Zna li neko nešto o ovoj mašini....

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BaneT
    CBC Senator XXL
    • 09.12.2005
    • 562
    • Beograd

Zna li neko nešto o ovoj mašini....

Dakle ovu mašinu sam našao kod dede na selu. On mi je rekao da služi za seckanje stabljike kukuruza. Evo par sličica...zanimljiv detalj su 4 cifre koje se vide na jednoj od slika. Na jednom mestu piše 1798 a na drugoj 1797. Da li je moguće da je ovo godina proizvodnje? Neke stvari na mašini su nitnovane, neke šrafljenje. Zupčanici....mislim jel to postojalo tada?

Prikaz imena fabrike (clayton&shuttleworth)

izgled cele skalamerije

slika točka koji se pokreće ručno i od njega kreće priča, i na njoj ima jedan detalj

Ja guglah i guglah ali nisam našao ništa sem da je ova firma nastala 1842 god. u Beču ako se ne varam, i da su se bavili proizvodnjom parnih mašina.

Zna li neko gde bih mogao da se obratim, tipa forum i da malo više saznam o ovoj napravi. Postoje li kod nas restauratori koji bi možda bili zainteresovani za ovako nešto? Koliko sam video fabrika više ne postoji.
  • Dragon
    CBC Senator XXL
    • 15.11.2006
    • 963
    • Beograd

Ko zna, mozda bi za ovo mogao da uzmes lepe pare. Moj komsija je pre 20 godina imao motor BMW iz 50-tih u odlicnom stanju. Nudlili su mu tada potpuno novog u zamenu, al on nije hteo.
    Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• skijash
      CBC Senator XXL
      • 07.09.2007
      • 1354
      • Beograd
      • wrx

A mogao bi i da sečeš stabljike kukuruza

Comment

• deki-ascona
        Bio nam je drug! RIP
        • 10.04.2007
        • 2118
        • NI , Trosharina

Definitivno su postojali zupcanici, pokusaj da posaljes mail proizvodjacu.

Ja sam tako probao sa sivacom singericom od pokojne babe, napravljena je 1908. , a odgovor mi je bio " Dear Sir, ...fabrika postoji od 1700-te, tako da vasa masina spada u mladje, tj jos uvek se koristi u radu !!" A ja sam hteo da im prodam za muzej !!

Englezi su cudo
        Originally posted by Valent Vudriga
        ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
        Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• BaneT
          CBC Senator XXL
          • 09.12.2005
          • 562
          • Beograd

Ne mogu da uđem u trag fabrici. Koliko sam shvatio nekoju ju je kupio pa je taj opet bio kupljen od strane druge fabrike...

Comment

• Antoaster
            CBC Senator XXL
            • 07.12.2007
            • 343
            • Beograd, Voždovac

Daj bre nemoj da se zanosis, mozes da je prodas samo u staro gvozdje.

Comment

• BaneT
              CBC Senator XXL
              • 09.12.2005
              • 562
              • Beograd

Al si pomogao alal ti ćufta. Ne zanosim se uopšte već me čisto interesuje nešto više o njoj. To da mogu da je prodam u staro gvožđe znam i bez tebe.
              Ta opcija mi ne pada na pamet. Jer ako je to zaista ta godina (što sumnjam), sam ću da je restauriram i držim u dvorištu radi fore. To da će neko da je kupi je varijana na dugo štapu.

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

They failed in the depression of the 1930s, and were taken over by Marshall, Sons & Co. of Gainsborough, for the combine harvester technology.

citaj wiki

Comment

• BaneT
                  CBC Senator XXL
                  • 09.12.2005
                  • 562
                  • Beograd

prelistah ja njega prvog, ali i dalje ništa.Posle te godine su se i dalje pojavljivali kao proizvođači odns. "podizvođači".

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Rhof ... escher.ogg

Comment

• BaneT
                      CBC Senator XXL
                      • 09.12.2005
                      • 562
                      • Beograd

videh i taj link..ova masina lici na to ali nije to...ima slicnosti dosta.

Comment

• Tomic
                        CBC Veteran
                        • 20.06.2007
                        • 182
                        • Zrenjanin
                        • Audi A4, Corsa C

I sam kazes da je fabrika osnovana 1842. godine, kako onda da je masina 1798. godiste? Verovatno da je masina iz 1900-tih.
                        Eto

Comment

• Probisvet
                          CBC Senator XXL
                          • 07.06.2005
                          • 423
                          • FRANCUSKA

Originally posted by JAPANX
                          http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Rhof-stiftendrescher.ogg
                          Ovo gore bi se kod nas nazvao DRES na rucni pogon.

Ako ti je deda rekao da sluzi za seckanje stabljika kukuruza dali je imala jos neku ulogu osim te u domacinstvu.

Pojedine masine koje su pokretane u to vreme rucno kao na primer TRIJER koji odvaja ljusku od semena odnosno kukolj iz zita ili pasulj od necistoca prilikom njegovog ljustenja itd.
                          Jeli ta masina seckala ili lomila stabljike. Po ovoj fotografiji pre bi bilo da je lomila nego seckala. Zaboravio sam da te pitam sta je koristila kao pogom.

Comment

• BaneT
                            CBC Senator XXL
                            • 09.12.2005
                            • 562
                            • Beograd

Vidi ovako kontaktirao sam ovih dana jedan engleski muzej-koledž, i sve je postalo totalni rebus. Oni su prvo rekli da ta firma tada nije postojala, pa kad sam im poslao slike rekli da su prvo mislili da je 1798 broj dela, pa sada i u to nisu toliko sigurni jer mašina ima svoj broj porudžbine.

Misterija Miljenko....

Mašina je na ručni pogon. Mada mi se čini da je mogla lako da ide i na "paru". Recimo jako slična je ova mašina

http://www.stationaryengine.org/Rallies ... m_2005.jpg

Muzej mi je potvrdio da je služila da usitnjava stabljike radi prehrane stoke.

Istina je tamo negde....

Comment

• bokija
                              CBC Senator XXL
                              • 25.01.2008
                              • 640
                              • Beograd

Sta je tu senzacija? Dodji da citas malo godine prizvodnje delova na mom Fiatu E to je enigma.
                              I'm not beautiful,but I'm stupid

Comment

Working...
                              X