TNG u bocama za domacinstvo & Struja ?!?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

TNG u bocama za domacinstvo & Struja ?!?

treba kupim ovih dana novi sporet, do pre neki dan sam bio 100 % siguran da tju da uzmem kombinovani (pola struja pola Gas)
    nemam uveden Zemni gas, vetj bi koristio gas iz Boca .

ali ....

pogledao sam ovo : http://www.treco.co.uk/news/12/03/2008/

s'obzirom da jedan litar LPG sadrzi 7,2 Kwh energije,proizilazi da spremanje hrane na Gas i nije vise isplativo kako je nekad apsolutno bilo.

jer : sadasnja cena struje na dvotarifnom brojilu je za srednju "plavu" zonu izmedju 5,1 do 5,9 dinara po Kwh .. neka bude srednja cena 5,5 din za 1 kwh

to znaci da 7,2 Kwh struje kosta 39,6 dinara ! .. boca od 20 litara TNG za domatjinstvo je 770 din sto je 38,6 dinara ! .
    dodjemu da je spremanje na Gas i na struju cenovno isto,a da jedina prednost Gasa je ta sto se na njega brze sprema,i sto radi i kad nestane struje
    ali opet,mana je sto mora da se "seca " boca svaka dva meseca u proseku i ,sto ta boca zauzima prostor u kuhinji i sto je ipak Gas u kuhinji manje bezbedan nego struja (barem psiholoshki ,ako nikako drugo )

plus,sto tje cena TNGa ipak brze da raste nego cena struje (moje mishljenje)

sta vi mislite? ..kakava je buditjnost TNG (LPG) .. kao goriva za domatjinstvo (spremanje hrane,grejanje..etc. )
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
  • JAPANX
    CBC Senator XXL
    • 10.08.2006
    • 2159
    • Beograd

nesto ti je losa racunica... ne znam tacno gde ali znam da je jeftinije jednom u 3 meseca svakodnevnog koriscenja(nekome i po 6-7 meseci) dati 800 din nego placati sporet na ringlu...

valjda ce neko strucniji bolje da ti objasni ali struja je definitivno skuplja

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

sta vi mislite? ..kakava je buditjnost TNG (LPG) .. kao goriva za domatjinstvo (spremanje hrane,grejanje..etc
      za grejanje je odavno preskupo, jedan od najskupljih mogucih energenata uz loz ulje.
      prednost je kao sto si rekao brzina i efikasno delovanje.

ako ti nije smetnja strah mikrotalasna je jos jeftinije po pitanju utrosene energije a radi veoma brzo.
      ima i modela sa duplim infra grilom (gore i dole) pa moze gotovo sve kao i klasicna rerna- sporet.

inace, sam TNG u kuhinji nije nista opasniji od postojanja struje, vode i ostalih elemenata u jednoj kuhinji po pitanju veovratnoce moguce izazvane stete uz minimalno pridrzavanje pravila upotrebe i odrzavanja (zamena gumice na regleru jednom u par godina, kontrola cesce povremeno itd)

sto se struje tice, na formalnu cenu u recimo plavoj zoni, dodaj trosak mernog mesta, pa trosak zakupa snage, pa porezi na sve to, pa ukupni porez na krajnju sumu racuna za stvarno utrosenu el.energiju.

struja nije bas jeftina kod nas kada se sve sto se placa uracuna, pogotovu sto nize tarife skoro i da nema, tj prakticno nema tokom veceg dela dana.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

Cak i da je cena upotrebe ista, brze je kuvanje na gas. moja preporuka je kombinovani.
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Viper
          CBC Senator XXL
          • 25.11.2004
          • 700
          • Kać

Evo samo da ti kazem par utisaka sa moje strane, ja imam u kuci uveden zemni gas koji greje preko gasnog kotla toplu vodi i imam sporet koji je na gas, racuni za struju su mi se prepolovili otkako sam poceo da koristim gas.
          Zakljucak donesi i sam.
          I DONT NEED SEX
          goverment fucks me every day!

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

zemni gas poskupljuje za oko 50% za neki dan u celoj zemlji (video na TV).

Al' ovo je prica o butanu u domacinstvu, jevtinije od njega je samo da zivis na selu i da krades drva iz drzavne sume pa da lozis "smederevac"
            Originally posted by Valent Vudriga
            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

Originally posted by sri98
              Cak i da je cena upotrebe ista, brze je kuvanje na gas. moja preporuka je kombinovani.
              kombinovani tju i da uzem , samo sam pomalo "iznenadjen" ( i uvredjen) .. mislio sam da je razlika u ceni Kwh LPG Vs Struja ,mnogo vetja ..ali ok to je to..

