Farbanje kompresorom i pištoljem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BaneT
    CBC Senator XXL
    • 09.12.2005
    • 562
    • Beograd

Farbanje kompresorom i pištoljem

Pretraživao sam forum ali nisam uspeo da nađem gore pomenutu temu ovde na forumu. Ustvari ima dosta projekata kola gde se vide radovi ali ne i kako se rade tu radovi.

S obzirom da ovde ima dosta ljudi koji su u DIY fazonu reko ajde da malo razradimo ovu temu.

Evo u čemu je moja problematika, imam Einhel kompresor 8/24, 2 HP i pištolj zasnovan na HLVP tehnologiji. Ono što mene interesuje kako setovati isti pištolj a da se dobiju dobri rezultati.
    Na sam kvalitet farbanja utiče X faktora kao što su viskoznost boje, tip boje, pritisak na kojem se farba, tehnika farbanja i sl.
    Ovaj pištolj koji ja imam sam platio nekih 50 e i ima setovanje pritiska, količine boje, lepeza farbanja i ugao izlaska farbe. Dizna je 1.4.

evo i slika

kompresor

E sad dolazimo do problema. Na samom kompresoru imaju 2 izlaza. Tu dolazimo do mog prvog problema. Koji tačno za šta služi??? Ajde da objasnim dokle sam ja stigao sa logikom problematike.U sredini postoji šraf (crne boje) kojim se reguliše levi manometar, dakle na njemu zadajem koliko bara da ide na taj levi izlaz, desni pokazuje koliko ima bara u sistemu. Tačno?

Na pištolj sam nakačio manometar-regulator koji sam naknadno kupio a koji mi govori koliko bara dobijam do pištolja (u početu korišćenja kompresora sam mislio da levi manometar na kompresoru određuje minimalni pritisak na kome će se sistem početi ponovo puniti). Tu počinju problemi, nameštanje pritiska kojim se farba.
    Na donjoj strani pištolja postoji šraf kojim se reguliše pritisak ali sam izguglao da je njega najbolje namestiti po "zvuku" dakle zavrnuti ga do kraja pa onda polako odvrtati (sa pritisnutim okidačem) dok se ne dobije ravnomeran zvuk.
    Gde god da sam čitao po stranjskim forumima piše da za HVLP pištolje ulazni pritisak treba da bude oko 2.7 bara ( na izlazu se dobija manje od 1 bar). Ako crevo stavim na ovaj levi izlaz kompresora onda mogu da odredim koliko dobijam pritiska, ali ako stavim na desni i pokušam da smanjim pritisak na manometru pištolja, počinje ispuštanje vazduha na manometru-regulatoru pištolja.
    Generalno saveti su sledeći: stavite izlaz iz kompresora na 90 psi-nešto preko 6 bara, a na ulazu pištolja stavite pritisak na 40 psi-2.7 bara. Ja ovo ne mogu da postignem jer kad stavim preporučeni pritisak na kompresoru i pokušam da spustim na pištolju dolazi do puštanja vazduha na tom manometru-regulatoru pritiska.

Zašto to? Zar ne bi trebalo da taj regulator zadrži pritisak koji ide iz kompresora a da propušta koliki ja hoću?

Ajte da čujem mišljenje iskusnih po pitanju pritiska pa da nastavim sa problematikom...
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Fali ti onaj sušač vazduha, jako važno za farbanje, ide na izlasku iz komresora pa u njega crevo za dalje. (kao što imaš i podmazivač za alate)

