Kotao VAILANT da radi na propan-butan, umesto zemni gas

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gavra
    CBC Senator XXL
    • 06.03.2008
    • 2031
    • Beograd

Kotao VAILANT da radi na propan-butan, umesto zemni gas

Kao sto naslov kaze posto su nam uskratili grejanje na gas,a samo to imam u kuci zanima me sta je sve potrebno uraditi/prepraviti da bi kotao marke VAILANT radio na propan-butan umesto na zemni gas.
    Ako neko zna i koliko moze da traje jedna najveca boca za plin,mislim da je od 50l ona sto moze zamenski da se kupi prazna za punu.
    Na svim savetima sam veoma zahvalan buduci da imamo 2 bebe u kuci i za koji dan ce treca pa mi je ovo veoma vazno.
    Poslednji nek ugasi svetlo
  • marinac
    CBC Senator
    • 13.03.2006
    • 277
    • Beograd
    • Alfa 156 JTS

Re: ZEMNI GAS ROPAN BUTAN

Na kotlu treba zameniti samo dizne, i na bocu propan butana stavis regulator pritiska. Trbalo bi boca od 30 kg da traje oko tri dana, ali to zavisi od potrosnje, znaci kvadratura, temperatura, spoljna temperatura, izolacija kuce itd. Znaci, nije moguce dati bas pravi podatak.

Comment

• Gavra
      CBC Senator XXL
      • 06.03.2008
      • 2031
      • Beograd

Regulator pritiska mogu da kupim gde? i na kom pritisku treba da bude?
      I da najlepse od svega je sto niko od servisera ne radi do 12 januara pa cu morati sam da se bakcem.
      Znaci i preporuka nekog majstora koji je u BG i koji je voljan da to odradi u praznicne dane

Comment

• Keketarac
        CBC Senator XXL
        • 01.09.2007
        • 588
        • Novi Sad
        • Seat Ibiza 1.2 TSI

1 kg propan-butana ima energetsku vrednost od oko 12,8 kWh, pa racunaj, posto znas koja je snaga kotla.

Oko dizni nemoj da se bakces sam, da ne bi svi kompletno postali padobranci.

Comment

• Gavra
          CBC Senator XXL
          • 06.03.2008
          • 2031
          • Beograd

Izracuno i ne svidja mi se
          24kW kotao x 16 sati jednako oko 2000 din dnevno.Jel ima neko jos neku ideju koj ce biti bliza granici od 500 nego od 1000eura mesecno?

Comment

• cvrle
            CBC Senator XXL
            • 11.06.2006
            • 1008
            • Beograd,Banovo brdo

Nije ti dobra racunica jer nece kotao svih 16 sati da radi full, valjda ce nesto i da zagreje,a kad dostigne zadatu temperaturu na termostatu on se ugasi i pali se kad temperatura padne za pola stepena. Meni kotao od 24 kilovata zagreje povrsinu od 120 kvadrata za nekih pola sata,da kazemo sat i posle se ugasi dok ne padne temperatura za pola stepena u kuci.

Nemoj sam da petljas jer to moze da bude zajebano
            Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• M-power
              Moderator
              • 10.01.2005
              • 10060
              • Bg; Banovo Brdo
              • CorsaC, astra H,

Sad gledam navodno ce sutra da puste a i moraju to je standardna prica svake godine, tvrde pazar.

U medjuvremenu koristi kucne grejalice jer dok se ispetljas sa svime sto treba gas ce biti pusten.
              To date there has never been a faster car built for the public road and,
              it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• djukic
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2005
                • 2526
                • Beograd

Ja koristim Propan-butan, imam cisternu. Za trosenje propan-butana treba ti bar dve velike boce i gasna rampa. Na gasnoj rampi imas manometar, regulator pritiska i sigurnosni ventil.

Ja sam se jednu sezonu grejao na plinske boce i zavisno od zime za 130kvm trebalo mi je oko 140l gasa za 8-12 dana. Nije tako lose, naravno kada dodju oni varljivi topliji dani sa plusnom temperaturom desavalo se da izguram i 15 dana do zamene boca.

