Biro rada - crna rupa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Ja nisam rekao da uplaćuju u penzioni odmah, nego životno (+povrede, lečenje...), pa kad omatore onda te pare koriste kao penziju ili prebace u penzioni, nisam to ja smislio nego su me savetovali ljudi kojima je to posao, a nije bila varijanta samo da ti prodam osiguranje, nego preko veze (ćale mi radi u jednoj osiguravajućoj kući) nađena je opcija da plaćam što manje, a da sam zaštićen ko beli medved i da se na kraju ipak akumulira dovoljno.

Originally posted by deki-ascona
    Imam tetku koja je radila u Luxembourgu 4 god. i salju joj penziju od 800 eur svaki mesec (po tamosnjem zakonu).
    A kako bi živela tamo sa 800€??? Porediš babe i žabe.
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• deki-ascona
      Bio nam je drug! RIP
      • 10.04.2007
      • 2118
      • NI , Trosharina

Tacno, lose sam citao, napisao si "zivotno osiguranje". Tu ima vise varijanti.

Sve vreme sam imao na umu penzione fondove
      Originally posted by Valent Vudriga
      ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
      Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• KOXTER
        CBC Veteran
        • 07.07.2007
        • 109
        • Beograd, Palilula

Svako bi trebalo da ima zivotno osiguranje i to je na zapadu i u svim razvijenijim zemljama kultura zivljenja.
        Pre svega zbog sigurnosti za sebe i svoju porodicu shto je bezopasni objasnio delimicno a po isteku zivotnog osiguranja ono prerasta u dozivotnu licnu rentu ili kod nas poznatije privatnu penziju.
        Ja radim za osiguravajucu kucu, necu reci koju da ne ispadne da se reklamiram, ali ono shto mogu reci je da imam za sad sa svoje 24 godine vec 2 polise u porodici.

Za razliku od ranijih godina danas se vrlo lako moze sve proveriti naravno ako je neko iole zainteresovan bez problema moze doci do podataka da kod nas ima drustava koja su 100% validna, regularna i da mogucnost prevare prakticno ne postoji. Za ovo shto pricam postoje jaki dokazi, znaci nije samo prazna prica...
        Masa, samo masa, masa je MAMA!!!

Comment

• Uzelac
          CBC Senator XXL
          • 03.12.2006
          • 1717
          • munZe

Originally posted by milannik
          Cak sam se i ja prijavio na biro, iako sam student i mozda nebih smeo.
          I za godinu dana se niko od njih nije ni setio mene, osim sto su me pozvali na obuku za samozaposljavanje, posto sam se prijavio...
          I to odmah kad sam dosao rekli su mi: "odslusajte obuku, ali da znate da su sredstva za ovu godinu podeljena"
          Smes da radis ako si punoletan, bez obzira da li pohadjas neku skolu/fakultet. Radis i studiras Istovremeno, u pauzama, kako god, drzavu to ne zanima.
          work in progress

Comment

• Uzelac
            CBC Senator XXL
            • 03.12.2006
            • 1717
            • munZe

Originally posted by KOXTER
            Svako bi trebalo da ima zivotno osiguranje i to je na zapadu i u svim razvijenijim zemljama kultura zivljenja.
            Pre svega zbog sigurnosti za sebe i svoju porodicu shto je bezopasni objasnio delimicno a po isteku zivotnog osiguranja ono prerasta u dozivotnu licnu rentu ili kod nas poznatije privatnu penziju.

tesko da je dozivotna ako u ugovorima pise 15, 20, 25 ... godina.
            Sve je stvar dogovora, koliko dugo i koji se iznus uplacuje i kasnije koliko dugo i koji se iznos isplacuje.
            work in progress

Comment

• mb12
              CBC Senator XXL
              • 06.11.2006
              • 640
              • Vrbas
              • Mazda 626 2.0 TD

@ Alekre

Vec ako si prijavljen kod Nacionalne službe za zapošljavanje trebalo bi da znaš da postoji program za stručno usavršavanje nezaposlenih lica.

naime u tom programu imaš par opcija, tj tri:

1. pripravnik
              2. pripravnik-volonter
              3. praktikant

Dužina trajanja progrma zavisi od školske spreme, i u tvom slušaju mislim da je 6 meseci ( srednja škola, zar ne? ). Znači, nađeš servis u kojem bi bio radio, a plaća te Nacionalna služba za zapošljavanje, tj poslodavac nema prema tebi nikakvih finansijskih obaveza.

