Placanje karticom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shadow
    CBC Senator XXL
    • 23.09.2005
    • 555
    • Beograd

Placanje karticom

Molio bih nekog upucenijeg da mi odgovori na jednu pricu sto sam cuo.

Cuo sam da ako neka radnja ima one VISA, MasterCard i sl., nalepnice na ulazu, i ako iz nekog razloga ne mozes da platis unutra karticom koja je oznacena na ulazu (ne umeju da naplate, ne radi aparat), da musterija nije duzna da plati?
    My crew is all fired up
    Y'all better just wise up
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Vazi, probaj nekom prodavcu da objasnis tu logiku i da mu izneses robu iz radnje sa takvim objasnjenjem Ako ne moze da naplati nece da ti proda i kraj.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• MarkoJTD
      CBC Senator
      • 04.05.2008
      • 249
      • Beograd

cisto sumnjam da je to istina...ali bih voleo da je tako
      - Italian for style

Comment

• JaMaL
        CBC Senator XXL
        • 14.04.2007
        • 448
        • JaMaL

ne nisi duzan da kupis ... ali nema nista od toga da on mora da ti pokloni nesto... to je samo za fiskalni racun... ako ti ne da fiskalni ne moras da platis...

Comment

• uglavnom.bezopasni
          - 42 -
          • 03.02.2005
          • 2235
          • Novi Sad

U vreme kad sam ja počeo da koristim platne kartice VISA (tadašnje Karić Banke, jedina radila na internetu, a i jedna od retkih uopšte), ono malo ekskluzivnijih restorana i radnji što je primalo kartice imalo je ručni imprinter i uvek je moglo da se naplati.

Vremenom su banke počele da izdaju raznorazne VISA/Master i ostale kartice, ali se većina njih vodi na lokalnom nivou (bez punog broja, bez CVV2) i tek sad polako ulaze u pravi sistem, i ako tražiš banku zbog kartica uvek gledaj da se svi troškovi slivaju na jedinstven račun (da ne bude ono imam para na dinarskom, a na deviznom nemam i zato ne mogu da kupim ili obrnuto), da ne dužim previše o platnim karticama u našem bankarskom sistemu, ali iz mog iskustva Diners je jedini koji uvek može da naplati i kod kog ne postoji zauzeta linija, ne radi centrala i ostalo, kao i DINA/VISA/MASTER pojedinih banaka...

BTW, Diners je povezan u sistem Cirrus i od nedavno i Mastercard, na svakom bankomatu imaš oznaku Cirrus, ali su zapravo u sistemu samo Meridian i Komercijalna banka (koliko sam otkrio za sada), a u sistemu master-a je Delta banka (ili od nedavno imaju neki poseban ugovor sa dinersom), kad udješ u Maxi oni diners provuku kroz bilo koji čitač, ne moraju da jure kao u rodiću kasu koja ima čitač za diners ili da nose ručno...

Poenta je da svaka PRAVA kartica (ona hrapava, sa full brojem i CVV2 sa zadnje strane) može uvek biti naplaćena (elektronskim čitačem, ručnim imprinterom, telefonom) samo ako prodavac u saradnji sa svojom bankom hoće/zna.
          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
          11.04. 0:12 #2
          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Originally posted by JaMaL
            ne nisi duzan da kupis ... ali nema nista od toga da on mora da ti pokloni nesto... to je samo za fiskalni racun... ako ti ne da fiskalni ne moras da platis...
            Ako pogledaš praksu ni jedan prodavac ne štampa fiskalni račun dok nije siguran da su pare u kasi / kartica prošla, ako on izbaci račun pa ti onda utvrdiš da nemaš para, on ima puno peripetija papiroloških.

To je lepo zamišljeno, ali u praksi je obrnuto, prvo pare pa onda roba i uvek viču za tobom čekajte račun... jel tako?
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• shadow
              CBC Senator XXL
              • 23.09.2005
              • 555
              • Beograd

Pa par puta mi se desilo da dodjem na pumpu, i nemam kes, ili mi treba za nesto drugo, sipam gorivo, i izvadim karticu i nastane problem sto radnik ili ne zna ili aparat im ne radi. Jednom se desilo da nisam imao kes, i morao sam da pozovem prijatelja da mi donese, a drugi put je prosla naplata iz 5. pokusaja.

