Upalila se sijalica!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • skyline
    CBC Senator XXL
    • 31.07.2007
    • 3149
    • Cacak

Upalila se sijalica!

Rambo Amadeus
    Upalila se sijalica!

Narod koji se pretjerano oslanja na svoju vlast obično ne dogura daleko

Da, to je sinonim za ideju. Proka Pronalazač je uvijek imao sijalicu iznad glave, koja je davala do znanja da ima neku „strašnu” ideju.

Vidim po prodavnicama elektromaterijala da štedljive sijalice više nisu nepoznate kupcima, prodaju se. To me stvarno raduje . Svaka zamjenjena sijalica novom, štedljivom, znači prosječno ušteđenih oko 70 kilovat-časova struje godišnje. Ako svako domaćinstvo kupi po jednu, to je onda 70 miliona kilovat-časova ušteđene struje!

Kada bi se zamjenile sve sijalice u Srbiji štedljivima, termoelektrana Obrenovac mogla bi slobodno da se isključi! Eto nam odmah i čistijeg vazduha.

Kako ljude stimulisati da ih kupuju? Kako im objasniti da svaka sijalica ne samo da vrati uložen novac nego još i višestruko zaradi kroz smanjenje računa?

Pa evo ideje. Upalila mi se sijalica!

Vi koji ste shvatili da te sijalice, osim što štede struju, štede i pare, nosite ih prijateljima na poklon.

Prosječna cijena jedne je od 300 do 500 dinara, kao boca dobrog vina.

Ide sada serija slava, budite višestruko korisni, umotajte sijalicu u ukrasni papir i nosite ljudima na poklon. To je pravi poklon, bez sumnje. Traje, namijenjen je domaćinstvu i svim ukućanima, obradovaćete i domaćicu i domaćina, učinićete nešto korisno za ekologiju, a i za kućni budžet vaših prijatelja, da ne govorim da ćete uticati i na smanjenje alkoholizma, koji se , ruku na srce, dobrano zapatio u ambijentu tranzicije.

Izazvaćete i pažnju ostalih gostiju, bićete zanimljivi, imaćete temu za razgovor, vješto izbjegavajući nezahvalne priče o politici.

Ako mislite da poklon nije dovoljno vrijedan, kupite im dvije, tri sijalice, ili čitav komplet, za stan!

Petnaest sijalica, koliko je potrebno za prosječan stan, košta oko 70 eura, to je sasvim dostojna vrijednost svadbenog poklona.

Razmislite, mladenci su zatrpani tosterima, sokovnicima, vagama, mikserima i kojekakvim glupim aparatima koje nikad ne otvore ili se poklanjaju dalje unedogled. Bar ćete biti sigurni da će se vaš poklon upotrebljavati svaki dan.

Za deset godina mladencima ćete uštediti bar za jedno krstarenje po Mediteranu. Malo li je?

Gdje god idem u goste, na poklon nosim štedljivu sijalicu. Idem dotle da ne prepuštam domaćinu da je ugradi „kasnije” ili „sutra”, već ga natjeram da „proba poklon odmah”.

Ove neonske, štedljive sijalice, traju dugo ako se mnogo ne pale i gase, pa ih je najbolje stavljati tamo gdje najduže gore u kontinuitetu.

Recimo kod mene, u hodniku, otkad padne mrak, dok svi ne polegamo, uopšte ne gasim svijetlo.

Deset kilovat-časova, umjesto uobičajenih 80, koliko troši obična sijalica, stvarno je zanemarljivo.

U kupatilu mi gori čitavu noć, da klinci , ako im se noću pripiški, ne bauljaju po stanu.

Račun za struju, jer imamo centralno grijanje, pa se struja troši samo na svijetlo, kuvanje i bojlere, sada je duplo manji.

Poklanjajte ljudima štedljive sijalice. U Engleskoj i u Australiji ovu stvar su riješili mnogo praktičnije. Obične, „edisonove sijalice”, koje smo koristili do sada, jednostavno su zabranili. Nema ih u slobodnoj prodaji.

Pošto naš parlament ima „pametnija” posla nego da donosi neophodne zakone iz ove oblasti, učinimo nešto sami. Narod koji se pretjerano oslanja na svoju vlast obično ne dogura daleko. Čovjek ipak mora uraditi prvo nešto sam da bi očekivao pomake u društvu.

P. S. Volio bih da ovaj tekst slobodno prenesu i sve ostale novine, u opštem interesu.

Rambo Amadeus
    [objavljeno: 20/10/2008]

http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi- ... ca.sr.html

Poruku izmenio: kilson
    Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.
  • Bane R
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2006
    • 1769
    • Beograd

Ovo je OK što piše i da, rambo i dalje jeste svetski megacar, ali sam čitao jednu opservaciju njegovu o globalnom zagrevanju i gasovima staklene bašte, koja je bila totalna ******ština. Za jednog tako pametnog čoveka za očekivati je bilo da se bolje informiše o CO2, uticaju čoveka, stvari uzrocima povećanja temperature i tako to... a ne da ponovlja reči istih onih ljudi koji plasiraju priče o sarsu, antraksu, ptičjem gripu, sidi, teroristima, alkaidi...

