Povracaj PDV-a iz inostranstva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Laki GSi
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2006
    • 2426
    • Beograd-Vozdovac

Povracaj PDV-a iz inostranstva

Treba mi konsultacija nekog iskusnog ili nekog ko zna kako se to radi.
    Primer cu navesti ne konkretno za to sto mene zanima ali recimo da glasi ovako:
    Kupim mobilni telefon u Sloveniji,platim ga 100eur. a kod njih je recimo PDV 20%,kad,kako i na koji nacin ja mogu uzeti svojih 20eur na kontu PDV-a!?

I jos nesto,jel to svaka drzava vraca taj PDV ili samo pojedine?
    Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
  • JAPANX
    CBC Senator XXL
    • 10.08.2006
    • 2159
    • Beograd

sve drzave vracaju samo ima fora da je preko neke cifre

koliko sam ja upoznat, prodavac koji ti izdaje racun sa pdv-om ti popuni i papir koji prilazes na izlasku iz zemlje.. dobro bi bilo da mu ostavis broj tvog racuna ili kartice sa koje si platio kako bi ti refundirao novac. dalje ide da ti prijavis iznosenje iz zemlje robu koja je uredno zapakovana sa racunom i tim papirom, naravno nasoj carini nista ne prijavljujes jer ces robu ili otpakovati ili staviti negde u gepek i reci "nemam nista za prijaviti"

dalje, taj papir overen od njihove carine saljes prodavcu na adresu i on po prijemu tebi uplacuje pare... ako se slucajno budes u SKORIJE vreme vracao u taj grad, mozes mu licno odneti i on ce ti dati povrat u tom iznosu.

generalno su posteni i uplacuju povrat ali moze i da se desi da "zagube" papir pa ostanes suva dzepa

Comment

• Laki GSi
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2006
      • 2426
      • Beograd-Vozdovac

Pa da....tako sam i ja nesto mislio.
      Ok japancu,hvala ti na infu Bice dobro ako se jos neko iskusan javi cisto da potvrdi ovu tvoju pricu ,a istu moju zamisao.
      Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• miQzma
        CBC Član
        • 31.07.2007
        • 97
        • Beograd,Mirijevo

Radio sam ja povracaj sa firmom iz Republike Srpske.Kod njih je limit 100KM (oko 50 ojra).Sve je kao sto Japanac rece.Istina ja sam otisao po kes jer sam bio u prolazu,te nisam proveravao njihovo postenje.
        Originally posted by Sheta_Junior
        50% ljudi u srbiji vozi zastavu. 30% ljudi u srbiji vozi VW. ostalih 10% su drugi automobili.

Comment

• dandzaman
          CBC Senator
          • 12.09.2007
          • 229
          • RockNrolla bg

koliko ja znam ,
          refundiranje pdv-a se obavlja na carini tj na granici,
          prodavac ti izdaje obrazac (cini mi se REF)koji uredno popunjen i overen od strane prodavca prilazes na carini pri ulasku u zemlju.Obrazac mora biti sa fiskalnim racunom .
          mozda gresim...

Comment

• miQzma
            CBC Član
            • 31.07.2007
            • 97
            • Beograd,Mirijevo

Samo overa formulara koji dobijes od prodavca se vrsi na granici.Pri izlazu iz te,neke zemlje.Naplata PDV-a se vrsi kod istog prodavca,sa uredno overenim formularom od strane carinika.
            Originally posted by Sheta_Junior
            50% ljudi u srbiji vozi zastavu. 30% ljudi u srbiji vozi VW. ostalih 10% su drugi automobili.

Comment

• StudentBGD
              CBC Senator XXL
              • 18.12.2007
              • 1027
              • Beograd

Ja znam kako ide u GR. Pri kupovini robe trazis od prodavca da ti ispune cek za povracaj novca (Global Refund Cheque). Problem je sto nema svaka prodavnica potpisan ugovor o povracaju, te ne mozes svugde da dobijes povracaj. Obicno na ulazu u prodavnicu stoji nalepnica plavo-bele boje na kojoj pise "TaxFree Shoping". Povracaj poreza mozes da dobijes za iznose preko 120e, barem u Grckoj.
              Kada izlazis iz zemlje, na granici pitas gde se vrsi povracaj poreza. NA aerodromu je cesto u nekom od FreeShopova. Trazice ti mozda i robu na uvid (sto je na aerodromu malo komplikovano jer si vec predao prtljag). Za povracaj PDV-a u EU moras robu da izneses u neku od non-EU zemalja. Na aerodromu su mi uvek trazili (pored popunjenog cheka) avionsku kartu i naravno pasos.
              Ako je PDV 19% kao u GR, ne dobijes nazad 19%, nego nekih 11-12%...
              Bez ovog Refund Cheka ne mozes da dobijes pare nazad, makar imao i racun i robu kod sebe...
              Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• NemaN
                CBC Senator XXL
                • 29.11.2004
                • 1560
                • munze

ja imam isti problem da kazemo ...

