Bicikl i krovni nosac

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Williams
    CBC Senator XXL
    • 07.02.2006
    • 556
    • Beograd- Cerak

Bicikl i krovni nosac

Interesuje me da li ima kod nas da se kupi krovni nosac za 2 MTBa i koja mu je cena otprilike? Znaci neka univerzalna varijana, pozeljno koja se kaci na vec postojece sine/ sanke na krovu (citaj karavan).

Da li je bolje uzeti brand name polovni bicikl ili neku domacu varijantu koja je nova (polar, capriolo itd)?
  • Rubi
    CBC Senator XXL
    • 06.05.2005
    • 519
    • Beograd

Re: Bicikl i krovni nosac

Novi ili polovni - ista prica sa biciklima, kao i sa kolima... Sve zavisi koliko para zelis da izdvojis, i kakav ti bicikl treba. Naravno, bicikl nema saobracajnu dozvolu, tako da ima polovnih i "polovnih" (kradenih) - nikad ne znas ako kupujes preko oglasa. Ovi domaci bicikli (Polar, Capriolo) su pristojni - par mojih prijatelja ih vozi, i zadovoljni su. Ako je tvoje pitanje bilo "da li su domaci bicikli krsh?", moj odgovor je "ne, nisu krsh".
    (\__/)
    (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
    (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• Williams
      CBC Senator XXL
      • 07.02.2006
      • 556
      • Beograd- Cerak

Koliko para moze da kosta neki pristojan bicikl? Planirao sam oko 300-400e da izdvojim.
      Na sta treba da se obrati paznja? Jel bolje da ima onu suspenziju na sredini ili da ima klasican ram?

Comment

• cvrle
        CBC Senator XXL
        • 11.06.2006
        • 1008
        • Beograd,Banovo brdo

Nosace za bicikle imas da kupis u svakoj malo bolje opremljenoj radnji za bicikle, Probaj u Planetbike-u. Preporucujem ti da razmislis i o nosacima koji se stavljaju na gepek, ja imam takav i predvidjen je za dva ili tri bicikla. Ja imam model sa tri i dosta je kvalitetan, lako se montira i najbitnije bicikle su ti pozadi pa ne stvaraju veliki otpor vazduha prilikom voznje na duze relacije pa samim tim i stede gorivo.

Sto se tice bicikala moj ti je savet posto si vec odredio sumu da gledas da uzmes sto kvalitetniji bicikl a za te pare mozes da biras jer je izbor polovnih veliki a isto tako i novih. Od opreme koju bicikl treba da ima gledaj da bude sto kvalitetnija, menjaci pogoni i sl, da bude Shimano deore, deore LX, deore XT sasvim dovoljno nesto od toga. Amortizer zadnji ti ne treba dok je prednji pozeljan tj. obavezan. Od 2003 se prave amotrizeri koji jednim pomeranjem rucice zakljucavaju isti i onda se ponasa kao kruta viljuska, sto je pogodno za ravan asfaltni teren dok malo kad se zadje u sumu ili livadu otkocis i pun gas.

Tematika je prilicno opsirna pa se ne moze odjednom reci i generalizovati jer dosta zavisi od stila voznje i namena samog bicikla kao i opreme koja ide.

Ako imas neku nedoumicu pitaj konkretno pa cu se potruditi da ti odgovorim posto odlicno stojim sa tom tematikom a usput pogledaj jednu od najacih berzi polovnih i novih bicikala u Srbiji pa prosvrljaj sigurno ce ti se nesto svideti.

Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• Williams
          CBC Senator XXL
          • 07.02.2006
          • 556
          • Beograd- Cerak

Konkretno:
          1. Gde je Planetbike? Sta imaju u asortimanu?
          2. Koliko si otprilike platio taj nosac?
          3. Sta mislis o ovako necemu
          Jel nece da pukne ovaj amortizer, jer ja imam oko 100kg?

Comment

• cvrle
            CBC Senator XXL
            • 11.06.2006
            • 1008
            • Beograd,Banovo brdo

http://planetbike.rs/ imas ih na vise lokacija. Asortiman Polar i Scott. Mozes da pogledas i u Pozeskoj na brdu iznad Meka ima radnja Bonitet, imali su nosace takodje, gledaj da bude sto kvalitetniji a ja sam moj platio negde oko 50 eura koliko se secam ima par godina od tad.

Ne vidim sliku toga sto si postavio

Comment

• Williams
              CBC Senator XXL
              • 07.02.2006
              • 556
              • Beograd- Cerak

url ako ne radi slika http://www.ciklonaut.com/Oglasi/Images/343b.jpg. Ili oglas 536 na ciklonautu.

