Kotao VAILANT da radi na propan-butan, umesto zemni gas

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gumetina
    Banovan
    • 12.12.2004
    • 1082
    • Novi Sad

Re: Kotao VAILANT da radi na propan-butan, umesto zemni gas

Pa kaze , posto smo bas ovu racunicu imali moj matori i ja neki dan:

prelaskom na TNG sa zemnog gasa mesecno bi na kuci od 130m^2 ustedeli cca 2000din. po ceni tng-a od 39din. (jos ako pojeftini sreca sreca radost)

To ima i svoj danak, koji se zove svako malo idi po bocu. Dakle boca od 30kg (ona visoka) bi trebala da potraje oko 3 dana, a jedna mala od 12kg recimo dan... (moze nesto i da se skuva)

E sad preporuka je da se boca prilikom praznjenja drzi u zagrejanoj prostoriji, jer propan ima obicaj da se rasloji od butana koji se zalepi za dno i nece da izadje, pa onda prilikom zamene castite NIS sa par kila butana, a i smesa sledecem potrosacu bude losa da ne kazem gorece zuto...

Regulator treba da bude dovoljno velik tj za potrosnju uskladjenu sa kotlom.

I naravno upozorenje da je tng tezi od vazduha, dakle podrumi garaze, promaja itd....

E sad ,

Ono sto je meni zapelo za oko je cena od 39din/lit LOZ ULJA, koje je po energetskoj vrednosti na kubik zemnog gasa jedan dinar jeftinije.
    Ali losije sagoreva, pa dolazimo do racuna da je priblizno ista cena grejanja na zemni gas (kojeg nema) , i loz ulje kojeg je pitanje da li ima ?

Ja u kuci imam sve vrste peci gas, cvrsto gorivo, gorionik za lozionu, elektricni kotao, solarni kolektor ....
    Trenutno trosim struju, sa tendencijom prelaska na TNG ili Lozionu, sta prvo padne shaka...

Sto se konverzije kotla tice,

Dizne za TNG treba da budu 3x manje nego li dizne za Zemni gas, (ne precnik nego povrsina rupe) [ugrubo]

btw ozbiljno sam se smrzo jutros kad je nestalo gasa, nisam ni primetio dok nisam poceo da cvokocem...

Comment

• kalibaR
      Moderator
      • 03.04.2006
      • 352
      • Beograd
      • AE86 rolle, Eclipse 1G

Pričao sam sa kolegama koji rade sa gasnim kotlovima iz firme oko ovoga problema

Kažu da se u praksi ne isplati grejati se na TNG, ispadne minimum dva puta skuplje!

Originally posted by Gumetina
      E sad preporuka je da se boca prilikom praznjenja drzi u zagrejanoj prostoriji, jer propan ima obicaj da se rasloji od butana koji se zalepi za dno i nece da izadje, pa onda prilikom zamene castite NIS sa par kila butana, a i smesa sledecem potrosacu bude losa da ne kazem gorece zuto...
      Ovo je tačno, samo predlaže se grejanje boce, jer je temperatura o kojoj pričamo oko 26*C a koja se kotlarnica ili podrum uopšte i greju.
      Ako se boca ne greje dolazi do zamrzavanja gasa, pa može da ostane i 1/3 boce ne iskorišćena.

Regulator pritiska ili "gasna rampa" da valja je 90-100e + dizne su oko 1000din (mada zavisi od proizvodjača)
      Inače zamenu dizni treba da obavi ovlašćeni serviser, jer u suprotnom ćao garanciji.

Comment

• bboba
        CBC Početnik
        • 09.01.2009
        • 1

Ja koristim Propan-butan, imam cisternu.

Pitanje za Djukica kako doci do cisterne i koji kotao koristi koje snage ?

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Originally posted by kalibaR
          Pričao sam sa kolegama koji rade sa gasnim kotlovima iz firme oko ovoga problema

Kažu da se u praksi ne isplati grejati se na TNG, ispadne minimum dva puta skuplje!
          Reko mi jedan covek koji se cuo sa covekom koji je video negde iza sedam gora i iza sedam mora da je grejanje na TNG 2xskuplje? Ma daj NHF

Grejanje na TNG je u ovom trenutku jeftinije. Poredeci sa drugarom koji koristi prirodni gas i ima vrlo slican sistem grejanja kao i ja. Njemu je racun za prosli mesec bio 30.000 dinara?!?!?