Ovo je dobra stvar da stekneš rutinu u poslu kod poslodavaca koji bi bili lep reper u tvojoj biografiji, tj u daljem traženju posla. O stečenom iskustvu da i ne govorimo.

Problem je u tome, što možda nekom ta cifra zvuči smešno. kreče se od cca 12000 do 10000 mesečno ( sve zavisi od programa ), ali bolje išta nego ništa, a em usput dobijaš priliku da slobodno posle isteka programa imaš validno iskustvo.

Raspitaj se u Nacionalnoj službi za zapošljavanja koji programa odgovovara tvojoj struzčnoj spremi.

Pozdrav.

Comment

• Alekre
                CBC Senator XXL
                • 12.09.2005
                • 780
                • Smederevo

Vidis ovo nisam znao

Danas sam se prijavio i odmah su mi zakazili obavezan grupni info sastanak. Pitacu za program

Zahvaljujem se svima na pomoci
                Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.

Comment

• ljutaguja93
                  CBC Veteran
                  • 26.04.2006
                  • 158
                  • Blokovi

Ima još jedna caka:
                  kada se prijaviš stalno ti zakazuju javljanje na nekoliko meseci; ako zakasniš na neko od tih javljanja skidaju te sa spiska nezaposlenih, nema više zdravstvenog osiguranja i onda mogu lepo da objave statistiku o SMANJENJU NEZAPOSLENOSTI!

Lepo su to smislili a ti nemoj da zakasniš
                  Živi i pusti druge da žive!
                  ---------------------------------
                  Suza 1.3 MMK - moj mili krš!

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Za razliku od ranijih godina danas se vrlo lako moze sve proveriti naravno ako je neko iole zainteresovan bez problema moze doci do podataka da kod nas ima drustava koja su 100% validna, regularna i da mogucnost prevare prakticno ne postoji. Za ovo shto pricam postoje jaki dokazi, znaci nije samo prazna prica
                    ma sve je to lepo i proverivo za proslost, ali nista od toga ne vazi za buducnost.

ne postoji nikakva garancija da ce za 20 ili 30 godina bilo koje od tih drustava postojati, a kamoli da nece (hipoteticki) prevariti.

na zapadu je bilo do sada prevara tog tipa u gotovo svim zemljama, mnoga drustva su i ugasena tokom vremena, tako da je manje vise to stvar medjusobnog poverenja. prevare su veoma retke danas, ali nisu iskljucene same po sebi.

tesko da je dozivotna ako u ugovorima pise 15, 20, 25 ... godina.
                    Sve je stvar dogovora, koliko dugo i koji se iznus uplacuje i kasnije koliko dugo i koji se iznos isplacuje
                    dozivotna privatna renta prakticno ne postoji, tj takav dogovor niko ne nudi sto je i logicno jer je to profitabilni posao.

koliko je para ulozeno na licno ime, umanjeno za troskove provizije se na kraju isplati za kraci ili duzi ali po pravilu ograniceni rok.

poenta privatnih penzija nije u sigurnosti nego sto drzave stimulisu takav vid po osnovu umanjenja poreza na plate.

kod nas je to umanjenje poreza tek nekih 3.000 dinara maximalno po svim osnovama koliko se prisecam brojki, tako da nije bas neki stimulans.

ali je u svakom slucaju dobro ako se ima visak para uloziti u neki svoj fond, da li je penzioni da li pouzdane drzavne akcije sa garancijom, da li bankaraski ulog ili nesto deseto.

najgore je platu/ zaradu celu potrositi svakog meseca bez stednje na neki od mogucih nacina.

i u drzavni penzioni fond se danas moze ulagati prema zelji, pa se prema tome i ostvaruje penzija.

razlika je sto po definiciji drzavni penzioni fond ne moze da propadne.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• uglavnom.bezopasni
                      - 42 -
                      • 03.02.2005
                      • 2235
                      • Novi Sad

Originally posted by sw.brick
                      razlika je sto po definiciji drzavni penzioni fond ne moze da propadne.

Zato su i insistirali na spajanju fondova (da pripoje preduzetnički i poljoprivredni onom propalom).