Nije mnogo 50e za to. Juce sam bio u Pozeskoj, steta sto nisam video. Jel to ka city hall-u ili ka pijaci od meka?
              Na planetbike linku se samo neka ski oprema pominje, da se nisu preorjentisali?

Comment

• cvrle
                CBC Senator XXL
                • 11.06.2006
                • 1008
                • Beograd,Banovo brdo

Naravno da nije samo kazem bilo je u opticaju i jeftinijih sa samo neke dve sipkice koje nisu ulivale poverenje. Imam na poslu sliku proslog auta sa nosacem montiranim i biciklom pa cu gledati da je pronadjem da vidis kako cuci. Inace sa tim nosacem smo terali bicikle na Zabljak, more i tako jos ponegde i nije bilo nikakvih problema. Prodavnica u Pozeskoj je bila cini mi se iznad Meka desno iz pravca pijace.

Sto se tice ovog bicikla ne znam zasto ides na varijantu sa zadnjim amortizerom osim ako ne vozis 100% po terenu pa ti je on zaista i potreban. Mislim da ovaj model ima samo podesavanje tvrdoce zadnjeg amortizera ali ne i komplet zakljucavanje tako da kad budes vozio po ravnom ce samo bespotrebno da te umara njegovim gibanjem. Prednji amotrizer je Pro, jedan od boljih i moj favorit pogotovu model verzija SL koja ima 120mm hod amortizera,podesiv da bude i manje,ima lock out kao i rebaund.
                Pogonska grupa je sasvim zadovoljavajuca kao i kocnice takodje, i realno dobra je cena mozda malo i da se spusti koji evro.
                Ono sto mi jedino se ne dopada a napomenuo si da imas oko 100 kila je sto verovatno imas i visinu te ti mozda ram od 19 inca bude malo mali a geometrija njegova je takva da ti ne dozvoljava mnogo pomeranje sticne gore dole i visine sedista. Otprilike ram treba da bude 20-21 inc za visinu 185cm koliko sam recimo ja visok pa ti iskalkulisi. Generalno dobar bike i ok cena pa ako ti se bas svidja takav model i svi delovi su korektni uzivo( nisu izakani) onda je to dobra kupovina.

Savet da pogledas i starije oglase od 15 dana jer vrlo moguce da ne bude neki bajk prodat a svidi ti se. Ako imas jos koji model i nedoumici stavi broj oglasa slobodno.

Comment

• Williams
                  CBC Senator XXL
                  • 07.02.2006
                  • 556
                  • Beograd- Cerak

Ako je ovo to, onda je extra cena. Ne znam da li da cekam jos neko vreme da vidim da li ce kriza da udari i da padnu cene ili sad da kupim. Jel moze da se kupi odvojeno taj amortizer na zakljucavanje? Planiram i urbanu i offroad voznju, ali verovatno vise po asfaltu.
                  Visok sam 190cm, ali sam proslo leto probao bajk od drugara koji je visok oko 195+ i bajk mi se cinio prevelik. Moracu da ga pitam koliki mu je .
                  Kakve su ove hidraulicne kocnice? Jel se isplati imati to za neku amatersku voznju?

Comment

• cvrle
                    CBC Senator XXL
                    • 11.06.2006
                    • 1008
                    • Beograd,Banovo brdo

Cene u inostranstvu i ovde nisu za poredjenje, moj bike je kostao nov tricavih 2000 eura preko u momentu kad sam ga ja platio ovde 500 starog dve godine. Kad krene sezona po pravilu malo poskupi odnosno cena stagnira i ne pada, i kriza moze samo da utice pozitivno na bicikle jer ce im cena rasti, dok ce kola padati.

Ovo je poprilicno star model i ja bih sacekao koju nedelju mozda se pojavi nesto interesantnije tamo na berzi jer se pojavljuje svakodnevno nesto novo.

90% cross country takmicara vozi bicikle samo sa prednjim amortizerom po sumi i takvom terenu jer je zadnji pomalo nepraktican. Kad si u offroad modu uglavnom ne sedis na sedistu ****tom vec stojis na nogama i tako amortizujes rupe prilikom spustanja stoga su ti noge ustvari amortizeri dok su ti ruke uvek na volanu i neophodan je sto kvalitetniji amortizer radi sto bolje kontrole i prijanjanja uz podlogu. Nemoj da mislis da pokusavam da te odgovorim od full suspenzije samo mislim iz iskustva da je za 80/20 u korist asfalta totalno nepotreban, kao i gume sa kramponima recimo,al to je posebna tema.

Mozes odvojeno da kupis amortizer sa tim opcijama, cene polovnih a dobrih je oko 100evra + - zavisi stanje i marka.Uvek je skuplje kupovati odvojene delove nego recimo komplet bike sa dobrim delovima. Kad vec dresis kesu gledaj da imas sto bolju i kvalitetniju opremu na njemu.