Sto se tice boca moje su stajale u kotlarnici pored cevi za grejanje i uvek su bile zagrejane tj. nikad se nisu smrzavale. Naravno nisam menjao boce vec sam isao na punjenje na pumpi. Na ovaj nacin ako i nesto ostane u bocama ostalo je meni. Interesantno je da sam 2x merio kilazu boca i uvek su bile gotovo prazne pre punjenja...
          https://t.me/pump_upp

Comment

• kalibaR
            Moderator
            • 03.04.2006
            • 352
            • Beograd
            • AE86 rolle, Eclipse 1G

Možda se nisam lepo izrazio,..u detalje..., ali radim u firmi koja se bavi prodajom, projektovanjem i izvodjenjem sistema vode/grejanja

Nije mi cilj da off-ujem i da lupam gluposti, hteo sam da pomognem,
            pitao sam likove (one sa diplomama maš.fakulteta) koji rade oko gasnih instalacija i kotlova, i koji verovatno znaju šta pričaju, ne znam zašto bi me lagali i ako oni mene lažu ja lažem vas

Originally posted by djukic
            Poredeci sa drugarom koji koristi prirodni gas i ima vrlo slican sistem grejanja kao i ja. Njemu je racun za prosli mesec bio 30.000 dinara?!?!?
            Sličan sistem ili ne, ima tu gomila faktora koji utiču na potrošnju energije
            Kad se drugar prebaci na TNG, i greje isto kao što se grejao i na prirodni gas, nek nas obavesti o troškovima...ovako je sve relativno, zar ne?!

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

TNG ima mnogo nepovoljniju pricu od zemnog gasa. Najvaznije je da se mora platiti pre nego sto se potrosi za razliku od zemnog gasa. Cisterna zauzima prostor, definitivno je lakse imati samo cev koja vodi u kucu umesto cisterne u dvoristu.
              Prednost TNG-a je kada ga jednom platis i sipas u cisternu, onda ga imas i nebrines o zatvaranju i nestasicama.
              Trenutno (naglasavam TRENUTNO) je TNG povoljniji od grejanja na zemni gas.

U srbiji zemlji nebeskoj najbolje prolazi moj drugar. Ima ukljucen zemni gas (nekoristi ga od kad su poskupeli). Skoro je napunio cisternu sa lozuljem (kaze najjeftinije ove sezone). Greje se na lozak i misli da kupi jos lozaka pred kraj sezone za iducu godinu. Naravno cale mu je bio pametan pa u sistemu ima jos i stari elektricni kotao koji su koristili onih veselih 90tih kada je struja bila dzabe...
              https://t.me/pump_upp

Comment

• Milorad90
                CBC Senator XXL
                • 26.07.2007
                • 975
                • Beograd

Koji god sistem grejanja stavili,promenicete ga u naredne dve godine jer ce vas drzava tako naterati sa cenama.
                Svaka iole starija kuca ima vise sistema za grejanje,jer jedne godine su drva bila jeftina,jedne gas,jedne struja,jedne ugalj.....

Ja se grejem na struju,i racun mi je 11000-12000din za kucu od 77 kvadrata izolovana sa pvc prozorima.Temperatura konstanta 22.5c,radijatori po kuci i trenutno nam se to najvise isplati,nema mogucnosti za gas a kad bi ga bilo pitanje je da li bi ga ugradjivali.

Comment

• Gavra
                  CBC Senator XXL
                  • 06.03.2008
                  • 2031
                  • Beograd

racun mi je 11000-12000din za kucu od 77 kvadrata izolovana sa pvc prozorima.
                  Prva kuca do mene greje 88kvm na gas za 6500-7500 din,sa prozorima starim oko 50 godina i pola fasade je otpalo.

Nevazno,gas su nam vratili tako da nema vise zime.Najveci problem je sto kada se naviknes da imas neograniceno tople vode za kupanje i 24h dnevno 23 stepena onda ti je malo nezgodno i na 19.

Njemu je racun za prosli mesec bio 30.000 dinara?!?!?
                  Tako je bilo i meni dok se nisam prebacio na jednocevni sistem

Ako koristi klasican dvocevni onda nista ni od grejanja ni od ustede.
                  Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Obzirom da sam se nekad bavio ugradnjom grejanja i u malo većim objektima sa po 1500 grejnih tela, zanima me kako bi objasnio tu uštedu na jednocevnom grejanju a da dvocevno toliko ne valja? Obzirom da nije postignut sporazum, kriza još uvek može potrajati pa da malo ofiramo dok se kriza ne reši ili dodje ponovo.
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Gavra
                      CBC Senator XXL
                      • 06.03.2008
                      • 2031
                      • Beograd

Originally posted by Dora
                      zanima me kako bi objasnio tu uštedu na jednocevnom grejanju a da dvocevno toliko ne valja?.
                      Ne ulazim u tehnicki deo sta je bolje,vec sta je bolje meni kao korisniku.
                      1 put pustaju mi grejanje na gas,dvocevni sistem, njihovi inzenjeri postavili cevi,radijatore,reducire(valjda se tako zove),puste kotao i grejanje radi.Temperatura vode koja izlazi iz kotla 65,povratna cev 28.Racun MNOGO VELIKI.Ne secam se tacne cifre ali kao sad 70000din,bilo je zima 2002/3.

