Dakle ovu mašinu sam našao kod dede na selu. On mi je rekao da služi za seckanje stabljike kukuruza. Evo par sličica...zanimljiv detalj su 4 cifre koje se vide na jednoj od slika. Na jednom mestu piše 1798 a na drugoj 1797. Da li je moguće da je ovo godina proizvodnje? Neke stvari na mašini su nitnovane, neke šrafljenje. Zupčanici....mislim jel to postojalo tada?

Prikaz imena fabrike (clayton&shuttleworth)

izgled cele skalamerije

slika točka koji se pokreće ručno i od njega kreće priča, i na njoj ima jedan detalj

Ja guglah i guglah ali nisam našao ništa sem da je ova firma nastala 1842 god. u Beču ako se ne varam, i da su se bavili proizvodnjom parnih mašina.
Zna li neko gde bih mogao da se obratim, tipa forum i da malo više saznam o ovoj napravi. Postoje li kod nas restauratori koji bi možda bili zainteresovani za ovako nešto? Koliko sam video fabrika više ne postoji.

Prikaz imena fabrike (clayton&shuttleworth)

izgled cele skalamerije

slika točka koji se pokreće ručno i od njega kreće priča, i na njoj ima jedan detalj

Ja guglah i guglah ali nisam našao ništa sem da je ova firma nastala 1842 god. u Beču ako se ne varam, i da su se bavili proizvodnjom parnih mašina.
Zna li neko gde bih mogao da se obratim, tipa forum i da malo više saznam o ovoj napravi. Postoje li kod nas restauratori koji bi možda bili zainteresovani za ovako nešto? Koliko sam video fabrika više ne postoji.
Comment