Imas dve vrste hidraulike, standardne V samo sa uljem umesto sajle i diskove sa paknovima.
                    Za amatersku i srednju voznju su diskovi bespotrebni plus cena. Uglavnom se primenjuju u teskim uslovima cross country voznje gde ima dosta blata jer tad klasicne V kocnice oce da zadaju problem prilikom skupljanja blata oko guma i tockova a bas na tom mestu najvise, dok su diskovi u sredini tocka daleko od istog i kocenje je efikasnije. Kvalitetne V kocnice sa dobrim paknama i pravilno nastelovne koce odlicno cak mogu i dosta bolje od diskova.

Comment

• cvrle
                      CBC Senator XXL
                      • 11.06.2006
                      • 1008
                      • Beograd,Banovo brdo

Evo iskopah neku sliku i ne vidi se najbolje ali otprilike to je to.

Imas par modela nosaca u zavisnosti kakav ti je gepek pozadi, pod kojim uglom i sl. cak ipise za koje najcesce automobile se koristi tako da tu obrati paznju da ne uzmes nesto sto ne mozes da namontiras.

Sto se tice amortizera na ovo obrati paznju, preporucljivo da ima. Noviji modeli i oni malo skuplji koji su full suspension imaju isto to i na zadnjem amortizeru, mada uglavnom samo stavljaju stelovanje tvrdoce bez mogucnosti da zakljucas i napravis krutu vezu radi lakse voznje po asfaltu.

Comment

• Williams
                        CBC Senator XXL
                        • 07.02.2006
                        • 556
                        • Beograd- Cerak

Ne mogu da izvalim gde se tacno kaci ovo? Jel nosac za 1 ili 2 bajsa? Prednji tocak deluje kao da je dosta blizu asfalta, jel to moze da se steluje ili je fiksirano? Moj auto je dosta nizak pa se plasim da ne ostruzem prednju gumu na putu do odredista . Nikako da nadjem vremena da odem do Planetbajka da pogledam sta imaju.
                        Bajk sa slike deluje vrhunski, ako je to onaj tvoj onda vredi svaku paru. Jel znas neke zanimljive lokacije u Srbiji za voznju?

Comment

• cvrle
                          CBC Senator XXL
                          • 11.06.2006
                          • 1008
                          • Beograd,Banovo brdo

Nosac je za 3 bajsa i kaci se gurtnama( zategama) gore i dole za gepek a oslanja se na staklo i gepek.Tezina se prenosi vise na gepek. Ja sam kacio najvise 2 bajsa i na slici ti se cini posto je dvoriste pod nagibom, tocak je u visini donjeg dela branika. Podesavas sa gurtnama visinu i na ovaj fazon je nosac stim sto ima dve zatege jos dole:

Ima firma iz Subotice( mozda ima negde i u BG) koji su valjda uvoznici za Thule program pa pogledaj http://thule-tandex.com/, ima model od 105 evra za na gepek( a ima i krovnih) koji zavrsava posao skroz ako nista jeftinije ne nadjes u Bonitetu u Pozeskoj ili Planetu, mada mozes da pogledas i u Capriolu u Resavskoj, ima velika radnja za bicikle.

Bajk je bio kod mene dve godine(prodat krajem 2007.) i dobro me sluzio, imao je top opremu i jako lagan,pauzirao sam jednu godinu voznje,ali sad cu pakovati nesto drugo za narednu.
                          Zanimljivih lokacija koliko hoces, Avala, Fruska gora, Kosmaj za lokal , dalje Kopaonik i Zabljak kao top mesto. Zavisi samo sta volis zelis i koliko si u kondiciji . Prosvrljaj malo ciklonautom,sem berze imas tamo zanimljivih tekstova putovanja i mesta za djiranje bajka

Comment

• Williams
                            CBC Senator XXL
                            • 07.02.2006
                            • 556
                            • Beograd- Cerak

Koga interesuje ova tema, moze da pogleda interesantan link o delovima:

Comment

• nesho
                              CBC Član
                              • 19.12.2007
                              • 55
                              • Apatin

Imam krovni nosac za bicikla, a proslog leta smo isli na Taru i povezli smo 3 ( tri ) planinca. Bolja varijanta za karavane je krovni nosac, nego da stavljas nosac na gepek, cisto zbog prilaza gepeku. Nismo imali nikakvih smetnji u voznji, bicikla su cvrsto fiksirana u svojim skijicama, potrosnja goriva zanemarljiva. Cena je bila ispod 2.000 din, samo moras imati poprecne nosace, opet oko 2.000 dinara. Sve to imas u malo boljim prodavnicama auto opreme, a ako nema mogu se naruciti, Proguglaj na Alpin Zrenjanin oni su to nekada imali. Pozdrav

Comment

Working...
                              X