U Srbiji se vec godinama emituju HD kanali, trenutno mogu da pratim 100ak HD kanala i vise hiljada SD kanala, naravno sa satelita.
Ne razumem cemu uzimati 52" LCD za 2.500€ a onda gledati kablovsku tv.
Pa dobro, ako si bukvalan ne emituju se u Srbiji ali signal moze da se primi .
Sto se tice velikih televizora, satelit nije jedina namena. Meni je kao i Mandicu, na plasmu zakacen PC i PS3 i polovinu vremena televizor provede u 1080P uz ripove BD i HD/DVD filmova, 720p serija ili igre.
Sto se tice velikih televizora, satelit nije jedina namena. Meni je kao i Mandicu, na plasmu zakacen PC i PS3 i polovinu vremena televizor provede u 1080P uz ripove BD i HD/DVD filmova, 720p serija ili igre.
Da, naravno, meni je PC glavni source, evo i ovo tipkam sa 2 i po metra
Nego je prica bila o televiziji pa sam izneo teoriju. A cinjenica je da mozda 5% vlasnika big screen tv.a ih koristi za sta su namenjeni. Nego zakace i gledaju spljostenu muzgavu sliku sa domacih analognih kanala. .
Samo sam hteo da kazem na cuvenu konstataciju "to (HD) kod nas nece jos xx godina" da se HD kod nas emituje odavno i da za 25% vrednosti kupljenog HD displaya moze da se investira i u opremu za prijem i da se to ne razlikuje ni po cemu ziveli u Srbiji ili bilo gde u europi.
Ovde se sad prodaju jeftinije plazma nego lcd ali i sa HD slika nije nesto prirodna bar za ekrane od 107 cm u dijagonali, drugo svi su u verziji 16/9 i kad rasiris sliku dobije nesto sto i bas ne lici na prirodnu sliku. A mozda moram i da menjam cvikere ili oci
Ovde se sad prodaju jeftinije plazma nego lcd ali i sa HD slika nije nesto prirodna bar za ekrane od 107 cm u dijagonali, drugo svi su u verziji 16/9 i kad rasiris sliku dobije nesto sto i bas ne lici na prirodnu sliku. A mozda moram i da menjam cvikere ili oci
Ili da naucis sta je proporcija slike tj. sta je wide a sta 4:3 sadrzaj i sta se gde emituje.
HD materijal je gotovo uvek u 16:9 ali nije pravilo. Televizija je jos uvek u 4:3
Plasma i LCD televizori su fizicki 16:9 i to nije promenjivo, jedino sto mozes da menjas jeste da li da se neki deo ekrana zumira, odsece ili doda crna strafta.
Previse je opcija pa ne bi sada o njima, ali o proporciji ima na netu preterano mnogo info.
Malo edukacije i nece ti trebati ni nove oci ni cvikeri
A 16:9 je prirodnije s obzirom da je ljudsko vidno polje pravougaonik a ne kocka.
Mada je većina filova koje sam ja gledao bila 1920x800.
To je baš wide, ne postoji tv na kome može da se pusti a da se iskoristi ceo ekran.
Pa dobro ali logično je da na blu ray-u koji se nalazi u prodaji bude neka normalnija rezolucija s obzirom da ih ljudi kupuju da bi puštali filmove kući.
Nije sigurno predviđeno da ti kupiš film i pustiš ga u svom privatnom bioskopu.
Originalni aspect ratio se poštuje, retko koji je bioskopski film sniman u 16:9.
Ja video subject "digitalna televizija", gde vi vidite rec filmovi ?
Dakle, filmovi jesu u 2.35:1 ili sta vec, ali HD televizija ide u 16:9 ili vrlo slicnom formatu pa je prilagodjena HDTV uredjajima.
Comment