Staro-grcka filozofija...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mickogti
    CBC Član
    • 02.10.2008
    • 83
    • Beograd, Mirijevo

Staro-grcka filozofija...

Treba mi u sto kracem obliku (ako moze i prepricano) pisano delo "Pecina"... Ja licno ne znam ni ko ga je napisao al znam da je sigurno jedan od sledece troijce, Sokrat, Aristotel ili Platon... Bicu krajnje zahvalan na bilo kojoj pomoci...
    MUZIKANTI - Racing Team
  • Timothy Leary
    CBC Senator XXL
    • 23.04.2006
    • 439
    • Beograd

evo mala pomoc, a ti se potrudi sam...
    Sokrat nikad nije napisao ni rec. Sreca nasa pa je njegov ucenik Platon, zapisivao sva njegova (Sokratova) predavanja u vidu dijaloga. Dijaloga ima dosta. "Pecina" ili "Alegorija pecine" ili "Mit o pecini" je samo jedan deo dijaloga pod nazivom "Republika". Dijalog nije uopste velik, mozes lako da procitas ovde

Prepricavati ga nema smisla. Poenta je da ga procitas i ponudis svoje vidjenje. Svako ce ga "razumeti" drugacije.

Comment

• mickogti
      CBC Član
      • 02.10.2008
      • 83
      • Beograd, Mirijevo

hvala puno
      MUZIKANTI - Racing Team

Comment

• Car
        CBC Senator XXL
        • 07.07.2005
        • 900
        • Beograd

Originally posted by Timothy Leary
        evo mala pomoc, a ti se potrudi sam...
        Sokrat nikad nije napisao ni rec. Sreca nasa pa je njegov ucenik Platon, zapisivao sva njegova (Sokratova) predavanja u vidu dijaloga. Dijaloga ima dosta. "Pecina" ili "Alegorija pecine" ili "Mit o pecini" je samo jedan deo dijaloga pod nazivom "Republika". Dijalog nije uopste velik, mozes lako da procitas ovde

Prepricavati ga nema smisla. Poenta je da ga procitas i ponudis svoje vidjenje. Svako ce ga "razumeti" drugacije.

Platon NIKAD nije zapisivao Sokratova ucenja, Platonovi dijalozi su iskljucivo Platonove ideje smestene u Sokratova usta, ocigledno iz velikog postovanja prema njegovom prijatelju, i u odredjenom smislu ucitelju, Sokratu. O Sokratu se zna vrlo malo ali je vec i iz takvih oskudnih istorijskih svedocanstava ocigledno da Sokrat nikad nije otisao dalje od trazenja opstih svojstava za date culno opazljive pojedinacne stvari. Sve ono sto je Platon dalje razradio na polju etike, estetike, ontologije itd., je njegov, a ne Sokratov, doprinos filozofiji. Sokrat je dao odredjene smernice, ali cak i sama teorija formi nije Sokratov izum.

Dijalog se uglavnom prevodi kao "Drzava", mada ni to nije bas najsrecniji termin buduci da polisi u to vreme nisu imali vecinu obelezja kakva danas imaju nacionalne drzave, ali dobro, to je uobicajen prevod.
        I ne bih se slozio da dijalog nije "velik", zato sto nijedan drugi Platonov dijalog nije toliko tematski raznovrstan, a cak i po staroj paginaciji ima oko 300 strana.

Alegorija pecine je bitan deo "Drzave" zato sto sumira sve Platonove najvaznije ideje. Epistemoloske, ontoloske, eticke... Naglasava prioritet i "savrsenost" formi naspram odgovarajucih culnih stvari, i to prioritet pre svega u saznajnom i moralnom smislu. Dodatno se objasnjava vrhovna forma, forma dobra, i zapravo predstavlja bolje argumentovan odgovor na rasprave iz prethodnih knjiga.
        Nalazi se na samom pocetku sedme knjige "Drzave", i ima svega nekoliko strana, tako da nije problem procitati ili pronaci negde na internetu. S tim sto je tesko razumeti sta Platon zaista hoce time da kaze ako se ne procitaju i prethodne knjige "Drzave".

Comment

Working...
        X