BEČ- iskustva

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • eticca
    CBC Početnik
    • 06.06.2009
    • 7
    • I.Sarajevo

BEČ- iskustva

Interesuje me ima li neko da je raspolozen za razgovor , a zivi u Becu, treba mi par informacija
  • duh koji hoda
    CBC Veteran
    • 10.03.2009
    • 123
    • djavolja varos

Re: BEČ- iskustva

kazi sta te zanima mozda moze da se pomogne i bez toga da se zivi u Becu(sto je prava steta)

Comment

• eticca
      CBC Početnik
      • 06.06.2009
      • 7
      • I.Sarajevo

Htjela bi da zivim u Beču pa me interesuje kakva su iskustva, razocarani ili ocarani

Comment

• X9
        CBC Senator XXL
        • 28.06.2005
        • 3179
        • Wien-Sabac
        • RX-8 i X-9

javi se na pp
        "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• CikaKure
          CBC Senator XXL
          • 14.08.2005
          • 668
          • Beograd

Bec je grad koji je deo uredjenog drustva i nekih drugacijih sistema vrednosti od onih koji vladaju na prostorima Balkana. U poredjenju sa tvojim sadasnjim mestom zivljenja (sudeci po onome sto si navela), bez uvrede, po (gotovo) svakom kriterijumu je neuporedivo bolji. Bezbednost, infrastruktura, komunalne sluzbe, sadrzaji, dostupnost proizvoda i usluga, multikulturalnost, geografska pozicija-saobracajna i komunikaciona povezanost sa sirim regionom, politicka, ekonomska, drustvena stabilnost, dostupnost informacija, ... Za sta god da se uhvatis, bolje je. Bec je grad koji u velikoj meri funkcionise tako da zadovolji potrebe ljudi koji zive tamo i vrlo je "user-friendly", lak za ziveti u njemu. Zivot u Becu je srednje skup, u poredjenju sa ostalim evropskim gradovima; u poredjenju sa Balkanom ta skupoca je relativna, ako se gleda kvalitet usluge koja se dobija, mozda je cak i nesto jeftinije ziveti u Becu nego recimo u Beogradu (imam gomilu primera, mrzi me da navodim sada, jedino ako se neko opasno ovde pocne raspravljati na tu temu).
          Iz moje perspektive, jedan od 5 gradova u kojima bih rado ziveo, kada bih imao mogucnosti da biram.

Comment

• eticca
            CBC Početnik
            • 06.06.2009
            • 7
            • I.Sarajevo

sve je to ok, pitanje je samo koliko tamo mozes naci normalan posao, tu se najvise lomim, dok naucis jezik, nostrifikujes diplomu, zato su me i interesovala iskustva, vrijedi li par godina svastariti i sta na kraju dobijes.Poznajem par ljudi koji tamo zive pet, deset godina i ne znaju ni rijec njemackog, a rade normalno....podrazumjeva se i kakav posao rade kad im poznavanje jezika nije potrebno....

Comment

• X9
              CBC Senator XXL
              • 28.06.2005
              • 3179
              • Wien-Sabac
              • RX-8 i X-9

