Kotao VAILANT da radi na propan-butan, umesto zemni gas

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gavra
    CBC Senator XXL
    • 06.03.2008
    • 2031
    • Beograd

Re: Kotao VAILANT da radi na propan-butan, umesto zemni gas

PAZI sta kupujes od kotlova.....uskoro cemo svi morati da imamo i kotlove po EURO standardu. Kotao za pogon na zemni gas ili propan-butan se razlikuju samo u diznama ,sve ostalo je isto....svaki serviser ce ti prepraviti na gorivo koje zelis da koristis....

A da kada kupujes pazi da bude taj novi tip sto ce da nas teraju da stavimo svi,u principu je dosta efikasniji jer je temperatura na dimnjaku sa sadasnjih 90*C spustena na oko 25,i iskorisceno je sve za grejanje vode.Nazalost cena nije ostala ista...meni ponudjen model koji je samo 2X skuplji od trenutnog Vailanta kao najjeftinije sto moze da gura moje potreba. Znaci ovaj sam platio oko 2000e novi model izaci ce negde oko 4200 sa ugradnjom
    Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• djukic
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2005
      • 2526
      • Beograd

Ja cu se i ove zime grejati na TNG, cena od 44 dinara je visoka obzirom da gas za grejanje mora biti obracunavan bez akcize koja je oko 10 12 dinara po litru mislim. Tako da je realna cena cena na pumpi bez akcize ili ti sada oko 37 dinara...
      https://t.me/pump_upp

Comment

• Igor_sd
        CBC Veteran
        • 23.12.2007
        • 146
        • Smederevo
        • 607 2.2 B tiptronic

UFFF kolac mu njegov.... 4200e!!! pa treba mi oko 30 meseci da na razlici u ceni spram struje izvucem samo kotao. I jos 300 na razlici za gas!? Unuci ce bas lepo da se greju ako se dotle i kuca ne srusi. A sta ako na postojeci kotao koji sam koristio na loz ulje stavim gasni gorionik? Verovatno isto? Sta ce biti sa onima koji nemaju gas? Ugalj i drva po EURO23 stndardu? Majko moja, gde je drug Tito i onaj truli socijalizam.... Cale od plate-ipo napuni cisternu od 5,5t loz ulja, a ja dobijam cir kad god prodje Sveti Ilija.
        Koliki je taj kotao od 4200? U KW? Mi za firmu uzesmo prosle godine kotao od 36KW, izasao ispod 1000 (i odbitna stavka za PDV -18%) i on na izduvu (fasadni je) jedva da duvka mlako, nema ni govora o 90[sup:11dd1a1b]o[/sup:11dd1a1b]
        Aj` molim te baci ako imas neki link o tim novim propisima, ili predlozima propisa, ne mogu nista da nadjem.

Sad totalni off, ali je stvarno porazavajuce za drustvo u celini: Sta rade oni koji imaju platu 15-20.000? Od toga treba da jedu, skoluju decu, obuku se, plate stan, struju, GREJANJE. Auto? Letovanje? Deci komp, ekskurziju, cipelice??? Uzas.
        Ako MOD smatra da je ovo neprimereno, izvinjavam se. Ali stvarno, bas smo u problemu.

Comment

• ale944
          CBC Senator XXL
          • 20.03.2006
          • 1457
          • Beograd

akcize koja je oko 10 12 dinara po litru
          akciza je po kilogramu, na litar mu to dodje oko 6-7 din..
          http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

I mene zdravo mlogo jako zanima kakav je taj kotao za 4200 evara, zanima me doduše i kakav je onaj za 2000 evara jer sam prošle godine platio sve komplet sa radijatorima, kotlom i montažom manje od 2000 evra...

Mora da čuva i malu decu inače ne vredi toliko...

I mene zanima razlika izmedju TNG i Metana u ceni a mrzi me da računam, mislim da je jeftinije na TNG uz manu da se više plati odmah.
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Igor_sd
              CBC Veteran
              • 23.12.2007
              • 146
              • Smederevo
              • 607 2.2 B tiptronic

A bil` neko rek`o kolika je ta cena metana?

Comment

• Gavra
                CBC Senator XXL
                • 06.03.2008
                • 2031
                • Beograd

Originally posted by Dora
                Mora da čuva i malu decu inače ne vredi toliko...
                Nisam se ni ja odusevio ali tako mi rekao serviser kad je menjao ono glavno crevo za gas...