Dodje leto,ja pozovem drugu ekipu ne stankom gas,i kazem ja hocu da se grejem ali za normalne pare.Iseku povratni vod i vezu sve redno.Ostanu stari radijatori,stari kotao i 90% starih cevi,izlazna temperatura 65 a povratna 48.Racun za sve sledece zime nije presao 30000 din,za 2 stana i radionicu.Zajedno oko 280kvm.
                      Da li su me ovi iz stankoma ,z....bali,ili sta je u pitanju ne znam.Ali znam da mnogo brze,bolje i jeftinije greje(bar moju kucu) sa jednocevnim sistemom.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Koncipiranje grejanja je tako zeznuta rabota da se mnogi izgube. Radi se odoka, "tipski" ili po navici. Greške od nagiba cevi do pogrešnih prečnika ili proračuna potrebnih grejnih tela su strašne po džep korisnika. Zato ima drastičnih razlika u relativno istim uslovima zahtevanog grejanja u odnosu na račun koliko ko plaća.

Takav pad temperature može da bude jedino ako su vukli kroz zamrzivač. Jedan miš maš ventil reguliše svašta a njegovo podešavanje zna da upropasti ili uštedi 30 posto toplote.
                        U svakom slučaju jednocevno grejanje ima prednost u estetici ali sigurno nema prednost u ekonomiji i nije pogodno za veće objekte sa više grejnih tela, 6,7,8 najviše.

Nešto su oni tebi tu gadno slejbali...
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
                          CBC Senator XXL
                          • 02.04.2005
                          • 1557
                          • Smederevo

Kad iscupas muvi krila i kazes joj da leti ona ne leti.!
                          Zakljucak kad muvi iscupas krila ona ne cuje.!
                          Imas li dodatne recirkulacione cevi pored svakog radijatora?
                          Ako nemas kako mozes da smanjis temperaturu pojedinacno na svakom radijatoru?

Comment

• Gavra
                            CBC Senator XXL
                            • 06.03.2008
                            • 2031
                            • Beograd

Originally posted by b_samardzic

Ako nemas kako mozes da smanjis temperaturu pojedinacno na svakom radijatoru?
                            www.doming.co.yu ako ne radi mozda je .rs

Imas tamo i slike i objasnjenja

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

Znam kako funkcionise jednocevni sistem zato te i pitam da li ti imas te cevi pored radijatora.

Comment

• Igor_sd
                                CBC Veteran
                                • 23.12.2007
                                • 146
                                • Smederevo
                                • 607 2.2 B tiptronic

Ide zima, pa k`o velim da se raspitam kod iskusnih
                                Na 100m od kuce je dosao gasovod i tu su stali. Te do kraja meseca ce, te do 15., do 01. i stoji.
                                Ceo komsiluk "na kvacilu" Nit kupujemo drva nit kotlove za gas.
                                Ajde najlepse da zamolim nekoga, da iz licnog iskustva kaze sta raditi? Nude i neku varijantu da platimo depozit, oni doteraju cisternu za TNG, i puni se sa prevozom po 44 din/L. (trenutna cena) Posle vratimo cisternu, dodamo i platimo prikljucak za zemni gas.
                                Mesecni utrosak uglja planiram po 1,5t kamenog uglja mesecno +1-2m drva. (drva, kad se zagasi vatra, ili za prelazni period za paljenje a inace lozimo 24h)
                                Koliki je odnos potrosnje zemnog gasa VS TNG. Jedno se obracunava na kubike, drugo na litre (a negde vidim i na kilograme)
                                Ne bi da puknem pare za novi kotao, kupim 2 tone TNG i posle dva meseca ukapiram da nemam vise goriva.
                                Ako se neko grejao na ugalj pa presao na gas, kolika je razlika u ceni?
                                Molim vas, dajte nekakvu matematiku, poubijacemo se po kuci i po komsiluku od raznih rekla-kazala.
                                Hvala.

Comment

Working...
                                X