Dobio sam gore pomenuti, ali ne znam sta je taj clan, pa, ako neko zna ... nek' me uputi da znam sta me ceka ...
Poziv za okrivljenog cl. 182 ZOP-a
Collapse
X
-
Re: Poziv za okrivljenog cl. 182 ZOP-a
...član 182. Zakona o prekršajima je u vezi dužnosti svedočenja...
'' Svako lice koje se kao svedok poziva dužno je da se odazove pozivu, a ako ovim zakonom nije drukčije određeno, dužno je i da svedoči. ''
-
-
Nadjoh .....
Позивање окривљеног
Члан 182.
Присуство окривљеног при извођењу радњи у прекршајном поступку обезбеђује се
његовим позивањем. Позив окривљеном упућује првостепени орган за прекршаје.
Окривљени који треба лично да присуствује при извођењу радњи у прекршајном поступку,
односно лично да учествује у њиховом извођењу, позива се писменим позивом.
Позивање се врши достављањем затвореног писменог позива који садржи: назив
првостепеног органа за прекршаје, лично име окривљеног, назив прекршаја који му се
ставља на терет, место где окривљени има доћи, дан и час кад се окривљени треба
јавити, назначење да се позива у својство окривљеног, службени печат и потпис судије,
односно службеног лица које позива.
У позиву којим се окривљени позива назначиће се да ли мора лично присуствовати ради
испитиваја или своју одбрану може дати и писмено.
Кад се окривљени први пут позива, уз позив му се обавезно доставља примерак захтева
за покретање прекршајног поступка.
Кад се окривљени први пут позива, поучиће се у позиву о праву да може узети браниоца и
да бранилац може присуствовати његовом испитивању.
Кад се окривљени позива да лично приступи, јер је његово испитивање неопходно, у
позиву ће се упозорити да ће у случају неодазивања бити доведен.
Ако за утврђивање чињеничног стања присуство окривљеног није неопходно, у позиву ће
се упозорити да ће решење о прекршају у случају неодазивања бити донето без његовог
испитивања.
Одредбе овог члана сходно ће се примењивати и на представника окривљеног правног
лица.
Dakle ... nista ...
Nadao sam da cu saznati zbog cega me zovu.
U cl 182 pise da su duzni da napisu po kom osnovu sam pozvan, ali to nije slucaj ...
Moracu da odem do suda da vidim o cemu se radi jer ne daju informacije preko telefona....
Comment
-
-
Ja se ne odazivam na ovakve pozive. Oni su DUŽNI da te obaveste zbog čega te pozivaju i ti možeš otići u zakazano vreme, ali ne moraš dati nikakav iskaz sa opravdanjem da nisi znao zbog čega te zovu i da nisi pripremio svoju izjavu. Baš pre mesec dana sam dobio poziv kod sudije za prekršaje u kome se čak navodi ''poziva se u svojstvu okrivljenog za prekršaj zbog kojeg je podneta prekršajna prijava koja se nalazi u prilogu''. Tu se isto nešto preti privođenjem ukoliko se ne odazovem ili ne opravdam izostanak i pošto u koverti nije bilo ničega osim tog poziva napisao sam im dopis da neću da dođem dok mi ne pošalju tu prekršajnu prijavu ili bar obrazloženje zašto me zovu uz obrazloženje da je moj dolazak bez pripreme nesvrsishodan. A ono što je još crnje ja STVARNO ne znam zbog čega me zovuTako da ti je moj predlog da im ili posaljes dopis da ti pošalju tu prijavu tj. obrazloženje zašto te zovu ili kad odeš tamo da znaš da nisi u obavezi da daš izjavu jer nisi znao zbog čega su te zvali i da ti je potrebna priprema
Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.
Comment
-
-
Bilo je "prekoračenje brzine u naseljenom mestu". Pošto je prekršaj prijavljen u nekom daljem mestu od mog mesta boravka, bio sam originalno pozvan tamo da dam izjavu. Poslao sam pismo da sam sprečem da navedenog dana potegnem toliki put da bih rekao dve rečenice i da smatram da u BG ima dovoljno sudija koji mogu uzeti moju izjavu i proslediti je u tu daleku opštinu tamošnjem sudiji. Pismo je prihvaćeno kao razumno i bio sam pozvan kod beogradskog sudije da dam izjavu o navodnom prekršaju. To je bio smisao člana 182, da dođem kod tog beogradskog sudije i dam izjavu.
Comment
-
-
Ja sam pre dve nedelje dobio presudu za voznju pod dejstvom alkohola pa sam pisao molbu posle 6 dana da bi oduzio postupak da bi imao dozvolu da odem na more, za taj prekrsaj sam i kada sam bio pozvan na sud i u okviru presude video zasta sam pozivan a sada mi je zaokruzeno da mi sledi privodjene a ne pise za sta me zovu... nemam ni jednu kaznu osim toga pa uopste ne znam za sta bi moglo biti?
Comment
-
-
Možeš da saznaš jedino ako odeš tamo i neki ćata ti kaže o čemu se radi ... Ne daju informacije telefonom...
Inaće, po Zakonu su obavezni da navedu razlog zbog kog te vuku na Sud, ćl. 182 nije razlog dolaska. Eto ti razloga da se žališ, tražiš odgodu i usloviš ih da ti kažo žbog čega si pozvan.
Comment
-
-
Ja sam bio i ispostavilo se da su me trazili za vojsku posto se nisam pojavio na regrutaciji tuzili me i dobio sam kaznu iako sam im dao opravdanje lekara i iako sam regulisao jos u martu tu regrutaciju...
Ispada na kraju da ovaj poziv moze da se odnosi na bilo sta!!!
Comment
-
Comment