drzavljanstvo = dvojna dokumenta?
Collapse
X
-
Ja imam pasoš Hrvatski i Srpski i siguran sam da ne smeš da poseduješ dve vozačke.Mom kumu su tražili da poništi Srpku da bi dobio Hrvatsku,trebalo mu da se spasi od kazne kod nas.Hrvati su ladno zvali naš MUP i proveravali.
E sada jbg znam i ortaka i ortakinju koji su dobili Hrvatske u roku od 2sata,ali je to bilo nešto preko veze...
Ti probaj da izvadiš,ako možeš.
Comment
-
-
I ja imam dvojno drzavljanstvo (tj. cetvorostrukoali me 2 ne zanimaju). Po zakonu ti moras da budes prijavljen na jednoj adresi, sto znaci da ako si za stalno prijavljen npr. u beogradu, mozes da imas licnu, vozacku i pasos republike srbije, ne mozes da imas bosansku licnu jer nemas stalno prebivaliste tamo. Pasos i vozacku smes da imas samo jedne zemlje. To je ako postupas kako zakon kaze
Naravno, ti nisi odjavio prebivaliste u bosni tako da mozes sve da imas. ali nemoj sa bosanskom dozvolom da vozis ovde jer ako uzmu da proveravaju moze doci do raznoraznih "komplikacija"...
p.s. ima ljudi koji su upuceniji pa ce da me iprave sta treba.Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem
Comment
-
-
slucaj sa hrvatskim i srpskim pasosem je taj da se moras opredeliti za jednu vozacku i drugu predati nadleznim organima.Drugar trenutno ima sudjenje jer su nekom proverom utvrdili da poseduje obe vozacke i uhapsili ga jedne veceri da bi kasnije bio pusten da se brani sa slobode ali mu preti ozbiljna kazna.
Comment
-
-
Ja sam vozio caletov auto koji je na bosanske tablice (sve regularno, cale ziveo u bosni a ja u Bg-u) sa srpskom dozvolom, zaustavio me pandur i cimao, castio sam i pustio me ali mi je rekao, ovo se vodi kao carinski prekrsaj, mogu da ti uzmu auto nemoj da se zezas.
Situacija iz januara, uhvati me kod Bijeljine radar, ogranicenje 60 ja 108, dajem dokumenta, pandur gleda i taman da krenem neku pricu zasto zurim, pita jel imas bosanska dokumenta (jer sam rodjen u bosni) ja reko nemam, sigurno nemoj da proveravamo reko samo ti proveri. Prosao sam sa 20 evra da sam imao bosanska dokumenta verovatno bi me vise cimao.
Drugar ima dvojna dokumenta i ima 2 auta, jedan na BG a drugi na bosanske table, ugalvnom kada vozi bg pokazuje bg dokumenta a kada vozi bosansko auto onda pokazuje bosanska dokumenta.“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
Comment
-
-
Uh, situacija upravo takva kako je napisao zvrle za njegovog ortaka. Drugar za koga pitam, ima auto na bosanske table, a zivi u Beogradu. Ima bosansku vozacku. E sad posto ima i auto na srpske table, njega interesuje da li je legalno da izvadi srpsku vozacku dozvolu i da zadrzi bosansku?
Mislim, kako legalno da vozi oba automobila?My crew is all fired up
Y'all better just wise up
Comment
-
-
Originally posted by StudentBGDI ja imam dvojno drzavljanstvo (tj. cetvorostrukoali me 2 ne zanimaju). Po zakonu ti moras da budes prijavljen na jednoj adresi, sto znaci da ako si za stalno prijavljen npr. u beogradu, mozes da imas licnu, vozacku i pasos republike srbije, ne mozes da imas bosansku licnu jer nemas stalno prebivaliste tamo. Pasos i vozacku smes da imas samo jedne zemlje. To je ako postupas kako zakon kaze
Naravno, ti nisi odjavio prebivaliste u bosni tako da mozes sve da imas. ali nemoj sa bosanskom dozvolom da vozis ovde jer ako uzmu da proveravaju moze doci do raznoraznih "komplikacija"...
p.s. ima ljudi koji su upuceniji pa ce da me iprave sta treba.
Ovo mi sve lici na onu temu oko voznje na strane tablice, svi nesto tvrde, a iskustvo iz prakse nema skoro niko.
@shadow
Ako se na njega vodi bosanski auto, moze da vozi bez problema.
U BiH ko vadi CIPS-ovu licnu kartu a ima dvojno drzavljanstvo, nije u obavezi da se odjavi iz Srbije niti ga to pita bilo ko.
To sto je u Srbiji dvojni drzavljanin pred zakonom skoro isti kao drzavljanin samo Srbije ne znaci da ne moze da ima pasosa i vozackih dozvoli onoliko koliko ima drzavljanstva.
E sad vozacku dozvolu ako "prevede" onda mu dozvolu drzave y zadrzavaju i ima samo drzave x.
Ako je polagao u drzavi y, pored te dozvole nema zakonskih smetnji da ima i staru dozvolu x.
Evo nesto iz prakse.
Ja sa mojom srpskom dozvolom u Austriji mogu da vozim samo 6 meseci od prijave boravka, nakon 6 meseci pred zakonom sam kao da nemam dozvolu. Da bi izvadio austrijsku dozvolu, mogu da prevedem srpsku uz polaganje prakticnog dela- ponovo polazem voznju i u austriji ce mi zadrzati srpsku dozvolu. Ako hocu da polazem celokupan vozacki ispit, teoriju i praksu, staru dozvolu mi ne zadrzavaju i eto legalno imam 2 dozvole.
Comment
-
-
Isti slucaj i kod mene, vozacka mi je vazila samo 6 meseci od prijave boravka i nakon toga sam morao da polazem opet, i testove i voznju. Nasu dozvolu ne mogu da mi oduzmu jer je i ne priznaju jer mi nisu na osnovu nje izdali drugu.
Comment
-
-
ja mogu da uzmem BIH papire (imam drzavljanstvo). Voznja BIH automobila i sa BIH papirima ovde u Srbiji sa mene bi bila lutrija. Prolazilo bi sve do trenutka dok neki policajac nebi proverio da li po maticnom broju postoji moja prijava ovde u Beogradu. Odmah bi mi oduzeo auto (cariski prekrsaj) a ja bi dobio prijavu...
S druge strane imam drugara koji vec godinala vozi automobile sa SLO tablicama (ima pasos i prijavu tamo) i nema nikakvih problema odnosno jos nije naisao na policajca koji bi posumnjao da neko ima boravak u beogradu a sve papire iz EU (a imeni je cudno sta on jos trazi ovde)...
Comment
-
Comment