Originally posted by CikaKure
              Bec je grad koji je deo uredjenog drustva i nekih drugacijih sistema vrednosti od onih koji vladaju na prostorima Balkana. U poredjenju sa tvojim sadasnjim mestom zivljenja (sudeci po onome sto si navela), bez uvrede, po (gotovo) svakom kriterijumu je neuporedivo bolji. Bezbednost, infrastruktura, komunalne sluzbe, sadrzaji, dostupnost proizvoda i usluga, multikulturalnost, geografska pozicija-saobracajna i komunikaciona povezanost sa sirim regionom, politicka, ekonomska, drustvena stabilnost, dostupnost informacija, ... Za sta god da se uhvatis, bolje je. Bec je grad koji u velikoj meri funkcionise tako da zadovolji potrebe ljudi koji zive tamo i vrlo je "user-friendly", lak za ziveti u njemu. Zivot u Becu je srednje skup, u poredjenju sa ostalim evropskim gradovima; u poredjenju sa Balkanom ta skupoca je relativna, ako se gleda kvalitet usluge koja se dobija, mozda je cak i nesto jeftinije ziveti u Becu nego recimo u Beogradu (imam gomilu primera, mrzi me da navodim sada, jedino ako se neko opasno ovde pocne raspravljati na tu temu).
              Iz moje perspektive, jedan od 5 gradova u kojima bih rado ziveo, kada bih imao mogucnosti da biram.
              ovo sve stoji jos samo da dodam da je Bec kao grad poneo titulu kao najbolji grad za zivot u svetu..prosle godine je bio na 2. mestu ove godine je uspeo da se izbori za prvo mestu.samim tim mozes da pretpostavis da su uslovi za zivot,rad,porodicu odlichni.socijalan,sigurnosni,i svi ostali aspekti koji zivot znache su na najvishem nivou.teska srca mogu samo da kazem da sam ga kao grad zavoleo zbog tih svih njegovih kvaliteta,mesavine zapada i istoka,multi-kulturalne sredine,postovanje toga ko si i sta si,i mogucnost postenim radom da donekle stignes.normalno iza svega stoji nesto sto se ovde zove integracija,dajem primer najlosije integrisani su stranci Turskog porekla,najbolje stranci sa podrucja Srbije i Hrvatske.jezik je za svaku dalji zivot,rad i tako dalje OBAVEZNA stavka,pokusaj da razumes da oni zive kod nas,da li bi njima trebalo da znaju da kommuniciraju na ansem jeziku?normalno da bi trebalo.sto bolja integracija u sistem,vece sanse za uspeh-bilo kakav i na bilo kakvom polju.to sto poznajes ljude koji tamo rade vec duze vreme,i ne znaju nemachki je nazalost istina.vecina njih radi na gradjevinama,gde nema kontakt sa svetom,i ima kontakt sa samo svojim sunarodnicima i vise prichaju svoj jezik nego nemachki tokom rada.ali ne bi trebalo na njih da se ugledas.
              sta podrazumevas pod"normalan posao"?za mene je sve normalan posao,sa kojim mogu da prehranim porodicu i da normalno zivim.
              pitaj sta te interesuje

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• eticca
                CBC Početnik
                • 06.06.2009
                • 7
                • I.Sarajevo

da, i ja sam nasla tu informaciju da je Bec prvi na listi evropskih gradova po vise kriterijuma, zbog toga i razmisljam o preseljenju, sto se posla tice, znam ovoliko: kad odes tamo i dobijes boravak, jer je to u mom slucaju ta opcija, nemas pravo na rad godinu dana, i u tom periodu bi trebala da savladam jezik, interesuje me da li i sta moze da se radi tamo za tih godinu dana i koliko je kasnije moguce nostrifikovati diplomu inaci posao priblizno onom za sta si se skolovao ili radio ovdje.Nisi mi rekao ima li u Becu TV i Radio stanica na nasem jeziku
                I jos jedno pitanje, koliko ti treba za normalan zivot mjesecno u Becu, pod tim podrazumjevam da se zadovolje normalne potrebe,nista extremno

Comment

• X9
                  CBC Senator XXL
                  • 28.06.2005
                  • 3179
                  • Wien-Sabac
                  • RX-8 i X-9