@Viper .. taj zemni gas je ektra stvar ko ima kutju i auto na CNG ,ali koliko chujem na Tv ,ima sad da vas opale po dzepu

@Brick .. mislio sam da je razlika u ceni Kwh LPG Vs Struja mnogo vetja , ....imam micro talasnu i koristim uglavnom za podgrevanje i par stvarcica spremamo u njoj, ali neophodan mi je sporet , .

@deki-ascona .. mogu i parket,imam za jednu sezonu

Comment

• deki-ascona
                Bio nam je drug! RIP
                • 10.04.2007
                • 2118
                • NI , Trosharina

Ne mora razlika izmedju struje i butana da bude veca . Sve je u brzini. Butan greje skoro momentalno, tj. greje odmah dno suda, samim tim gubici su nikakvi, a struja greje plotnu, pa dok se to prenese...
                Kombinovani sporet je resenje. Da ne kazem "stednjak"
                Originally posted by Valent Vudriga
                ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• RANK
                  CBC Senator XXL
                  • 28.02.2007
                  • 1635
                  • Beograd
                  • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by Viper
                  Evo samo da ti kazem par utisaka sa moje strane, ja imam u kuci uveden zemni gas koji greje preko gasnog kotla toplu vodi i imam sporet koji je na gas, racuni za struju su mi se prepolovili otkako sam poceo da koristim gas.
                  Zakljucak donesi i sam.
                  evo ja zakljucujem da gas dobijas besplatno, tako da si ustedeo pola racuna za struju.
                  "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

taj zemni gas je ektra stvar ko ima kutju i auto na CNG ,ali koliko chujem na Tv ,ima sad da vas opale po dzepu
                    CNG ce tek da poskupi, ovo je uvertira koja je dugo odlagana...
                    od nove godine je vec najavljeno poskupljenje na izvoru, iz Rusije za celu Evropu pa ce tako i kod nas.

u Nemackoj je u avgustu poskupeo CNG za oko 35% jednokratno, pre toga je u Nemackoj bilo poskupljenje na prolece ove godine...

Nemacka samo kao primer, slicno je i u drugim zemljama.

kod nas dodatno se menja tarifni sistem za CNG, ocekuje se uskoro uvodjenje dnevne i nocne tarife (sistem slican onome koji je u Sloveniji uvedene pre 2-3 godine) sto ce verovatno jos nesto poskupiti dnevnu upotrebu.

fosilna goriva su na izmaku, cene rastu proporcionalno sve brze i oslanjanje na privremena goriva kao sto je gas ili nafta u buducnosti ce biti sve skuplje.

nasa drzava umesto da podstice aktivnim merama smanjenje potrosnje gasa, ukidanje upotrebe fosilnih goriva za potrebe grejanja i prelazak na obnovljive izvore potput hidro energije cak se jos i planira izgradnja novih gasovoda, podizanje potrosnje fosilnih goriva i slicne varijante.

sprecavanje rasipanje toplote - termo izolacija zgrada je najjeftiniji "izvor gasa"

a kod nas se toplota rasipa besomucno, kao da je gas bukvalno dzabe i raste na grani...

dobra stvar sa butanom u boci je sto ga imas uskladistenog i pod tvojom kontrolom pa mozes da ga upotrebis i kada prirodnog gasa i struje nema u mrezi tokom zime a te oblike energije tesko mozes da akumuliras za kasniju upotrebu.

butan je zgodan kao backup sistem
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Heinz
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 1027
                      • Beograd, Voždovac
                      • Avensis 2.0 D4D

Teško da će tarifa biti dnevna i noćna, merno regalucione setove ne mogu preko noći da promene. Ali mogu da uvedu neku blok tarifu.
                      Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

pazario sam zanussi dve gas,dve struja ringle i rerna na struju.

gledao sam oglse ,neznam koliko kostaju i gde da kupim praznu bocu ? ,prvu moram da kupim ..ili jos bolje ako neko prodaje pune?

to jest ,kako se i gde vi snadbevate ?

dali svi prodaju "pune" ili "do-pola" ? ))

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

Vidi na nekoj od lpg pumpi. Znam gde ima na konjarniku, ali je to malo glupavo da se vozas.

Si kupio i crevo sa ventilom za od boce do sporeta?

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

danas sam kupio, a isporuka je u sredu ,tako da tju da vidim,sta imam a sta treba da dokupim.

Comment

• sri98
                              Admin od Trpeze
                              • 24.10.2004
                              • 7262
                              • Republic of Konjarnik
                              • Toyota Corolla E 210

crevo i ventil nisi dobio, garant

Comment

Working...
                              X