fora je sto mene felne sa gumama izadju oko 600e, znaci ja predjem granicu i dobijem papiric i na nicijoj zemlji montiram felne i kazem nemam nista da prijavim kod nas ...

e sad taj limit treba da je 50e i iznad ispod toga ne vazi?
                I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• Joker
                  CBC Veteran
                  • 09.05.2005
                  • 116
                  • Subotica

Samo što na 100e povrat 20% poreza nije 20e

Comment

• NemaN
                    CBC Senator XXL
                    • 29.11.2004
                    • 1560
                    • munze

cekaj 20% od poreza ili ceo porez?

Comment

• BRABUS
                      CBC Senator XXL
                      • 15.10.2004
                      • 2399
                      • London

Iako je dosta standardizovano gore pomenutim "Global refund" sistemom, postoji varijacija od zemlje do zemlje ili prodavnice do prodavnice.

Sa Global refund, prodavac ti zahefta racun za obrazac na kome pise koliko para mozes da dobijes nazad (10-13%), pri izlasku iz EU, trazis od carinika da ti overi taj obrazac (zavisi od zemlje, ali uglavnom ti ne traze da pokazes robu, ako nije neki veliki iznos) i sa overenim obrascem odes u jedno od mesta oznacenih na koverti koju dobijes i kesiras iznos koji je naveden pri kupovini. Uglavnom, na svakoj granici imas po jedno mesto gde mozes to da obavis (pitas carinika koji ti overava, gde mozes da unovcis Tax free cek) ili mozes to da uradis u Srbiji (mislim da ima 2 mesta u Bg-u). Ogranicenje je da ne sme da prodje vise od 3 meseca od dana kupovine do dana iznosenja iz EU i da posle overe, mozes da unovcis cek u roku od 3 godine.

Drugi nacin ima dve podvarijante. U obe dobijas pun iznos placenog PDV-a po povratku u prodavnicu. Procedura je slicna ovoj gore. Izda ti papir i ti ga pri izlasku ga overis. Taj overeni paprir mozes da unovcis samo u prodavnici koja ti ga je izdala (ili u bilo kojoj u istom lancu).

E sad, neke prodavnice ti daju kes, a neke daju robu u vrednosti PDV-a koji trazis nazad. Iako je ovo najbolja varijanta, nema mnogo prodavnica koje nude, i nema pravila, moras da pitas da li je moguce. Dobra stvar je sto vecina njih nude i Tax free obrazac (onaj gore). Za slucaj da se ne vracas u radnju, mozes da ostavis detalje kartice / bankovnog racuna i posaljes im postom overen obrazac, pa ti oni plate na racun iznos PDV-a.

Sta kupujes i gde, mozda moze neko da ti pomogne konkretnim informacijama...?

Comment

• NemaN
                        CBC Senator XXL
                        • 29.11.2004
                        • 1560
                        • munze

ma razmisljam jos nista nije sigurno, imam neke enkei felne u HR firma se bavi uvozom jdm stvari iz usa ....

Comment

• Joker
                          CBC Veteran
                          • 09.05.2005
                          • 116
                          • Subotica

Originally posted by NemaN
                          cekaj 20% od poreza ili ceo porez?
                          Ako nešto košta 100e a porez u toj državi je 20% onda iznos poreza nije 20e, ne ?

Comment

• panto
                            CBC Veteran
                            • 04.11.2007
                            • 148
                            • ljubic

16,666e (83,334+20%=100,0008)

Comment

• uglavnom.bezopasni
                              - 42 -
                              • 03.02.2005
                              • 2235
                              • Novi Sad

Najprostija kontra računica (ako ne znaš preračunatu stopu ili nemaš ultra giga kalkulator) je sledeća, iznos sa porezom deliš sa 1.XX (iznos poreza) i dobijaš osnovicu.

100 +18% = 118
                              118 / 1.18 = 100

ili u vašem primeru
                              100 / 1.20 = 83.3334
                              83.3334 + 20% = 100.0008
                              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                              11.04. 0:12 #2
                              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

Working...
                              X