VOIP - da li je neko probao ? :|

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • srle1
    CBC Senator XXL
    • 08.02.2005
    • 320
    • Beograd

VOIP - da li je neko probao ? :|

Mogućnost jeftinog telefoniranja u inostranstvo na fiksni ili mobilni telefon...

Nabasah na ovaj sajt

Ekofon Net зарегистрирована на Facebook. Присоединяйтесь к Facebook, чтобы связаться с Ekofon Net и найти других друзей. Facebook предоставляет возможность делиться новостями и делает мир более...

Kakva su iskustva forumaša?

Cene izgledaju prilično nisko...
    Ko leti vredi, ko ne leti ne vredi!
  • don
    CBC Senator XXL
    • 13.04.2005
    • 483
    • Beograd

To je sjajna stvar, samo sto je problem sto to kod nas jos uvek nije ''legalno'', zbog onog silnog telekomovog monopolisitckog polozaja, upravo je oko tog voipa cela frka.

A evo ukratko, ortak mi je dosao iz amerike i tamo je nazvao jednu firmu koja se bavi voip-om, platio im 40$, u tih 40 imao je 20$ za pricu, i dobio jedan modem koji je bio konfigurisan od strane te kompanije, e obzirom da imam kablovski internet dosao je kod mene da probamo, kada se prikopca sve i kada podignes slusalicu cujes ono tu\tu, ali tu tu iz Njujorka, obzirom da je tamo ziveo, i kada razgovara sa amerikom razgovara po ceni lokalnog poziva. A ko neko hoce da nabavi to cudo, onda je najbolje da m neko posalje iz amerike zato sto je mnogo jeftinije, imas vec 20$ na racunu i pricas, kada potrosis kredit odes na sajt i dopunis preko vise electron ili neke druge kartice koja omogucava placanje sa neta. Malo je ukratko
    Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise.
    Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto.
    Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

kao sto je opisao Don tako radi jedna od varijanti.
      imas www.skype.com koji je u zadnje vreme popularan, imas Net2 Phone (i ovde u BGD prodaju kako vaucera tako i uredjaja ukljucujuci i instalaciju) kao druga varijanta.

za privatnu upotrebu kod nas VoIP nije nikada bio zabranjen, niti je ikome Telekom ikada napravio bilo kakav problem ili pitanje.

bilo je zabranjeno preprodavati medjunarodna prava van licence (sto su neki ilegalno radili, na nacin koji je svuda u svetu strogo zabranjen i zestoko kaznjiv) ali je nedavnim ukidanjem monopola Telekoma na medjunaordni saobracaj i ta smetnja nestala.

unutar zemlje ni ranije ni sada nema nikakvih smetnji za komericjalnu upotrebu VoIPa ali mi nemamo nijednu firmu koja bi izgradila svoju pristupnu TCP/IP mrezu koja je nuzan tehnicki uslov za VoIP servis.

nesto na tu temu u povoju radi SBB provajder televizijskih i internet servisa ali je to tek sporadicno i jos uvek jako mali broj prikljucaka u odnosu na teritoriju i broj stanovnika.

za privatnu upotrebu manjeg obima najlakse je pretplatiti se kod Skype-a i karticom placati prepaid vaucere. jedini uslov je pouzdana TCP/IP konekcija, znaci ADSL ili kablovski internet prikljucak sa brzim odzivom na mrezi (reda do 100 milisekundi).

minimalna bitksa brzina prikljucka za VoIP je 64kbps, i to sasvim lepo radi.

ja imam iskustva sa VoIPom nekih 3-4 godine.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• cuore sportivo
        CBC Senator XXL
        • 16.01.2005
        • 954
        • Bezanijska Kosa
        • Alfa Romeo 147 1.6

Mala ispravka:
        da bi po jednom kanalu VoIP radio potrebno mu je 17kb.......sto znaci da korisnici i na dial up-u mogu da obave razgovor bez problema...

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141

da, moze ali moja praksa je da to uz dial up nekako zmrljavo radi, veliki je time lag pa secka. mozda sam samo bio losije srece

inace kada smo vec u temi, izasli su i kucni bezicni VoIP telefoni a u najavama su i hibridi GSM+ VoIP wireless.

mmmm, lepe stvari nailaze u narednim godinama
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Joker
            CBC Veteran
            • 09.05.2005
            • 116
            • Subotica

Hmmmm, taj ekofon mi nije bas najjasniji. Cene su vece nego kod drugih, pogodnost je sto mozes da uplatis uplatnicom. Ono sto me jako zbunjuje je njihov banner na www.ptt.yu !?!?!?!?