Nisam stručan, kad god sam gledao majstore oni viskoznost boje određuju po iskustvu (6 kapi da kapne sa šrafcigera kojim su mešali bojuna 30 sekundi ili tako neki metod, ali mora biti tačno onaj šrafciger za mešanje boje)
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Na kompresoru imas 2 izlaza jedam direktno iz boce a drugi preko regulatora pritiska.
      Tebi za farbanje treba ovaj sto izlazi iz regulatora pritiska.
      Za crevo do 10 metara nije ti potreban dotatni regulator pritiska ispred pistolja.
      Kompresori su obicno nastelovani da pale motor kad pritisak padne ispod 6 bara.
      Regulator pritiska stelujes tako sto aktiviras pistolj da ispusta vazduh a na regulatoru stelujes pritisak.
      Pritisak mora da nastelujes ispod tih 6 bara obicno od 3 do 5 bara.
      Pretpostavljam da na pistolju imas digitalni merac pritiska na izlasku iz pistolja.
      Taj pritisak treba da je na 0.7 bara moze i manje.
      Svaki put kad stelujes lepezu potrebno je da prestelujes u pritisak na izlazu pistolja.
      Ako su creva dugacka onda ispred pistolja stavis jos jedan regulator pritiska.
      Na regulatoru kod kompresora nastelujes recimo na 4.5-5 bara a na regulatoru kod pistolja nastelujes na 3-4 bara.

Comment

• BaneT
        CBC Senator XXL
        • 09.12.2005
        • 562
        • Beograd

2 uglavnom bezopasni

Nije mi problem viskoznost a sto se tice kondezata, njega povremeno izbacim sa ventilom ispod boce.

2 b_samardzic

Nemam digitalni merac pritiska na izlasku iz pistolja sto mi i jeste jedan od problema mada se on regulise koliko sam shvatio ulaznim pritiskom pištolja u odnosu 1 prema 5. Dakle ako je na ulasku 5 bara na izlasku je 1. Crevo je dužine 5m.

Dakle postavlja se pitanje kako da nastelujem tih 3-4 bara na ulasku???

Jer kad stavim manji pritisak na regultoru kod pistolja od izlaznog pritiska na kompresoru, ovaj na pištolju počinje da ispušta vazduh.

Gde grešim. Molim te pogledaj sliku malo bolje - koliko je to moguće s obzirom na kvalitet. Hvala.

Comment

• b_samardzic
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2005
          • 1557
          • Smederevo

Regulator pritiska uopste nema opciju ispustanja vazduha.
          Ili to nije regulator pritiska ili je neispravan.
          Preko telefona ti pisem pa ne mogu najbolje da vidim slike.
          Ti koliko vidim imas onaj mali kompresor i ona tanka creva?
          Ne treba ti regulator pritiska kod pistolja izbaci ga ako ti je crevo 5 metara.
          Stavi crevo na levi izlaz i nemoj da ti radni pritisak bude preko 3 bara.
          Taj kompresor je slabog kapaciteta pa i ako stavis 3 bara neces moci da farbas duze od 2 minuta i pasce ti pritisak u boci ispod 3 bara i pocece da ti izbacuje kapljice.
          Probaj na prazno sa otvorenom lepezom pa vidi dal ce kompresor da uspe da zadovolji pistolj.

Comment

• BaneT
            CBC Senator XXL
            • 09.12.2005
            • 562
            • Beograd

problem sa kapacitetom nemam.Probaću danas ovaj tvoj savet. Hvala.

Što se tiče regulatora o kome pričamo on fabrički ima tu rupicu i sad si me malo zbunio šta je onda ovo ako nije regulator??? Aj kad pogledaš sliku prokomentariši.

Comment

• BaneT
              CBC Senator XXL
              • 09.12.2005
              • 562
              • Beograd

b_samardzic

zamenio sam onaj regulator za novi koji nema tu rupicu i sada nemam više tih problema.

Kakva su ti iskustva sa farbanjem? Imao bih par pitanja pa reko da proširimo malo ovaj topik... Tipa kako zaobići koru pomorandže i slično.

Comment

• GadGet
                CBC Senator
                • 15.08.2007
                • 206
                • Nbgd, Vozdovac

Manje ucvrscivaca i nema pomorandze

Comment

• kilson
                  Moderator
                  • 09.10.2004
                  • 3216
                  • NoviBGD
                  • AR 75 GT

Vidim da si zaobisao susac vazduha, koji je veoma bitna karika u prici a nije ni skup. Desice ti se da izleti voda sa farbom (sigurno) i onda nema nikakve price o nekim boljim rezultatima.

Radi sa malo sirom lepezom, a obicno to bude neka srednja vrednost na pistolju. Pre pocetka novog ciklusa farbanja, uvek prsni malo sa strane i pogledaj kako je nastelovan mlaz. Za farbanje van komore smanji za 10-ak % kolichinu razredjivaca u setu.