Cisterna je cistija varijanta, gas koji kupujem TNG ima trenutno cenu od 30 dinara po litru. Dodje cisterna istoci gas i teraj dalje. Kada uporedim s ljudima koji se greju na zemni gas, posle ovog poskupljenja, njima je skuplje grejanje. Tako je trenutno, kako ce biti ko zna. Ja nisam imao alternativu. Sada kada bi i gas i prosao pored kuce (najavljuju ga) sumnjam da bih se uopste prikljucivao... Jedna velika prednost zamnog gasa je i u placanju. Vi prvo potrosite pa vam stize racun koji mozete da platite... Ja moram da iskesiram cisternu odma pre nego sto pocnem da trosim...
                https://t.me/pump_upp

Comment

• Gavra
                  CBC Senator XXL
                  • 06.03.2008
                  • 2031
                  • Beograd

Originally posted by M-power

U medjuvremenu koristi kucne grejalice jer dok se ispetljas sa svime sto treba gas ce biti pusten.
                  Koje bre kucne grejalice,kad sam uveo gas pre 5 godina sve sam podelio.jedina mi je u kupatilu ona uz plafon sto imam na struju.
                  Originally posted by djukic
                  Ja koristim Propan-butan, imam cisternu. Za trosenje propan-butana treba ti bar dve velike boce i gasna rampa. Na gasnoj rampi imas manometar, regulator pritiska i sigurnosni ventil.

Cisterna je cistija varijanta,
                  Nemam gde da stavim cisternu znaci boce.Sad mi reci posto sutra i prekosutra niko ne radi jel mogu regulatori od kiseonika i acetilena(novi) da zavrse posao i koji pritisak treba da bude prema kotlu?

Comment

• djukic
                    CBC Senator XXL
                    • 27.03.2005
                    • 2526
                    • Beograd

Pazi vako pritisak ti je 30 milibara od boca prema kotlu.

Comment

• Tihomirce
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2008
                      • 443
                      • Arandjelovac

Zna li neko koliki je pritisak na gasnim šporetima i rešoima ,
                      mislim na one koje se kače na bocu i onaj mali regulator pritiska ?
                      Možda ću da lupim al šta bi se desilo ako bi se samo prikačio kotao na bocu i reducirao pritisak na 30mbar
                      jel bi to moglo da radi tako

Comment

• djukic
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2005
                        • 2526
                        • Beograd

Zavisi od kotla. Oni "inteligentniji" prijavili bi gresku na gorivu i nebi ni pokusali paljenje. Kotlovi tipa ariston nez displeja bi pokusali paljenje i posle par sekundi upalili crvenu lampicu za neispravno gorivo.

Dizne se obavezno menjaju, a sam kotao se prilagodjava radu na propan - butan.

Regulator smanjuje pritisak iz cisterne sa 4 bara na 30 milibara. Regulator sa sporeta radi istu stvar tj. smanjuje pritisak na 27-30milibara. Jedino je kapacitet tog regulatora dosta manji, tako da mislim da kotao nebi mogao da radi...

Ukoliko niste apsolutno sigurni sta radite sa gasom, nemojte se igrati.

Moj sistem je spojen na cisternu tako sto je regulator montiran direktno na izlaz iz cisterne. Neki od majstora preporucuju da se regulator stavi na ulazu u kotao. Ja to nisam zeleo da radim. Po meni bolje je da se kroz cev od cisterne do kotla gas krece pod pritiskom od 30milibara umesto od 2-6 bara...

Najkvalitetnija oprema po meni na trzistu srbije je GOK imaju predstavnika ovde u JBC-u na Novom Beogradu.

Comment

• Tihomirce
                          CBC Senator XXL
                          • 06.09.2008
                          • 443
                          • Arandjelovac

Pa moj kotao je Bereta-Ćao i nije nešto pametan koliko sam primetio ,
                          ali to mu je u ovom slučaju bila prednost , štoret nije hteo da radi a on je do jutros radio ,
                          mali plamičak al greje , šporet je sinoć otkazao rad oko 21h i kotlovi po komšiluku raznih proizvođača ,
                          zato sam malo razmišljao o toj kombinaciji sa plinskom bocom , al kako reče da mora i dizne da se menjaju odustajem ,
                          klima je tu da pomogne , neće valjda ovo potrajati

Comment

• cvrle
                            CBC Senator XXL
                            • 11.06.2006
                            • 1008
                            • Beograd,Banovo brdo

Jer ima neko info dokle ce, posto razmisljam da pocnem da lozim parket
                            Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• Laki GSi
                              CBC Senator XXL
                              • 15.10.2006
                              • 2426
                              • Beograd-Vozdovac

Grej te se na struju,to vam je i onako jeftinije od gasa samo ne preterujte da ne ostanemo bez nje na par sati danas,par sati sutra...
                              Izbegavaj te kupovinu kvarcnih peci jer je to u principu tesko sranje vec neke kalorifere ili jos bolje TEA peci,ajde polako i bez panike,do graja februara bice normalno snabdevanje gasa,a u martu vam vece nece ni trebati
                              Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

Working...
                              X