A ako je tu stvarno sve toliko jeftinije,onda se isplati provozati se do NS po potrebnu opremu.Ovaj kotao sto sad imam mislim da i dalje kosta preko 1500e...i meni odgovara,ali ako stvarno budu trazili da postavim nesto po Euro standardu nisam bas siguran da ce mi ga dati jeftinije od postojeceg

http://www.vaillant.com/about-vaillant/ ... rotection/

http://www.vaillant.rs/Krajnji_korisnic ... 21%21.html
                Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

U pravu si jeste 12 dinara po kilogramu e sad mene izadje gas da mi ga doteraju do kuce oko 10 din ili 11 din. manje u odnosu na pumpu. Dodje lepo cika s cisternom sa veeelikim brojacem i istoci. Sad sam zvao i pocinje prodaja bez akciza i sa popustom za grejanje za 15tak dana.

E sad sto se tice rentabilnosti, kod nas u naselju nema gasa a obecavaju ga. Gasni kotao sam kupio Ariston italianski i ima neke silne ateste, a isti takav model se prodaje i u italiji...

E sad oko cene, prosle godine najjeftinije grejanje bilo je na lozulje. Naravno cena kvalitet i prakticnost. Ove godine struja nece poskupljivati a kazu ni gas. U svakom slucaju jedini nacin da u Srbiji budes miran pre zime je da lagerijes neki energent. Ja drva da cepam i lagerijem NECU i nemogu, a i neisplati mi se sad izgradnja kotlarnice, odzaka, nadstresnice... Nafta, e to su neka prosla vremena koja su slucajno bila dobra ali samo prosle godine. TNG jbg. nuzno zlo, dam pare sipam u cisternu i imam.

Prosle godine jeftinije je meni bilo na TNG nego nekima koji su se grejali na GAS Metan koga nije ni bilo kada je najhladnije.

U Srbiji siguran si jedino ako imas grejanje sa kotlovima na struju, GAS, Lozulje a u ekstremima spakujes par metara drva i kotao na cvrsto gorivo. Pa onda kombinujes, jedne zime zaborave struju, druge se provuce lozulje, trece cepas drva...
                  https://t.me/pump_upp

Comment

• dejanzik
                    CBC Početnik
                    • 17.10.2009
                    • 1
                    • Nis

Djukicu

Molim za pomoc oko firme koja ti razvozi TNG.
                    Naime, zivim u Niskoj Banji gde ce gas verovatno da prodje za oko 2 god.
                    Kupujem Junkers kotao od 35 kw.
                    Ovde se nudi cisti propan po ceni od 46 dinara lit. sa cisternom 2.000 lit. koju ti dovezu
                    na revers uz depozit od 300 Eur.

Ti spominjes cisternu za TNG (propan-butan). Dali si cisternu kupio (cena je oko 240.000 din)
                    ili ti iznajmljuju ovi koji ti prodaju TNG). Kako resavas problem raslojavanja propana od butana
                    na temperaturi ispod 0 C.

Comment

• Elle
                      CBC Početnik
                      • 12.12.2009
                      • 1
                      • Subotica

Slučajno sam pronašla ovu temu, pa bih vas molila za jedan savet.
                      Kod mame u kuci smo stavili novu plinsku peć i na nju priključili velike boce na butan propan od 35 kg (ako se ne varam). Serviser je naštelovao peć da umesto na prirodni gas, radi na propan butan. Za nju je ovo najbolje rešenje s obzirom na okolnosti.
                      E sada, svaki put kad menjamo bocu imamo isti problem-peć neće da se upali, ili se upali samo pilot plamen. I svaki put ista agonija. Očigledno problem nastaje prilikom zamene boca jer na drugom mestu, iste peći, isto naštelovane od istog majstora rade perfektno. Ali oni nemaju boce već se snabdevaju iz cisterne u koju se gas samo dopunjuje.
                      Vidim da ste napisali da problem može biti u nedovoljnoj zagrejanosti boce, što je moguće jer je boca smeštena u stakleniku kuće na temperaturi koja je skoro spoljna. Regulator, crevo, boca, peć- sve je novo..a od našeg servisera nema pomoći..
                      Da li imate neki savet koji bi eventualno rešio naš problem?

Unapred hvala.

Comment

• MarkoJTD
                        CBC Senator
                        • 04.05.2008
                        • 249
                        • Beograd

Mozda nije toliko srodna tema, ali da ne otvaram bez veze novu temu. Trebao bi da izbacim staru naftaricu iz vikendice i da stavim pec na drva. Sama naftarica nije korsicena bar 10 godina, i trebao bi neki odzacar da procisti odvode vazduha. Pa me zanima jel imao neko slicnu rabotu tj. dal neko ima da mi preporuci nekog odzacara?
                        - Italian for style

Comment

Working...
                        X