Ako ti je prostor prashnjav, dobro ga ochisti, sachekaj da se slegne prashina pa pofajtaj sa vodom i prekrij sa zashtitnim najlonom.

-Amaterski sam farbao, ali ovo su sitnice koje sam primenjivao i pokazale su se ok.
                  Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila

Comment

• BaneT
                    CBC Senator XXL
                    • 09.12.2005
                    • 562
                    • Beograd

nije strašno što se tiče sušača (uzimam ga uskoro), jer dosta često ispustim vodu na ventilu.

Na kojoj udaljenosti držite pištolj i koliko brzo pomerate ruku?

Comment

• Jasminko
                      CBC Senator
                      • 08.01.2008
                      • 248
                      • Vracar, Beograd,Srbija

Re: Farbanje kompresorom i pištoljem

Originally posted by BaneT

Evo u čemu je moja problematika, imam Einhel kompresor 8/24, 2 HP
                      Sa ovime si sve rekao...ti zaista imash problem ukoliko s ovim kompresorom mislish neshto ozbiljnije da radish.
                      HVLP pishtolji traze da ih "hrani" negde oko 360-380l/min, bar SATA koju ja imam, a nema raazloga da ostali HVLP traze manje.
                      Tvoj kompresor bi mozda mogao da koristish za airbrush, jer neverujem da moze da "dobaci" preko 130l/min,
                      tako da ako mislish da farbash automobile ili slichno, bolje kupi ili napravi neshto mnogo ozbiljnije.
                      Makar da na izlazu imash protok koji trazi HVLP pishtolj, dakle minimum 3Kw motor, 2-klipni kompresor,
                      boca bar 120litara...pa baci pogled na donju sliku

Takodje, opet ja, ukoliko farbash vozila (motori, skuteri, automobili), izbor boja je presudan. Ne uzimaj kojeshta, neke
                      leve firme, SAMO SIKKENS daje proveren kvalitet, a skuplji je u odnosu na ostale oko 10-12%.
                      Ako nisi znao, oni JEDINI rade farbanje space shutle-ova i aviona, dovoljan pokazatelj za odabir kvaliteta.
                      Saab 9-5 Aero..........
                      Nissan Primera 2.0 SLX.....
                      Punto2 HLX 16v.......

GO GO GO...Mega Team Racers

Comment

• Jasminko
                        CBC Senator
                        • 08.01.2008
                        • 248
                        • Vracar, Beograd,Srbija

Hah...pa tek sad vidim da je tema od pre 2 godine...
                        Jbg, chovek se mozda vishe i ne bavi farbanjem ....sorry za off
                        Saab 9-5 Aero..........
                        Nissan Primera 2.0 SLX.....
                        Punto2 HLX 16v.......

GO GO GO...Mega Team Racers

Comment

• Type_R
                          CBC Senator XXL
                          • 26.05.2007
                          • 900
                          • Valjevo

Nema veze sto je stara tema....

Ne zna gde je sikkens skuplji 10-12% od ostalih i od kojih ostalih?

U mom gradu je skuplji 50%, a da li je toliko bolji???

Recimo De Beer set kosta 50eur, PPG 55eur, a Sikkens 100eur
                          3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• kalibaR
                            Moderator
                            • 03.04.2006
                            • 352
                            • Beograd
                            • AE86 rolle, Eclipse 1G

hehe, super sto ste spomenuli SIKKENS
                            u celom j....m beogradu nema gde da kupis ove boje u maloprodaji.
                            aj pustite neki PP kontakta ko prodaje Sikkens, bilo gde

Comment

• Type_R
                              CBC Senator XXL
                              • 26.05.2007
                              • 900
                              • Valjevo

U Valjevu ima na dva mesta, jedan vrhunski farbar radi samo sa sikkens-om i prodaje njihove boje,
                              i ima u radnji Dyna Mix, ceo sikkens i dyna program, mogu ti nabaviti broj.
                              Ja sam skoro koristio sikkens-ovu podlogu za plastiku, elastoflex aditiv i DYNA tecni cement kit za koji sam se odusevio, mnogo je bolji od body-jevog.
                              3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

Working...
                              X