Interesuje me jel postoji neko drugo resenje osim da nosim kes sa sobom pa kad sam cuo tu pricu, obradovao sam se

Znaci samo je pitanje da li mogu da mi izdaju fiskalni racun, a to mogu u svakom slucaju, cak i kad im aparat za kartice ne radi, zar ne?
              My crew is all fired up
              Y'all better just wise up

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

uvek moze da se naplati putem telefonske verifikacije

ako prodavac zna...

ako ne zna, treba ga nauciti...

Comment

• deki-ascona
                  Bio nam je drug! RIP
                  • 10.04.2007
                  • 2118
                  • NI , Trosharina

Znaci samo je pitanje da li mogu da mi izdaju fiskalni racun, a to mogu u svakom slucaju, cak i kad im aparat za kartice ne radi, zar ne?
                  Fiskalni uredjaj i citac kartica nemaju ama bas nikakve veze jedno s drugim.

A ono , po selima i priv.benz.pumpama u okolini Blaca npr, sto im kao "ne radi citac" to je fora da ustede 2-2,5% bankarske provizije na transakcije. Za toliko se otprilike umanjuje pazar, pa im vise odgovara kesh. Citac je u osnovi najobicniji dial-up modem, tako da ce pre da crkne svaki racunar ili POS terminal, kasa , mobilni i sve ostalo nego taj citac.

I zato je lek za to - 50eur u dzepu za svaki slucaj !!

Moze i u dinarima, naravno
                  Originally posted by Valent Vudriga
                  ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                  Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• SAAB PoWeR
                    CBC Senator XXL
                    • 26.04.2005
                    • 1394
                    • tu iza coska(Milwaukee USA)

neznam kako je kod vas ,ali ovde u usa , naplatice ti bez obzira dali aparat radi ili neradi
                    imaju tri opcije za placanje , najkoriscenija
                    provlacenje kartice kroz automat , ukucas pin i naplaceno , ako aparat neradi , prodavac moze da nazove kompaniju i preko telefona da ti naplati ili moze da ti uzme kopiju tvoje kartice , kartica se postavi na specialni roler kao i racun , rolerom se predje proko kartice i sve se informacije ocrtaju na racunu , ispise se iznos ti potpises i prodavac kasnije naplati ...

da nemoras nesto platiti
                    _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• weasel
                      CBC Veteran
                      • 07.06.2005
                      • 115
                      • Novi Beograd

Na tu temu sam dosta pricao sa drugovima.
                      Najvise kad je u pitanju potrosna roba tipa u restoranu kaficu na pumpi i slicna kad roba ne moze da se vrati a aparat ne radi .

To da musterija nije duzan da plati jeste po nekoj logici tako ali u praxi tesko da ce da prodje.

Meni se jednom desilo na splavu slicna sitacija aparat ne radi racun napravljen srecom znali smo vlasnika pa smo doneli pare drugi put.

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Pokusajte da izadjete a da ne platite u nekoj vukokarachini?!?!

Mada, ja sam jednom insistirao na inspekciji, jer novac nisam imao kod sebe, a njima nije radio automat, to jest linija.... eeeeeee!!!! I nista, na kraju daj podatke iz licne, pa donesi pare kada budes mogao.
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• mb12
                          CBC Senator XXL
                          • 06.11.2006
                          • 640
                          • Vrbas
                          • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by JaMaL
                          Kako je ovo dobra zamisao nashih pametnih glava na funkcijama... ovo sam i ja cuo na pocetku fiskalizacije..elem, niko nece hteti da ti otkuca fisklni racun dok neuzme pare u ruke...ti mu ih das a on ti neotkuca fiskalni Milion puta se do sad to desilo....

Comment

• sasha015
                            CBC Veteran
                            • 29.02.2008
                            • 153
                            • LOznica
                            • Hyundai i-20

Nikad necu shvatiti ljude koji placaju 10 litara benzina ili 2 hleba u prodavnici karticom,i pri tome naprave guzvu(sto zbog aparata ,sto zbog neznanja prodavaca)....uvek kod sebe treba imati kesa...

Comment

• JAPANX
                              CBC Senator XXL
                              • 10.08.2006
                              • 2159
                              • Beograd

ja kupim 10 litara benzina i platim karticom

jer tako sam u mogucnosti...

a kes cuvam za vukohebine i trafike

Comment

Working...
                              X