Poznajuci odlichno propise ovde povodom toga,ti verovatno ides na venchanje sa nekim ko ima drzavljanstvo sa naseg prostora(ili sa nekim ko ima njihovo drzavljanstvo-posto je ranije bio sluchaj da chim se vencas sa "austrijancem" imas prava rada-mislim da su to promenili ili tek treba),najbolje iskoristi tih godinu dana da nauchis sto bolje jezik.Sta da radis za tih godinu dana? e ebem te zivote i balkanski mentalitetu,pa ti bi odmah da krsis zakon
                  moguce je diplomu nostrifikovati uz doskolavanje,jer ono sto si dole nauchila je vec odavno zastarelo ili nije po njihovom zakonu dovoljno(ima izuzetaka gde chak i ne treba nostrifikacija diplome),e sada da li ces naci bas posao u svojoj struci -tesko. verovatno ces morati poceti bilo gde ili u slichnoj struci da bi imala neko radno iskustvo.kasnije mozes da pokusas u svojoj struci.i ne znam zasto svi gledaju neku svoju struku.bar ovde imas mogucnost preskolovavanja i oni to veoma pozitivno gledaju i nije problem zavrsiti skolu i raditi ono sto volis.opet ponavljam nostrifikacija diplome nije uslov za uspeh
                  Tv stanica na nasem ili nekom drugom jeziku nema,nije ti to Srbija ili Bosna ili sta vec ..postoji par Tv stanica koje imaju neke emisije na nasem jeziku(ex-yu),za radio stanice ne znam nije me nikada interesovalo ...za provod ..hmmmmm jel dovoljno reci da se najveca ex-yu diskoteka u Evropi nalazi u Becu? provoda ima podosta ako ne i previse,ali je i to ovde vecinom podeljeno na neke gde izlaze samo mladi iz Srbije ili iz Bosne (muslimani) ili iz Hrvatske ali ima i dosta gde se izlazi zajedno.glupo je ali eto i da napomenem i to da cesto puta zezam te svoje ex sunarodnike da u "svojoj" drzavi nismo mogli da zivimo i radimo zajedno,a eto ovde mozemo.
                  i na kraju koliko ti treba da zivis normalno,to zavisi od same tebe.
                  evo ti moj primer:
                  ja u zivotu nisam vise zaradjivao a niti mi manje ostajalo ...ogranichi sebe i sve ce biti ok.

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• eticca
                    CBC Početnik
                    • 06.06.2009
                    • 7
                    • I.Sarajevo

idem u Bec da osjetim sirinu, a ne da se ogranicim ko balkon
                    Ok jasno mi je sve to, uglavnom Iz tri puta sam pokusala da ti posaljem pp, nadam se da si dobio, jos mo je samo to pitanje ostalo vezano za Bec Od kad si ti u Becu

Comment

• dintel011
                      CBC Senator XXL
                      • 12.03.2005
                      • 348
                      • Beograd, Vidikovac

Matori citas li ti pp?

Comment

• CikaKure
                        CBC Senator XXL
                        • 14.08.2005
                        • 668
                        • Beograd

Ako si single, i nemas porodicu, za normalan zivot ti treba izmedju cirka 2000 eur mesecno, po slobodnoj proceni, bez da se nesto luksuziras, zavisno od toga koliko placas stan i sta smatras normalnim zivotom.

Comment

• dintel011
                          CBC Senator XXL
                          • 12.03.2005
                          • 348
                          • Beograd, Vidikovac

Ta cifra joj treba ako ce ceo mesec da bude turista u Becu.

Comment

• eticca
                            CBC Početnik
                            • 06.06.2009
                            • 7
                            • I.Sarajevo

Mnogo bre, sta si tu sve naracunao Stan je najmanja stavka, to je free

Comment

• CikaKure
                              CBC Senator XXL
                              • 14.08.2005
                              • 668
                              • Beograd

Racunao sam (topao) stan u nekom normalnom kvartu, racunao sam da ce da jede i pije normalno (ne kao 90% gastarbajtera da kupuje tost hleb u Hoferu), racunao sam mesecnu/sestomesecnu/godisnju kartu za prevoz, racunao sam poseduje automobil i pripadajuce troskove, racunao sam da ima mobilni telefon, fiksni telefon, da placa TV pretplatu, da placa internet prikljucak, racunao sam da ne mora da izviruje da li ce da ode u restoran i da izadje uvece i da potrosi neki evro, da kupi sebi komad odece/obuce (da ne kupuje iskljucivo na rasprodajama), da kupi povremeno komad tehnike/namestaja/pokucstva, ode negde povremeno za vikend, 1/13 letovanja, 1/13 zimovanja, racunao sam da zeli da ode povremeno u maticu pa je i to kosta na mesecnom nivou neke pare, racunao sam da plati ratu za dodatno zivotno/penziono osiguranje... Ima jos stvari koje sam racunao, al sam lepo napisao da jako zavisi od toga sta smatras zivotom.

Nek' vam X9 kaze koliko placa pretplatu za ORF, shvaticete da je nasa Bastilja decija igrica. Godisnja karta za javni gradski prevoz je na nivou od 450 eur, tek da znate. Izvolite parkirati na 1h u centru Beca - Hvala - Hvala i Vama, to kosta 4eur.

Comment

Working...
                              X