Excalibur sa pejdzerom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • etibor
    CBC Senator
    • 12.05.2008
    • 293
    • Pancevo

Excalibur sa pejdzerom

Ako niste znali...

Ovo je veoma zanimljivo. Pocne mene pre jedno tri nedelje da zeza internet wireless 2,4 GHz, malo radi, malo ne radi... Pitate se kakve to veze sad ima sa Excaliburom. Da skratim pricu maksimalno.
    Ugradim ti ja alarm Excalibur AT-1500 echo sa pager-om sav sretan i odusevljen, i tada je ustvari moj problem nastao sa wireless internetom.
    Nije mi jasno kako, ali kada je ukljucen alarm na kolima mene internet ubi. Radi tri minuta pa dva ne tradi. Kada iskljucim alarm internet radi odlicno. Mada neki put radi dobro ali jos nisam provalio razlog. Mozda mu smeta onaj senzor pokreta u kolima, ali ne znam na kojoj frekvenciji on radi. Mozda neko zna? Alarm (odnosno daljinski) radi na 433MHz a wireless na 2,4GHz. Automobil je parkiran na jedno 10m od antene. Na zalost ne mogu jos da uzmem ADSL, posto nema tehnickih uslova za 21' vek, vec samo za 19-ti.

Ima li neko ikakvu ideju sta mogu da uradim, osim da cekam ADSL...
    Mozda da ugradim neki filter koji ce da ubije tih 433MHz na anteni tj. na kablu od antene do AP-a. Nisam pametan...

Pmagajte ljudi
    Stilo 1.9JTD 16v 140KS
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

E svasta ce covek da cuje.

Parkiraj auto na drugo mesto.
    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• ljubamih
      CBC Član
      • 28.12.2007
      • 49
      • A'dam

Tebe ubi Harmonik od 433MH (i to 5ti ) ... Znaci imas vise problema sa losom antenom alarma nego AP

Comment

• etibor
        CBC Senator
        • 12.05.2008
        • 293
        • Pancevo

mislim da ste u pravu... Probacu da pomerim antenu na drugo mesto tako da ne bude u vidnom polju automobila. Mozda ce biti bolje.

Ili da pomerim automobil da ne bude u vidnom polju antene... . Mozda da ga parkiram 2 bloka nize...
        Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

pomeranjem antene unutar auta nećeš ništa dobiti jer ostaju stakla kroz koja "curi" prljav signal.

neispravan ili jako lošeg kvaliteta je predajnik tog alarma (deo za pejdžer). (vrlo verovatno)

senzor pokreta nema nikakvu frekvenciju, povezuje se 4 žično na alarm centralu kablom.

ako u tom alarmu ima odgovarajući setup, promeni radni kanal na 433 MHz.
          ako ne pomogne treba da postaviš bandpass filter 430-435 Mhz bar trećeg reda prigušenja.

problem je kompleksan, rešiv i postoji mogućnost da podosta košta.

treba instrumentom uraditi dijagnozu, da li je problem sama alarmna centrala (procesor) koji zrači "prljavo" na svim frekvencijama, da li je samo do pejdžing predajnika koji je loš ili kombinacija.

još jedna stvar, wireless u tom javnom opsegu nije predvidjen da radi bez smetnji, tako da očekuješ i ubuduće da wireless više ne radi nego što radi shodno trenutnim okolnostima okruženja.

taj 2.4 GHz je prosto jako "zagadjen" opseg pa je pitanje trenutne sreće i okolnosti koliki je nivo šuma na datoj lokaciji. odnono moguće je da se pojavi i nestane smetnja tek tako, van tvog uticaja.

sa druge strane, ako slabašan signal od alarma ometa wireless liči i da je antena za wireless nedovoljno dobra, (nije dovoljno oštrih bokova) odnosno nije najprceiznije usmerena (nema optičku vidljivost) pa je Signal/Šum na ivici dopuštene vrednosti.

za prvu pomoć, probaj da kutiju alarma u autu obložiš spolja alufolijom za namirnice, kompletno.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• etibor
            CBC Senator
            • 12.05.2008
            • 293
            • Pancevo

Hvala ........
            Bice da je neki harmonik...

@sw.brick...
            Pokusacu to sa folijom to je dobra ideja.
            Pomeranje antene sam mislio na wireless antenu da je prebacim na drugi kraj krova da bude dalje od auta jos bar 10 metara, tako bi deo kuce tj. krova bio bar neka prepreka izmedju automobila i wireless antene...
            A mogao bih wireless antenu da podignem jos jedno 2m u visinu, mozda uhvatim jaci signal sa bazne stanice...

Javim sta sam uradio....
            Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• Bane R
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2006
              • 1769
              • Beograd

Koju antenu imaš za wireless? Možda bi pomoglo kad bi imao neku usmereniju.

Comment

• etibor
                CBC Senator
                • 12.05.2008
                • 293
                • Pancevo

imam onu klasicnu belu tubu (mislim da je yagi antena). A do predajnika imam 350m...
                Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

A mogao bih wireless antenu da podignem jos jedno 2m u visinu
                  mogao bi i da podigneš i da spustiš, i u oba slučaja postigneš bolji signal.
                  ali, pitanje je da li imaš čime da izmeriš signal.

nemoj napamet pomerati antenu, jako su male šanse da ubodeš pravu poziciju po vertikali.

sa druge strane, ako je samo 350m do baze ta antena nije problem sa 95% verovatnoće, jer si još u primarnom polju gde bi uhvatio signal i na "parče žice" da malo karikiram.

pravilo u radio sistemima je da se smetnje otklanjaju na izvoru, na mestu i onom uredjaju koji je izazivač smetnji i jedino to ima efekta.

na prijemnom mestu, uredjaju koji prima smetnje, je potpuno neekonomično vršiti dorade i prepravke a uz vrlo skroman rezultat.

najlakše ti je da proveriš gde je uzrok, pomeranjem auta sa tim alarmom u sebi.

dakle, pomeri auto dalje, ili iza ćoška, ili okreni auto pri parkiranju pod 90 stepeni, ili slično i pribeleži na papir uočene razlike u ponašanju wireless linka.

ti alarmi, i ostala čudesa na 433Mhz se prave vrlo jeftino i time i predajnici prave bez filtera, tj prljavo.

u stilu, ide u auto koji je pokretan pa i ako alarm pravi smetnje to nije trajno za datu lokaciju na kojoj bi se neko žalio, tj teško dokazivo i kažnjivo po zakonu da je "zaprljan" radio spektar.

dakle, utvrdi da li je zaista alarm uzročnik.
                  ako jeste, onda njega moraš da saniraš i tražiš rešenje.

to će biti najjeftinije i najefikasnije.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

Working...
                  X