Comment

• srle1
              CBC Senator XXL
              • 08.02.2005
              • 320
              • Beograd

Comment

• Red Beast
                CBC Veteran
                • 18.06.2005
                • 102
                • NBGD/45 Garaza: Nissan Patrol Y60 Custom, Lada Niva Custom, Nissan X-Trail 2.2, BMW E30*B27

zanimanje mi je "****dmin Telekomunikacionog centra" u jednoj našoj kompaniji ... Koristim VoIP (ne u komercijalnom smislu kao Skype)
                i radim sa tim već dugo. Čak sam do skora bio i neka nazovi tehnička podrška ekipi koja je radila komercialni VoIP ovde kod nas, ali su samo imali varijante za dolazni saobraćaj (znači stigne VoIP iz inostranstva, a na lokacijama ovde koje smo mi radili se distribuira na fixnu mrežu). Mada je i to sve ovih dana ugašeno zbog kontrola Telekoma (i isključivanja brojeva).
                toliko ....

Comment

• Probisvet
                  CBC Senator XXL
                  • 07.06.2005
                  • 423
                  • FRANCUSKA

Momci, ja sam nasao sajt na kome ako zivis u Francuskoj mozes zvati Srbiju i CG preko svog fiksnog telefona za cenu od 0.013€ ili 0.030 € minut to se zove lokalna tarifa( kao da si zvao komsiju ispod tebe da mu pricas sta si jeo danas za rucak).
                  Evo za one koji zive u Francuskoj - moze da koristi a ne steti.

Comment

• Black Knight
                    CBC Senator XXL
                    • 13.10.2004
                    • 2020
                    • Novi Beograd, kicblo

a kako ovde kod nas ide VOIP preko ADSL-a? kako mogu da otkriju da koristis voip?
                    Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• srle1
                      CBC Senator XXL
                      • 08.02.2005
                      • 320
                      • Beograd

Čini mi se ne mogu baš lako

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

a ko i zasto da bilo sta otkriva ?
                        VoIP je legalan servis preko interneta u sta spada i ADSL prikljucak a jedino je zabranjen preko PSTN, klasicne komutirane mreze (koriscenjem Telekoma kao posrednika a bez placanja naknade za interkonekciju) na divlji nacin kako se to kod nas znalo praktikovati i to jos kao javni komercijalni servis.
                        za privatnu upotrebu VoIP ali iskljucivo preko interneta nije nikada ni kod nas bio "otkrivan" niti se pravio problem.

(kod nas se radio tzv VoIP a u stvari preko Telekomove mreze samo se nisu placali iskorisceni medjunarodni impulsi po CEPT sporazumu, prakticno se potkradala drzava i gradjani u privatne svrhe nazovi "provajdera" telefoniranja koji su se jedini i bunili sto se ometaju u ilegalnom radu).

prema mojim informacijama, a mislim da sam vrlo dobro obavesten o sustini...
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Dutchman
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 741
                          • Vracar centar sveta

prvo zakon je odavno izglasan i sve je regularno i ima dosta nashih VOIP firmi

skype je najbolji koristim ga vec malo jache od godinu dana i sve je bolji i bolji , problem sa placanjem za skype ako niste iz EU postoji , ali isto tako preko Hong Kongshkog sajta moze da se uplati 2,5 i 5 eura

sajt za placanje kredita cu naknadno poslati poshto nemogu da ga nadjem u favoritsima
                          Prevelika slika u potpisu!

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141

skoro je pocela i prodaja kucnih bezicnih VoIP telefona. prodaju se za sada u paru, cena je vrlo popularna a moze da se plati kredit za sada preko kartice ali ce vrlo brzo biti omoguceno i lokalno preko racuna.

upravo sam prisustvovao prezentaciji i tehnickim probama...
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• CLD
                              CBC Senator XXL
                              • 08.02.2005
                              • 1225
                              • Belgija - ranije Luna-Chico

Kako to funkcionise sa kucnim telefonom. Jel isto kao obican telefon ili nesto drugo.

Comment

Working...
                              X