Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Odlucili moji da posle 20 godina kupe nov auto (u medjuvremenu su u kucu dosla dva "polovnjaka", jednom sam dosao glave /motora/, a na drubom jos uvek radim ). Ja sam dobio "domaci" da vidim sta se nudi na trzistu, i po kojoj ceni... Obisao sam skoro sve prodajne salone u Beogradu, pa sam imao prilike da se naslusam gluposti i gluposti... Jedna od boljih:
Autokomerc u Domu sindikata: (u tom trenutku reprezentativni salon za Audi)
Prodavacica (ne zarezuje me 2% - ne delujem kao ozbiljna musterija, valjda nemam ozeljak preko cela): "A3 dolazi sa jednim benzinskim, i dva dizel motora..."
Ja: "A sta je sa jacim benzinskim verzijama, 1.8T, 3,2?"
Prodavacica: "Benzin u Srbiji je jako loseg kvaliteta, pa fabrika ne moze da da garanciju na te motore. Zbog toga ih ovde nema u ponudi"
(naravno, A3 3,2 nije bio opcija pri kupovini, samo me zanimala cena... Neki manji Seat ili VW bi dosao u obzir... Zao mi je sto je nisam pitao kako to da ti isti motori odlicno rade na "srpski benzin" kad se stave u vece modele, koje imaju u ponudi)
Biser broj 2...
Moj drugar krenuo na voznju, pa mi odusevljeno prica prve utiske...
"Vozio sam Polo SDI... Ima jednu stvar, koja se zove "ler", ne moras da pravis "vagu", samo lagano pustis kvacilo i auto krene!"
Naravno, drugar samo nije uhvatio terminologiju - ali njegov instruktor voznje je pravi biser. Umesto da ga nauci osnovni koncept voznje sa manuelnim menjacem, on mu odmah pokaze "caku" za dizel mrcinu. Na primer, gledam ove iz "Parking servis" auto skole, sto drze obuku na Puntu JTD (85ks, 192Nm!!!), ala ce dobro da nauce ljude (sto ce ti ljudi neprijatno da se iznenade prvi put kad zednu za prosecnog benzinca, ili starog dizelasa).
(\__/)
(='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
"Kvalitetne alu glave imaju posebnu zavrsnu obradu, posebni zastitni sloj posto je aluminijum kao materijal vrlo los mehanicki, lako postaje porozan (slabo zaptiva) i osetljiv na ostecenje povrsine odnosno lako se ogrebe/zagrebe. Ravnanjem zapravo skidas sa nje zastitni sloj (najvazniji deo glave koji dodiruje dihtung) i time umenjujes kvalitet zaptivanja."
Meni je ovaj prilicno biseran
The difference between men and boys is the price of their toys
Ja sam kao klinac na RTS-u gledao nekog lika koji je doneo skalamerije u studio. Ukljucio ih je u one su pocele da varnice i da bljeste, a lik je pored stajao i objasnjavao kako je pobio principe termodinamike - napravio perpetuum mobile, od prve do cetvrte vrste
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Aleksandar Marinkovic, asistent na Masinskom fakultetu u beogradu iz predmeta Masinski elementi i Osnove konstruisanja: "Klipnjaca se svojim malim provrtom vezuje za klip, a velikim za bregasto vratilo..."
Uros Piperski dobacuje: "Nije bregasto nego kolenasto".
Asistent ignorise...
Ja ponovo dobacujem, malo glasnije, istu recenicu.
Asistent me pogleda i kaze: "Da, da, kolenasto ili bregasto..."
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Shto ne kaze radilica i u k...
Kad se setim ja sam hteo da stavljam ventilator na karb da bolje uvlaci
Pitam drugara iz odeljena inace automehanicari, koliko ti kadet ima HP? E tek on, 1300.
Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.
najsvjeziji biser: raspravljamo nas 3 o novijim autima i sad jedan od nas inace studira na masinskom fakultetu apsolvent i to sve u roku dao, ubaci kao kuku ovima sa aluminiskim karterima, kad naleti na kamencinu ili zakaci za nesto i probije ga tu nema krpljenja, ja ga pitam cisto iz radoznalosti a sto to, poce on meni kao ono sto pitam gluposti, znas li ti kolika je radna temperatura ulja u motoru, ja reko oko 90 C,(lupio bez veze) kaze on a kolika je na pistolju, i ja sad u cudu,kakav sad pistolj, a on meni pa za zavarivanje, ja ga gledam i nemogu da vjerujem da to prica buduci diplomirani inzinjer, znaci po njemu se aluminijum topi na 90 C, e tu sam puko od smijeha,nisam mogo vise da izdrzim
Comment