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Ali na svoj nacin daje doprinos resavanja nekih gorucih problema...
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• X9
        CBC Senator XXL
        • 28.06.2005
        • 3179
        • Wien-Sabac
        • RX-8 i X-9

sve vrste stedljivih sijalica imaju svoju svrhu ako su na takvim mestima gde doslovno sijaju non stop...po prirodi posla moram da vodim racuna i o budzetu i o ekologiji,pa sam u toku jedne godine pravio test o takvim lampama i dosao do zakljucka da su one bolje kvaliteta trajale oko 1 godinu neprestanog koriscenja,a dosta krace ako su bile u rezimu pali gasi.u glavnom negde je prosek oko par meseci( u zavisnosti od potrosnje i koriscenja-cena lampe)sama amortizacije nabavke lampe,do njene isplativosti.u stanu mi je sve do jedne stedljiva sijalica.u hotelu sve sto je se moglo prebaciti na stedljive lampe je prebaceno....samo sa tom akcijom sam smanjio oko 1000 eura mesecno na potrosnji
        "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

sad tje ti gosti kradu sijalice

i ja sam sve u kutji prebacio na CFL sijalice (stedljive)
          kupujem GE ili Philips ..pored njih misli mda na nasem trzistu jos jedino Osram su kvalitetne ,ostale su uglavnom Kineski rginalni" shpon.

e sad ..pusti hotel .. ak oimas 100 000 sijalica ustedetjes i milion evra

za nas "obicne" dovoljna je racunica da jedno sijalicno mesto ako je predhodno bila sijalica obicna od 100 W i zamenjena stedljivom od 20 W (sijaju isto) , i ako na to mestu sijalica svetli 18 sati dnevno ,moze da se ustedi za 1 godinu otprilike ovoliko :
          100 w obicna bi potrosila struje u vrednosti : 3942 dinara (plava tarifa,skupa struja)
          20 w CFL ,stedljiva : 788 dinara

usteda je : 3154 dinara

nek je i pola od ovoga(da se nebi raspravljali i presabirali ) pa je dosta.

lepe parice ..jedan mesecni racun za struju,pa vi vidite
          plus vrlo bitna stvar,netjete da se penjete na stolicu jedno 3 puta ,da menjate sijalicu za godinu dana ... moze i da se padne

ima u Tempu neka promocija ,imate GE od 20 w vetj od 199 dinara ..
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• skyline
            CBC Senator XXL
            • 31.07.2007
            • 3149
            • Cacak

problem je sto su sijalice najmanji potrosaci struje, i da to sporet ili bojler nadoknade vrlo brzo
            Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• X9
              CBC Senator XXL
              • 28.06.2005
              • 3179
              • Wien-Sabac
              • RX-8 i X-9

@zoranbg
              nemam 100.000
              ali imam preko 35000
              dole ste jos srecni jer ovde ima dodatni ekoloski porez na svaku sijalicu za reciklaciju...za stedljive lampe je malo veci nego na obicne sijalice.inache do sada u praksi se najbolje pokazale (bar kod mene)sylvania i osram...u philips sam tesko razocaran
              "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• djukic
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2005
                • 2526
                • Beograd

Kod mene na terasi stedljiva osram radila je 4.5 godine bez prestanka. Verovatno zato sto je nikada nismo gasili.
                Sad razmisljam a zamenim sve sijalice po kuci mada imam neke glupave plafonjere pa ih je tesko udenuti...
                https://t.me/pump_upp

Comment

• Eon
                  Moderator
                  • 10.03.2005
                  • 4225
                  • Beograd-NBG-44
                  • Superb 2.0 4x4 DSG

Ma imas razne oblike, pa se da uglaviti. Kod mene u stanu je pola pola. Sve Osram. Probao sam i neke kineze, ali oni daju onaj day light i deluju uzasno. Philips mi je imao isuvise mana takodje!

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Originally posted by skyline
                    problem je sto su sijalice najmanji potrosaci struje, i da to sporet ili bojler nadoknade vrlo brzo
                    jeste, ali od necega se mora poceti sa promenom svesti.
                    a i zrno po zrno pogaca

ja sam presao na stedljive sijalice pre nekih 4 godine, kupio sam ih po 83 dinara.
                    naravno kineski brend, kupio 20tak komada.
                    do sada 2 komada ukupno crkle.

kupio i americke i nemacke stedljive kao probu, nema razlike u trajanju.

drzao po 3 brenda istu kolicinu sati u istim uslovima.

kineski brend se pokazao najdugotrajnijim.

za sporet nemam resenje, jos uvek koristim struju/ plina a bojler sam resio kolektorom (solarne) toplote tokom 8 meseci godisnje.

ono resto potrosim na pripremu tople vode oko 4kWh godisnje po m2 prostora, ili oko 20 dinara u novcu.

solarni sistem je napravljen bez pumpe, potrosnja struje =0.

stedna sijalica je pocetak.

a tekst koji potpisuje Rambo me neodovljivo podseca na reklame iz Nemacke od pre par godina, a uz plan kancelarke Merkel o tranziciji na stedne sijalice od prosle godine koji se vec primenjuje pa su rezultati merljivi i poznati, i potvrdjeno prakticno kako ekoloska svest deluje prakticno na zagadjenje okoline.

kod nas je EPS imao akciju poklanjanja stednih sijalica, ali ja nisam upoznao nikoga ko je zaista dobio.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

ja redovno platjam struju,ali nisam dobio.
                      ali znam dvojicu poznanika koji jesu.
                      delili su ovakve neke "okrugle" ,koje inace ,nevidjam u prodaji :
                      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Obecali, pa zaboravili...

Te okrugle su stedljive isto i ima ih u Merkur u!

Comment

Working...
                        X