Što se tiče osiguranja, gledaš kuće koje nude realne uslove, koje reosiguravaju tvoj ulog u nekoj svetski poznatoj kući za reosiguranje, koje su položile depozit NBS-u, za penziona društva i fondove koji upravljaju njima postoje tačna pravila, rizik postoji, ali da propadne sve odjednom, onda je pukla cela svetska ekonomija i onda ti je svejedno... a "zatvoreni" investicioni fondovi koji ti eto pružaju čast da se obogatiš za 10 godina i druge slične multi-level kerefeke preskačite u širokom luku.
                      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                      11.04. 0:12 #2
                      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

pre toga su bili zajedno fond poljoprivrednika bez para i fond samostalaca prepun para, no to ne menja same temelje postojanja.

pa vidis da drzavni fond i pored svega nije ugasen i da isplacuje penzije.
                        za nekoliko meseci u to ce biti utopljen i vojni fond, nije pitanje kolicine novca bilo osnovno za spajanje u jedan jedini.

privatni fond jednostavno ispari, vec se dogadjalo i ulozene pare trajno propadnu.

nije poenta u tome, nego niti jedan fond niti bilo sta sto ima veze sa osiguranjem nije tu da bi pomoglo klijentu vec vlasnicima da omoguci zaradu.

uvek se plati vise nego sto se dobije, toga treba biti svestan a ne nasedati o pricama kako je ovaj fond ili onaj fond nesto posebno i specijalno naklonjen onima koji unose novac.
                        ili da cak kao nesto poklanja.

penzioni privatni fond je kao i banka, jedan od metoda kako zaraditi na klijentu od njegovih para
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• greywiendog
                          CBC Senator XXL
                          • 01.12.2006
                          • 421
                          • Stara Pazova

Originally posted by Alekre
                          Evo mog slucaja:
                          Ove godine sam zavrsio srednju (automehanicar). Problem (bar ja mislim da je problem) je taj sto jos uvek ne mogu da radim samostalno. Nije da ne znam ne nista, ali opet bi trebao neko sa iskustvom da me uputi. Mislim da me kao takvog bas i ne zele u servisu Bilo je nekih oglasa gde se trazi mehanicar ali sa iskustvom, sto ja nemam jer sam juce izasao iz skole.
                          Sta mi savetujete, da se ipak prijavim na biro?
                          Imas stalno otvoren konkurs u Slodesu, ja poznajem shefa servisa, on mi je rekao da stalno traze radnike, i da bukvalno pekar moze da dodje da radi servis jer postoji obuka... U pitanju je servis kamiona! Inace, tamo su plate odlicne, ali ima i dosta posla tako da veoma cesto menjaju radnike jer ne ostaju dugo...
                          Kolumbo, Kolumbo, ****m te radoznalog...

Comment

• greywiendog
                            CBC Senator XXL
                            • 01.12.2006
                            • 421
                            • Stara Pazova

Originally posted by milannik
                            Da, da, obavezno se prijavi. Doduse tesko da ces od njih dobiti nesto, ili da ti nadju posao, ali ces makar imati zdravstveno, eventualno nekad da uzmes neka sredstva za samozaposljavanje... A mozda te neko primi preko biroa kao pripravnika
                            Cak sam se i ja prijavio na biro, iako sam student i mozda nebih smeo.
                            I za godinu dana se niko od njih nije ni setio mene, osim sto su me pozvali na obuku za samozaposljavanje, posto sam se prijavio...
                            I to odmah kad sam dosao rekli su mi: "odslusajte obuku, ali da znate da su sredstva za ovu godinu podeljena"
                            A kako mislis da te se sete kad si naveo da si po zanimanju student?
                            Vidim da ima mnogo negativnih misljenja vezanih za nacionalnu sluzbu za zaposljavanja, a ne znam pravi razlog toga! Ako ste fakultetski obrazovani, onda je obavezno ukoliko zelite da radite, da budete na evidenciji NSZ. Jer, da biste radili u nekom od na pr. Javnih Preduzeca, morate imati barem 6 meseci provedeno na evidenciji NSZ. Zatim, ukoliko zelite da se prekvalifikujete ili steknete nova znanja (odnosno diplome), onda je NSZ ili biro, odlicna institucija jer te usluge koristite besplatno!

Comment

• milannik
                              CBC Senator XXL
                              • 23.12.2004
                              • 1455
                              • Niš

Pa nisam naveo da sam student po zanimanju
                              Uostalom meni i odgovara da me ne zovu

Comment

• greywiendog
                                CBC Senator XXL
                                • 01.12.2006
                                • 421
                                • Stara Pazova

A sta si rekao, sta si po zanimanju?

Comment

Working...
                                X